Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція для студентів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Розділ 11. Облік власного капіталу і забезпечення майбутніх витрат і платежів.

Зміст лекції.

  1. Визначення і елементи вкладеного капіталу.

  2. Визначення і елементи накопиченого капіталу.

  3. Синтетичний і аналітичний облік статутного капіталу.

  4. Синтетичний і аналітичний облік пайового капіталу.

  5. Синтетичний і аналітичний облік додаткового капіталу.

  6. Синтетичний і аналітичний облік резервного капіталу.

  7. Синтетичний і аналітичний облік вилученого і неоплаченого капіталу.

  8. Синтетичний і аналітичний облік прибутку і його розподілу.

  9. Синтетичний і аналітичний облік забезпечення майбутніх витрат і платежів.

  10. Синтетичний і аналітичний облік цільового фінансування і цільових надходжень.

1. Згідно з П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» і П(С)БО 2 «Баланс», власний капітал – частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань; сума власних коштів підприємства, що є результатом його діяльності чи отримана від власників або учасників підприємства у вигляді внесків, придбаних акцій, паїв.

Вкладений капітал формується за рахунок внесків власників підприємства, унаслідок конвертування боргових зобов’язань підприємства в акції або частки:

        • зареєстрований капітал (статутний і пайовий капітал);

        • додатково вкладений капітал (емісійний дохід, інші внески понад зареєстрований статутний фонд).

Головна ознака елементів вкладеного капіталу – наявність реальних активів, що передані підприємству в обмін на корпоративні права, можливість брати участь в управлінні, розподілі прибутків і майна підприємства.

Елементи вкладеного капіталу:

  • Зареєстрований капітал – юридично оформлена, офіційно об’явлена і належним чином зареєстрована частина внесків власників до капіталу підприємства: статутний і пайовий капітал.

  • Додатково вкладений капітал – сума внесків засновників понад зареєстровану частину: емісійний дохід і інші внески.

  • Неоплачений капітал – сума заборгованості власників за внесками до статутного капіталу.

  • Вилучений капітал = фактичній собівартості акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників.

Сплачений капітал =

2. Накопичений капітал формується внаслідок господарської діяльності підприємства:

        • нерозподілений прибуток (непокритий збиток);

        • резервний капітал;

        • інший додатковий капітал.

Елементи накопиченого капіталу:

    • Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) – частина чистого прибутку, що не була розподілена між власниками.

    • Резервний капітал – сума резервів створених за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.

    • Інший додатковий капітал – «майбутній нерозподілений прибуток під сумнівом», оскільки відповідні їм суми активів мають пройти перевірку часом для остаточного підтвердження достовірності їх оцінки:

    • капітал від дооцінки необоротних активів – капітал, сформований внаслідок дооцінки активів;

    • дарчий капітал – вартість активів, безоплатно отриманих підприємством від інших ЮО або ФО, інші види додаткового капіталу.

3. Статутний капітал − сукупність вкладів у грошовому виразі учасників у майно при створенні підприємства для забезпечення його діяльності в розмірах, визначених установчими документами.

Для обліку статутного капіталу, призначений пасивний рахунок 40 «Статутний капітал»: по Дтзменшення (вилучення) капіталу; по Кт – збільшення капіталу; сальдо кредитове і відповідає розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства.

Облік статутного капіталу починають з дня реєстрації підприємства в державному реєстрі СПД. На момент реєстрації в обліку по Кт 40 відображається загальна сума статутного капіталу (першочергові внески і ті, що вносяться протягом року). Збільшення або зменшення статутного капіталу дозволяється тільки після внесення відповідних змін в установчі документи. Збільшення статутного капіталу може бути здійснено після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів, а зменшення − у разі вибуття окремих засновників чи припинення діяльності підприємства.

  • Відображення невнесених на момент реєстрації сум:

  • Відображення суми внесків майном і грішми на момент реєстрації:

  • Відображення чергових внесків протягом року:

Визначення розміру статутного капіталу.

Підприємство

Розмір статутного капіталу

Державне підприємство

Визначається державою в період заснування і наділення засобами

АТ

Поділений на визначену кількість акцій = номінальної вартості. Повинен становити не менше суми, еквівалентної 1250 min зарплатам, виходячи із ставки, діючої на момент створення АТ.

ТОВ і ТДВ

Повинен становити не менше суми, еквівалентної 100 min зарплатам, виходячи із ставки, діючої на момент створення. До моменту реєстрації кожен з учасників зобов’язаний внести не менше 30% вказаного в установчих документах вкладу.

ПП

Вільний і формується з майна, яке доцільно оформити актом інвентаризації і на його основі відобразити наявність майна.

Синтетичний облік по Кт рахунку 40 ведеться у Ж 7. Кредитові обороти Ж-О в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за видами капіталу, за кожним засновником, учасником, акціонером.

4. Пайовий капітал − сукупність коштів ФО і ЮО, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності.

Для обліку пайового капіталу, призначений пасивний рахунок 41 «Пайовий капітал»: по Дтзменшення (вилучення) капіталу; по Кт – збільшення капіталу; сальдо кредитове і відповідає розміру пайового капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства.

Синтетичний облік по Кт рахунку 41 ведеться у Ж 7. Кредитові обороти Ж-О 7 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за видами капіталу.

5. Додатковий капітал – не основний капітал, який може бути вкладений учасниками або отриманий у процесі діяльності підприємства внаслідок: дооцінки необоротних активів; безоплатного надходження необоротних активів; отримання суми емісійного доходу, на яку вартість реалізації випущених акцій, перевищує їх номінальну вартість.

Для обліку додаткового капіталу, призначений пасивний рахунок 42 «Додатковий капітал»: по Дтзменшення (вилучення) капіталу; по Кт – збільшення капіталу; сальдо кредитове і відповідає розміру додаткового капіталу.

Синтетичний облік по Кт рахунку 42 ведеться у Ж 7 і по Дт – у Відомості 7.1 аналітичних даних рахунку 42 «Додатковий капітал». Кредитові обороти Ж-О 7 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за видами капіталу.

6. Резервний капітал підприємства створюється за рахунок нерозподіленого прибутку відповідно до чинного законодавства або установчих документів, якими передбачено створення резервного капіталу на покриття непередбачених витрат і збитків у розмірі, встановленому установчими документами, але не < 25% статутного капіталу. Щорічні відрахування до резервного фонду – 5% від суми чистого прибутку.

Резервний фонд – частка нерозподіленого прибутку, яка відрізняється забороною використання на розподіл дивідендів за простими акціями.

В обов’язковому порядку створення резервного капіталу необхідне в АТ для виплати дивідендів за привілейованими акціями. Решта підприємств може створювати його для покриття збитків.

Для обліку і узагальнення інформації про стан і рух резервного капіталу, призначений пасивний рахунок 43 «Резервний капітал»: по Дтвикористання (зменшення) капіталу; по Кт – створення резервів; сальдо кредитове і відповідає розміру резервного капіталу.

Синтетичний облік по Кт рахунку 43 ведеться у Ж 7. Кредитові обороти Ж-О 7 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік резервного капіталу ведеться за видами капіталу і напрямками використання.

7. Вилучений капітал − фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених АТ у його учасників з метою їх перепродажу, анулювання (зменшення статутного капіталу).

Для обліку руху вилученого капіталу призначений активний рахунок 45 «Вилучений капітал»: по Дт – фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених АТ у його учасників; по Кт – вартість анульованих або перепроданих акцій (часток).

Сума вилученого капіталу (дебетове сальдо 45) в ББ наводиться в дужках і вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.

Аналітичний облік вилученого капіталу ведеться за видами акцій (вкладів, паїв).

Неоплачений капітал − сума зобов’язань засновників за внесками до статутного капіталу.

Для обліку і узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу, призначений активний рахунок 46 «Неоплачений капітал»: по Дтдебіторська заборгованість засновників за внесками до статутного капіталу підприємства; по Кт − погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу сальдо активне або 0.

Сума неоплаченого капіталу (дебетове сальдо 46) в ББ наводиться в дужках і вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.

Синтетичний облік по Кт рахунків 45, 46 ведеться у Ж 7. Кредитові обороти Ж-О 7 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій, за кожним засновником підприємства.

8. Нерозподілений прибуток (непокриті збитки) є складовою частиною власного капіталу. Прибуток, який не був розподілений протягом звітного періоду, включається у підсумок власного капіталу.

Для обліку нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного і минулих років, а також використаного в поточному році прибутку, призначений активно-пасивний рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)»: дебетове сальдо показує суму непокритих збитків, кредитове сальдо – суму нерозподіленого прибутку.

У ББ сума непокритих збитків наводиться у дужках і вираховується при визначенні підсумку власного капіталу за розділом 1 «Власний капітал» пасиву ББ.

На субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений»: по Дт – зменшення прибутку; по Кт – наявність і збільшення прибутку.

  • Відображення списання виявленого за звітний період прибутку:

На субрахунку 442 «Непокриті збитки»: по Дт – одержання збитків; по Кт – списання збитків.

  • Відображення списання збитків за рахунок нерозподіленого прибутку:

  • Відображення списання збитків за рахунок пайового, додаткового, резервного, капіталу:

На субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»: по Дт – суми використання прибутку за напрямками: нарахування дивідендів, відрахування в резервний капітал і інше; по Кт – списання в кінці звітного періоду в Дт 441.

Синтетичний облік по Кт рахунку 44 ведеться у Ж 7 і по Дт – у Відомості 7.2 аналітичних даних до рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». Кредитові обороти Ж-О 7 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

9. За рішенням підприємства можуть резервуватись кошти для забезпечення майбутніх витрат і платежів, які включають до витрат поточного року.

Для обліку забезпечень майбутніх витрат і платежів, призначений пасивний рахунок 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів»: по Дт – використання забезпечень; по Кт – створення резерву і нарахування забезпечень; сальдо кредитове або 0.

  • Відображення створення резерву відпусток:

  • Відображення створення резерву для здійснення доплат до пенсій:

  • Відображення створення резерву гарантійних зобов’язань:

  • Відображення використання коштів для покриття витрат гарантійних ремонтів:

Синтетичний облік по Кт рахунку 47 ведеться у Ж 7 і по Дт – у Відомості 7.3 аналітичних даних рахунку 47 «Забезпечення наступних витрат і платежів». Кредитові обороти Ж-О 7 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний ведеться за видами, напрямками формування і використання.

10. Для обліку коштів цільового фінансування і цільових надходжень призначений, пасивний рахунок 48 «Цільове фінансування і цільові надходження»: по Дтвикористання суми за певними напрямками, визнання їх доходом, повернення невикористаних сум; по Кт – отримання коштів цільового призначення як джерело фінансування певних заходів; сальдо кредитове або 0.

Джерела створення цільових фондів: субсидії, асигнування з бюджету і фондів, цільові внески ЮО і ФО.

Синтетичний облік по Кт рахунку 48 ведеться у Ж 7. Кредитові обороти Ж-О 7 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за призначенням коштів і джерелами надходжень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]