Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція для студентів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Розділ 5. Облік фінансових інвестицій.

Зміст лекції.

  1. Визначення і класифікація фінансових інвестицій.

  2. Синтетичний і аналітичний облік фінансових інвестицій.

  3. Оцінка фінансових інвестицій.

  4. Визнання доходу від фінансових інвестицій.

1. Згідно з П(С)БО 2 «Баланс», фінансові інвестиції – активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (%, дивідендів), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора.

Фінансові інвестиції згідно з ПКУ – господарські операції, що передбачають придбання корпоративних прав, цінних паперів або інших фінансових інструментів.

Інвестор згідно з ПКУ – ЮО або ФО, яка має відповідні матеріально-технологічні і економічні можливості або відповідну кваліфікацію для користування надрами, що підтверджено документами, виданими згідно із процедурами країни інвестора, і здійснює пошук, розвідку і видобування вуглеводневої сировини відповідно до угоди про розподіл продукції.

Форми фінансових інвестицій: вкладення до статутного капіталу інших підприємств; придбання цінних паперів інших емітентів; надання позик іншим ЮО і ФО; переказ грошових коштів на депозити в банки.

За строками вкладення:

  • Довгострокові фінансові інвестиції – інвестиції на період > 1 року і усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані у будь-який момент.

  • Поточні фінансові інвестиції – інвестиції на період < 1 року, які можуть бути вільно реалізовані у будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів).

  • Еквіваленти грошових коштів – короткострокові високоліквідні інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни вартості.

За видами придбаних паперів:

  • Пайові фінансові інвестиції надають право власності.

  • Боргові фінансові інвестиції не надають права власності.

За формою власності ресурсів інвестування: приват­ні, державні, іноземні, спільні інвестиції.

За рівнем впливу інвестора на інвестоване підприємство:

  • Інвестиції в асоційовані підприємства – інвестиції у підприємство, в якому інвестору належить блокувальний (> 25 %) пакет акцій і яке не є дочірнім або спільним підприємством інвестора.

  • Інвестиції в дочірні підприємства – інвестиції в підприємства, які перебувають під контролем материнського підприємства.

  • Інвестиції в спільну діяльність – інвестиції для ведення господарської діяльності, зі створенням або без створення ЮО, яка є об’єктом спільного контролю двох або більше сторін відповідно до угоди.

2. Для узагальнення інформації про наявність і рух довгострокових інвестицій у цінні папери інших підприємств, облігації державних і місцевих позик, статутний капітал інших підприємств, створених на території країни і за кордоном, призначений активний рахунок 14 «Довгострокові фінансові інвестиції»: по Дт вартість довгострокових інвестицій; по Кт – вибуття (списання), зменшення вартості, одержання дивідендів від об’єкта інвестування, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі; сальдо дебетове або 0.

У І розділі активу ББ довгострокові фінансові інвестиції виділені окремо як такі, що обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств і інші фінансові інвестиції.

Для обліку наявності і руху поточних фінансових інвестицій і еквівалентів грошових коштів, у т.ч. депозитних сертифікатів призначений активний рахунок 35 «Поточні фінансові інвестиції»: по Дт – надходження (придбання) еквівалентів грошових коштів і інших поточних фінансових інвестицій: по Кт –зменшення вартості і вибуття; сальдо дебетове або 0.

Синтетичний облік по Кт рахунків 14 і 35 ведеться у розділі ІІ Ж 4 і по Дт – у Відомості 4.2 аналітичного обліку фінансових інвестицій. Кредитові обороти з Ж-О 4 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться для забезпечення можливості отримання інформації про інвестиції як на території країни, так і за кордоном.

3. Фінансові інвестиції первісно оцінюються і відображаються у БО за собівартістю = ціна придбання + витрати (комісійна винагорода, мито, податки і збори, обов'язкові платежі).

Згідно з П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції», ринкова вартість фінансової інвестиції – сума, яку можна отримати від продажу фінансової інвестиції на активному ринку.

Визначення собівартості фінансових інвестицій.

Спосіб придбання

Собівартість

Придбання за грошові кошти

Ціна + витрати на придбання

Придбання шляхом обміну на цінні папери власної емісії

Справедлива вартість + витрати на придбання

Придбання шляхом обміну на інші активи

Справедлива вартість + витрати на придбання

Оцінка фінансових інвестицій первісно зарахованих на ББ:

  • справедлива або ринкова вартість – сума, за якою може бути здійснено обмін активу або оплата зобов’язання у результаті операції між поінформованими, заінтересованими і незалежними сторонами;

  • собівартість з врахуванням зменшення корисності – втрата економічної вигоди в сумі перевищення балансової вартості інвестиції над сумою, яку підприємство очікує отримати за час утримування інвестиції;

  • амортизована собівартість – собівартість з урахуванням часткового списання внаслідок зменшення корисності, яка збільшена (зменшена) на суму накопиченої амортизації дисконту;

  • метод ефективної ставки % – метод нарахування амортизації дисконту, за яким сума амортизації визначається як різниця між доходом за фіксованою ставкою % і добутком ефективної ставки і амортизованої вартості на початок періоду, за який нараховується %;

  • вартість по методу участі в капіталі – вартість, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування. 

Застосування того чи іншого методу залежить від мети придбання інвестицій, рівня впливу інвестора на інвестоване підприємство, строку, на який вони були придбані.

У разі відхилення справедливої вартості фінансових інвестицій від їх балансової вартості необхідно проводити переоцінку, результати якої визнаються як інші доходи або інші витрати.

  • Відображення збільшення балансової вартості фінансових інвестицій на дату ББ:

  • Відображення зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на дату ББ:

4. Отримання доходів від фінансових інвестицій: у вигляді %, доходів від володіння корпоративними правами (дивідендів), у вигляді роялті від майнових прав, за рахунок зростання вартості інвестицій.

Доходи від фінансових інвестицій в більшості випадків визнаються до моменту їх отримання у вигляді грошових коштів або інших активів. Дохід від здійснених фінансових інвестицій, якщо він може бути достовірно оцінений і існує ймовірність надходження економічних вигод, пов’язаних з утриманням інвестиції, визнається і розподіляється між звітними періодами в такому порядку:

  • % – у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази нарахування, ставки % і строку утримання відповідних фінансових інвестицій;

  • дохід від участі у капіталі – на дату ББ на підставі фінансових звітів;

  • дивіденди – у періоді прийняття рішення про їх виплату в сумі об’явлення за – податку на дивіденди;

  • дисконт – протягом періоду з моменту придбання фінансових інвестицій до моменту їх погашення, за методом ефективної ставки %;

  • роялті – за принципом нарахування згідно з економічним змістом відповідної угоди;

  • доходи від зростання вартості – у тому періоді, коли здійснено переоцінку або реалізацію фінансової інвестиції.

Доходи від фінансових інвестицій за методом участі в капіталі відображаються на пасивному рахунку 72 «Дохід від участі в капіталі», доходи у вигляді дивідендів, %, амортизації дисконту по інвестиціях – на пасивному рахунку 73 «Інші фінансові доходи», доходи від реалізації фінансових інвестицій – на пасивному рахунку 74 «Інші доходи».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]