Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція для студентів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Розділ 1. Основи побудови фінансового обліку.

Зміст лекції.

  1. Облікова політика на підприємствах.

  2. Об’єкти фінансового і управлінського обліку.

1. Облікова політика – сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання і подання ФЗ.

Підприємство самостійно визначає облікову політику, а її вибір залежить від специфіки підприємства, особливостей організації управління, правових норм діяльності, особливостей комерційної діяльності, поточних і довготермінових цілей.

Вимоги до вибору облікової політики:

  • стабільність протягом тривалого періоду (від одного звітного р. до наступного) і підтримання її в усіх видах діяльності підприємства;

  • регламентація принципів діючою нормативною базою;

  • повідомлення зовнішніх користувачів інформації про зміни в обліковій політиці підприємства.

Зміна облікової політики можлива у разі реорганізації підприємства (злиття, поділу, приєднання), зміни власників, змін у законодавстві або в нормативному регулюванні БО в Україні, впровадження нових методів БО. При визначенні облікової політики на підприємстві складається і затверджується Наказ про облікову політику.

2. Фінансовий облік – комплексний синтетичний облік всіх засобів і коштів і всієї економічної діяльності підприємства.

Мета фінансового обліку – надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої і неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності і рух грошових коштів підприємства.

Об’єкти фінансового обліку:

Управлінській облік – процес виявлення, вимірювання, накопичення, аналізу, підготовки, інтерпретації і передачі інформації, що використовується управлінською ланкою для планування, оцінки i контролю всередині організації і для забезпечення відповідного підзвітного використання ресурсів.

Мета управлінського обліку – забезпечення внутрішніх інформаційних потреб керівництва даного підприємства про прибутки і витрати.

Об’єкти управлінського обліку:

Розділ 2. Облік грошових коштів.

Зміст лекції.

  1. Правила здійснення касових операцій.

  2. Порядок визначення ліміту каси.

  3. Правила готівкового розрахунку підприємств.

  4. Правила оформлення касових операцій.

  5. Синтетичний облік касових операцій.

  6. Порядок інвентаризації каси.

  7. Порядок відкриття рахунків в банках.

  8. Характеристика форм розрахункових документів при обліку коштів на рахунках у банках.

  9. Синтетичний і аналітичний облік банківських операцій.

1. Згідно з П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів», грошові кошти – готівка, кошти на поточних депозитних і інших рахунках у банках. Для обліку грошових коштів передбачені активні рахунки 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», 33 «Інші кошти».

Касові операції – операції підприємств (підприємців) між собою з ФО, що пов'язані з прийманням і видачею готівки під час проведення розрахунків через касу з відображенням цих операцій у відповідних книгах обліку.

Каса підприємства – спеціально обладнане приміщення або місце, призначене для приймання, видачі і зберігання готівкових коштів, інших цінностей і касових документів. Усі операції по руху грошей здійснює касир, який несе повну матеріальну відповідальність за збереження грошей і цінних паперів в касі. Касиру забороняється передовіряти виконання дорученої йому роботи іншим особам. На підприємствах, де за штатним розписом не передбачена посада касира, обов’язки можуть виконуватися бухгалтером чи іншими працівниками за письмовим розпорядженням керівника за умови укладання з ними Угоди про повну матеріальну відповідальність.

У разі відсутності касира цінності, що передані йому під відповідальність, перераховуються іншим касиром, якому вони передаються, у присутності керівника і головного бухгалтера або в присутності комісії, призначеної керівником. Про результати перерахування і передавання цінностей складається Акт за підписами зазначених осіб.

Книга обліку – касова книга, книга обліку доходів і витрат, книга обліку виданих і прийнятих старшим касиром грошей або книга обліку розрахункових операцій.

Книга обліку доходів і витрат – документ установленої форми, що застосовується відповідно до законодавства України для відображення руху готівки.

Книга обліку виданих і прийнятих старшим касиром грошей – книга, що застосовується для обліку готівки і сплачених документів.

Книга обліку розрахункових операцій – прошнурована і належним чином зареєстрована в органах ДПСУ, що містить щоденні звіти, які складаються на підставі відповідних розрахункових документів щодо руху готівкових коштів, товарів (послуг).

Умови для надійного зберігання грошей:

  • готівка і цінні папери зберігаються у вогнетривких металевих шафах, які після закінчення роботи закривають ключем і опечатують сургучною печаткою касира;

  • ключі від металевих шаф і печатки зберігаються в касира, а дублікати – в опечатаних касиром пакетах зберігаються в керівника;

  • забороняється зберігати гроші і цінні папери, які не належать даному підприємству.

2. Зберігати в касі готівкові кошти дозволяється в межах лімітів, які установлюються підприємством самостійно. Ліміт залишку готівки – її граничний розмір, що може залишитися в касі підприємства на кінець робочого дня.

Розрахунок ліміту готівки в касі проводиться на підставі середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси протягом 3 будь-яких місяців підряд з останніх 12, що передують терміну встановлення ліміту каси. Розрахунок залишку ліміту готівки в касі підписується головним бухгалтером і керівником і затверджується наказом.

Правила лімітування:

  • перевищення ліміту допускається тільки в дні виплат, пов’язаних з оплатою праці, пенсій, стипендій, дивідендів – протягом 3 робочих днів;

  • невикористані суми грошей повертаються на рахунок в банк;

  • якщо підприємством не встановлено ліміт каси, то він вважається нульовим і вся готівка, що перебуває в касі наприкінці робочого дня, вважається понадлімітною;

  • при перевищенні ліміту – застосовується фінансова санкція.

Матеріальна відповідальність підприємств за порушення правил готівкового обігу.

Вид порушення

Розмір фінансової штрафної санкції

1.

Перевищення встановлених лімітів залишків готівки в касі

2.

Неоприбуткування (неповне оприбуткування) готівки в касі

3.

Відсутність лімітів залишків кас у разі, коли банки повинні встановлювати такі ліміти (застосовується до банків).

4.

Виплата готівки з виручки, отриманої від реалізації продукції (робіт, послуг) і інших касових надходжень на виплату зарплати, матеріального заохочення, допомоги, компенсацій за наявності податкової заборгованості

5.

Перевищення встановлених термінів використання наданої під звіт готівки, видача готівки під звіт без повної звітності за раніше видані кошти

6.

Проведення розрахунків готівкою без подання одержувачем коштів платіжного документа, що стверджує сплату покупцем готівкових коштів

7.

Використання отриманих в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням

3. Правила готівкового розрахунку підприємств:

  • За умовою повного звіту конкретної особи за раніше виданими їй сумами.

  • Розрахунки готівкою підприємств між собою, з підприємцями і ФО проводяться за рахунок коштів, одержаних з кас банків, готівкової виручки, отриманої від реалізації, інших касових надходжень.

  • Сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) згідно з постановою Правління НБУ «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» не повинна перевищувати 10 000 грн. протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами.

Відповідальність за порушення термінів повернення надмірно витраченої готівки передбачена ЗУ «Про ПДФО». Надмірно витрачені засоби – засоби, видані працівнику підприємства з каси понад встановлені суми, по яких він відзвітував:

  • не повернених у 3-денний термін – штраф у розмірі 15% суми надмірно витрачених коштів;

  • не повернених до кінця місяця – штраф у розмірі 15% суми надмірно витрачених коштів і з неповерненої суми утримується ПДФО при розрахунку суми підлягаючих обкладенню ПДФО;

  • перевищення термінів використання виданої під звіт готівки – штраф 25% від виданих під звіт сум для підприємства.

Штраф і ПДФО утримуються підприємством за рахунок будь-якого доходу працівника, що підлягає обкладенню ПДФО, після його оподаткування. Якщо суми такого доходу не вистачає на покриття цих сум, то їх погашення повинне проводитися за рахунок доходу наступних місяців.

Розрахунок суми підлягаючих обкладенню ПДФО:

k = 100 : (100 – Сп)

де k – коефіцієнт;

Сп – ставка податку, встановлена для таких доходів на момент такого нарахування.

4. Правила оформлення касових операцій:

  • Приймання готівки в касу оформляється «Прибутковим касовим ордером» (ф. №КО-1), підписаним головним бухгалтером і видача квитанції за підписами головного бухгалтера або особи, ним уповноваженої, і касира, завірена печаткою касира або відбитком касового апарата.

  • Видача готівки з каси оформляється «Видатковим касовим ордером» (ф. КО-2), підписаним керівником і головним бухгалтером підприємства. Якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах (заявах, рахунках) є дозвільний напис керівника підприємства, то його підпис на видаткових касових ордерах необов’язковий.

  • Приймання і видача грошей за КО можуть проводитися тільки в день їх складання.

  • Виправлення в КО не допускається.

  • КО заповнюються ручкою, за допомогою друкарських машинок, комп’ютерних записів, які б забезпечили збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання документів.

  • КО нумеруються окремо в послідовності від початку до закінчення року і реєструються бухгалтерією в «Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів» (ф. КО-3, КО-).

  • Рух грошей у касі відображається в «Касовій книзі» (ф. КО-4), записи в якої ведуться у 2 примірниках через копіювальний папір: перший примірник залишається у касовій книзі, а другий – відривається і разом з КО і іншими документами передається в бухгалтерію.

  • Оформлення касових операцій відображається в «Книзі обліку прийнятих і виданих касиром грошей» (ф. №КО-5).

5. Для обліку руху грошей у касі призначений активний рахунок 30 «Каса», при цьому «Касову книгу» ведуть окремо по руху коштів в національній і іноземній валюті: по Дт – надходження грошей в касу; по Кт – витрачання грошей з каси; сальдо дебетове або 0.

Синтетичний облік по Кт рахунку 30 ведеться у Ж-О 1, який використовують для записів протягом року, підставою для заповнення якого є Звіти касира (другий примірник касової книги), в яких проти кожної суми проставляють № кореспондуючого рахунку. Операції з однаковою кореспонденцією рахунків об’єднують і записують у Ж-О однією сумою. Наприкінці кожного місяця в Ж-О визначають підсумки кредитових оборотів рахунку 30 у кореспонденції з іншими рахунками, які записують у Головну книгу. Синтетичний облік по Дт 30 ведеться у Відомості 1.1, в якій підраховують підсумки по Дт 30 і визначають сальдо на перше число наступного за звітним місяця. Кредитові обороти з Ж-О 1 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Залишок грошових коштів на кінець місяця, що вказаний у відомості до Ж-О 1, повинен відповідати залишку останнього в даному місяці касовому Звіту касира і даним Головної книги.

Для обліку операцій по іноземній валюті використовують окремий розворот Ж 1 і Відомості 1.1. Записи здійснюють на підставі Звітів касира, що складаються по кожній іноземній валюті. Операції реєструють в іноземних грошових одиницях і в грн. за курсом НБУ.

6. У строки, встановлені керівником підприємства, але не рідше одного разу на квартал проводиться інвентаризація каси з покуп’юрним перерахуванням усіх грошей і перевіркою інших цінностей, що знаходяться в касі. Інвентаризацію проводить комісія, призначена керівником і результати оформляють актом.

На зворотній стороні акту у випадку лишків або нестач робиться пояснення даної розбіжності і звіряється підписом МВО. Нижче зазначається рішення керівництва щодо висновків проведення інвентаризації.

Акт складається у 2 примірниках і підписується членами інвентаризаційної комісії і МВО. Один примірник передається до бухгалтерії, другий – залишається у МВО. У разі зміни МВО – у 3 примірниках.

Відповідальність за дотримання касової дисципліни покладається на керівників, головних бухгалтерів, керівників фінансових служб і касирів.

Операції по відображенню результатів інвентаризації.

Зміст

Дт

Кт

Лишки

1.

Відображення оприбуткування лишків грошей на основі Акту інвентаризації

2.

Відображення віднесення доходу на фінансовий результат на основі бухгалтерської довідки

Нестача

3.

Відображення суми нестачі грошей на основі Акту інвентаризації

4.

Відображення списання суми нестачі грошей на фінансовий результат на основі бухгалтерської довідки

5.

Відображення нарахування суми нестачі МВО згідно Положення №116 на основі бухгалтерської довідки

6.

Відображення нарахування суми ПДВ до бюджету на основі бухгалтерської довідки

7.

Відображення повернення нестачі грошей в касу МВО на основі прибуткового касового ордеру

8.

Відображення перерахування суми ПДВ до бюджету на основі платіжного доручення

7. Умови відкриття рахунку і особливості його функціонування сторони визначають в Договорі банківського рахунку, які укладаються в письмовій формі. Відповідно до інструкції банки відкривають своїм клієнтам за договором банківського рахунку поточні рахунки. Документи для відкриття рахунків:

  • Заява встановленого зразка.

  • Засвідчена нотаріально копія свідоцтва про державну реєстрацію підприємства.

  • Копія рішення про створення (реорганізацію) підприємства.

  • Засвідчена нотаріально копія зареєстрованого статуту.

  • Копія документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік.

  • Засвідчена нотаріально картка зі зразками підписів осіб, яким надано право розпоряджатися рахунком і право підпису розрахункових документів і зразок відбитки печатки підприємства.

  • Копія документа про реєстрацію підприємства в органах ПФ України.

Поточний рахунок відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору.

Клієнти банку можуть відкривати лише один рахунок для формування статутного капіталу господарського товариства. ЮО і ФО-СПД мають право відкривати необмежену кількість рахунків за своїм вибором і згодою банків. У випадку відкриття двох і більше поточних рахунків у національній валюті власник рахунку визначає один з рахунків як основний, з якого буде погашатись заборгованість у примусовому порядку.

Оформлення руху коштів на поточному рахунку:

  • внесення готівки на поточний рахунок з каси – Заява на переказ готівки в одному примірнику, в якій вказується джерело утворення готівки, а банк видає квитанцію, яка служить підставою для списання грошових коштів по касі;

  • одержання грошей з поточного рахунку в касу – Грошовий чек.

Крім поточних рахунків підприємства можуть відкривати на основі Заяви про відкриття спеціального рахунку в установах банків інші рахунки по розрахунках за конкретними операціями за закуплену с/г продукцію, приватизаційні папери, ощадні сертифікати, приватизаційні кошти.

8. Відповідно до Інструкції «Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті» безготівкові розрахунки здійснюються за формами розрахункових документів:

  • Платіжне доручення – письмово оформлене доручення клієнта банку на перерахування визначеної суми коштів зі свого рахунку. Оформляється платником і подається в банк у 2 примірниках (для банку і платника) і приймається банком до виконання протягом 10 календарних днів з дати його виписки.

  • Платіжна вимога-доручення – комбінований розрахунковий документ, який складається з вимоги постачальника до покупця оплатити вартість поставленої йому за договором продукції, робіт, послуг і доручення платника своєму банку перерахувати з його рахунку відповідну суму.

  • Розрахунковий чек – письмове розпорядження власника рахунку установі банку, сплатити чекодержателю зазначену суму коштів.

  • Акредитив – форма розрахунків при якій банк-емітент за дорученням свого клієнта зобов’язаний виконати платіж третій особі (бенефіціару) за поставлені товари (роботи, послуги); надати повноваження іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж.

Виписка – основний документ, згідно з яким бухгалтер складає кореспонденцію рахунків про рух коштів:

  • на Дт виписки банк відображає погашення своєї заборгованості перед власником рахунка, а в Ж-О № 1 за рахунком 31 бухгалтер проводить ці операції на Кт 31 як списан­ня коштів з поточного рахунка;

  • у виписці з Кт банк відображає збільшення за­боргованості перед своїм клієнтом, а у Відомості № 1.2 за рахунком 31 бухгалтер проводить ці операції на Дт рахунка 31 як надходження коштів на поточний рахунок.

9. Для обліку наявності і руху грошових коштів, які знаходяться на рахунках в банку, призначений активний рахунок 31 «Рахунки в банках»: по Дт 311 «Поточні рахунки в національній валюті» – надходження грошей на рахунок в національній валюті; по Кт 311 – витрата грошей з рахунку в національній валюті; сальдо дебетове або 0. По Дт 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» – надходження грошей на рахунок в іноземній валюті; по Кт 312 – витрата грошей з рахунку в іноземній валюті; сальдо дебетове або 0.

Аналітичні рахунки відкривають по кожному виду іноземних валют. Записи на 312 здійснюють на підставі виписок банку і розрахунково-платіжних документів. В первинних документах і бухгалтерських регістрах ведеться паралельно облік іноземної валюти з українськими грн. Для запису операцій на валютному рахунку в українських грн. проводиться перерахунок іноземної валюти по курсу НБУ, що діяв на дату складання розрахунково-платіжних документів.

По Дт 313 «Інші рахунки в банку в національній валюті» і 314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті» – надходження грошей за конкретними операціями за закуплену с/г продукцію, приватизаційні папери, ощадні сертифікати, приватизаційні кошти громадян; по Кт 313 і 314 – витрата грошей за такими операціями; сальдо дебетове або 0.

  • Відображення на суму виставленого акредитиву, придбаної лімітованої чекової книжки:

  • Відображення списання на суму використаного акредитиву і чекових книжок:

  • Відображення надходження коштів від заготівельних організацій за реалізовану продукцію працівників підприємства:

  • Відображення одержання грошей в касу і видачу їх працівникам за здану продукцію:

Синтетичний облік по Кт рахунку 31 ведеться у Ж-О 1 і по Дт – у Відомості 1.2. Кредитові обороти з Ж-О у кінці місяця переносять в Головну книгу. Дебетові обороти рахунку в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум з інших Ж-О з Кт у відповідних рахунків.

Для обліку коштів, що перебувають у дорозі і оплачених грошових документів, призначений активний рахунок 33 «Інші кошти»: по Дт 33 – надходження грошових документів у касу (путівки, поштові марки, проїзні талони) і коштів у дорозі (виручка внесена в касу банку або поштові відділення для подальшого їх зарахування на поточні рахунки на підставі квитанції банку і копії супровідних документів); по Кт 33 – вибуття грошових документів і списання коштів у дорозі після їх зарахування на відповідні рахунки; сальдо дебетове або 0.

Синтетичний облік по Кт рахунку 33 ведеться у Ж-О 1 і по Дт – у Відомості 1.3. Кредитові обороти з Ж-О 1 у кінці місяця переносять в Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум з інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]