Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція для студентів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Розділ 8. Облік зобов'язань.

Зміст лекції.

  1. Визнання і класифікація зобов’язань.

  2. Визначення довгострокових і поточних зобов’язань.

  3. Синтетичний і аналітичний облік кредитів банку і інших позикових коштів.

  4. Синтетичний і аналітичний облік довгострокових і поточних векселів виданих.

  5. Синтетичний і аналітичний облік інших зобов’язань.

  6. Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з постачальниками і підрядниками.

  7. Синтетичний і аналітичний облік розрахунків за податками і платежами.

  8. Синтетичний і аналітичний облік розрахунків за страхування.

  9. Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з учасниками і за іншими операціями.

  10. Синтетичний і аналітичний облік відстрочених податкових активів і зобов’язань.

1. Згідно з П(С)БО 11 «Зобов’язання», зобов’язання – заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди.

Зобов’язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена і існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення. Якщо хоча б одна з умов не є достатньо визначеною, необхідно проаналізувати господарську операцію з точки зору можливості відображення заборгованості на пасивному рахунку 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів», або визнання заборгованості як непередбачених зобов’язань, які обліковують на позабалансовому рахунку 04 «Непередбачені активи і зобов’язання».

Шляхи погашення зобов’язання: сплата грошових коштів кредиторам; відвантаження готової продукції, товарів або надання послуг у рахунок одержаного авансу від покупця або у порядку заліку заборгованості; переведення зобов’язань у корпоративні права, які належать кредитору.

Строк погашення зобов’язання згідно з П(С)БО 11 – термін, протягом якого повинно бути погашено зобов’язання: термін з моменту виникнення зобов’язання до моменту погашення; термін з дати складання ФЗ до дати погашення.

Обтяжливий контракт згідно з П(С)БО 11 – контракт, витрати (яких не можна уникнути) на виконання якого перевищують очікувані економічні вигоди від цього контракту.

Сума погашення згідно з П(С)БО 11 – сума грошових коштів або їх еквівалентів, яка, як очікується, буде сплачена для погашення зобов’язання в процесі звичайної діяльності підприємства.

Теперішня вартість згідно з П(С)БО 11 = сума майбутніх платежів – суми очікуваного відшкодування, яка, як очікується, буде потрібна для погашення зобов’язання в процесі звичайної діяльності підприємства.

За тривалістю терміну погашення: поточні і довгострокові зобов’язання.

За визначеністю терміну і оцінки: зобов’язання з визначеними умовами, непередбачені зобов’язання.

За платністю: фінансові зобов’язання, відсоткові і безвідсоткові зобов’язання.

За видами господарської діяльності: з пов’язаними і непов’язаними з діяльністю підприємства.

За видами кредиторів: зовнішні і внутрішні зобов’язання, небанківські зобов’язання і перед банками зобов’язання перед пов’язаними і непов’язаними сторонами.

За умовами виникнення: у зв’язку з одержанням товарів, робіт і послуг, у зв’язку з нарахуванням витрат, у зв’язку з випуском цінних паперів.

За виконанням умов погашення: прострочені, непрострочені і відстрочені зобов’язання.

2. Довгострокові зобов’язання повинні бути погашені протягом періоду > 12 місяців, або протягом періоду більшого, ніж один операційний цикл підприємства з дати ББ, якщо такий цикл становить > як 12 місяців. Склад: довгострокові кредити банків; інші довгострокові фінансові зобов’язання; відстрочені податкові зобов’язання; інші довгострокові зобов’язання.

Поточні зобов’язання повинні бути погашені протягом 12 місяців починаючи з дати ББ, або операційного циклу підприємства. Склад: короткострокові кредити банків; поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями; короткострокові векселі видані; кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги; поточна заборгованість за розрахунками (з одержаних авансів, з бюджетом, з позабюджетних платежів, зі страхування, з оплати праці, з учасниками, з внутрішніх розрахунків); інші поточні зобов’язання.

3. Згідно з ЗУ «Про оподаткування прибутку підприємств», кредити – кошти, які надаються резидентами або нерезидентами у користування ЮО або ФО на визначений строк і під %.

Для обліку довгострокових кредитних операцій призначений пасивний рахунок 50 «Довгострокові позики»: по Дтодержання кредитів і інших позикових коштів, переведення до поточної заборгованості; по Кт – одержання кредитів і інших позикових коштів; сальдо кредитове або 0.

Для обліку короткострокових кредитних операцій призначений пасивний рахунок 60 «Короткострокові позики»: по Дт – погашення кредитів і інших позикових коштів, переведення до довгострокових зобов’язань в разі відстрочення кредитів; по Кт – одержання кредитів і інших позикових коштів; сальдо кредитове або 0.

  • Відображення нарахування банком % за користування кредитом по ставках:

  • Відображення оплати суми % щомісячно з розрахункового рахунку підприємства:

Синтетичний облік по Кт рахунків 50, 60 ведеться в Ж 2. Для кожного рахунку виділені окремі розділи. Підставою для запису господарських операцій протягом місяця у цей регістр є виписки банку з позикового рахунку і додані до них первинні документи, що засвідчують рух залучених позикових коштів. Кредитові обороти з Ж-О 2 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться в спеціальній таблиці «Аналітичні дані до рахунків 50, 60», де по кожному виду кредитів вказують: позикодавців, строки погашення, сальдо на початок місяця, обороти за Дт і Кт, сальдо на кінець місяця, дані про нараховані % за користування довгостроковими позиками і за короткостроковими позиками за поточний місяць і за період з початку року.

4. Для обліку розрахунків з постачальниками, підрядниками і іншими кредиторами за матеріальні цінності, роботи, послуги і за іншими операціями, заборгованість за якими забезпечена векселями і не є поточним зобов’язанням, призначений пасивний рахунок 51 «Довгострокові векселі видані»: по Дтпогашення (списання) заборгованості, забезпеченої виданим векселем; по Ктвидача векселів в забезпечення заборгованості за одержані матеріальні цінності, роботи і послуги; сальдо кредитове або 0.

Для обліку розрахунків з постачальниками, підрядниками і іншими кредиторами за одержані матеріальні цінності, роботи, послуги, заборгованість за якими забезпечена векселями терміном не > 12 місяців, призначений пасивний рахунок 62 «Короткострокові векселі видані»: по Дт погашення (списання) заборгованості забезпеченої виданим векселем; по Кт – видача векселів; сальдо кредитове або 0.

Синтетичний облік по Кт рахунків 51, 62 ведеться у розділі І Ж-О 3 і по Дт – у Відомості 3.4 аналітичного обліку векселів. Кредитові обороти з Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за кожним виданим векселем і за строками їх погашення.

5. Для обліку розрахунків з іншими особами за випущеними і сплаченими власними облігаціями строком погашення > 12 місяців з дати ББ, призначений пасивний рахунок 52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями»: по Дтпогашення заборгованості, переведення до короткострокових зобов’язань; по Кт – нарахування заборгованості за одержані об’єкти довгострокової оренди; сальдо кредитове або 0.

Аналітичний облік ведеться за видами і термінами погашення.

Для обліку розрахунків з орендодавцем за необоротні активи, прийняті на умовах довгострокової оренди, призначений пасивний рахунок 53 «Довгострокові зобов’язання з оренди»: по Дтпогашення заборгованості власними коштами або за рахунок позик банку; по Кт – нарахування заборгованості перед орендодавцем за одержані об’єкти довгострокової; сальдо кредитове або 0.

Аналітичний облік ведеться за кожним орендодавцем і об’єктом орендованих необоротних активів.

Для узагальнення інформації про розрахунки з іншими кредиторами за іншими операціями, заборгованість за якими не є поточним зобов’язанням і облік яких не відображається на рахунках класу 5 «Довгострокові зобов’язання», призначений пасивний рахунок 55 «Інші довгострокові зобов’язання»: по Дтпогашення (списання) зобов’язань, переведення до короткострокових; по Кт – збільшення зобов’язань у вигляді отримання фінансової допомоги, переоформлення позик на інші зобов’язання; сальдо кредитове або 0.

Аналітичний облік ведеться за кредиторами і видами залучених коштів.

Для обліку сум довгострокових зобов’язань, які підлягають погашенню протягом 12 місяців з дати ББ і які переоформляють у поточну заборгованість, призначений пасивний рахунок 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями»: по Дт – погашення (списання) заборгованості; по Кт – частина довгострокових зобов’язань, яка підлягає погашенню протягом 12 місяців з дати ББ; сальдо кредитове або 0.

Синтетичний облік по Кт рахунків 52, 53, 55, 61 ведеться у розділі ІІ Ж-О 3. Кредитові обороти з Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за кредиторами і видами заборгованості.

6. Для обліку розрахунків з постачальниками і підрядниками за одержані МЦ, роботи, послуги, призначений активно-пасивний рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками»: по Дт – оплата рахунків постачальників і підрядників; по Кт – виникнення заборгованості на основі рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних, актів на приймання виконаних робіт, платіжних вимог-доручень, приймальних квитанцій; сальдо дебетове показує наявність заборгованості постачальників і підрядників, сальдо кредитове показує наявність заборгованості підприємства або 0.

Синтетичний облік по Кт рахунку 63 ведеться у розділі ІІ Ж3 і по Дт – у Відомості 3.3 аналітичного обліку розрахунків. Щоденно на підставі первинних документів роблять записи у Відомість 3.3 за кожним постачальником і підрядником у розрізі кожного документа на оплату. Сальдо на кінець місяця наводиться за кожним постачальником і підрядником. Кредитові обороти з Ж-О 3 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за постачальниками і підрядниками у розрізі кожного документа на сплату.

7. Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, за фінансовими санкціями, призначений активно-пасивний рахунок 64 «Розрахунки за податками і платежами»: по Дт – оплата (списання) сум податків за допомогою платіжного доручення; по Кт – нарахування податків і платежів в бюджет; сальдо дебетове показує переплату бюджету (податковий кредит), сальдо кредитове показує заборгованість підприємства перед бюджетом (податкове зобов'язання) або 0.

Документи, на підставі яких проводяться нарахування податків до бюджету:

  • ПДВ – податкова накладна;

  • ПДФО – розрахунково-платіжна відомість;

  • штрафні санкції податкових органів – акти і протоколи;

  • Комунальний податок, Податок з власників транспортних засобів – розрахунок бухгалтерії.

Для відображення в обліку операцій з нарахування і сплати ПДВ, призначені субрахунки 641 «Розрахунки за податками», 643 «Податкові зобов'язання», 644 «Податковий кредит» і аналітичні рахунки до них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]