Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція для студентів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Розділ 7. Облік витрат виробництва і готової продукції.

Зміст лекції.

  1. Синтетичний і аналітичний облік прямих виробничих витрат.

  2. Синтетичний і аналітичний облік загальновиробничих витрат.

  3. Синтетичний і аналітичний облік готової продукції.

  4. Синтетичний і аналітичний облік продукції сільськогосподарського виробництва і товарів.

1. Згідно з П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати», витрати виробництва – зменшення економічних вигід у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу.

Витрати визнаються витратами певного звітного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснюються.

Для узагальнення інформації про прямі витрати на виробництво, призначений активний рахунок 23 «Виробництво»: по Дт – прямі матеріальні, трудові витрати, виробничі накладні витрати, втрати від браку продукції; по Кт – суми фактичної виробничої собівартості завершеної виробництвом продукції; сальдо дебетове показує величину незавершеного виробництва або 0.

Виробнича собівартість згідно з П(С)БО 16 «Витрати» =

Незавершене виробництво – продукція, яка не пройшла всі технологічні операції на підприємстві, не прийнята відділом контролю якості і не передана на зберігання. Обсяг незавершеного виробництва на кінець місяця визначається за допомогою інвентаризації або розрахунку: СВ = НВп + Вм – Б – НВк,

де СВ – собівартість готової продукції за наявності незавершеного виробництва

НВп, НВк – собівартість незавершеного виробництва на початок і кінець місяця;

Вм – витрати за місяць;

Б – собівартість невиправного браку.

Якщо на підприємстві відсутнє незавершене виробництво, то всі витрати за місяць = собівартості готової продукції. Якщо на підприємстві в процесі виробництва, крім основної продукції одержують і побічну, то вона оцінюється за справедливою вартістю і на цю суму зменшується собівартість основної продукції.

Синтетичний облік по Кт рахунку 23 ведеться в розділі ІІІ Ж-О 5. Кредитові обороти з Ж-О 5 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

2. Склад загальновиробничих витрат (далі ЗВВ):

  • витрати на управління і обслуговування виробництва;

  • амортизація ОЗ загальновиробничого призначення;

  • витрати з операційної оренди виробничих ОЗ, витрати некапітального характеру, пов’язані з удосконаленням технологій і організацією виробництв;

  • витрати на вдосконалення технології і організації виробництва;

  • витрати на охорону праці і пов’язані з забезпеченням пожежної і сторожової охорони;

  • витрати зв’язку, податки, збори, інші обов’язкові платежі;

  • витрати, пов’язані з утриманням і експлуатацією фондів природоохоронного призначення.

Для групування ЗВВ за кожним підрозділом підприємства призначений активний рахунок 91 «Загальновиробничі витрати»: по Дт виникнення ЗВВ; по Кт – списання ЗВВ; сальдо не має, закривається рахунком 23 або 79. Для списання витрат з рахунка 91 в Дт 23 необхідно їх розділити на змінні і постійні.

Характеристика ЗВВ.

Види ЗВВ

Визначення

База розподілу

Змінні

ЗВВ

Змінюються прямо пропорційно до зміни обсягу виробництва, повністю відносять на собівартість продукції:

Години праці, зарплата, прямі витрати виходячи з фактичної потужності звітного періоду

Постійні ЗВВ

Залишаються незмінними при зміні обсягу виробництва, поділяються на витрати, які відносять на собівартість продукції:

і на собівартість реалізованої продукції:

Кількість продукції, зарплата працівників, безпосередньо зайнятих на виробництві продукції

Виробничу собівартість формують лише змінні і розподілені постійні ЗВВ, а нерозподілені ЗВВ підлягають списанню на витрати звітного періоду, в якому вони виникли.

Синтетичний облік по Кт рахунку 91 ведеться в розділі ІІІ Ж-О 5. Кредитові обороти з Ж-О 5 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

3. Готова продукція – продукція, яка пройшла на підприємстві всі технологічні операції, відповідає нормам, стандартам якості і передана на зберігання і відповідно до П(С)БО 9 – належить до запасів.

Готову продукцію з виробництва передають на склад на підставі Накладних, які виписують у 2 примірниках. На підставі Накладної начальник складу заповнює Картку складського обліку, в якій робить запис про оприбуткування і разом з Матеріальним звітом передає до бухгалтерії, де відповідно до П(С)БО 9, облік ведуть за найменуванням (однорідною групою). Записи у Картці складського обліку роблять на підставі кожного прибуткового чи видаткового документа: після запису підбивають підсумок за операціями і виводять залишок. У бухгалтерії ведуть книгу залишку готової продукції. У ББ залишки готової продукції відображатимуться за фактичною виробничою собівартістю, що визначається.

Для обліку наявності і руху готової продукції призначений активний рахунок 26 «Готова продукція»: по Дт – надходження продукції власного виробництва за фактичною виробничою собівартістю; по Кт – списання (вибуття) продукції, сума відхилень фактичної виробничої собівартості продукції від її вартості за обліковими цінами, яку відносять до реалізованої продукції.

Синтетичний облік по Кт рахунку 26 ведеться в розділі ІІІ Ж-О 5. Кредитові обороти з Ж-О 5 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичний облік ведеться за видами, МВО, масою, кількістю, собівартістю, оптовими цінами.

Реалізована продукція – продукція, відвантажена зі складу підприємства-постачальника.

Собівартість реалізованої продукції =

Не включають до собівартості реалізованої продукції адміністративні витрати, витрати на збут і інші операційні витрати.

Для обліку і узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, робіт, послуг, призначений активний рахунок 90 «Собівартість реалізації»: по Дтвиробнича собівартість реалізованих МЦ; по Кт – списання вартості реалізованої продукції; сальдо не має і закривається 79.

Синтетичний облік по Кт рахунку 90 ведеться у розділі І Ж 5 чи Ж-О 5А. Кредитові обороти з Ж-О 5 чи Ж-О 5А в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

При реалізації своєї продукції підприємство повинно укласти угоду з покупцем і реалізація відбувається на підставі довіреності. Довіреність, незалежно від строку її дії, залишається у постачальника при першому відпуску цінностей. У разі відпуску цінностей частинами на кожний частковий відпуск складається накладна (акт приймання-здачі, товарно-транспортна накладна, рахунок-фактура) з позначенням на ній № довіреності і дати її видачі. У цих випадках один примірник накладної передається одержувачу цінностей, а другий – додається до залишеної у постачальника Довіреності і використовується для спостереження і контролю за відпуском цінностей і для розрахунків з одержувачем.

Відповідно до ЗУ «Про ПДВ», постачальник продукції зобов'язаний виписати податкову накладну, в якій слід зазначити: ціну продажу одиниці продукції без урахування ПДВ, суму ПДВ, загальну суму товару з ПДВ. Податкова накладна дає право покупцеві, зареєстрованому як платник ПДВ, включити до податкового кредиту суму витрат зі сплати ПДВ постачальнику при придбанні продукції.

4. Для обліку зерна, картоплі, овочів, кормів власного виробництва і придбаних, призначений активний рахунок 27 «Продукція с/г виробництва»: по Дт – надходження; по Кт – вибуття (списання) ; сальдо дебетове або 0. Продукцію поточного року обліковують за плановою собівартістю, яку в кінці звітного періоду доводять до фактичної собівартості.

Аналітичний облік продукції с/г виробництва ведеться за видами, сортами, масою, вартістю.

Для обліку товарів призначений активний рахунок 28 «Товари»: по Дтнадходження; по Кт – вибуття (списання); сальдо дебетове або 0.

При оприбуткуванні товарів складають розрахунок націнки на них і під звіт МВО відносять їх повну вартість. Реалізовують товари на основі накладних, де зазначено назву, кількість, ціну, ПДВ, загальну вартість. За документами на отримання і реалізацію товарів МВО складають Звіт про рух матеріалів, на основі якого здійснюють записи в реєстрах аналітичного і синтетичного обліку. При цьому складають розрахунок розподілу торгової націнки між реалізованими товарами і їх залишком. Крім оплати вартості, при придбанні товарів, підприємства мають витрати, пов’язані з доставкою товарів, які відносять на витрати збуту.

Якщо при прийманні товарів виявиться, що фактично відвантажена постачальником їх кількість, якість або сума не відповідає даним товарно-транспортної і податкової накладної, тоді на суму розходження при визнанні її постачальником чи наявності рішення суду пред’являють претензію, а після вирішення претензії в установленому порядку повернуті кошти зараховують на рахунок у банку.

Синтетичний облік по Кт рахунку 28 ведеться в розділі ІІІ Ж-О 5. Кредитові обороти з Ж-О 5 в кінці місяця переносять у Головну книгу. Дебетові обороти в Головну книгу будуть занесені при рознесенні сум інших Ж-О з Кт відповідних рахунків.

Аналітичні дані про операції з товарами і торговою націнкою ведеться у розділі IV Ж-О 5 «Товари».

Аналітичний облік ведеться за найменуванням, якістю, кількістю, вартістю, за МВО.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]