Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКМ-3. Р.22.1-28.9.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
10.01 Mб
Скачать

28.8. Компонування машин

Компонування складається із двох етапів. В ескізному компонуванні розробляють основну схему і загальну конструкцію агрегату. На основі аналізу ескізного компонування виконують робоче компонування, яке уточнює конструкцію агрегату і є вихідним матеріалом для подальшого проектування.

Компонування починається із рішення головних питань - вибору раціональних кінематичної і силової схем, правильних розмірів і форми основних деталей, визначення їх раціонального взаємного розміщення.

Перше основне правило компонування - йти від загального рішення до конкретного, а не навпаки. Друге правило компонування - розробка декількох варіантів машин, їх аналіз і вибір раціонального варіанту. При цьому повна розробка варіантів машин необов'язкова. Базові деталі необхідно розрахувати на міцність і жорсткість. Необхідно враховувати питання виготовлення деталей, надавати їм технологічних форм.

Компонування слід вести на базі нормальних розмірів (діаметрів посадочних поверхонь і різьб, розмірів шпонкових і шліцьових з'єднань і т.п.). Потрібно досягати максимальної уніфікації нормальних елементів, ураховувати умови експлуатації, які зумовлюють роботоздатність механізмів і агрегатів машин, розробляти системи змащення, охолодження, складання-розбирання. Потрібно передбачити умови зручного технічного обслуговування, огляду і регулювання механізмів. Потрібно ретельно вибирати конструкційні матеріали для основних деталей, а також способи підвищення довговічності, стійкості проти спрацювання поверхонь тертя, захисту від корозії.

Техніка компонування. Компонування краще вести в масштабі 1:1. При цьому легше вибрати потрібні розміри і перерізи деталей, скласти уяву про співвідношення розмірів частин машини, міцності і жорсткості деталей та конструкції в цілому. Розміри деталей можна брати безпосередньо з креслення. Компонування простих технічних об'єктів виконують в одній проекції, в якій конструкція виявляється найбільш повно. При компонуванні складних технічних об'єктів обов'язкова розробка всіх видів перерізів і розрізів.

28.9. Етапи створення технічних об'єктів

Вихідними даними для проектування машин можуть бути:

1) технічне завдання (ТЗ), яке визначає параметри машини, область і умови її використання;

2) технічна пропозиція;

3) науково-дослідна робота (НДР) або створений на її основі експериментальний зразок машини;

4) винахід або створений на його основі експериментальний зразок машини;

5) зразок перспективної закордонної машини.

Перший випадок найбільш загальний. Конструктор повинен перевірити технічне завдання і, якщо необхідно, скоректувати його.

Технічне завдання в загальному випадку повинно мати такі розділи: обґрунтування проведення робіт; мета та вихідні дані для проведення робіт; етапи НДР, основні вимоги до виконання НДР; спосіб реалізації результатів НДР; перелік технічної документації, яка подається після закінчення робіт; порядок розгляду і приймання НДР; техніко-економічне обґрунтування; додаток.

Технічна пропозиція - початкова стадія проектування, яка виконується із урахуванням вимог і обмежень, викладених у технічному завданні. Пропонуються один чи декілька обґрунтованих варіантів об'єкта.

Ескізний проект розробляється у тому випадку, якщо це передбачено ТЗ або протоколом розгляду технічної пропозиції. Проводиться опрацювання оптимального варіанта до рівня принципових конструкторських рішень, які дають уяву про загальну будову і принципи роботи об'єкта. Особливу увагу приділяють використанню відомих випробуваних рішень, стандартних та уніфікованих вузлів та деталей.

Технічний проект виконують після ескізного проектування. Він містить сукупність технічних конструкторських документів, які відображають повне технічне рішення проблеми і дані про будову об'єкта і його складових частин, принцип роботи і взаємодію основних елементів. При цьому об'єкту надаються такі властивості, які можуть бути реалізованими при мінімальних матеріальних та трудових затратах.

Робоча конструкторська документація забезпечує можливості виготовлення дослідного зразка машини або початкової cepії. На цій стадії завершується відпрацювання конструкції на технологічність виготовлення і складання, забезпечення техніко-економічних показників.

Наявність всіх стадій при розробці нових технічних об'єктів є необов'язковою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]