Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

2.2. Взаємозв’язок бюджету з іншими фінансовими планами

Державний бюджет як фінансовий план – це бюджетний план руху централізованої частини сукупного суспільного продукту.

Державний бюджет – це особлива форма державного плану, яка має силу закону і встановлює для народного господарства в цілому та для всіх структурних підрозділів суспільного виробництва бюджетні взаємовідносини по асигнуваннях із бюджету і платежах в бюджет на основі завдань і заходів державного плану економічного і соціального розвитку України.

Державний бюджет входить в загальну систему фінансових планів України, яка включає:

  • державний бюджет;

  • місцеві бюджети;

  • бюджети соціального страхування і соціального забезпечення населення;

  • Пенсійний фонд;

  • баланси доходів і видатків державних, приватних, комерційних, спільних підприємств і організацій;

  • кошториси доходів і видатків установ невиробничої сфери;

  • фінансові плани державного та приватного майнового і особистого страхування.

Визначальними принципами організації системи фінансових планів суспільного розвитку можна назвати:

  • всезагальність охоплює всі сторони соціально-економічного розвитку суспільства: виробничо-господарську діяльність державних, приватних, акціонерних, спільних підприємств і організацій, невиробничої сфери, банківських і страхових структур;

  • цілісність і збалансованість передбачає функціонування збалансованої і ув’язаної фінансової системи, яка діє ціленаправлено, за єдиним планом, відповідно до вимог фінансової політики держави. В цілому фінансовий план країни є відображенням державного плану економічного і соціального розвитку країни;

  • фінансова централізація - проведення єдиної, строго визначеної фінансової політики, починаючи від формування і виконання місцевих бюджетів і фінансових планів окремих суб’єктів господарювання впритул до державного бюджету.

Державний бюджет не лише входить в єдину систему фінансових планів України, але й займає серед них домінуюче місце, і є тією координуючою і ведучою ланкою, завдяки якій забезпечується утворення і функціонування єдиної системи фінансових планів країни.

Взаємозв’язок між державним бюджетом і системою фінансових планів України втілюється в фінансових планах підприємств, акціонерних товариств, об’єднань і галузей матеріального виробництва, які складаються у вигляді балансів доходів і видатків, де виділяється спеціальний розділ “Відносини з бюджетом”. У ньому відображаються суми платежів до бюджету і асигнувань із бюджету.

На підприємствах і організаціях місцевої промисловості, житлово-комунального господарства і деяких інших установах фінансовий план складається з двох розділів. У доходній частині цих планів відображаються надходження із бюджету, а у видатковій – відрахування до бюджету.

Фінансові плани підприємств агропромислового комплексу зовнішньо пов’язані з бюджетом через податкову систему. Потрібно також зазначити і зворотній процес – у державному бюджеті України передбачаються значні бюджетні асигнування, направлені на розвиток АПК (затрати по корінному покращенню земель, проведення заходів по водному господарству, охорона і відновлення рибних запасів, фінансова допомога фермерським господарствам).

Найбільш чітко проявляється зв’язок бюджету з фінансовими планами установ невиробничої сфери. Їхні видатки, розраховані на основі кошторисів, практично повністю покриваються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Тісний зв’язок між державним бюджетом і установами банківської системи полягає в тому, що банки вносять до бюджету частину свого прибутку відповідно до чинного законодавства про оподаткування в Україні. Крім того, у випадку перевищення доходів над видатками, отриманими в результаті виконання бюджету, вільні грошові кошти можуть бути використані в якості кредитних ресурсів.

Фінансові плани розробляються усіма учасниками суспільного виробництва – від первинних структур: підприємств, об’єднань, організацій, банків, страхових компаній до центральних органів господарського управління і державної виконавчої влади.