Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праці.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
92.67 Кб
Скачать

Реферат

на тему:

"Небезпечна дія електричного струму на організм людини. Наслідки та перша допомога. Міри запобігання ураженню на виробництві та в побуті"

Виконав:

Студент 421 групи

Лесінський Микола

Чернівці-2014

Зміст

  1. Основні причини електротравматизму.

  2. Дія електричного струму на організм людини.

  3. Перша допомога при ураженні електричним струмом.

  4. Технічні засоби електронебезпеки та техніка безпеки при користуванні електроприладами.

Використана література

  1. Основні причини електротравматизму

Електротравматизм у порівнянні з іншими видами травматизму складає до 1%, але по числу випадків з тяжкими наслідками займає одне з перших місць.

Всі електроустановки прийнято розділяти за напругою на дві групи U < 1000 B і U > 1000 В. Слід зазначити, що найбільше число травм стається на електроустановках U < 1000 B. Це пояснюється тим, що ці електроустановки застосовуються всюди, їх багато, і вони часто обслуговуються персоналом неелектричної спеціальності.

Основними причинами електротравматизму є:

  • поява напруги там, де її в нормальних умовах не повинно бути (металоконструкції, корпуси электро і промислового устаткування, будівельні елементи споруд). Причина - пошкодження ізоляції кабелів, дротів або обмоток електричних машин і апаратів;

  • можливе доторкання до неізольованих струмопровідних частин. Всі клеми, шини повинні розташовуватися на висоті або під обгороджуванням;

  • утворення електричної дуги між струмопровідною частиною і людиною (при U > 1000 B). Нормами встановлені наступні найменші допустимі відстані: у електроустановках U = 6-35 кВ - 0,6 м; 60 – 110 кВ - 1 м; до 150 кВ - 1,5 м: до 220 кВ - 2 м; 500 кВ - 3,5 м;

  • інші причини - неузгоджені і помилкові дії персоналу; залишення електроустановки під напругою без нагляду; виникнення крокової напруги на поверхні землі; допуск до робіт на відімкнення струмопровідних частин без перевірки відсутності напруги і наявності заземлення.

  1. Дія електричного струму на організм людини

Дія електричного струму на людину відноситься до фізичних факторів.

Електричний струм при проходженні через тіло людини приводить до електротравматизму. Електротравматизм – це результат порушення техніки безпеки при експлуатації електрообладнання, невиконання правил улаштування електроустановок, відсутність контролю за аварійним станом апаратури.

Дії струму при проходженні через організм людини:

  • термічна (опіки)

  • електролітична (розклад рідини організму на складові)

  • біологічна (скорочення м’язів, параліч дихання, зупинка серця)

Наслідки ураження людини електрострумом залежать від багатьох факторів До них відносять: величину та тип вражаючого електроструму, прикладену напругу (напругу дотику), частоту струму, внутрішній опір тіла людини, шлях проходження струму через тіло людини, індивідуальні (психічні та фізіологічні) особливості людини, стан навколишнього середовища, схеми живлення електрообладнання (мережі з заземленою або ізольованою нейтралею), тривалість дії струму.

Струм промислової частоти (50-60 Гц) більш не безпечніший ніж постійний. Наведемо данні про характер дії струму в залежності від його величини та роду (змінний, постійний).

Таким чином змінний струм (напруга) більш не безпечніший. Він міняє напрямок, міняє величину в залежності від часу, а постійний струм уражає в момент дотику, а потім тільки розігріває органи тіла людини.

Існує поняття: пороговий відчутний струм– це найменше значення відчутного струму, який при проходженні через тіло людини викликає відчуття подразнення (пощипування або нагрівання місця дотику):0,5-1,8 мА для змінного струму, 5-10 мАдля постійного.

Пороговий невідпускаючий струм – це струм який викликає скорочення м’язів (безумовний рефлекс). Самостійно відірватися (звільнитися) від дії струму неможливо.

  • для змінного струму - 10-15 мА;

  • для постійного струму - 50-80 мА.

Смертельний (фібріляційний) струм незалежно від типу струму дорівнює 100 мА = 0,1 А.

З наведеного вище, робимо висновок, що змінний струм більш небезпечний чим постійний. Проте необхідно враховувати, що при постійній напрузі більше 300В небезпечність постійного струму наростає. Постійний струм великої величини при розриві ланцюгу дає дуже різкі удари, що викликає судоми м’язів рук, ніг.

Струм, мА

Дія струму (напруга дотику U дотику = 220 В)

f = 50 - 60 Гц

Постійний струм

до 0,5

0,5 - 1,8

2 - 4

8 - 10

11 - 16

20 - 25

50 - 80

100

Не відчувається

Потепління пальців

Тремтіння пальців

Судоми

Сильний біль, руки відірвати неможливо

Важко дихати, параліч рук

Параліч дихання

При t > 3 сек. – параліч серця

Не відчувається

Не відчувається

Не відчувається

Відчуття потепління пальців

Нагрівання посилюється

Нагрівання ще більше посилюється

Важко дихати, руки

відірвати неможливо

Параліч серця

Шлях струму через тіло людини. Важкість травм (ураження електричним струмом) залежить від шляху проходження струму. Існують різні шляхи проходження струму через тіло людини. Струм, що протікає шляхом “рука – рука”, “руки – ноги” – уражає серце та легені, діє на велику кількість нервових закінчень (нервових стовбурів) і вважається найбільш небезпечним. Таким чином, небезпека ураження особливо велика, коли струм протікає через життєво важливі органи (серце, легені, мозок). Буває і рефлекторна дія струму – коли подразнюються інші частини тіла людини. Ця дія також може призвести до втрати працездатності людини, а іноді і до летальних випадків.

Індивідуальні особливості організму людини. Індивідуальні особливості людини, фізичний та психологічний стан, суттєво впливають на наслідки ураження електрострумом. Наприклад, один і той же струм може бути пороговим відпускаючим для однієї людини і невідпускаючим – для іншої. Дія струму однієї і тієї ж сили залежить від маси тіла людини від її фізичного стану. Так у змореної людини опір менше, ніж у відпочилої. Після прийняття їжі теж збільшується внутрішній опір. Особливо небезпечна дія струму на людину у стані сп’яніння. При вживані алкоголю опір тіла людини знижується до 100 -150 Ом. (а іноді до 70 Ом).

Встановлено, що внутрішній опір жінок нижчий чим у чоловіків. У дітей внутрішній опір нижчий чим у жінок. Тому дія навіть малих величин струму, для дітей дуже небезпечна.