Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

4.7. Принципи побудови та складові частини бюджетної класифікації

Доходи і видатки бюджету групують за галузевим і відомчим принципом.

При галузевому групуванні показується галузь народного господарства, яка платить платежі до бюджету або отримує асигнування із бюджету. Тим самим досягається органічний зв’язок бюджету з державним планом економічного і соціального розвитку країни.

При грунтуванні за відомчим принципом доходи і видатки встановлюються по міністерствах і відомствах, що дозволяє чітко визначити обов’язки окремих міністерств і відомств перед бюджетом і розміри їх фінансування із бюджету.

Бюджетна класифікація України застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення необхідного аналізу в розрізі доходів, а також організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників.

Бюджетна класифікація має такі складові частини:

- класифікація доходів бюджету;

- класифікація видатків бюджету;

- класифікація фінансування бюджету;

- класифікація боргу.

Класифікація доходів бюджету

Доходи бюджету кодуються восьмизначним кодом і класифікуються за такими розділами:

  • податкові надходження;

  • неподаткові надходження;

  • доходи від операцій з капіталом;

  • офіційні трансферти.

Податковими надходженнями визначаються передбачені податковими законами України загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов’язкові платежі. До них належать: податок на додану вартість, акцизний збір, податок на прибуток, прибутковий податок з громадян, плата за використання лісових, водних ресурсів, плата за землю, плата за торговий патент на деякі види діяльності, мито, митні збори, місцеві податки і збори.

Неподатковими надходженнями визначаються доходи від власності та підприємницької діяльності, адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу, надходження від штрафів та фінансових санкцій, інші неподаткові надходження.

Доходами від операцій з капіталом визначаються доходи від реалізації основного капіталу, державних запасів товарів, землі та нематеріальних активів.

Трансферти  це кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування інших держав або міжнародних організацій на безплатній та безповоротній основі.

Класифікація видатків бюджету

Видатки бюджету кодуються чотиризначним кодом і класифікуються за:

  • функціями, з виконанням яких пов’язані видатки (функціональна класифікація видатків);

  • економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються ці видатки (економічна класифікація видатків);

  • ознакою головного розпорядника бюджетних коштів (відомча класифікація видатків);

  • бюджетними програмами (програмна класифікація видатків).

Функціональна класифікація видатків має такі рівні деталізації, як розділи та групи, в яких конкретизуються напрями спрямування бюджетних коштів на здійснення функцій держави Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування.

Функції, що виконуються державою, можна поділити на три категорії. До першої категорії видатків належать державні послуги державного призначення. Ці послуги містять у собі діяльність державних органів, не пов’язану з наданням послуг окремим особам чи господарським одиницям. До них належать: державне управління, судова влада, міжнародна діяльність, національна оборона, правоохоронна діяльність і забезпечення безпеки держави.

До другої категорії видатків належать державні послуги, пов’язані з економічною діяльністю, а саме: промисловість та енергетика, будівництво, сільське господарство, лісове господарство, рибальство і мисливство, транспорт, шляхове господарство, зв’язок, телекомунікації, інші послуги, пов’язані з економічною діяльністю, охорона навколишнього природного середовища.

До третьої категорії видатків належать суспільні й соціальні послуги, які містять в собі видатки на: освіту, охорону здоров’я, соцзахист і соціальне забезпечення житлово-комунальне господарство, культуру та мистецтво, засоби масової інформації, фізичну культуру і спорт.

За економічною класифікацією видатки бюджету поділяються на поточні видатки та капітальні видатки, які носять цільовий характер і згруповані в економічні категорії видатків.

Поточні видатки  це видатки за такими категоріями економічної класифікації:

  • категорія "Оплата праці працівників бюджетних установ" (1110).

Ця категорія включає в себе заробітну плату за встановленими окладами ставками або розцінками всіх штатних працівників; оплату праці за трудовими угодами; надбавку за вислугу років; доплату за ранг, надбавки та доплати обов’язкового характеру; премії, матеріальну допомогу; грошове утримання військовослужбовців; виплати по тимчасовій непрацездатності.

  • категорія "Нарахування на заробітну плату" (1120).

Ця категорія включає в себе нарахування бюджетних установ на фонд оплати праці.

  • категорія "Придбання предметів постачання і матеріалів, оплати послуг та інші видатки" (1130).

Ця категорія включає закупівлю предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря, медикаментів та перев’язувальних матеріалів, продуктів харчування, м’якого інвентаря та обмундирування; оплату транспортних послуг та утримання транспортних засобів; орендну плату; поточний ремонт обладнання, меблів, техніки, інвентарю; послуги зв’язку; оплату інших послуг.

  • категорія "Видатки на відрядження" (1140).

До цієї категорії відносяться видатки на оплату проїзду, добових, проживання під час службових відряджень, на курси, сесії, семінари, наради і конференції, тобто всі видатки на відрядження, що сплачуються за рахунок бюджетних коштів у випадках, передбачених законодавством України.

  • категорія "Матеріали, інвентар, будівництво, капітальний ремонт та заходи спеціального призначення, що мають загальнодержавне значення” (1150).

Ця категорія включає придбання товарів військового призначення, військової техніки, військове будівництво, капітальний ремонт будов і споруд військових частин, придбання, утримання та ремонт транспортних засобів, оплату транспортних послуг.

  • категорія "Оплата комунальних послуг та енергоносіїв" (1160).

Ця категорія включає оплату теплопостачання, водопостачання і волдовідведення, електроенергії, природного газу, інших комунальних послуг та інших енергоносіїв.

  • категорія "Дослідження і розробки, державні програми" (1170).

До цієї категорії відносяться витрати, пов’язані з прийомом іноземних делегацій в Україні, проведенням навчально-тренувальних зборів і змагань, підготовкою і участю національних збірних команд України в Олімпійських та Параолімпійських іграх; оплата послуг з типового проектування; оплата науково-дослідних послуг; оплата підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації кадрів за договорами.

  • категорія "Субсидії і поточні трансферти" (1300).

До цієї категорії належать субсидії та поточні трансферти підприємствам; поточні трансферти органам державного управління; поточні трансферти населенню (виплата пенсій і допомоги, стипендії).

Капітальні видатки  це видатки за такими категоріями економічної класифікації:

  • категорія "Придбання основного капіталу" (2100).

Ця категорія включає придбання обладнання і предметів довгострокового користування, капітальне будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію та реставрацію.

Відомча класифікація видатків бюджету визначає перелік головних розпорядників коштів. На її основі Державне казначейство України та місцеві фінансові органи ведуть реєстр усіх розпорядників бюджетних коштів.

Програмна класифікація видатків бюджету застосовується при формуванні бюджету за програмно-цільовим методом.

Класифікація фінансування бюджету

Класифікація фінансування бюджету визначає джерела отримання фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету і напрямки витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті перевищення доходів бюджету над його видатками.

Фінансування бюджету надходження та витрати у зв’язку зі зміною обсягу боргу, а також зміною залишку готівкових коштів по бюджету, які використовуються для покриття різниці між доходами і видатками бюджету.

Класифікація боргу

Класифікація боргу систематизує інформацію про всі боргові зобов’язання держави, Автономної Республіки Крим, місцевого самоврядування.