Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48_183.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
500.22 Кб
Скачать

51. Фактори, що впливають на зміст загальної стратегії підприємства.

-рівень диверсифікації під-ва; -види диверсифікації ; -дослідження чинників, що дають змогу побудувати стратегію диверсифікації навколо однієї асортиментної концепції чи добре визначеної місії; -здатність створити загальні конкурентні переваги під-ва; -критерії та пріоритети інвестування у різні напрямки ді-ті; -заг-ні страт-ні цілі, завдання досягнення певних фін-х рез-тів; -фаза «життєвого циклу під-ва»; -ключові підтримуючі функц-ні та ресурсні стратегії; -переваги від особливих підходів до упр-ня окремими напрямами ді-ті; -будь-які переваги, які має під-во; -викор-я придбання/злиття для створення «портфеля» під-ва; дії щодо рестр-ризації (деінвестування чи продаж слабких напрямів ді-ті).

53.Види функціональних стратегій підприємства.

Ф-ції упр-ня – виникають на основі розподілу та спеціаліз-ції праці, хар-ть будь-який процес упр-ня і визначають види д-ті, які відбивають напрямки або стадії цілеспрямованого впливу на відносини людей у пр-сі в-ва та упр-ня ними.

Сис-ма функцій упр-ня – комплекс взаємопов’язаних у часі та просторі видів д-ті суб’єкта упр-ня при цого цілеспрямованому впливі на об’єкт.

А.Файоль запровадив поняття “ф-ціі упр-ня” і класифікував їх як результат поділу операцій:

1)Технічні ( в-во, переробка);2)торговельні (купівля, продаж, обмін); фінансові(залуч-ня капіталу і його упр-ня); безпеки(власності та осіб); обліку( інвен-ція, баланс, соб-ть, стат-ка);адміністративних(план-ня, орг-ція,керів-во, координація та к-ль).

Функц.стратегія – тип забезпечуючої стратегії у страт. Наборі, що визначає страт.орієнтацію певної функц.підсистеми упр-ня підприємством, яка забезпечує досягнення цілей,керованість процесами виконання заг.стр. та місії фірми..

Маркетингова стратегія – стратегія пром.під-в,орієнтованих на ринкові цінності( аналіз “споживач-товар”; визнач-ня для кожного сегменту марк.стр; створення “маркетинг-микс”; виконання та к-ль)

Часто викор-ть стратегію “проштовхування – зусилля зосередж-ся на збереженні та розвитку “своєї” частки ринку за рахунок “свого товару” при гнучкій сис-мі цін, спеціального сервісу, рекламного розпродажу. Стратегія “витягування” – створення у спож-ча стійкого уявлення про торгову марку, під якою реаліз-ся група товарів

За допомогою моделі стратегіїї системи “ціна –якість” досліджують ціни, витрати, ринкову кон’юнктуру ринку, співвідношення якості і ціни.Візьмемо з цієї моделі, як приклад, м-ль”зняття вершків” – нова пр-ція, не має конкурентів, високі ціни, короткостроковий період.

Поширені види марк.стр.: розвиток ринку, стратегія проникнення, збереження частки ринку.

Стратегія НДПКР – базується на н.-т.прогнозах і форм-ся з урахуванням можливих винаходів та технол.проривів.Для аналізу технологій викор-ся матрична модель – зіставлення рівня самої технології і рвіня її освоєння на під-ві.при отриманні рез-тів розробляють:або стратегіїї продовження викор-ня існуючої технології(“виграшне парі”),або поліпшення викор-ня існуючої технології(“надійна готівка”), “зняття врожаю”(“принада”), або відмова від викор-ня, ліквідація технол.пр-су(“загін для худоби”).

НДПКР мають на меті розробку та впровадженння інновацій різних типів.К.Фріман розрізняв інновації “за менеджерською поведінкою”( традиційна, опортуністична, імітаційна, оборонна, наступальна).

Важлива ч-на – патентно-ліцензійна стратегія.

Стратегії:пріоритетні дослідження та розробки, технологічні розробки,розвиток потужностей, розробки відносно якості та продуктив-ті.

Виробнича стратегія – існує у вигляді плану(програми) розробки та упр-ня процесом створення необх-х для споживачів продуктів та послуг.Швидкість та масштаби змін, що потрібноздійс-ти зумовлюють визначення вир-х стратегій .Основа д-ті – створення вар-ті –сума, яку споживач готовий сплатити за те, що йому поставляють.Вар-ть форм-ся на всіх етапах перетворення сировини в кінцевий продукт.М.Портер запропонував досліджувати вар-ть за допомогою схеми – “ланцюг вартості Портера”.Цей процес створенння вар-ті реальний за умов існування основної(внутр.мат.-техніч. забезпеч; вигот-ня пр-ції, зовніш.МТ постач-ня, маркетинг і товарообіг, обслуг-ня) та допоміжної д-ті (інфрастр-ра п-ва, упр-ня персоналом, розвиток технологій, закупівля(постачання)) п-ва.

Для розробки стратегій можна викор-ти “дерево рішень” з відображеними інтервалами, в яких знах-ся орієнтири для цих стратегій.

Стратегії:викор-ня існуючого вир-чого потенціалу,стратегії створення нового в-ва; стратегії змін у технологічному пр-сі;стр.відносно орг-ціїї в-ва; стр.впровадження оперативно-календарного план-ня.

Стратегії фінансування –основа для вибору альтернативи, яка зумовлює природу та напрямки орг-ції фінансових відносин як поза межами, так і всередині п-ва, включає визначення цілей викор-ня фін.рес-сів і капталу, м-дів фінансування, визначення “стратегічного набору”, фінансове план-ня і т.д.

Фін.рес розподіляють , встановлюючи значущість окремих ф-ції для розвитку п-ва.

Сумарні оцінки значущості використ-ся для розвитку або підтримки фін.рес-ми.Важливим є прийняття рішення про доцільну для п-ва структуру капіталу.Фін. стр., як функціональна передбачає визначення відносин з фін-ми, страх-ми, кредит-ми орг-ціями,акціонерами фін.ринком і т.д.

Стратегії –кредитування, розміщення акцій, рефінансування , викор-ня дивідендів, скорочення/розвиток фін.підсистеми.

Щодо стратегії упр-ня іншими стратегіями:

-орг-не оформлення ресурсного забезпеч-ня( за окремими видами рес-сів, як за фінансами;

-орг-не оформлення комплексних стратегій.

Стратегії упр-ня персоналом – добір і навчання; винагорода та мотиваці; формування трудових відносин; упр-ня персоналом; скорочення/розвиток підсис-ми упр-ня персоналом.

Стратегія МТ забезпеч-ня –фіз.розподіл та рух матер.потоків.Приклади: залуч-ня нових внутр.джерел задоволення потеб у МТР, заміна мат-лів або постач-ків, викор-ня нових зовнішних джерел, орг-ція централіз-го постачання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]