Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48_183.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
500.22 Кб
Скачать

103. Сутність бізнес-планування та його призначення.

У вітчизняну практику економічної роботи бізнес-планування почало активно впроваджуватись разом з елементами ринкових перетворень. У країнах з розвинутою економікою бізнес-план є невід’ємною частиною ділового проекту, а його складання – одним з предінвестиційним етапом. Бізнес-план – сукупність документів, які розкривають місце підприємства цілі, засоби досягнення цілей у конкретні роки (3-5 років). Бізнес-план використовується для: оцінки перспективи підприємства в умовах постійної зміни зовнішнього середовища; залучення інвесторів, нових акціонерів, кошти яких необхідні для діяльності нового підприємства. В загальному вигляді бізнес план це: економічне обґрунтування доцільності створення і розвитку підприємства; очікувані фінансові результати (обсяг виробництва, продаж, дохід на капітал) по роках; джерела фінансування обраної стратегії; склад робітників, які можуть виконати бізнес план.

104. Типова структура та методи розроблення бізнес-плану.

Регламентовано форми та структури бізнес-плану не існує . В ньому передбачаються розділи , в яких розкривається концепції і мета бізнесу, характеризується специфіка продукту підприємства та задоволення ним потреб ринку. Типовий зміст бізнес-плану: передмова - заключення; історія розвитку підприємства (фірми); продукція; ринки, клієнти, маркетинг; кадри, персонал, управління; виробничий процес (послідовність); фінанси; фактори ризику; графіки динаміки показників; джерела, додатки. Розробка б-п – це складний і трудомісткий процес, план-ня треба починати з півроку до того, як заплановано відкрити нову справу. Послідовність б-п та його побудова: 1) оформлення титульного листа; 2) складання анотації на проект; 3) склад-я короткого змісту проекту (резюме); 4) аналіз стану і можливостей під-ва, перспективності галузі; 5)збір і аналіз інф-ї про продукт, опис продукту; 6) збір і аналіз інф-ї про ринок збуту; 7)визначення потреби у ресурсах; 8) розробка орг-ї стр-ри, правового за без-ня і графіка реалізації продукту; 9) обчислення потреби у кап-лі та джерелах фін-ня; 10) визн-ня спрямованості і масштабності проекту, розрахунок ефек-ті; 11) рішення питань ризиків і гарантій; 12) підбір мат-ів і склад-ня додатків.

183. Сутність, види та форми реструктуризації. Реструктурування підприємства на основі оцінки ринкової вартості

Рестр-ція – це комплекс орг-ек та правових з-дів, спрямованих на досяг-ня оптимальності б-п. Вони стосуються (з-ди) зміни правової форми п-ництва, орг-ї стр-ри упр-ня та ін параметрів і реаліз-ся для еф-го використання потенціалу п-ва та зростання його ринкової в-сті.

Мета реструктуризації полягає в тому, щоб зняти протиріччя між бізнес-моделлю п-ва та станом зов-го сер-ща.

Бізнес-модель – сук-сть б-п орг-ції, поєднаних у відповідному співвідношенні, яка включає зокрема процес розробки стратегії.

Розрізняють 2 групи причин реструк-ції:

  1. Внутрішні – зниження внутр-ї еф-сті компанії.

  2. Зовнішні – тиск ф-рів зовнішнього сер-ща.

Рестр-ція в У-ні на початковому етапі ринкового реформ-ня ек-ки була тісно пов”язана з (1 етап) приватизаційними процесами. Сьогодні рес-ція здійс-ся в якості з-ду адаптації п-ва (2 етап).

Розрізняють такі види реструктуризації:

  1. В залежності від масштабу стр-рних перетворень: (форми, прив”язані до рівнів управління):

    • Стратегічна рестр-ція – спрямована на забезпеч-ня довгостр-ї конкурспром-сті.

    • Оперативна реструк-ція – спрямована на швидке виведення п-ва з кризового або передкризового стану та забезпеч-ня його виживання. Як правило, оперативна рестр-ція, після відновлення фін-ї стійкості, продовжується на страт-му рівні.

  2. За функт-ою спрямованістю здійснюваних з-дів:

    • Правова рестр-ція – зміна орг-правового статусу п-ва:

  1. Формально-правова рестр-ція (перетворення) – це зміна юрид-го статусу суб”акта п-ництва.

  2. Реорганізація – може здійс-сь у таких формах:

    • Злиття п-в – утвор-ся нова юридична особа, якій передається майно декількох п-в. Ці п-ва ліквідуються.

    • Приєднання – припинення діял-сті 1-єї чи декількох юрид-х осіб, які передають свої права та обов”язки ін юрид-й особі.

    • Поділ – припинення діял-сті юрид-ї особи з передачою її прав та обов”язків іншим юрид-м особам.

    • Виділення – створення 1-єї чи декількох юрид-х осіб, яким перед-ся частина прав та обов”язків п-ва, яке реорганіз-ся. Ре орган-ція відрізн-ся від перетворенн тим, що передбачає зміну орг-ї стр-ри упр-ня.

    • Фінансова рестр-ція (як правило здійс-ся на оперативному рівні) – являє собою зміну стр-ри пасивів та активів п-ва.

    • Техніко-технологічна рестр-ція – модернізація т-т бази п-ва шляхом впровадження технічних інновацій.

    • Управлінська (орг-на) рестр-ція – передбачає оптимізацію стр-ри упр-ня , чисельності, впровадження прогресивних упр-ких технологій (моделей мотивації персоналу та розвитку людських ресурсів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]