Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48_183.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
500.22 Кб
Скачать

82.Планування собівартості продукції та витрат.

Собівартість продукції – це сума усіх витрат пов’язаних з виробництвом і реалізацією продукції. Щоб вірно спланувати витрати на виробництво продукції і складати калькуляцію виробів, забезпечувати ув’язку різних видів витрат, необхідно згрупувати витрати за різними ознаками:

План по собівартості складається з таких підрозділів: Кошторис (смета) витрат на виробництво; Калькуляція собівартості конкретних видів продукції; Зниження собівартості продукції. Порядок розробки плану по собівартості: Визначаються витрати допоміжних підрозділів (тих, що займаються обслуговуванням основних); Складаються кошториси непрямих витрат; Складається кошторис витрат на виробництво; Складаються калькуляції собівартості виробів; Визначається собівартість товарної продукції і витрати на 1 гривню товарної продукції. Визначається собівартість реалізованої продукції.

83.Калькулювання собівартості виробів.

Калькуляція собівартості – розрахунок витрат на виробництво і реалізацію одиниці продукції. Методи калькулювання: 1. Загальний - калькуляції складаються по всім статтям витрат. 2. Величини покриття. Величина покриття – це та частина виручки від реалізації виробів, яку підприємство використовує на: а) покриття змінних витрат, якщо ціна = середнім змінним витратам. б) на покриття змінних і частини постійних, а також на покриття частини відрахувань в прибуток, якщо ціна близька, або перевищує загальні середні витрати. Розрахунок цим методом калькуляції собівартості виробів використовується для орієнтації підприємства на ринку, де постійно змінюються ціни. Калькуляція Собівартості виробів.

Статті

Метод розрахунку

  1. Сировина і матеріали

  1. Пряма виробнича з/п (по розцінкам)

  2. Доплати і допоміжна з/п основних робітників

  3. Відрахування на соціальні потреби

  4. Витрати на підготовку та освоєння нового виробництва

  5. Витрати на утримання і експлуатацію устаткування

  6. Загально цехові витрати

  7. Витрати на знос спеціального інструменту

  8. Витрати від браку

  9. Інші виробничі витрати

1) По нормам, які розробляє технолог підприємства (паливо, енергія – енергетик).

2) По розцінкам і тарифам, що розробляються у відділі праці і з/п.

3)У % від прямої з/п ст.2)

4)У % від (ст.2 + ст. 3)

5) У % від  ст. 2

6) У % від  ст. 2, або за допомогою методу машинно-коефіцієнтів

7) У % від ст.2, або від (ст.2 + ст.6)

8) У % від  ст.2

9) У % від  (ст. 2 + … + ст.8)

10) У % від  (ст.1 + … + ст.9)

  1. Виробнича собівартість виробу

  2. Адміністративні витрати

  3. Витрати на збут

11) У % від  ( ст.1 + … + ст. 10)

12) у % від  ст.11

13) У % від  ст.11

Всього планова собівартість виробу

 (ст.11+ст. 12+ст. 13)


Калькуляції необхідні: для визначення оптових цін існує формула: Ці = Сі+Пі, а для визначення рентабельності: Ренті = (Пі/Сі)*100, де: Сі – повна собівартість і-го виробу. Точність розробки калькуляції залежить від типу виробництва: 1) В масовому та крупносерійному – розрахунки ведуться по нормативам на кожну деталь, а потім сумуються; 2) В одиничному та дрібносерійному – менш точно, відразу на весь виріб, при цьому використовуються такі способи калькуляції: а)собівартість нового виробу; б) собівартість нового виробу визначається по формулам встановленим парної кореляції, або множинної кореляції. Завершуючим етапом цієї стадії планування є складання зведеної калькуляції товарної продукції: Собівартість ТП = Сума Сі*Ni. Допускаються відхилення 0,5 – 1% за рахунок округлення.

84.Складання зведеного кошторису. Кошторис включає всі витрати підрозділу на виробництво продукції за план період незалежно від ступеня її готовності.

Кошториси підрозділів виконують такі важливі функції як: організуюча, контролююча і стимулююча. Кошторис складають на основі вироб програми підрозділу та відповідної нормативної бази, а також Ц і тарифів на ресурси. Структурно він може будуватися за статтями і елементами витрат.

Методика обчисл кошторису за статтями:

Матеріали (за вирахуванням відходів). В статтю включаються витрати на основні і допоміжні матеріали. Витрати обчислюються на основі встановлених норм, Ц на матеріали і виробничої програми. Витрати на матеріали обчислюються за формулою:

де СМ – витрати на матер певного виду, грн.; n - кількість найменувань виготовл продукції; Ni - випуск (запуск) виробів і-го найменування в плановому періоді у натуральному вимірі; НМі – норма витрат матеріалу на одиницю і-го виробу у натур вимірі; ЦМ – Ц од матеріалу, грн. РТ – трансп-заготівельні витрати по відношенню до вартості закуповуваних матеріалів, % ; Ві – кількість зворотних відходів із всієї сукупності і-х виробів у натуральному вимірі; ЦВ – Ца одиниці відходів, грн.

Покупні вироби й напівфабрикати. Покупними вважаються вироби, що купуються для укомплектування виготовлюваної продукції і потребують витрат на їх установку чи складання. Покупні напівфабрикати – це вироби, які додатково обробляються на п-ва. Витрати за цією статтею обчислюються аналогічно витратам на матеріали згідно з нормами і Ц з урахуван трансп-заготівел витрат.

Паливо і енергія на технологічні потреби. У статтю включаються витрати палива і енергії на безпосереднє виконання технол процесів. Витрати на паливо і енергію технол призначення обчисл аналог попереднім статтям, на основі норм витрат і встановлених Ц .

Основна З/П вироб робітників. Стаття включає оплату праці робітників, безпосередньо зайнятих виготовленням основної продукції. Вона складається із відрядної та почасової З/П згідно з встановленими розцінками та тарифними ставками (посадовими окладами).

,

де СВ.З – витрати на відрядну заробітну плату основних вироб робітників, грн.; n - кількість найменувань виготов продукції; Ni - випуск продукції і-го найменування в плановому періоді у натуральному вимірі; ЗРі – агрегов відрядна розцінка за і-й виріб, грн.

CП.З = ЧСП ТП ЗТ.Г,

де CП.З – витрати на почасову оплату праці основних вироб робітників, грн.;

ЧСП – середньо спискова к-ть основних вироб робітників на почасовій оплаті праці, чол.;

ТП – фонд часу роботи 1 основного виробничого робітника в плановому періоді, год.

ЗТ.Г – годинна тарифна ставка, грн.

Додаткова заробітна плата вироб робітників. До неї належать додаткові виплати понад встановлені норми за трудові успіхи (премії), особливі умови праці, за відпустки та інші доплати, передбачені законом та трудовою угодою. Планова величина цих виплат обчислюється в % від основної З/П

Відрахування на соціальні заходи. Вони включають відрахування в Пенсійний фонд і фонди соц страхування та сприяння зайнятості. Обчисл їх сума у встановлених % від З/П (основної і додаткової) вироб робітників.

Загальновиробничі витрати. Зазначені витрати узагальнюються в окремому кошторисі, який складається на рік з поквартальним розподілом. Сюди входять різноманітні непрямі витрати, які з огляду на функціональне призначення поділяються на дві групи:

1. Витрати на утримання і експлуатацію машин та устаткування включають:

  • АВ на реновацію машин і устаткування, , належать до постійних витрат.

  • на експлуатацію устаткування (всі є змінними).

  • на оплату праці обслуговуючого персоналу з відрахуваннями на соц заходи (постійні).

  • на внутріш. переміщ. вантажів. (змінними).

  • на ремонт устатк і трансп засобів

  • на швидкознош інструмент і пристосування.- належать до змінних.

  • інші, які пов’язані з утриманням і експлуатацією устаткування

2. Витрати на орган і управління виробництвом:

  • на управління вир-вом, що включають з/п управл персон з відрахуваннями на соц заходи,

  • на службові відрядження, в межах встановлених норм.

  • АВ від баланс. вартості основних засобів під-розділу, що не беруть безпосередньої участі у виробн процесі.

  • некапітальні, на удоскон технол та організ в-ва, підвищен якос продукції.

  • на обслуговування вир-ва, в тому числі з/п з відповідними відрахуван обслуговуючого персоналу, витрати на охор праці та техніку безпеки.

  • на утрим і ремонт будів, споруд,

  • на швидкозношуваний інвентар.

  • на пожежну і сторожову охорону

  • страхові платежі

  • Інші загальновир призначення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]