Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48_183.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
500.22 Кб
Скачать

98. Мета, формування інформаційної бази та етапи проведення маркетингового, технічного, інституційного, соціального, екологічного, фінансового аналізу проекту.

Маркетинговий аналіз П.

Мета МА – обгрунтування комерційної спроможності П, оцінка можливості реалізації даного продукту на обраному ринку та отримання рівня доходу, що дозволив би покрити витрати за П і задовольнити інтереси інвесторів.

Задача МА – збір і аналіз ринкової інформації з метою розробки стратегії П, формування програми продажу майбутнього продукту і маркетингової діяльності за П.

Багатоступенева методика проведення аналізу (стадії):

1.аналіз попиту і стратегії його розвитку

2.аналіз ринкового середовища (кількісні характеристики: місткість, фаза життєвого циклу, насиченість, темпи зростання, стабільність попиту; якісні характуристики: структура пореб споживачів, мотиви здійснення покупки, процес купівлі, інтенсивність конкуренції)

3.стратегія П (визначення фази життєвого циклу галузі, можливості впливу на ринок, структури витрат порівняно з конкурентами, цінова еластичність попиту на продукт П)

4.маркетингова концепція (визначення зони “продукт-цільова група”, встановлення цілей маркетингу, розробка маркетингової стратегії, визначення комплексу маркетингу, розробка маркетингових заходів і бюджету)

5.маркетинговий план (документ, що дає детальну оцінку продукції за схемою: продукція, споживачі, конкуренти, тактичні засоби маркетингу, план стимулювання, вплив П на існуючі групи товарів).

Характеристики ринку: кількісні (місткість, фаза життєвого циклу, насиченість, темпи зростання, стабільність попиту); якісні (структура потреб споживачів, мотиви здійснення покупки, процес купівлі, інтенсивність конкуренції).

Для встановлення фокусу П слід визначити, на який ринок спрямований П (націонал чи міжнародний) та чи не перебуває він у суперечності із зовніш та внутріш держ політикою.

Технічний аналіз П.

Мета ТА – обгрунтування технічної здійснюваності П та визначення рівня його капітальних і поточних витрат.

Завдання ТА є розробка функціональної схеми та фізичного плану промислового підприємства, необхідних для випуску конкретної продукції, а також визначення величини інвест та експлуатаційних затрат.

Етапи ТА:

1.Визначення місцезнаходження П та об’єкту будівництва П (аналіз земельної ділянки, сировини, ринків збуту, комунальної та транспортної інфраструктури)

2.Обгрунтування вибору масштабу П (оцінка місткості ринків збуту, ризиків великомасштабних виробництв, економії на масштабах при збільшенні обсягу випуску продукції)

3.Вибір технології виробництва та устаткування (аналіз сировинних ресурсів, якості кінцевого продукту, відпрацьованості застосовуваної технології, вимог еколог стандартів)

4.Ідентифікація інфраструктури об’єкта проектування (наявність основних та допоміжних приміщень, відповідність розвитку комунікацій вимогам технології П, рівень розвинутості соціал інфраструктури)

5.Розробка проектної документації

6.Підготовка графіка здійснення П (придбання земельної ділянки, спорудження інфраструктурних комунікацій, порядок оснащення устаткуванням, запуск в експлуатацію)

7.Підготовка освоєння та забезпечення якості виробництва (наявність робочої сили потрібної кваліфікації та кількості, рівень якості сировини, матеріалів, розробка виробничих стандартів)

8.Оцінка витрат на здійснення та експлуатацію П (розрахунок капітальних та поточних витрат: придбання земельної ділянки, устаткування, ліцензій, виплата процентів по кредитах)

9.Проектування матеріально-технічного постачання П (планування та організація процесу закупівлі, визначення постачальників, здійснення контролю за поставками)

10.Розрахунок витрат виробництва та збуту продукції П (аналіз вартості сировини, матеріалів, комплектуючих, основна та додаткова з/п, комунальні витрати, страхові внески, збутові витрати)

Інституціональний аналіз П.

Мета ІА – визначення ступеня впливу зовніш ( політ, економ, соціал, культурних, правових тощо) і внутріш ( рівень кваліфікації персоналу, залученого до проведення П; менеджмент організації, що здійснює П та ін.) факторів на можливість успішної реалізації П.

Задачі ІА:

- аналіз політ орієнтації та макроеконом політики уряду

- визначення цілей П та напрямів розвитку, визначених урядом як пріорітетних

- оцінка рівня менеджменту П та визначення параметрів його успішної реалізації

- характеристика кадрового потенціалу організації та оцінка його здатності успішно виконати поставлені завдання

- аналіз узгодженості цілей П з інтересами його учасників

- діагностика організаційної структури і мири її відповідності досягненню результатів П

оцінка зовніш факторів передбачає вивчення політ і правових умов реалізації П, держ політики з питань інвестування, оподаткування, регламантації імпортно-експортних операцій та зовнішньоторговельної діяльності, а також законодавчої бази про працю. При розгляді великомасштабних ПП слід визначити можливість держ підтримки П та необхідність бюрократичних узгоджень.

аналіз внутріш факторів містить оцінку рівня менеджменту команди П, можливість ефективного управління проектним циклом. Цей етап підготовки передбачає розгляд відповідності рівня кваліфікації та досвіду управлінської команди, ступінь її мотивації, спільність їх корпоративної культури з цілями та цінностями П і компанії, що його реалізує. Важливим також є аналіз трудового потенціалу персоналу, який планується залучити до реалізації П, та організаційної структури упрвління.

Екологічний аналіз П.

Мета ЕА – встановлення впливу П на навкол середов, оцінка всіх вигід і витрат, понесених внаслідок цього впливу, та формування заходів, необхідних для пом’якшення або запобігання шкоди довкіллю під час здійсненн П.

Етапи ЕА:1.аналіз первинних еколог умов (опис природно-географічного середов П, його фізичного та біологічного балансу)

2.оцінка потенційного безпосереднього або опосередкованого впливу П на навкол середов (визначення позитив та негатив наслідків здійснення П, розробка заходів щодо усунення негативнх наслідків, які неможливо ліквідувати)

3.проведення ЕА альтернативних варіантів П (визначення та аналіз альтернативних можливостей реалізації П)

4.розробка заходів, щодо запобігання, скорочення або компенсації негативного впливу на навкол середов (визначення економічно обгрунтованих з точки зору витрат заходів, що можуть зменшити негативні наслідки до припустимого рівня)

5.еколог підготовка менеджменту та персоналу (підготовка керівництва та спеціалістів, які відповідали б за еколог безпеку П, здійснювали заходи з охорони та контролю стану навкол середов)

6.еколог моніторинг (план поточного контролю)

Типи впливу П на навкол середов за: часом дії (постійні, тимчасові); можливістю усунення (ті, що виправляються /не виправляються); способом впливу (безпосередні, опосередковані); опаленням тереторії (локальні, широкорозповсюджені); походженням (первісні, вторинні); можливістю акумулювання наслідків (накопичувані, ненакопичувані)

Методи оцінки еколог наслідків П: основані на визначенні ринкової ціни виробництва товарів (метод зміни продуктивності ресурсів, м. втраченого доходу, м. альтернативної вартості); побудовані на визначенні витрат, пов’язаних з реалізацією П (м. ефективності витрат, м. превентивних витрат)

Фінансовий аналіз П.

Мета ФА – ідентифікація всіх фінан наслідків П, визначення його фінан життєздатності для прийняття рішень про доцільність інвестування та фінансування П.

Етапи проведення ФА:

1.аналіз фінан стану підприємства, яке здійснює П

2.прогноз обсягів реалізації продукції П

3.оцінка інвест витрат і розрахунок поточних витрат за П

4.прогнозування прибутків

5.прогноз грош потоків (узагальнення попередніх розрахунків, забезпечення необхідних сум коштів в обороті на певні дати, уточнення структури капіталу П)

6.прогноз бух балансу (відображає припустимий розвиток накопичуваних активів і джерела їх формування)

7.визначення потреб у фінансуванні, вибір джерел та організація фінансувіання (власні, залучені, позичкові)

8.розрахунок показників ефективності П з урахуванням ризиків та невизначеності

9.узгодження у часі припливу коштів (оплачений акціонерний капітал, позички, надходження від реалізації продукції, кредиторська заборгованість) та їх відтоку (витрати, пов’язані з інвестиціями та експлуатацією підприємства)

Основні принципи фінансування:

- необхідність повернення фінан коштів, що сприяє підтриманню постійної платоспроможності компанії

- забезпечення підвищених темпів зростання доходу та капіталу, що дозволяє забезпечити високу доходність П та ефективну діяльність компанії у довгостроковій перспективі (стратегічна мета)

- мінімізація інвест ризиків, яка сприяє зменшенню загального рівня ризиків по інвест П та забезпечує над ним контроль

Соціальний аналіз П.

Мета СА – визначення прийнятності варіантів реалізації П з погляду користувачів, населення регіону, де здійснюється П, розробка стратегії реалізації П, що дає змогу здобути підтримку населення, досягти цілей П та поліпшити характеристики його соціал середов

Основні компоненти СА:

- оцінка населення, що мешкає в зоні реалізації П, з точки зору демографічних та соціокультурних особливостей, умов проживання, зайнятості, відпочинку та встановлення ступеня впливу П на ці параматри

- визначення рівня адекватності П культурі та організації населення в районі його реалізації

- розробка стратегії забезпечення підтримки П на всіх стадіях підготовки, реалізації та експлуатації з боку населення регіону

Елементи СА:

1.визначення регіону, розміри території, яка буде перебувати в сфері впливу П

2.характеристика етнічно–культурного середов, демографічного та соціал-економ стану регіону П

3.проектування соціал середов та розробка стратегії забезпечення підтримки П населенням регіону

4.пошук та залучення до розробки П всіх зацікавлених осіб, сприяння ефективним комунікаціям між учасниками П

5.проведення моніторингу змін у соціологічній сфері П та вивчення його соціал наслідків

Система показників, що використовуються у СА: демографічні (чисельність населення, динаміка зміни чисельності, густота, урбанізованість, вікові й етнічні пропорції); зайнятість (чисельність працездатного населення, рівень безробіття, плинність кадрів, структура робочої сили за віковою та статевою ознаками, наявність вакансій); соціал структура (рівень освіченості, чисельність студентів, осіб з вищою освітою, науковців, структура населення за майновим статусом); житлові умови; громадське життя (наявність професійних, етнічних, релігійних, політ організацій); охорона здоров’я (к-сть лікарів, лікарняних ліжок на 1 тис.чол, величина дитячої смертності); злочинність (к-сть вчинених злочинів, засуджених осіб, алкоголіків, наркоманів)

Економічний аналіз П.

Мета ЕА – встановлення його націонал привабливості, оцінка його економ ефективності на підставі альтернативної вартості ресурсів, які використовуються у П, і продукції П та визначення можливості сприяння П націонал добробуту країни.

Економ привабливість П – можливість досягнення певних економ цілей розвитку країни. Етапи оцінки економ привабливості П:

1.встановлення цілей розвитку і визначення їх пріорітетності

Критерії порівняння: необхідна величина інвестицій для створення робочих місць; значення доданої вартості, створюваної в результаті П; зменшення використовуваних валютних ресурсів; платежі за використання місцевих ресурсів

2.розрахунок кількісного значення встановлених раніше критеріїв. Рейтингові ряди значень критеріїв за комплексним П показують відповідність результутів П встановленим цілям

3.розрахунок оцінки загальної привабливості кожного П, як середньозважена величина індексів П.

Економ ефективність П – результативність використання ресурсів суспільства в межах П.

5.Економ цінність П – показує, наскільки позитивні результати (вигоди) перевищують його негативні наслідки (втрати) для суспільства, якою буде величина виграшу нації в разі реалізації П. Для визначення цінності використовують поняття альтернативної вартості, тіньових цін (ТЦ-суспільна оцінка продукту або ресурсу, виражена у грош вимірі та сформована на базі: граничних витрат виробництва необхідного ресурсу; вартості імпортних аналогів; величини альтернативної вартості ресурсів, витрачених на виробництво даного продукту), невідчутних вигід і витрат, трансфертних прлатежів (платежі, які не супроводжуються створенням чи рухом багатства у суспільстві: субсидії, дотації, податки, акцизні збори). Фактори, які впливають на економ цінність П: ефективність використання націонал ресурсів, вплив П на розвиток націонал економіки, безпосередній вплив П на економіку країни, опосередкований вплив П на націонал добробут.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]