Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48_183.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
500.22 Кб
Скачать

2). Аналіз фін-госп-го стану п-в, що підлягають рестр-ції.???????????????????????????????????????????

Комплексна діагностика стану п-в, що підлягають рестр-ції склад-ся з таких етапів:

  1. Ситуаційний аналіз(SWOT-аналіз, аналіз цільових сегментів ринку, аналіз конкур-х позицій).

  2. Орг-упр-й аналіз. Передбачає аналіз системи цілей, оцінку еф-сті поточних стратегій, діагностику орг-ї стр-ри упр-ня, ідентифікацію та оцінку еф-сті б-п, діагностику інф-ї стр-ри п-ва та її порівняння з орг-ю стр-рою упр-ня, діагностика орг-ї культури.

Розрізняють 3 основні типи орг-х (корпоративних) культур:

  • Бюрократичний (академічний) - передбачає наявність усталених процедур упр-ня та жорсткої ієрархії. Характерний для великих компаній, що працюють у відносно-стабільному зовнішньому середовищі.

  • Клубна культура - хар-ся орієнтацією на сприятливий психол-й клімат у колективі. Притаманний невеликим п-вам сімейного типу.

  • Бейсбольна команда - заохочується ініціатива співробітників та генерація ними ідей. Персонал висококваліф-й та користується попитом на ринку праці. Культура притаманна компаніям, що працюють у складному та нестабільному зовн-му сер-щі.

3. Фінансо-екон-й аналіз. (горизонтальний, вертикальний, коефіціентний). (Гориз-й - порівн-ня цифр за декілька періодів(динаміка); Вертикальний - зміна співвідношень між власним і позиковим к-лом, між обор-ми і необор-ми активами; коеф-й - показники рент-сті, стійкість, банкрутство…)

Метою проведення фін-го аналізу є визначення вузьких місць, на які має бути звернена увага при розробці плану реструктуризаційних заходів. Особлива увага приділяється ліквідності балансу, стр-рі к-лу та активів.

При проведенні фін-го аналізу необхідно забезпечити виконання таких умов:

  • Оптимальна кількість коефіціентів.

  • Акцент на показниках платоспроможності.

  • Максимальна кіл-сть аналізованих п-одів.

  • Обережне ставлення до моделей прогноз-ня ймовірності банкрутства.

4. Вир-чо-господарський аналіз - передбачає оцінку еф-сті використ-ня всіх видів в-чих ресурсів: Аналіз еф-сті використ-ня осн-х фондів; Аналіз еф-сті використ-ня мат-х рес-в; аналіз пр-сті праці; Аналіз системи оплати праці.

5. Аналіз кадрового потенціалу. Метою проведення є ідентифікація особистих якостей працівників, а також їх здібностей до праці та навчання які можуть суттєво вплинути на впровадження плану рестр-ції.

  • Оцінка рез-в роботи окремих працівників.

  • Оцінка здібностей та якостей хар-ру.

  • Комплексна оцінка кадрового потенціалу.

6. Оцінка бізнес-системи. (витратний, дохідний та ринковий (порівняльний) підходи).

??????????????????????????????????????????????

3). Оцінка ефективності рестр-ції.

Оцінка еф-сті рестр-ції здійсн-ся з позиції "управління по цілях". В якості практичного інструменту може бути використана система оціночних індикаторів BSC. Вона включає 4 групи показників:

1). Фінанси; 2). Маркетинг; 3). Інновації; 4). Внутр-госп б-п.

Узагальнюючу оцінку еф-сті рестр-ції дає визначення приросту в-сті компанії. Цей показник наз-ся чистий ефект рестр-ції:

ЧЕр=В-ст після рестр-ї - В-сть до р (>0, =>max)

Індекс доходності рестр-ції - 2-й узагальнюючий показник:

ІД=ЧЕрр , де Ір - інвестиції у здійснення рестр-них з-дів.

Локальні показники еф-сті рестр-ції містяться у системі BSC, а їх значення одержуються шляхом порівняння ситуацій після та до рестр-ції (збільшення контрольованої частки ринку; зменшення с/в; приріст обсягів продажу; зростання пр-сті праці).

Оцінка еф-сті рестр-ції може бути здійснена шляхом визначення синергічних ефектів:

  1. -й ефект: В-сть компанії, що утворилася внаслідок злиття, має бути більша ніж в-сть декількох окремих компаній в сумі.

  2. -й ефект: В-сть розподіленої компанії має бути менша ніж в-сть декількох утворених в сумі.

Аналогічні критерії можуть бути застосовані і для грошових потоків від операційної діядбності приведених до теперішньої в-сті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]