Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_DEK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать
  1. Система міжнародних економічних організацій

Міжнародні економічні організаціїце організації, членами яких є держави та неурядові структури, які створені на основі міжнародних договорів для координації дій їх членів у сфері міжнародного економічного співробітництва.

Міжнародні організації, які діють в сфері економічних відносин можна класифікувати в залежності від

форми установчого акта:

- МЕО, створені згідно з установчим договором д-в ( більшість МЕО);

- МЕО, засновані згідно з іншими документами ( ЮНКТАД ( Конференція ООн з торгівлі і розвитку), ЮНІДО (Організація Об’єднаних Націй з промислового розвитку ), що діють на підставі резолюцій Ген. Асамблеї ООН)

В залежності від обсягу повноважень:

- ординарні МЕО, що не мають наднаціональних повноважень щодо країн-учасниць ( більшість МЕО):

- наднаціональні МЕО ( напр. ЄС), що мають повноваження ухвалювати з деяких питань обов’язкові рішення безпосередньо щодо юридичних та фізичних осіб держав-учасниць.

За предметом діяльності:

- організації загальної компетенції, що займаються також економічними питаннями ( ООН, Рада Європи);

- спеціалізовані економічні організації, в тому числі торгівельні ( СОТ);

- інвестиційні МЕО ( БАГІ ( Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій))

- організації промислового співробітництва ( ЮНІДО) ;

- організації сільськогосподарського співробітництва ( ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація));

- організації в галузі транспорту та зв’язку ( ВПС ( Всесвітній поштовий союз)).

  1. Дипломатичні зносини і дипломатичні представництва та їх відмінність від консульських установ.

Дипломатичні зносини – офіційна діяльність глав держав, урядів і спеціальних органів зовнішніх зносин щодо здійснення зовнішньої політики й захисту прав та інтересів держави і її громадян за кордоном.

Дипломатичне представництво – постійний закордонний державний орган зовнішніх зносин , очолюваний дипломатичним представником, створений на підставі спільної угоди однією держави на території іншої для підтримки постійних офіційних контактів.

Консул – службова особа однієї держави, яка за згодою іншої держави постійно перебуває в певному її пункті і здійснює там представництво і захист інтересів своєї держави, її юридичних осіб і громадян. Для виконання своїх повноважень консул має спеціальний апарат та діє в рамках укладених між державами консульських конвенцій.

Головна відмінність дипломатичного представництва від консульської установи полягає в тому, що у той час, як дипломатичне представництво займається в першу чергу вирішенням політичних питань (переговори, збір інформації про країну перебування), консульство здійснює контакти з місцевою владою, займається обслуговуванням громадян, вирішенням їхніх проблем в рамках законодавства і оформленням документів (візи, паспорти, нотаріальні документи, довідки та ін.). На відміну від дипломатичних представництв дія консульських установ поширюється не на всю тер. д-ви перебування, а лише в межах консульських округів, кількість яких визначається за взаємною згодою держав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]