Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_DEK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать
  1. Порівняльний аналіз контрольних механізмів захисту прав людини першого та другого покоління.

В сучасному міжнародному права необхідно констатувати більш ефективний рівень захисту прав першого покоління ( громадянсько-політичних), ніж прав другого покоління. Це обумовлюється наступними проблемними аспектами ( Див. відповідь на питання 19). Найважливіша відмінність, полягає в тому, що міжнародне співтовариство вживає справді ефективних заходів впливу лише в разі грубого порушення державою громадянсько-політичних прав ( наприклад Рада Безпеки ООН може втрутитить якщо має місце геноцид, тотальна расова дискримінація, на сесіях Генеральної Асамблеї ООН неодноразово засуджувались держава, в яких порушувалась свобода слова). В свою чергу у випадку недотримання державою своїх зобов’язань у сфері захисту соціально-економічних прав міжнародна спільнота не буде настільки активно втручатися, а обмежиться загальними рекомендаціями державі.

На думку деяких вчених-міжнародників в аспекті громадянсько-політичних прав можна гворити про наявність розвинутої міжнародно-правової системи їх захисту, а в аспекті соціально-економічних прав можна лише відмітити наявність міжнародного співробітництва щодо заохочення поваги до цих прав.

  1. Міжнародна кримінальна відповідальність фізичних осіб.

Фізичні особи (громадяни держав і особи без громадянства), які скоїли міжнародні злочини, кримінальні злочини міжнародного характеру і інші міжнародні правопорушення (міжнародні делікти), можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності в відповідності з діючими міжнародними договорами, які передбачають покарання за такі правопорушення, а також національним законодавством держави, громадянами якої вони є чи на території якого вони постійно проживають. За скоєння окремих злочинів, наприклад, за піратство чи угон повітряного судна, фізичні особи можуть бути притягнуті до відповідальності за законами держави, яка захопила піратів чи угонщиків повітряного судна.

В сучасному міжнародному праві визнається індивідуальна кримінальна відповідальність фізичних осіб за скоєні ними злочини проти людяності (геноцид, апартеїд, расова дискримінація тощо), проти миру ( розв’язування агресивної війни) та воєнні злочини.

Потрібно підкреслити різницю між двома категоріями міжнародних діянь --- міжнародними злочинами і злочинами міжнародного характеру, за скоєння яких індивід несе відповідальність. На відміну від міжнародного злочину, злочин міжнародного характеру --- загально кримінальний злочин, у боротьбі з яким держави співробітничають одна з одною (тероризм, торгівля людьми тощо). Тобто, це можуть бути діяння, передбачені міжнародним договором, які не відносяться до злочинів проти людства, миру чи безпеки, але які посягають на нормальні стабільні відносини між державами, наносять шкоду мирному співробітництву в різних галузях відносин, а також громадянам і організаціям, наказуємі згідно нормами, встановленими в міжнародних договорах, чи згідно нормам національного кримінального законодавства відповідно до цих договорів. Злочини міжнародного характеру частіш за все скоюються тільки фізичними особами. Відповідальність держави за такі злочини може наступити тільки в випадку недотримання нею своїх зобов’язань за договором по боротьбі зі злочинам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]