Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

WinLab1

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
419.49 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1 "ОСНОВНІ ПРИЙОМИ РОБОТИ

З ГРАФІЧНОЮ ОБОЛОНКОЮ WINDOWS XP"

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

Початок і завершення роботи з Windows

Для завантаження системи Windows достатньо просто увімкнути комп’ютер. Якщо на комп’ютері зареєстровано декілька користувачів, вам буде запропоновано вибрати потрібний обліковий запис і ввести пароль. Після завершення завантаження системи на екрані з’явиться зображення Робочого столу Windows, зовнішній вигляд якого залежить від вибраних при встановленні системи параметрів.

Для зміни користувача без закриття активних додатків або завершення поточного сеансу роботи потрібно натиснути кнопку Пуск і скористатися командою Выход из системы. Для завершення роботи з системою в меню кнопки Пуск треба вибрати команду Выключение і далі натиснути одну з трьох кнопок: Ждущий режим – для переведення комп’ютера в режим низького енергоспоживання, Выключение – для завершення роботи Windows, Перезагрузка – для перезавантаження системи без вимкнення комп’ютера.

Елементи графічного інтерфейсу Windows XP

Для спілкування з користувачем у Windows використовується графічний інтерфейс, який відображає інформацію на екрані у вигляді різних малюнків. Основними елементами графічного інтерфейсу є Робочий стіл, Головне меню і Панель задач.

Робочий стіл

Робочий стіл є більш-менш точною копією звичайного письмового столу. На ньому знаходяться органи управління програмами, розташовані спеціальні папки, значки програм, вікна працюючих додатків, окремі документи тощо.

Улівій частині Робочого столу знаходяться піктограми (значки) спеціальних папок, що визначають можливості виконання операцій над об’єктами комп’ютерів локальної мережі.

Наприклад, значок Мой компьютер дозволяє ознайомитися із ресурсами, доступними даному комп’ютеру. Подвійне клацання по цій піктограмі відкриває вікно папки, що містить значки локальних і приєднаних за допомогою мережі дисків, і має засоби для доступу до Панелі управління і папок користувача, що використовуються ним найчастіше.

Системна папка Корзина дозволяє знищувати непотрібні файли і відновлювати помилково видалені об’єкти.

Значок Сетевое окружение відкриває вікно папки, в якому знаходяться значки, що представляють усі комп’ютери та сервери робочої групи, а також значок Вся сеть, за допомогою якого можна отримати доступ до інших робочих груп мережі.

Улівій частині екрану можуть знаходитися також організовані в стовпці значки з маленькими стрілками у нижньому лівому куті . Ці значки із стрілками називають ярликами. Ярлик – це покажчик (посилання) на деякий об’єкт, що зберігається десь на диску. В будь-який момент можна отримати доступ до програм і документів, створивши для них ярлики на Робочому столі. Надалі можна легко запустити програму подвійним клацанням по відповідному ярлику.

Панель задач

Унижній частині екрану розташовується Панель задач, що служить для запуску програм і швидкого перемикання між ними. В лівій частині Панелі задач знаходиться кнопка Пуск, за допомогою якої можна здійснити доступ до груп встановлених в системі програм і запустити їх. Справа від кнопки Пуск на Панелі задач можуть розташовуватися панелі швидкого запуску, каналів, адрес, Робочого столу, а також створені користувачем нові панелі інструментів.

Центральне місце на Панелі задач резервується для відображення даних про запущені задачі. При відкритті на Робочому столі вікна нової програми, на Панелі задач автоматично з’являється відповідна цій програмі кнопка з зображенням піктограми задачі і назвою програми. Щоб зробити задачу активною, достатньо клацнути мишею по відповідній кнопці. Після закриття вікна відповідна йому кнопка зникає з Панелі задач.

Управій частині Панелі задач знаходиться область повідомлень (панель індикації), в якій можуть відображатися індикатори стану системи (наприклад, зображення принтера під час роботи, регулятор рівня гучності звуку і т.д.). Мовна панель автоматично відображається на Панелі задач, якщо використовується декілька мов або розкладок клавіатури. В правому куті Панелі задач розташований значок годинника. Для перегляду та зміни параметрів треба встановити курсор миші на будь-який системний індикатор і виконати по ньому подвійне клацання мишею. Значки, що не використовуються в даний час, можуть бути прибрані з

панелі індикації. У цьому випадку на краю панелі з’являється спеціальна кнопка Натиснувши її, можна

розгорнути панель індикації. При цьому будуть показані всі значки, а кнопка змінить свій вигляд на . Клацнувши мишею на будь-якому значку, можна запустити зв’язану з ним програму. Якщо ніякі дії виконуватися не будуть, панель індикації знову буде згорнута.

За замовчуванням Панель задач розташовується вздовж нижнього краю Робочого столу. Проте її можна перемістити в інше місце екрану. Для цього достатньо встановити курсор миші на вільне місце Панелі задач (місце, не зайняте жодною з кнопок) і, натиснувши ліву кнопку миші, перетягнути її до однієї з вільних границь екрану.

На відміну від місця розташування Панелі задач, розміщення готових або створених користувачем панелей інструментів може бути довільним або обмежуватися Панеллю задач.

Розмір Панелі задач можна змінювати. Для цього слід розташувати курсор миші на внутрішній межі Панелі задач і, коли він прийме вигляд подвійної стрілки, перетягти цю межу в нове положення при натиснутій лівій кнопці миші. Максимальний розмір Панелі задач не може перевищувати половини Робочого столу.

Аналогічно змінюються і розміри панелей інструментів.

Головне меню

Головне меню Windows XP відкривається клацанням мишею по кнопці Пуск або натисненням кнопки <Win> (кнопка на клавіатурі з логотипом Windows), або клавіатурної комбінації <Ctrl+Esc>. У верхній частині меню вказується ім’я користувача, що зараз працює на комп’ютері, поряд з іменем розташовується малюнок, зв’язаний з даним користувачем.

В центральній частині меню зліва і справа розміщуються команди. У верхній частині зліва знаходяться команди, що завантажують важливі програми, наприклад призначені для роботи в Інтернеті. Вони завжди доступні для завантаження і складають список закріплених елементів. Команди, розташовані нижче, складають список програм, що використовуються найчастіше. Ще нижче розташована команда Все программы, що відкриває доступ до програм і груп програм, встановлених на комп’ютері. Команди

Головного меню, відмічені значком , мають власні підменю, які розкриваються автоматично при встановленні на них курсору миші. Переміщуючись по ланцюжку таких допоміжних меню, користувач отримує можливість запускати на виконання програми, відкривати документи, виконувати інші дії.

Справа в центральній частині меню розташовані команди перегляду змісту важливих папок вашого комп’ютера, а також команди настроювання системи. З їх допомогою можна отримати довідкову інформацію, переглянути раніше створені документи і виконати багато інших дій.

В нижній частині меню розташовані команди для завершення роботи Windows.

Користувач може додавати в Головне меню свої елементи. Як правило, це назви тих програм, папок і документів, які використовуються найчастіше. Вони розташовуються у верхній частині меню і відокремлюються від основних команд горизонтальною лінією.

Структура вікон у Windows

Основним елементом, за допомогою якого здійснюється спілкування користувача з прикладними програмами, є вікно – прямокутна ділянка на екрані монітору, обмежена рамкою.

Типи вікон Windows

У Windows існує три основних типи вікон:

головні вікна (вікна додатків). В заголовку вказується назва програми, якій належить дане вікно, нижче заголовку розташовується рядок меню. Вікна додатків містять програми або папки, їх можна переміщувати в будь-яке місце Робочого столу, розкривати на весь екран або згортати в кнопки на Панелі задач.

вторинні вікна (вікна документів), утворені програмами. Містять у заголовку назву документу, що обробляється. Можуть переміщуватися лише в межах головного вікна і розгортатися до розмірів головного. В згорнутому стані вони перетворюються в мініатюрні заголовки, що розміщуються в нижній частині головного вікна. Вторинні вікна не мають меню.

вікна діалогу, що використовуються для введення додаткової інформації. Містять у рядку заголовку назву запиту (хоча сам заголовок може бути відсутнім). Вікна діалогу завжди виводяться поверх інших вікон і можуть переміщуватися по всьому екрану. Звичайно подальша робота не можлива, поки не дана відповідь на запит, і це вікно не закрите.

Основні структурні елементи вікна Windows

Зовнішній вигляд вікон може бути різноманітним, проте є ряд елементів, присутніх у більшості вікон. Межі. Рамки, що обмежують вікно з чотирьох боків, називаються межами. Розміри більшості вікон можна змінювати, перетягуючи межі мишею.

Рядок заголовку (заголовок вікна). Містить назву програми в головному вікні або документу у вторинному вікні.

Кнопка системного меню. Зліва в рядку заголовку знаходиться значок системного меню, який не має

стандартного вигляду і залежить від вмісту вікна. Так, наприклад, для папки виводиться значок , для

накопичувача – і т. д. Клацання по значку системного меню відкриває список найпростіших команд управління вікном, за допомогою якого можна переміщувати його і змінювати розміри.

Кнопка Закрыть , що розташована з правого боку заголовку, закриває документ (папку) або завершує роботу додатку.

Кнопка Свернуть прибирає вікно з Робочого столу, залишаючи лише кнопку на Панелі задач (програма при цьому продовжує виконуватися), Развернуть збільшує вікно до максимального розміру, а сама

кнопка перетворюється в кнопку Свернуть в окно , яка відновлює попередні розміри вікна.

Рядок меню безпосередньо під заголовком головного вікна забезпечує доступ до більшості команд даної програми.

Панель інструментів – набір кнопок, призначених для швидкого доступу до команд, що використовуються найчастіше. Про призначення кожного з елементів можна дізнатись по спливаючій підказці, яка з’являється при наведенні покажчика миші на елемент.

Робоча область. Це внутрішня область вікна, призначена для відображення інформації даної програми. Лінійки прокручування. Якщо висота і ширина головного або вторинного вікон не дозволяють повністю відобразити їх вміст, Windows автоматично додає в такі вікна вертикальну (справа) і горизонтальну (знизу) лінійки (смуги) прокручування, що дозволяють швидко переміщуватися вздовж документу.

Зміна розмірів і переміщення вікон

Щоб перейти до повноекранного представлення вікна, слід виконати клацання по кнопці Развернуть або подвійне клацання по заголовку вікна, або виконати команду системного меню Развернуть. Для вторинного вікна можна використовувати комбінацію клавіш <Ctrl+F10>.

Щоб відновити попередні розміри розгорнутого на весь екран вікна необхідно клацнути мишею по кнопці Свернуть в окно або виконати команду системного меню Восстановить. Для вторинного вікна можна використати комбінацію клавіш <Ctrl+F5> (або ще раз <Ctrl+F10>).

Щоб мінімізувати вікно, слід клацнути мишею по кнопці Свернуть або виконати команду системного меню

Свернуть.

Щоб розгорнути вікно, представлене кнопкою на Панелі задач, необхідно клацнути мишею по цій кнопці або виконати одну з команд системного меню: Развернуть або Восстановить.

Щоб змінити розміри вікна необхідно:

Встановити курсор миші на межу вікна, де він перетворюється у подвійну стрілку.

Перетягти межу (або межі) вікна в нове положення при натиснутій лівій кнопці миші.

Змінити розміри вікна можна також за допомогою команди системного меню Размер. Курсор

перетворюється у дві перехрещені подвійні стрілки . Далі необхідно натиснути відповідну клавішу управління курсором, після чого або змінити розмір цією клавішею, або використати мишу. Для фіксації нових розмірів вікна потрібно клацнути лівою кнопкою миші або натиснути клавішу <Enter>.

Для зміни розташування вікна на екрані слід:

Встановити курсор миші на заголовок вікна.

Утримуючи натиснутою ліву кнопку миші, перемістити вікно в нове положення, після чого кнопку відпустити.

Змінити місцеположення вікна можна також за допомогою команди системного меню Переместить. Курсор

набуває форму двох перехрещених подвійних стрілок . Далі необхідно перемістити вікно в нове положення за допомогою миші або відповідної клавіші управління курсором. Для фіксації нового положення вікна слід клацнути лівою кнопкою миші або натиснути клавішу <Enter>.

Перемикання між вікнами

Windows є багатозадачною системою, що дозволяє одночасно виконувати декілька задач користувача. На екрані присутні вікна всіх працюючих програм, які можуть перекривати один одного. При цьому лише одне вікно є активним, тобто реагує на ті або інші дії користувача (наприклад, на натиснення клавіш). Активне вікно завжди розташовується поверх інших вікон. Зазвичай його заголовок виділяється власним кольором, відмінним від кольору інших вікон. Крім того, кнопка на Панелі задач, що відповідає активному вікну, зображується “натиснутою”.

У будь-який момент часу можна перейти від одного вікна до іншого, зробивши його активним. Найпростіший спосіб активізації вікна – клацнути мишею в довільній його області.

Для перемикання між вікнами програм можна використовувати один з перелічених нижче способів:

На Панелі задач клацнути мишею по кнопці, що відповідає програмному вікну, яке необхідно зробити

активним.

Скористатися клавіатурною комбінацією <Alt+Tab>, яка дозволяє послідовно переміщатися по списку всіх завантажених програм. При цьому вікно, яке стане активним, відмічається спеціальною рамкою.

Послідовно натискаючи клавіші <Alt+Esc>, циклічно перемикатися між вікнами програм, завантажених у

даному сеансі.

Щоб переміститися з одного вікна документа в інше, можна використати комбінацію клавіш <Ctrl+F6> або вибрати пункт меню Окно головної програми і в підменю, що відкривається, клацнути на назві потрібного документа.

Упорядкування вікон на екрані

Windows надає у розпорядження користувача декілька зручних команд, що дозволяють розмістити на екрані одночасно вікна всіх завантажених програм. Для доступу до цих команд необхідно виконати клацання правою кнопкою миші на вільному місці Панелі задач. Відкривається контекстне меню з переліком команд для управління вікнами на Робочому столі.

Команда Слева направо або Сверху вниз дозволяє розташувати вікна поряд одне з одним без перекриття. Команда Каскадом упорядковує вікна так, що видно лише їх заголовки і зміст верхнього з вікон.

Для згортання всіх активних в даний момент вікон використовується команда Показать рабочий стол. Щоб повернути вікнам попередні розташування й розміри, слід вибрати з контекстного меню команду, що відміняє попередню дію.

Для вибору способу розміщення вторинних вікон всередині головного вікна можна скористатися відповідною командою впорядкування з меню Окно головної програми.

Закриття вікон

Будь-яке вікно у Windows можна закрити, клацнувши мишею по кнопці закриття, двічі клацнувши по кнопці системного меню, або виконавши команду системного меню Закрыть.

Щоб закрити головне вікно програми, можна скористатися одним із способів:

Натиснути клавіатурну комбінацію <Alt+F4>.

Виконати команду Выход з меню Файл.

Клацнути правою кнопкою миші по кнопці програми на Панелі задач і вибрати з контекстного меню команду Закрыть.

Для закриття вторинного вікна використовують комбінації клавіш <Ctrl+F4> або <Ctrl+W>.

Для закриття вікна діалогу можна натиснути клавішу <Esc>, або клавіші <Alt+F4>, або клацнути мишею по кнопці [Отмена].

Робота з меню у Windows

Практично всі програми під Windows мають меню, яке представляє собою списки можливих дій (або доступних для встановлення параметрів). Такі списки вибираються з рядка меню, розташованого у верхній частині вікна програми. Рядок меню складається з переліку заголовків – пунктів або елементів меню, вибір яких розкриває підпорядковане меню – підменю, яке містить список можливих команд. Увійти в систему меню можна, клацнувши кнопкою миші в зоні відповідного заголовка. Для вибору будь-якої з перелічених у відкритому меню директив достатньо клацнути мишею по її імені.

Альтернативним способом активізації меню є натиснення клавіш <Alt> або <F10>. Далі за допомогою клавіш управління курсором вибирається потрібний пункт меню і натискається клавіша <Enter>. Аналогічно вибираються команди і всередині відкритого меню.

Швидший спосіб переходу до потрібного пункту меню полягає в одночасному натисненні клавіші <Alt> і відповідної даній команді “гарячої” клавіші. Звичайно це є клавіша з підкресленим у пункті меню символом. Такий же принцип діє і всередині підменю, в якому для виклику конкретної директиви слід натиснути “гарячу” клавішу одну, без <Alt>.

У більшості програм під Windows для пунктів меню прийняті наступні угоди:

Значок стрілки (), що розташовується справа від назви команди, вказує, що при її виборі відкривається підменю.

Значок відмітки ( або ) напроти команди (зліва) означає, що цей режим знаходиться в увімкненому стані. Вибір такої команди викликає вимкнення режиму і зняття значка відмітки.

Символ трьох крапок (...), що йде за назвою команди, вказує на те, що її вибір приведе до появи спеціального діалогового вікна, яке використовується системою для отримання додаткової інформації.

Елемент меню, відображений сірим кольором, означає, що команда в даний момент недосяжна.

Функціональні клавіші або клавіатурні комбінації, позначення яких присутні поряд з деякими директивами меню (справа), служать для виклику директив безпосередньо з робочого вікна (без входження до меню).

Режими, що взаємно виключають один одного, об’єднані в групи, відокремлені від інших команд меню

горизонтальними лініями.

Іншим основним елементом системи меню програм під Windows є системне меню. Для його виклику можна

скористатися одним з наступних способів:

клацнути по кнопці системного меню;

натиснути комбінацію клавіш <Alt+Пробел> для головного вікна і вікна запиту або <Alt+дефис> для вікна документа;

клацнути правою кнопкою миші по кнопці, що відповідає програмі на Панелі задач.

Системне меню містить базовий набір команд, спільних для всіх програм. Як правило, у головних і вторинних вікнах воно складається з команд управління вікном.

Третім елементом системи меню програм під Windows є контекстне меню або меню об’єкта, яке відкривається при клацанні правою кнопкою миші на відповідному об’єкті. У кожному випадку контекстне меню забезпечує найшвидший доступ до потрібних команд.

Вікна діалогу у Windows

Діалогові вікна призначені для введення додаткових параметрів, необхідних для виконання викликаної команди.

Діалогові вікна можуть приймати будь-які розміри і складатися з різних елементів, до яких відносяться вкладки, командні кнопки, текстові поля, списки, списки, що розкриваються, перемикачі, прапорці, лічильники, регулятори.

Вкладки – це панелі, що забезпечують перегляд і роботу з певним набором параметрів.

Удіалоговому вікні завжди присутні командні кнопки (поля дії) – невеликі прямокутники з написами всередині них. Клацання по такій кнопці одразу приводить до виконання відповідної команди.

Убільшості діалогових вікон є так звані текстові поля (поля введення). Це обмежені прямокутною рамкою області, в які можна вводити яку-небудь текстову інформацію.

Список становить набір об’єктів, що пропонуються на вибір, наприклад, список файлів документів, які можна відкрити.

Різновидом списків є список, що розкривається - список, стиснутий до одного варіанту. Він виглядає як текстове поле, в якому відображений вибраний елемент, з розташованою праворуч від нього кнопкою із

спрямованою донизу стрілкою . Для відкриття списку треба клацнути по цій кнопці або по супровідному напису в полі вибору, а також, якщо це поле активне, натиснути клавішу <>.

У багатьох програмах використовується комбінація текстового поля із списком. У цьому випадку значення параметра вибирається із списку клацанням по ньому мишею або вводиться з клавіатури.

Перемикачі (круглі кнопки вибору) служать для вибору одного із взаємовиключних варіантів.

Прапорці (квадратні поля вибору) можуть розташовуватися як групами, так й окремо, причому кожний з них є цілком самостійним.

Лічильник становить пару стрілок, які дозволяють збільшувати або зменшувати значення параметра у зв’язаному з ним текстовому полі.

Регулятор має вигляд важільця , переміщення якого з боку вбік збільшує або зменшує значення зв’язаного з ним параметра.

Довідкова система в Windows

Windows має добре структуровану довідкову систему з великим обсягом інформації про наявні в ній команди, діалогові вікна, повідомлення, клавіші і т.д. Довідку можна викликати різними способами.

Найзручнішим є так званий контекстний виклик, коли при натисканні деякої клавіші, наприклад <F1>, виводиться довідка про поточний режим роботи програми.

Більшість програм під Windows містить пункт меню Справка. За його допомогою можна звернутися до довідкової підсистеми для отримання відомостей про цю програму.

У діалогових вікнах контекстно-залежну довідку можна отримати скориставшись кнопкою Справка

у заголовку вікна, клацання по якій приводить до зміни вигляду курсору миші на такий . Далі необхідно клацнути по елементу вікна, що викликає питання. В деяких вікнах може бути присутня кнопка

, яка подає більш загальну інформацію про діалогове вікно.

Доступ до інформації найпростіше отримати, вибравши команду Справка и поддержка в Головному меню Windows. Відкривається вікно центру довідки і підтримки. Щоб з’ясувати, як ним користуватися, в розділі довідки виберіть тему Основы работы в Windows. В результаті відкриється перелік вкладених тем, серед яких остання підтема – Советы по работе со справочной системой.

Центр довідки і підтримки забезпечує три різних способи доступу до інформації:

Пошук з використанням переліку вмісту. В лівій частині вікна під заголовком Раздел справки перелічені 12 загальних тем. Відкриваючи підтеми, можна отримати доступ до потрібної інформації, яка виводиться в правій панелі вікна. В цьому режимі можна додатково отримати доступ до глосарію, службових програм, груп новин і інформації про сполучення клавіш Windows.

Пошук з використанням покажчика. Якщо натиснути кнопку Указатель на панелі інструментів центру довідки і підтримки, відкриється предметний покажчик центру. Вибираючи тут подвійним клацанням

терміни, можна отримати доступ до відповідних тем довідки.

Пошук за ключовими словами. Для пошуку треба ввести в поле Найти у верхній частині вікна слово або сполучення, ймовірність присутності якого в інформації з даного питання є досить високою. Далі слід клацнути по кнопці з зеленою стрілкою справа від поля пошуку. В результаті в нижній частині лівої половини вікна відобразиться перелік тем системи довідки, в яких було знайдене задане слово або словосполучення.

Настроювання графічного інтерфейсу Windows XP

У Windows XP можна змінювати різні компоненти робочого середовища – включати в Головне меню потрібні програми, змінювати параметри Панелі задач, налагоджувати різні елементи управління.

Параметри Панелі задач

Для настроювання параметрів Панелі задач необхідно викликати вікно її властивостей. Це можна зробити або через Головне меню командою Пуск Настройка Панель задач, або за допомогою команди Свойства контекстного меню Панелі задач. На вкладці Панель задач діалогового вікна властивостей Панелі задач встановлюються наступні параметри:

Закрепить панель задач – Панель задач закріплюється у певному положенні і не може бути переміщена в інше місце екрану.

Автоматически скрывать панель задач – Панель задач буде автоматично згортатися у вузьку сіру лінію вздовж границі екрану. Щоб відобразити її знову треба підвести покажчик миші до цієї лінії.

Отображать панель задач поверх остальных окон – Панель задач завжди виводиться на екран поверх вікон працюючих програм і не перекривається ними.

Группировать сходные кнопки панели задач – дозволяє об’єднувати в одній кнопці декілька задач однієї програми.

Отображать панель быстрого запуска – приховати або відобразити панель, на якій знаходяться кнопки швидкого запуску програм.

Отображать часы – виводити годинник у правій частині Панелі задач.

Скрывать неиспользуемые значки – приховувати значки в області повідомлень, якщо вони не використовуються.

Настроювання структури Головного меню

Друга вкладка вікна властивостей Панелі задач служить для настроювання Головного меню Windows. На цій вкладці розташовані два перемикача Меню Пуск і Классическое меню Пуск. При виборі першого перемикача Головне меню приймає стандартний вигляд, характерний для Windows XP. При виборі другого перемикача Головне меню приймає традиційний вигляд, характерний для Windows 9x, NT, 2000, Me. Кожному перемикачу відповідає кнопка [Настроить], що відкриває відповідне діалогове вікно настройки.

Настроювання стандартного меню. На вкладці Общие в групі Размер значков для программ за допомогою перемикачів крупные значки і мелкие значки можна настроїти вигляд значків, що будуть відображатися в Головному меню. В групі Программы за допомогою лічильника Количество программ в меню Пуск можна збільшити кількість програм, що відображаються в лівій частині Головного меню. Кнопка [Очистить список] надає можливість вилучити ярлики із цієї частини (список програм, що використовуються найчастіше).У групі Отображать в меню Пуск” можна вказати програми роботи з Інтернет та електронною поштою, а також задати їх відображення у списку закріплених програм Головного меню. На вкладці Дополнительно можна здійснити вибір елементів, що відображаються в меню Пуск, настроїти підменю, що відкриваються при затримці над елементом курсору миші, а також очистити список Недавние документы, що містить покажчики на документи, з якими останнім часом працював користувач. Настроювання класичного меню. Включення об’єктів до Головного меню полягає у створенні ярликів з подальшим їх розміщенням у певних папках. Щоб додати нові об’єкти необхідно клацнути по кнопці [Добавить]. Відкривається вікно Майстра створення ярлику. Далі необхідно заповнити поле командного рядка об’єкта, що включається до меню, або клацнути по кнопці [Обзор], щоб його знайти. Потім клацнути по кнопці [Далее], після чого на екрані з’являється діалогове вікно Выбор папки. В ньому слід вибрати папку, що відповідає бажаному розташуванню програми в системі Головного меню, або створити нову папку, в яку можна помістити вибрану програму. Після клацання по кнопці [Далее] залишається тільки ввести назву нового елемента меню. Зробивши це, клацніть по кнопці [Готово], щоб включити до меню створений об’єкт.

Система Windows дозволяє працювати з Головним меню як із спеціальною папкою, розглядаючи її структуру у вигляді папки, вкладені меню – у вигляді вкладених папок, а пункти меню – у вигляді ярликів програм. Для цього служить кнопка [Вручную] даного діалогового вікна. Ця кнопка відкриває структуру Головного меню у вигляді вікна папки у програмі Проводник, після чого її можна змінювати за власним смаком.

Для вилучення ярликів або папок у структурі Головного меню треба натиснути кнопку [Удалить]. При цьому відкривається вікно Удаление ярлыков и папок, в якому можна здійснити необхідні операції. Кнопка [Очистить] у вікні настроювання класичного меню дозволяє очистити список недавно

опрацьованих документів з пункту Недавние документы Головного меню.

В нижній частині вікна знаходиться група Дополнительные параметры меню “Пуск”, яка дозволяє вибрати елементи для відображення в класичному меню Пуск.

Для додавання елементів як в стандартне, так і класичне меню існують і інші способи. Так, наприклад, можна перетягти об’єкт на кнопку Пуск, а потім в список програм у підменю. Можна також скористатися командою Открыть общее для всех меню з контекстного меню кнопки Пуск і створити об’єкт у Головному меню, відкритому у вигляді вікна папки. Відкривши підменю Все программы, можна клацнути правою кнопкою миші по ярлику папки або додатку. Відкривається контекстне меню об’єкта, що містить серед інших команди Закрепить в меню Пуск, Вырезать, Копировать, Вставить, Удалить,

Переименовать, за допомогою яких легко перебудувати структуру Головного меню.

ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ ДО ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ № 1

Варіант 1.1

1.Покажіть органи управління програмами на Робочому столі.

2.Знайдіть на Робочому столі ярлики об’єктів, а також самі об’єкти.

3.Розгорніть, а потім згорніть панель індикації на Панелі задач.

4.Перемістіть Панель задач до верхнього краю Робочого столу, а потім поверніть її у попереднє положення.

5.Охарактеризуйте структуру Головного меню Windows XP.

6.Розкрийте Головне меню Windows за допомогою миші і послідовно завантажте програми Мой компьютер (або Проводник), WordPad, Paint.

7.За допомогою миші згорніть вікно програми Paint у кнопку на Панелі задач, а потім відновіть його попередній розмір.

8.Перемістіть вікно програми Paint в інше місце Робочого столу за допомогою миші.

9.Розташуйте вікно програми WordPad поверх інших вікон.

10.Змініть розмір вікна програми WordPad і перемістіть його в нове положення за допомогою клавіатури.

11.Продемонструйте різні способи (3) перемикання між відкритими вікнами за допомогою миші.

12.Розташуйте вікна на Робочому столі каскадом.

13.Закрийте вікно програм Paint і WordPad за допомогою миші.

14.За допомогою миші в рядку меню вікна папки Мой компьютер (або Проводник) виберіть пункт

Правка.

15.Закрийте меню без виконання команд.

16.За допомогою контекстного меню вікна папки Мой компьютер (або Проводник) встановіть режим сортування файлів за іменем.

17.Відкрийте системне меню вікна папки Мой компьютер (або Проводник) за допомогою клавіатури і закрийте вікно даної папки.

18.Завантажте програму Microsoft Excel з розділу Все программы Головного меню Windows.

19.Виконайте команду Сервис Параметры.

20.Знайдіть у діалоговому вікні прапорці та перемикачі і вкажіть їх призначення.

21.Закрийте діалогове вікно, не змінюючи значення параметрів.

22.Виконайте команду Справка и поддержка з Головного меню Windows.

23.За допомогою центру довідки і підтримки (режим пошуку з використанням переліку розділів) знайдіть довідкову інформацію про розділ “изменение темы (рисунка) рабочего стола”.

24.Закрийте вікно довідкової підсистеми.

25.Виконайте настроювання Панелі задач: приберіть годинник з області повідомлень Панелі задач; встановіть режим відображення Панелі задач поверх усіх вікон.

26. Встановіть для Головного меню стандартний вигляд, характерний для Windows XP. 27. Встановіть режим зменшених значків у Головному меню.

28. Встановіть максимальну кількість програм в лівій частині Головного меню, рівну 8.

29. Встановіть режим негайного відображення підменю при наведенні покажчика миші на елементи Головного меню.

30. Встановіть режим відображення в Головному меню команд Администрирование, Сетевое окружение. 31. Вимкніть режим відображення в Головному меню папки Недавние документы.

32. Помістіть способом перетягування у Головне меню програму Калькулятор (файл CALC.EXE з папки

WINDOWS (WINNT)).

33. Встановіть для Головного меню класичний вигляд, характерний для Windows 2000. 34. Встановіть режим великих значків у Головному меню.

35. Встановіть режим відображення у Головному меню команди Выполнить.

36. Встановіть режим відображення змісту папки Панель управления у вигляді меню (режим Раскрывать).

Варіант 1.2

1.Покажіть органи управління програмами на Робочому столі.

2.Знайдіть на Робочому столі ярлики об’єктів, а також самі об’єкти.

3.Охарактеризуйте структуру Панелі задач.

4.Змініть розмір Панелі задач, а потім поверніть їй попередній розмір.

5.Перемістіть Панель задач до правого краю Робочого столу, а потім поверніть її у попереднє положення.

6.Покажіть у Головному меню список програм, що використовуються найчастіше.

7.Розкрийте Головне меню Windows без допомоги миші (і додаткових клавіш на клавіатурі) і завантажте послідовно програми Блокнот, Проводник, WordPad, не користуючись мишею.

8.За допомогою клавіатури змініть представлення вікна програми WordPad на повноекранне, потім відновіть його попередній розмір і згорніть у кнопку на Панелі задач.

9.Змініть розмір вікна програми Блокнот за допомогою миші.

10.Продемонструйте різні способи перемикання між вікнами за допомогою клавіатури.

11.Розташуйте вікна на Робочому столі згори вниз.

12.Закрийте вікна програм WordPad і Блокнот за допомогою команд системного меню.

13.За допомогою клавіатури в рядку меню вікна папки Проводник виберіть пункт меню Вид і вимкніть відображення кнопок панелі інструментів.

14.Закрийте меню без виконання команд.

15.За допомогою контекстного меню вікна папки Проводник встановіть режим сортування за типом файлу.

16.Закрийте вікно папки Проводник за допомогою відповідної клавіатурної комбінації..

17.Завантажте програму Microsoft Word з розділу Все программы Головного меню Windows.

18.Виконайте команду Сервис Параметры.

19.Знайдіть у діалоговому вікні командні кнопки і текстові поля і вкажіть їх призначення.

20.Закрийте діалогове вікно, не змінюючи значення параметрів.

21.Виконайте команду Справка и поддержка з Головного меню Windows.

22.За допомогою центру довідки і підтримки (режим пошуку з використанням покажчика) знайдіть усі розділи з ключем “окна” і прочитайте розділ “упорядочивание и изменение размера окон”.

23.Закрийте вікно довідкової підсистеми.

24.Виконайте настроювання Панелі задач: закріпити Панель задач; встановити режим автоматичного зникнення панелі задач з екрану монітору.

25. Встановіть для Головного меню стандартний вигляд, характерний для Windows XP. 26. Продемонструйте вибір програми, що використовується для доступу до Інтернету.

27. Продемонструйте вибір програми, що використовується для доступу до електронної пошти.

28.Встановіть режим відображення в Головному меню папки Моя музыка у вигляді меню (Мои документы режим Раскрывать) .

29.Вимкніть режим відображення в Головному меню команди Принтеры и факсы (Принтеры режим Раскрывать).

30.Розглядаючи Головне меню як спеціальну папку, помістіть у підменю Все программы Головного меню програму виклику підказки (файл WINHELP.EXE з папки WINDOWS (WINNT)).

31. Встановіть для Головного меню класичний вигляд, характерний для Windows 2000.

32.Встановіть режим використання прокрутки для меню Программы.

33.Встановіть режим відображення у Головному меню команди Администрирование.

34.Вимкніть режим відображення у Головному меню папки Избранное.

35.Встановіть режим відображення змісту папки Мои документы у вигляді меню (режим Раскрывать).

36. Помістіть способом перетягування у Головне меню програму Проводник (файл

EXPLORER.EXE з папки WINDOWS (WINNT)).

Варіант 1.3

1.Покажіть органи управління програмами на Робочому столі.

2.Знайдіть на Робочому столі ярлики об’єктів, а також самі об’єкти.

3.Охарактеризуйте структуру Панелі задач.

4.Перемістіть Панель задач до лівого краю Робочого столу, а потім поверніть її у попереднє положення.

5.Покажіть у Головному меню список закріплених елементів.

6.Розкрийте Головне меню Windows за допомогою додаткових клавіш на клавіатурі, а потім, не використовуючи миші, завантажте послідовно програми Блокнот, Таблица символов, WordPad, не користуючись мишею.

7.Відкрийте вікно папки Мой компьютер і розгорніть його на весь екран за допомогою миші, потім відновіть попередні розміри цього вікна.

8.Розташуйте відкриті вікна на Робочому столі зліва направо.

9.Згорніть всі активні вікна.

10.Поверніть вікнам попередні розташування та розміри.

11.Закрийте вікна програм Таблица символов, Блокнот за допомогою відповідної клавіатурної комбінації.

12.Згорніть вікно програми WordPad у кнопку на Панелі задач, а потім закрийте його з цього положення.

13.Використовуючи “гарячі” клавіші виберіть пункт меню Вид вікна папки Мой компьютер і встановіть режим сортування файлів за датою їх створення.

14.Виконайте команду Вид Панели инструментов Настройка.

15.Знайдіть у діалоговому вікні списки та списки, що розкриваються і вкажіть їх призначення.

16.Покажіть, як отримати підказку в діалоговому вікні про елемент, що нас цікавить.

17.Закрийте діалогове вікно, не змінюючи значення параметрів.

18.Закрийте вікно папки Мой компьютер за допомогою відповідної кнопки.

19.Виконайте команду Справка и поддержка з Головного меню Windows.

20.За допомогою центру довідки і підтримки (режим пошуку за ключовими словами) знайдіть розділ “выбор и смена заставки” (або "программы-заставки") за ключовим словом “экран”.

21.Закрийте вікно довідкової підсистеми.

22.Виконайте настроювання Панелі задач: встановити режим відображення панелі швидкого запуску;

приховування значків, що не використовуються ("сокращенные меню"); групування подібних кнопок Панелі задач.

23. Встановіть для Головного меню стандартний вигляд, характерний для Windows XP. 24. Відключіть режим вибору програми, що використовується для доступу до Інтернету.

25. Відключіть режим вибору програми, що використовується для доступу до електронної пошти. 26. Встановіть режим відображення в Головному меню папки Мой компьютер у вигляді меню.

27.Встановіть режим відображення в Головному меню і меню Все программы команди

Администрирование.

28.Очистіть список команд лівої частини Головного меню (список документів), що недавно

використовувалися.

29. Встановіть для Головного меню класичний вигляд, характерний для Windows 2000. 30. Увімкніть режим скорочених меню.

31. Встановіть режим дозволу на перетягування об’єктів у Головне меню.

32.Помістіть (режим відображати) у Головне меню папку Избранное.

33.Встановіть режим відображення змісту папки Мои рисунки у вигляді вікна (Мои документы, режим розкриття теки).

34.Встановіть режим відображення змісту папки Принтеры у вигляді меню (режим розкриття теки).

35.Розглядаючи Головне меню як спеціальну папку, перемістіть в ньому програму Таблица символов у підменю Программы.

36.Помістіть ярлик завантаження програми підказки (файл WINHELP32.EXE з папки WINDOWS) у новий розділ ДОПОМОГА підменю Программы.

Варіант 1.4

1.Дайте призначення папкам Мой компьютер і Корзина.

2.Знайдіть на Робочому столі ярлики об’єктів, а також самі об’єкти.

3.Покажіть панель швидкого запуску, вимкніть її відображення на Панелі задач.

4.Перемістіть Панель задач до верхнього краю екрану, змініть її розмір.

5.Покажіть у Головному меню папку, що містить останні документи, з якими працював користувач.

6.Розкрийте Головне меню Windows за допомогою миші і послідовно завантажте програми Мой компьютер, WordPad, Принтеры и факсы.

7.За допомогою команд системного меню згорніть вікно програми WordPad у кнопку на Панелі задач, а потім відновіть його попередній розмір.

8.Змініть розмір вікна програми WordPad за допомогою клавіатури.

9.Перемістіть вікно програми WordPad в інше місце Робочого столу за допомогою миші.

10.Перейдіть у вікно папки Принтеры и факсы за допомогою клавіатури.

11.Розташуйте вікна на Робочому столі каскадом.

12.Закрийте вікно програм Принтеры и факсы і WordPad за допомогою клавіатури.

13.За допомогою миші виконайте команду Вид Список з меню вікна папки Мой компьютер.

14.За допомогою контекстного меню вікна папки Мой компьютер встановіть режим сортування за розміром файлів.

15.За допомогою клавіатури виконайте команду Сервис Свойства папки з меню вікна папки Мой компьютер.

16.Знайдіть у діалоговому вікні списки та командні кнопки і вкажіть їх призначення.

17.Закрийте діалогове вікно, не змінюючи значення параметрів.

18.Виконайте команду Справка и поддержка з Головного меню Windows.

19.Використовуючи глосарій центру довідки і підтримки, знайдіть визначення терміну “гиперссылка” ("главный домен").

20.Закрийте вікна довідкової підсистеми і папки Мой компьютер.

21.Виконайте настроювання Панелі задач: встановити режим приховування значків, що не використовуються; встановити режим групування подібних кнопок Панелі задач.

22. Встановіть для Головного меню стандартний вигляд, характерний для Windows XP.

23. Встановіть режим збільшених значків у Головному меню.

24. Встановіть максимальну кількість програм в лівій частині Головного меню, рівну 10.

25. Вимкніть режим негайного відображення підменю при наведенні покажчика миші на елементи Головного меню.

26. Встановіть режим заборони відображення в Головному меню команд Администрирование, Сетевое

окружение.

27. Встановіть режим відображення в Головному меню папки Недавние документы.

28. Встановіть режим відображення в Головному меню команди Выполнить ("Завершение сеанса"). 29. Вимкніть режим відображення в Головному меню команди Поиск.

30. Розглядаючи Головне меню як спеціальну папку, видаліть з лівої частини Головного меню яку-небудь програму.

31. Встановіть для Головного меню класичний вигляд, характерний для Windows 2000. 32. Встановіть режим малих значків у Головному меню.

33. Вимкніть режим відображення у Головному меню команди Выполнить.

34.Встановіть режим відображення змісту папки Панель управления у вигляді вікна (режим раскрывать).

35.Розглядаючи Головне меню як спеціальну папку, помістіть способом перетягування в Головне меню програму Блокнот (файл NOTEPAD.EXE з папки WINDOWS (WINNT)).

36.Використовуючи властивості Панелі задач і меню Пуск помістіть у підменю Программы новий розділ меню Архив і додайте до нього програму архівації (файл WINRAR.EXE з папки WINRAR).

Варіант 1.5

1.Дайте призначення папкам Корзина і Сетевое окружение.

2.Знайдіть на Робочому столі ярлики об’єктів, а також самі об’єкти.

3.Покажіть панель швидкого запуску, вимкніть її відображення на Панелі задач.

4.Перемістіть Панель задач до верхнього краю екрану, змініть її розмір.

5. Покажіть у Головному меню список програм, що використовуються найчастіше.

6.Розкрийте Головне меню Windows без допомоги миші і додаткових клавіш на клавіатурі і завантажте послідовно програми Проводник, Калькулятор, WordPad, не користуючись мишею.

7.За допомогою миші змініть представлення вікна програми Проводник на повноекранне, згорніть у кнопку на Панелі задач, відновіть його попередній розмір.

8.Змініть розмір вікна програми WordPad за допомогою команди системного меню.

9.Продемонструйте різні способи перемикання між вікнами за допомогою миші.

10.Розташуйте вікна на Робочому столі зліва направо, потім відмініть попередню команду.

11.Закрийте вікна програм Калькулятор і WordPad за допомогою клавіатурної комбінації.

12.За допомогою клавіатури в рядку меню вікна папки Проводник виберіть пункт меню Вид, далі виберіть режим відображення Таблица.

13.За допомогою контекстного меню вікна папки Проводник встановіть режим автоматичного впорядкування файлів.

14.Закрийте вікно папки Проводник за допомогою відповідної кнопки.

15.Завантажте програму Мышь з вікна Панелі управління.

16.У діалоговому вікні властивостей миші знайдіть елементи – списки, списки, що розкриваються, регулятори та вкажіть їх призначення.

17.Покажіть, як отримати підказку в діалоговому вікні про елемент, що нас цікавить.

18.Закрийте діалогове вікно, не змінюючи значення параметрів.

19.Виконайте команду Справка и поддержка з Головного меню Windows.

20.За допомогою центру довідки і підтримки (режим пошуку з використанням покажчика) знайдіть усі розділи з ключем “звук” і покажіть як можна надрукувати розділ “регулировка громкости” (“громкость”).

21.Закрийте вікно довідкової підсистеми.

22.Виконайте настроювання Панелі задач: закріпити Панель задач; встановити режим відображення Панелі задач поверх усіх вікон.

23. Встановіть для Головного меню стандартний вигляд, характерний для Windows XP. 24. Вимкніть режим вибору програми, що використовується для доступу до Інтернету.

25. Вимкніть режим вибору програми, що використовується для доступу до електронної пошти.

26.Встановіть режим відображення в Головному меню папки Мои документы як посилання (режим раскрывать).

27. Встановіть режим відображення в Головному меню папки Сетевое окружение.

28.Вимкніть режим відображення в Головному меню папки Избранное.

29.Розглядаючи Головне меню як спеціальну папку, помістіть у підменю Все программы Головного меню програму виклику підказки (файл WINHELP.EXE з папки WINDOWS (WINNT)).

30. Видаліть з лівої частини Головного меню яку-небудь програму.

31. Встановіть для Головного меню класичний вигляд, характерний для Windows 2000. 32. Встановіть режим заборони використання прокрутки для меню Программы.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]