Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

WLR_05

.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 5

Створення і використання таблиць у редакторі Word

теоретичні відомості та рекомендації для студентів

Для створення і редагування таблиць використовуються команди пункту меню Таблица або кнопки панелі інструментів “Таблицы и границы”.

  • Створення таблиці в текстовому документі здійснюється шляхом розміщення текстового курсору в потрібне місце тексту і виконання команди “Таблица Добавить таблицу з наступним вибором кількості рядків, кількості стовпців, ширини стовпців і формату таблиці.

  • Видалення непотрібних рядків і стовпців здійснюється в два етапи:

    • виділення за допомогою миші чи клавіатури будь-якої комірки в непотрібних рядках (стовпцях) або виконання команди Таблица Выделить строку (столбец);

    • виконання команди Таблица Удалить строку (столбец).

  • Додавання до таблиці додаткових рядків (стовпців) здійснюється за допомогою послідовного виконання команд Таблица Выделить строку (столбец), Таблица Добавить строки (столбцы). При цьому нові рядки будуть розміщені згори від першого виділеного рядка (зліва від першого виділеного стовпця), їхня кількість буде відповідати кількості виділених рядків (стовпців).

  • Зміна висоти рядків чи ширини стовпців виконується за допомогою послідовності команд Таблица Выделить строку (столбец), Таблица Висота и ширина ячейки з наступним вибором у діалоговому вікні необхідної висоти рядка чи ширини стовпця. Другий менш точний спосіб виконується шляхом перетаскування на необхідну відстань відповідних маркерів на вертикальній чи горизонтальній лінійках форматування, чи безпосередньо правої (для стовпця), чи нижньої (для рядка) границі відповідного рядка, чи стовпця.

  • Вирівнювання висоти рядків чи ширини стовпців здійснюється шляхом виконання послідовності команд Таблица Выделить строку (столбец), Таблица Выровнять высоту строк (Выровнять ширину столбцов). При цьому простір зайнятий декількома виділеними рядками чи стовпцями рівномірно поділяється між ними, так що рядки (стовпці) здобувають однакову висоту (ширину).

  • Видалення комірки виконується за допомогою команди Таблица Удалить ячейку з подальшим вибором способу переміщення (нагору чи вліво).

  • Окремі комірки таблиці можна поєднувати між собою чи розбивати на більшу кількість. Для об'єднання декількох комірок в одну необхідно їх виділити за допомогою миші чи клавіатури і виконати команду Таблица Объединить ячейки. Для розбиття комірок, їх необхідно виділити і виконати командуТаблица Разбить ячейкиз подальшим вибором у діалоговому вікні кількості стовпців і рядків, на яку треба їх розбити.

  • При друкуванні таблиць, що не уміщаються цілком на одну сторінку, існує можливість автоматично повторювати перший рядок таблиці (“шапку”) на наступних сторінках. Для цього необхідно виділити перший (чи декілька перших) рядок таблиці і виконати команду Таблица Заголовки.

  • Дані, занесені до таблиці, можуть бути відсортовані автоматично для цього необхідно виконати команду Таблица Сортировка, а потім у діалоговому вікні вибрати параметри сортування:

    • номер стовпця за яким ведеться сортування (першого і наступних);

    • тип даних;

    • порядок сортування (зростання чи зменшення);

    • наявність чи відсутність заголовка таблиці.

  • Таблицю можна змінити за допомогою спеціальної панелі інструментів Таблицы и границы”, яка викликається через пункт меню Таблица Нарисовать таблицу. На цій панелі є інструментальні кнопки “Карандаші “Резинка”. За допомогою цих інструментів до таблиці можна додати чи видалити з неї будь-які вертикальні і горизонтальні лінії. Товщина, тип і колір лінії вибирається за допомогою відповідного списку на панелі інструментів “Таблицы и границы”.

  • Текст може бути перетворений до таблиці шляхом його виділення і виконання команди Таблица Преобразовать в таблицу. У діалоговому вікні команди необхідно вибрати число стовпців таблиці, роздільник комірок таблиці та ширину стовпців таблиці.

  • Сховати допоміжні лінії таблиці, що розділяють її стовпці і рядки можна за допомогою команди Таблица Скрыть сетку.

  • За допомогою таблиць можна робити арифметичні обчислення, записуючи в окремі комірки таблиці формули за допомогою команди Таблица Формула. Формули можуть містити адреси комірок, що складаються з адреси стовпця й адреси рядка.

    • Адреса стовпця формується у виді букви латинського алфавіту від А до Z починаючи з першого стовпця. В якості адреси рядка використовується її порядковий номер у таблиці. Наприклад: адреси комірок мають вигляд A4, D7, C3. Для опису прямокутного діапазону комірок задаються верхній лівий і нижній правий кути прямокутника, наприклад B2:F7, аналогічно може бути задана і частина стовпця чи частина рядка.

    • Для обчислень можна використовувати арифметичні операції + (додання), - (віднімання), * (множення), / (ділення) і адреси комірок в якості змінних, наприклад:

(D4-E2*A3)/C2.

    • Для обчислень можна використовувати стандартні функції: AVERAGE( ) - середнє значення вказаного списку елементів, COUNT( ) - число елементів у списку, PRODUCT( ) - добуток значень із списку, SUM( ) - сума значень із списку та інші. Наприклад SUM(A2:E6).

    • Часто треба підрахувати суму значень вздовж рядка або стовпця. В цьому випадку, якщо формула розташована в правому стовпці рядка, то сума вздовж рядка має вигляд SUM(LEFT), а сума вздовж стовпця для комірки, що розташована в останньому рядку стовпця, має вигляд SUM(ABOVE).

Варіанти лабораторних робіт

Варіант 1

  1. Створити екзаменаційну таблицю, що складається з 6 стовпців і 7 рядків. Застосувати один зі способів автоформатування таблиці.

  2. Перший рядок визначити як “шапку” таблиці з назвами стовпців “№”, “П.І.Б. студента”, “Історія України”, “Основи менеджменту”, “Антикризове керування”, “Середній бал студента”.

  3. Встановити ширину першого стовпця рівній 1,5 см., другого стовпця 4 см., шостого стовпця 2,5см., для стовпців з номерами 3-5 зробити вирівнювання ширини стовпців.

  4. Ввести дані в кожну комірку, кожного рядка таблиці, використовуючи прізвища, імена і по-батькові студентів своєї групи (оцінки вводяться цифрами 2,3,4,5). Для введення основного тексту використовувати шрифт Times New Roman 12 пт.

  5. Між третім і четвертим рядками зробити вставку трьох додаткових рядків і зробити їхнє заповнення даними.

  6. Перед шостим стовпцем зробити вставку одного стовпця, назвати його “Філософія”, зробити його заповнення оцінками.

  7. Зробити повторне вирівнювання ширини 3-6 стовпців таблиці.

  8. В останній стовпець таблиці зробити вставку формул, що підраховують середній бал кожного студента.

  9. Зробити сортування даних таблиці за вмістом другого стовпця.

  10. Додати в кінець таблиці ще один рядок, об'єднати перші дві комірки останнього рядка і ввести до них текст "сума балів", а в комірки починаючи з 3 по 6 ввести формули, що підраховують суму балів усіх студентів за кожному предметом.

  11. Зробити вирівнювання висоти всіх рядків, починаючи з другого, вибрати висоту рядків рівну 1 см.

  12. Всі комірки останнього стовпця таблиці, починаючи з другою до передостанньою включно, розділити на дві і використати другу половину для заповнення середнім балом студента в попередній сесії.

  13. Розбити комірки 3-6 стовпців першого рядка на дві частини по горизонталі і використати нижню частину комірки для запису прізвища викладача. Зберегти документ під назвою “ВЛР_51.doc”.

  14. Використати команду Заголовки для перенесення у першого рядка на наступні сторінки, додати рядки до таблиці і переконатися в тому, що перенесення першого рядка відбувається. Надати роботу на перевірку викладачу.

Варіант 2

  1. Створити таблицю замовлень, що складається з 5 стовпців і 5 рядків. Застосувати один зі способів автоформатування таблиці.

  2. Перший рядок таблиці визначити як “шапку” таблиці з назвами стовпців “№”, “Компанія”, “Замовлення”, “Оплачено”, “Баланс”.

  3. Встановити ширину першого стовпця рівній 1,5 см., другого стовпця 3,5 см., п’ятого стовпця 2,5 см., для стовпців з номерами 3 і 4 зробити вирівнювання ширини стовпців.

  4. Ввести дані в кожну комірку кожного рядка таблиці, використовуючи номер замовлення, назви компаній, суми замовлень, і суми оплати за кожним замовленням, а останній стовпець залишити порожнім. Для введення тексту використовувати шрифт Times New Roman 12 пт.

  5. Між третім і четвертим рядками вставити два додаткові рядка і зробити їхнє заповнення даними.

  6. Перед третім стовпцем вставити один стовпець, назвати його “Дата”, заповнити його датами замовлень.

  7. Зробити повторне вирівнювання ширини 4 і 5 стовпців таблиці.

  8. В останній стовпець таблиці вставити формули, що підраховують баланс замовлення (сума оплати – сума замовлення) .

  9. Зробити сортування даних таблиці за абеткою вмісту другого стовпця.

  10. Додати в кінець таблиці ще один рядок, об'єднати перші три комірки останнього рядка і ввести до них текст "Всього", а в комірки 4 і 5 стовпців ввести формули, що підраховують суму всіх замовлень і суму всіх оплат.

  11. Зробити вирівнювання висоти всіх рядків, починаючи з другого, вибрати висоту рядків рівну 1 см.

  12. Всі комірки третього стовпця таблиці, починаючи з другої до передостанньої включно, розділити на дві і використати другу половину для введення дати оплати замовлення (будь яка дата не раніше за першу).

  13. Додати перший рядок таблиці, об’єднати у ньому всі комірки і ввести назву “Форма № 1022”. Зберегти документ у своєї папці під назвою “ВЛР_52.doc”.

  14. Використати команду Заголовки для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додати рядки до таблиці і переконатися в тому, що перенесення першого рядка відбувається. Надати роботу на перевірку викладачу.

Варіант 3

  1. Створити таблицю виборів до Верховної Ради України, що складається з 4 стовпців і 5 рядків. Застосувати автоформатування таблиці.

  2. Перший рядок таблиці визначити як “шапку” таблиці з назвами стовпців “№”, “Партія”, “Отримано голосів”, “Процент”.

  3. Встановити ширину першого стовпця рівною 1,5 см., другого стовпця 4,5 см., а для третього і четвертого стовпців зробити вирівнювання ширини стовпців.

  4. Ввести дані в кожну комірку кожного рядка таблиці, використовуючи номер по порядку, назви українських партій, кількість отриманих голосів виборців (будь які числа від 1 до 9 000 000), а останній стовпець залишити порожнім. Для введення тексту використовувати шрифт Times New Roman 12 пт.

  5. Між третім і четвертим рядками зробити вставку додаткового рядку і зробити його заповнення даними.

  6. Перед третім стовпцем зробити вставку одного стовпця шириною 2,5 см., назвати його “Дата створення” і зробити його заповнення датами створення партій (будь які дати від 01.01.93 до 31.12. 99).

  7. Зробити ширину четвертого стовпця – 3,5 см., а останнього – 2,5 см.

  8. В останній стовпець таблиці зробити вставку формул, що підраховують процент отриманих партіями голосів, якщо число виборців в Україні складає приблизно 20 000 000.

  9. Зробити сортування даних за вмістом четвертого стовпця таблиці за зменшенням отриманих голосів.

  10. Додати в кінець таблиці ще один рядок, об'єднати перші три комірки останнього рядка і ввести туди текст "Всього", а в комірки четвертого і п’ятого стовпців ввести формули, що підраховують кількість всіх виборців, що проголосували, і загальний процент участі у виборах.

  11. Зробити вирівнювання висоти всіх рядків, починаючи з другого, вибрати висоту рядка рівну 1 см.

  12. Всі комірки третього стовпця, починаючи з другої до передостанньої включно розділити на дві і використати другу половину для введення дати реєстрації партії (будь яка дата не раніше за першу).

  13. Додати перший рядок таблиці, об’єднати у ньому всі комірки і ввести назву “Вибори до Верховної Ради України 2002 р.”. Зберегти документ у своєї папці під назвою “ВЛР_53.doc”.

  14. Використати команду Заголовки для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додати рядки і впевнитися в перенесенні першого рядок таблиці. Надати роботу на перевірку викладачу.

Варіант 4

  1. Створити таблицю продажу принтерів, що складається з 5 стовпців і 4 рядків. Застосувати один зі способів автоформатування таблиці.

  2. Перший рядок визначити як “шапку” таблиці з назвами стовпців “№”, “Тип принтеру”, “Кількість”, “Ціна”, “Вартість”.

  3. Встановити ширину першого стовпця рівній 1,5 см., другого стовпця 3,5 см., третього стовпця – 2 см., а для четвертого і п’ятого зробити вирівнювання ширини стовпців.

  4. Ввести дані в кожну комірку таблиці, використовуючи, номер по порядку, назви принтерів (Epson, HP і т.д.), кількість принтерів (від 1 до 20), ціну (від 800 до 1500), а останній стовпець залишити порожнім. Для введення тексту використовувати шрифт Times New Roman 12 пт.

  5. Між третім і четвертим рядками зробити вставку додаткового рядку і зробити його заповнення даними.

  6. Перед третім зробити вставку одного стовпця шириною 2,5 см., назвати його “Формат” і зробити його заповнення датами (А3 або А4).

  7. Зробити повторне вирівнювання ширини 5 і 6 стовпців таблиці.

  8. В останній стовпець таблиці зробити вставку формул, що підраховують вартість проданих принтерів (ціна * кількість).

  9. Зробити сортування даних таблиці за абеткою вмісту другого стовпця.

  10. Додати в кінець таблиці ще один рядок, об'єднати перші три комірки останнього рядка і ввести туди текст "Всього", а в комірки четвертого і шостого стовпців ввести формули, що підраховують кількість всіх проданих принтерів та їх загальну вартість.

  11. Зробити вирівнювання висоти всіх рядків, починаючи з другого, вибрати висоту рядків рівною 1 см.

  12. Всі комірки п’ятого стовпця, починаючи з другої до передостанньої включно, розділити на дві і використати другу половину для введення попередньої ціни цього принтеру.

  13. Додати перший рядок таблиці, об’єднати у ньому всі комірки і ввести назву “Продаж принтерів в 1 кварталі 2002 р.”. Зберегти документ у своєї папці під назвою “ВЛР_54.doc”.

  14. Використати команду Заголовки для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додати рядки до таблиці , щоб переконатися в тому, що перенесення першого рядка відбувається. Надати роботу на перевірку викладачу.

Варіант 5

  1. Створити таблицю продажу комп’ютерної літератури, що складається з 5 стовпців і 4 рядків. Вибрати один зі способів автоформатування.

  2. Перший рядок визначити як “шапку” таблиці з назвами стовпців “№”, “Назва книги”, “Ціна”, “ПДВ”, “Вартість”.

  3. Встановити ширину першого стовпця рівній 1,5 см., другого - 4 см., третього – 2 см., а для 4 і 5 зробити вирівнювання ширини стовпців.

  4. Ввести дані в кожну комірку таблиці, використовуючи, номер по порядку, назви книг (Windows, Excel і т.д.), ціну (від 20 до 200), а два останніх стовпця залишити порожніми. Для введення тексту використовувати шрифт Times New Roman 12 пт.

  5. Між третім і четвертим рядками вставити додатковий рядок і зробити його заповнення даними.

  6. Перед третім стовпцем зробити вставку одного стовпця шириною 3 см., назвати його “Дата” і зробити його заповнення датами виходу книг (будь які дати від 01.01.95 до 31.12. 01).

  7. Зробити повторне вирівнювання ширини 5 і 6 стовпців таблиці.

  8. В передостанній стовпець ввести формулу ПДВ (ціна/5), а в останній стовпець вставити формулу підрахунку вартості книг (ціна + ПДВ).

  9. Зробити сортування даних таблиці за вмістом третього стовпця за збільшенням дат виходу книг.

  10. Додати в кінець таблиці ще один рядок, об'єднати перші три комірки останнього рядка і ввести туди текст "Всього", а в комірку шостого стовпця ввести формулу, щоб підрахувати загальну вартість всіх книг.

  11. Зробити вирівнювання висоти всіх рядків, починаючи з другого, вибрати висоту рядка рівну 1 см.

  12. Всі комірки третього стовпця, починаючи з другої до передостанньої включно, розділити на дві і використати другу половину для введення дати попереднього тиражу книги (будь яка дата не раніше першої).

  13. Додати перший рядок таблиці, об’єднати у ньому всі комірки і ввести текст “Компанія Microsoft Press пропонує”. Зберегти документ у своїй папці під назвою “ВЛР_55.doc”.

  14. Використати команду Заголовки для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додати рядки до таблиці, щоб переконатися в тому, що перенесення першого рядка відбувається. Надати роботу на перевірку викладачу.

Варіант 6

  1. Створити таблицю передплати на періодику, що складається з 5 стовпців і 4 рядків. Вибрати один зі способів автоформатування.

  2. Перший рядок визначити як “шапку” таблиці з назвами стовпців “№”, “Назва”, “Кількість”, “Ціна”, “Вартість”.

  3. Встановити ширину першого стовпця рівній 1,5 см., другого - 3,5 см., третього – 2,5 см., а для 4 і 5 зробити вирівнювання ширини стовпців.

  4. Ввести дані в кожну комірку таблиці, використовуючи, номер по порядку, назву видання (Голос України, Вітчизна і т.д.), кількість випусків за рік (від 12 до 250), ціну (від 0,30 до 2,50), а останній стовпець залишити порожнім. Для введення тексту використовувати шрифт Times New Roman 12 пт.

  5. Між третім і четвертим рядками вставити додатковий рядок і зробити його заповнення даними.

  6. Перед третім стовпцем зробити вставку одного стовпця шириною 1,5 см., назвати його “Тип” і зробити його заповнення типом видання (Г або Ж).

  7. Зробити повторне вирівнювання ширини 5 і 6 стовпців таблиці.

  8. В останній стовпець ввести формулу, щоб підрахувати вартість видання (ціна * кількість).

  9. Зробити сортування даних таблиці за абеткою вмісту другого стовпця.

  10. Додати в кінець таблиці ще один рядок, об'єднати перші три комірки останнього рядка і ввести туди текст "Всього", а в комірку шостого стовпця ввести формулу, щоб підрахувати загальну вартість всіх видань.

  11. Зробити вирівнювання висоти всіх рядків, починаючи з другого, вибрати висоту рядка рівною 1 см.

  12. Всі комірки п’ятого стовпця, починаючи з другої до передостанньої включно, розділити на дві і використати другу половину для введення ціни видання в попередньому році (будь яке число не менш ніж перше).

  13. Додати перший рядок таблиці, об’єднати у ньому всі комірки і ввести текст “Преса України”. Зберегти документ у своєї папці під назвою “ВЛР_56.doc”.

  14. Використати команду Заголовки для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додати рядки до таблиці , щоб переконатися в тому, що перенесення першого рядка відбувається. Надати роботу на перевірку викладачу.

Контрольні запитання

  1. Як створити таблицю з заданою кількістю рядків і стовпців ?

  2. Як додати до таблиці рядки або стовпці ?

  3. Як вилучити в таблиці рядки або стовпці ?

  4. Як змінити порядок розташування рядків або стовпців ?

  5. Які способи ви знаєте для зміни ширини стовпців або висоти рядків. Як задати точне значення ширини або висоти ?

  6. Як виконати вирівняння ширини стовпців (висоти рядків) ?

  7. Як вилучити комірку таблиці ? Яким чином зміниться таблиця після вилучення комірки ?

  8. Які дії можна виконати за допомогою панелі інструментів “Нарисовать таблицу”, щоб змінити структуру таблицю ?

  9. Як виконати сортування даних в таблиці. Як можна виконати сортування даних за декількома стовпцям таблиці ?

  10. Для чого призначена команда “Заголовки” ?

  11. Для чого призначена команда “Скрыть сетку” ?

  12. Як перетворити текст у таблицю ? Як задати структуру такої таблиці?

  13. Як адресувати комірки таблиці в формулах ? Як адресувати діапазони комірок таблиці ?

  14. За якою командою можна ввести формулу до комірки таблиці ? Які функції можна використовувати в формулах ?

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]