Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
WinLab6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Практична робота № 6 Графічний редактор Paint Теоретичні відомості та рекомендації для студентів

Редактор Paint призначений для створення і редагування растрових зображень (Bitmap picture), в яких малюнок являє собою сукупність точок різного кольору - пікселів1.

Процес створення малюнка

Процес малювання полягає в переміщенні курсору миші при натиснутій кнопці миші. Результат залежить від обраного інструменту на панелі Набор инструментов, встановлених параметрів (товщини, форми у Полі параметрів) і поточних кольорів переднього плану та тла2. Малювати можна як за допомогою лівої кнопки (кольором переднього плану), так і правої (кольором тла).

У рядку стану редактора відображається наступна інформація:

довідкова інформація про обрану команду меню редактора, чи обраний інструмент малювання;

поточні координати курсору миші ((0,0) – верхній лівий кут малюнку);

розміри прямокутника, що охоплює фрагмент малюнка при виділенні або геометричну фігуру підчас її створення).

Використання інструментів

Особливості використання деяких інструментів є такі.

Інструмент Карандаш за натиснутої клавіші <Shift> малює суворо пряму лінію (горизонтальну, вертикальну чи під кутом 45°).

Інструмент Кисть малює широкими лініями з різною формою пензля, яку можна поміняти в полі параметрів.

Насиченість смуги, що утворюється за допомогою Распылитель , визначається швидкістю руху інструменту малюнком. Чим більше швидкість, тим вона менш насичена.

Елемент Заливка заповнює обмежені ділянки малюнка певним кольором, якщо в граничній лінії немає розривів.

За натиснутої клавіші <Shift> інструмент Линия малює пряму лінію, що строго вертикальна, горизонтальна чи нахилена під кутом 45°.

Інструмент Кривая створює криві у три етапи3 – 1) визначення початкової та кінцевої точки кривої, 2),3) вигинання кривої в напрямку руху миші. До того, як буде відпущена кнопка втретє, у будь-який момент можна скасувати всі проведені дії, натиснувши іншу кнопку миші при натиснутій першій.

Інструменти Прямоугольник , Скругленный прямоугольник і Эллипс дозволяють створити три варіанти фігур: фігуру із обрамленням кольору переднього плану без заповнення, таку ж фігуру, заповнену кольором тла, і фігуру, заповнену кольором переднього плану без обрамлення. Підчас створення фігур за допомогою правої кнопки миші обрамлення буде мати колір тла, а заповнення – колір переднього плану. Якщо під час створення фігур натиснути клавішу <Shift> і відпустити її після кнопки миші, дістанемо квадрат, квадрат з округленими кутами чи коло. Зауважимо, що коли підчас створення еліпсу, чи кола, розтягується мишею уявний прямокутник, фігура, що малюється, є вписаною до цього прямокутника.

Підчас створення багатокутника за допомогою інструменту Многоугольник кожна його сторона утворюється за правилами малювання прямої лінії. Кожна наступна пряма починається з кінцевої точки попередньої. Закінчується процес подвійним щигликом лівої чи правої кнопки миші, після чого кінцева точка останньої прямої з’єднується з початковою точкою першої, або одинарним щигликом, якщо клацнути на початку першої прямої.

Після використання інструменту Выбор цветов , яким встановляється поточний колір переднього плану. чи тла таким, як у точці малюнку, де було здійснено щиглик, знову стає активним той інструмент, що був поточним до вмикання визначника кольору.

Інструмент Ластик/Цветной ластик за натиснутої лівої кнопки миші працює як звичайна гумка – весь малюнок зафарбовується поточним кольором тла, а за натиснутій правій кнопці – як кольорова гумка, а саме – поточним кольором тла заміняються лише ті ділянки малюнка, що пофарбовані поточним кольором переднього плану.

Для введення текстової інформації після вибору інструменту Надпись необхідно мишею виділити прямокутник, в якому буде розташовано текстовий фрагмент. В цьому прямокутнику діють стандартні правила редагування тексту. Параметри форматування тексту (гарнітура, розмір, накреслення (Панель атрибутов текста з пункту меню Вид), колір (панель Палитра)) фіксується на малюнку після вмикання іншого інструменту або після щиглика курсором миші поза прямокутником. Текст може бути накладено на малюнок як на прозорому, так й на непрозорому тлі в залежності від режиму параметра Непрозрачный фон в Полі параметрів.

Для всіх інструментів діє команда Отменить пункту меню Правка, яку можна також виконати, натиснувши комбінацію клавіш <Ctrl+Z>. Команда Повторить (чи комбінація клавіш <Ctrl+Y>) дає можливість відновити тільки що скасовану команду. У редакторі Paint можна скасувати і відновити три останні команди. Крім того, якщо в процесі створення деякої фігури, чи лінії натиснути протилежну кнопку миші, зроблені дії будуть відмінені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]