Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
WinLab60.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
277.5 Кб
Скачать

+Практична робота № 6 Графічний редакторPaint

Теоретичні відомості та рекомендації для студентів

Редактор Paintпризначений для створення і редагування растрових зображень (Bitmappicture), в яких малюнок являє собою сукупність точок різного кольору - пікселів1.

Процес створення малюнка

Процес малювання полягає в переміщенні курсору миші при натиснутій кнопці миші. Результат залежить від обраного інструменту на панелі Набор инструментов, встановлених параметрів (товщини, форми уПолі параметрів) і поточних кольорів переднього плану та тла2. Малювати можна як за допомогою лівої кнопки (кольором переднього плану), так і правої (кольором тла).

У рядку стану редактора відображається наступна інформація:

довідкова інформація про обрану команду меню редактора, чи обраний інструмент малювання;

поточні координати курсору миші ((0,0) – верхній лівий кут малюнку);

розміри прямокутника, що охоплює фрагмент малюнка при виділенні або геометричну фігуру підчас її створення).

Використання інструментів

Особливості використання деяких інструментів є такі.

Інструмент Карандаш за натиснутої клавіші <Shift>малює суворо пряму лінію (горизонтальну, вертикальну чи під кутом 45°).

Інструмент Кистьмалює широкими лініями з різною формою пензля, яку можна поміняти в полі параметрів.

Насиченість смуги, що утворюється за допомогою Распылитель, визначається швидкістю руху інструменту малюнком. Чим більше швидкість, тим вона менш насичена.

Елемент Заливказаповнює обмежені ділянки малюнка певним кольором, якщо в граничній лінії немає розривів.

За натиснутої клавіші <Shift>інструмент Линиямалює пряму лінію, що строго вертикальна, горизонтальна чи нахилена під кутом 45°.

Інструмент Кривая створює криві у три етапи3– 1) визначення початкової та кінцевої точки кривої, 2),3) вигинання кривої в напрямку руху миші. До того, як буде відпущена кнопка втретє, у будь-який момент можна скасувати всі проведені дії, натиснувши іншу кнопку миші при натиснутій першій.

Інструменти Прямоугольник,Скругленный прямоугольник іЭллипс дозволяють створити три варіанти фігур: фігуру із обрамленням кольору переднього плану без заповнення, таку ж фігуру, заповнену кольором тла, і фігуру, заповнену кольором переднього плану без обрамлення. Підчас створення фігур за допомогою правої кнопки миші обрамлення буде мати колір тла, а заповнення – колір переднього плану. Якщо під час створення фігур натиснути клавішу<Shift>і відпустити її після кнопки миші, дістанемо квадрат, квадрат з округленими кутами чи коло. Зауважимо, що коли підчас створення еліпсу, чи кола, розтягується мишею уявний прямокутник, фігура, що малюється, є вписаною до цього прямокутника.

Підчас створення багатокутника за допомогою інструменту Многоугольниккожна його сторона утворюється за правилами малювання прямої лінії. Кожна наступна пряма починається з кінцевої точки попередньої. Закінчується процес подвійним щигликом лівої чи правої кнопки миші, після чого кінцева точка останньої прямої з’єднується з початковою точкою першої, або одинарним щигликом, якщо клацнути на початку першої прямої.

Після використання інструменту Выбор цветов, яким встановляється поточний колір переднього плану. чи тла таким, як у точці малюнку, де було здійснено щиглик, знову стає активним той інструмент, що був поточним до вмикання визначника кольору.

Інструмент Ластик/Цветной ластикза натиснутої лівої кнопки миші працює як звичайна гумка – весь малюнок зафарбовується поточним кольором тла, а за натиснутій правій кнопці – як кольорова гумка, а саме – поточним кольором тла заміняються лише ті ділянки малюнка, що пофарбовані поточним кольором переднього плану.

Для введення текстової інформації після вибору інструменту Надпись необхідно мишею виділити прямокутник, в якому буде розташовано текстовий фрагмент. В цьому прямокутнику діють стандартні правила редагування тексту. Параметри форматування тексту (гарнітура, розмір, накреслення (Панель атрибутов текстаз пункту меню Вид), колір (панельПалитра)) фіксується на малюнку після вмикання іншого інструменту або після щиглика курсором миші поза прямокутником. Текст може бути накладено на малюнок як на прозорому, так й на непрозорому тлі в залежності від режиму параметра Непрозрачный фон вПолі параметрів.

Для всіх інструментів діє команда Отменитьпункту менюПравка, яку можна також виконати, натиснувши комбінацію клавіш<Ctrl+Z>. КомандаПовторить(чи комбінація клавіш<Ctrl+Y>) дає можливість відновити тільки що скасовану команду. У редакторі Paint можна скасувати і відновити три останні команди. Крім того, якщо в процесі створення деякої фігури, чи лінії натиснути протилежну кнопку миші, зроблені дії будуть відмінені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]