Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tehnika bespeky2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать

2. Порядок підготовки робочого місця за нарядом .

Підготовка робочого місця полягає у виконанні технічних заходів працівником зі складу оперативних або оперативно-виробничих працівників. У випадку коли керівник робіт суміщує обов”язки допускача , підготовку робочого місця він може виконувати з одним із членів бригади з групою ІІІ .Забороняється змінювати передбачені нарядом заходи щодо підготовки робочих місць. У разі виникнення сумнівів в достатності і правильності заходів щодо підготовки робочого місця та у можливості безпечного виконання роботи цю підготовку слід негайно припинити .

Технічні заходи:

- здійснити необхідні відключення ;

- вивісити заборонні плакати ;

- перевірити відсутність напруги на струмопровідних частинах;

- встановити заземлення;

- обгородити за необхідності.

3.Яка розрахункова величина опору людини ?

Електричний опір тіла людини складається з опору шкіри та зовнішніх тканин . Шкіра , точніше її верхній шар , що називається епідермисом (складається в основному з мертвих клітин) і має товщину до 0.2 мм визначає загальний опір тіла людини .При сухій чистій та непошкодженій шкірі опір тіла людини коливається в межах від 2 тис. до 2 млн. Ом. При зволоженні та забрудненні шкіри опір тіла людини знижується до 300 - 500 Ом .При розрахунках опір тіла людини приймають рівним 1000 Ом тобто 1 кОм .

Білет №12

1.Техніка безпеки при встановленні та знятті електролічильників і інших приладів, підключених до вимірювальних трансформаторів вимірювальних.

Для забезпечення безпеки робіт, що проводяться в колах вимірювальних приладів, всі вторинні обмотки вимірювальних трансформаторів струму і напруги повинні мати постійне заземлення.

Встановлення і зняття електролічильників та інших вимірювальних приладів, підключених до вимірювальних трансформаторів, повинні провадити за нарядом зі зняттям напруги два працівники, один з яких повинен мати 4 групу, другий 3 групу.

2. Що необхідно вимкнути в разі роботи на струмопровідних частинах, що потребують зняття напруги?

- струмопровідні частини, на яких буде виконуватись робота,

- необгороджені струмопровідні частини, до яких можливе наближення людей або ремонтного оснащення та інструменту, механізмів і вантажопіднімальних машин на зазначену відстань.

В електроустановках понад тисячу вольт з кожного боку, з яких комутаційним апаратом може бути подана напруга на робоче місце, має бути видимий розрив, утворений від’єднанням або зняттям шин і проводів, відключенням роз’єднувачів, зняттям запобіжників а також відключенням відокремлювачів і вимикачів навантаження, за винятком тих, у котрих автоматичне ввімкнення здійснюється пружинами, що встановлені на самих апаратах.

Трансформатори напруги та силові трансформатори, пов’язані з виділеною для робіт дільницею електроустановки мають бути вимкнені також і з боку напруги до тисячу вольт задля унеможливлення зворотної трансформації.

3.Фактори, що впливають на ураження людини електричним струмом.

1) Частота струму (найнебезпечніша від 50 до 500 Гц);

2) Амплітуда струму;

3) Час ураження та початковий момент;

4) Шлях замикання струму через людину;

Змінний струм Постійний струм

Поріг відчуття 0,6-2 мА 2-6 мА

Поріг невідпускання 10-30 мА 50-80 мА

Поріг фібриляції 50-100 мА 100-200 мА

5) Фізичний стан (вік, стать, здоров’я);

6) Психологічний стан;

7) Зовнішні фактори (температура, тиск, вологість).

Небезпека ураження людини електричним струмом визначається сукупністю факторів 1-7 , з яких шостий фактор є визначальним.

Білет №13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]