Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tehnika bespeky2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать
  1. Характерні електроприймачі та їх класифікація ?

У відповідності з ПУЕ електроспоживачі (е.с.) поділяються на категорії :

  1. е.с. першої категорії – е.с. , перерва в електропостачанні яких приводить до: небезпеки для життя людей; значних господарських збитків; пошкодження основного обладнання; масового браку продукції; порушення функціонування особливо важливих елементів в комунальному господарстві.

Із складу е.с. першої категорії виділяється особлива група е.с., безперебійна робота яких необхідна для безаварійної зупинки виробництва, попередження виникнення небезпеки для життя людей, вибухів, пожеж і пошкодження обладнання, тощо.

Е.с. першої категорії повинні забезпечуватися електроенергією від двох незалежних взаєморезервуючих джерел живлення і перерва їх електропостачання при порушенні електропостачання від одного з джерел може допускатися на час автоматичного відновлення живлення.

Для особливої групи е.с. передбачається додаткове живлення від третього незалежного джерела, в якості якого використовуються місцеві ЕС, агрегати безперебійного живлення, акумуляторні батареї.

  1. Е.с. другої категорії – це споживачі, перерва в електропостачанні яких приводить до невиконання плану випуску продукції, масових простоїв робітників, механізмів, транспорту, порушення нормальної діяльності міст і сіл.

Е.с. другої категорії рекомендується забезпечувати електроенергією від двох незалежних джерел живлення. Для е.с. другої категорії при порушенні електропостачання від одного з джерел допускається перерва в живленні на час, необхідний для включення резервного живлення діями персоналу чи оперативної бригади (не більше двох годин).

  1. Е.с. третьої категорії – всі інші споживачі, що не підходять під попередні визначення.

Живлення е.с. третьої категорії виконується від одного джерела (при умові, що перерва в електропостачанні не більша однієї доби).

Білет № 27

  1. Вимоги до аварійного і робочого освітлення.

Світильники робочого освітлення і світильники аварійного освітлення в виробничих і громадських приміщеннях і в зонах роботи на відкритій території повинні живитися від різних окремих джерел. Допускається живлення робочого і аварійного освітлення виконувати від різних трансформаторів від різних незалежних джерел. В громадських спорудах при відсутності незалежних джерел живлення світильників аварійного освітлення допускається здійснення від трансформаторів, що не використовується для живлення робочого освітлення.

В виробничих спорудах без природного освітлення в приміщеннях, де можуть одночасно знаходитися 100 і більше чоловік , незалежно від наявності аварійного освітлення повинно передбачати евакуаційне освітлення по основних проходах, яке не включається при припиненні його живлення на незалежне зовнішнє або місцеве джерело, не використовується в нормальному режимі для живлення робочого; аварійного освітлення.

Не допускається використання електросилових мереж для живлення робочого і аварійного освітлення в виробничих спорудах без природного освітлення .

Для приміщень, в яких постійно знаходиться обслуговуючий персонал або, які призначені для постійного проходу персоналу або сторонніх осіб, повинна бути забезпечена можливість включення аварійного освітлення на протязі всього часу, коли виключене робоче освітлення, або аварійне освітлення повинно включатися автоматично, при аварійному погашенні робочого освітлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]