Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tehnika bespeky2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать

2.Вимоги до електротехнічного персоналу, що має 2-5 групу з електробезпеки.

- Такі особи неповинні мати каліцтв і хвороб та медичних протипоказань, що заважають роботі;

- Такі особи повинні після теоретичної і практичної підготовки пройти перевірку знань і мати посвідчення на допуск до робіт в електроустановках ;

- Вік таких працівників повинен бути не менше ніж 18 років.

3.Особливості ураження напругою кроку.

При напрузі кроку рівній 100-150 В у потерпілого зявляються інтенсивні судоми при проходженні струму по колу “Нога-нога”. Така напруга ще не є небезпечною, але вона може послужити причиною падіння людини на землю, внаслідок чого збільшиться відстань між точками землі, яких вона може торкнутись руками і ногами, а отже, струм буде протікати по більш небезпечному шляху. Сукупність цих факторів може привести до важкого ураження струмом. У випадку, якщо крокова напруга буде більшою 250В, людина може втратити свідомість і навіть може виникнути параліч дихальних шляхів.

Білет №17

1. Які вимоги до тимчасового переносного заземлення ?

Тимчасові переносні заземлення струмоведучих частин установки, що ремонтується, яка складається з провідників для закорочення фаз і провідників для приєднання до заземляючого пристрою, повинні виконуватись з голих мідних багатожильних пластичних проводів, які мають поперечне січення, що відповідає потребам термічної стійкості при коротких замиканнях, але не менше 25 мм2.

Переносне заземлення використовується для роботи на вимкненому електрообладнанні, на кабельних та повітряних ліній електропередач з метою попередження уражання струму в зв’язку з помилковою подачею напруги на них.

Переносні заземлення - це найбільш надійний засіб захисту при цих роботах.

2. Порядок видачі та оформлення наряду.

2.1. Наряд на роботу виписується в двох примірниках за умови дотримання чіткості і якості запису в обох примірниках. Заповнення наряду олівцем.

2.2. Наряд передається працівнику перед початком підготовки робочого місця.

2.3. Допускається передача наряду по телефону працівником, який видає наряд, старшому в зміні оперативному працівнику. В цьому разі наряд заповнюється в трьох примірниках.

2.4. Наряд виписують на одного керівника робіт (наглядача) з однією бригадою. На руки керівнику робіт видається тільки один наряд.

2.5. В електропристроях, де напруга знята з усіх струмопровідних частин, у тому числі й з виводів ПЛ та КЛ, і замкнутий вхід до суміжного електропристрою, допускається видавати один наряд для одночасної роботи на всіх приєднаннях.

2.6. В разі розширення робочого місця чи зміну кількості робочих місць слід видавати новий наряд.

2.7. Наряд видається на термін не більше 15 календарних днів від дня початку роботи.

2.8. Система нумерації нарядів, порядок їх реєстрації і зберігання встановлюються письмовим розпорядженням особи, відповідальної за електрогосподарство.

2.9. Наряди, роботи за якими закінчені повністю, зберігаються протягом 30-ти діб.

2.10.В кожному електрогосподарстві підприємства роботи за нарядами і розпорядженнями слід облікувати в призначеному для цього журналі обліку робіт за нарядами і розпорядженнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]