Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tehnika bespeky2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать

3. Які особливості ураження електричним струмом ?

Існує 4-и особливості:

1 – відсутні зовнішні ознаки існуючої небезпеки ураження електричним струмом. Людина не може побачити, почути, чи якось інше вчасно попередити можливість ураження;

2 - тяжкість електротравми. Втрата працездатності при електротравмах буває тривалою, можливі смертельні випадки;

3-ця особливість полягає в тому, що струми промислової частоти 10-25мА можуть викликати інтенсивні судороги мязів, внаслідок чого відбувається “Приковування” до струмопровідних частин. Людина не може самостійно звільнитись від дії струму.

4-Визначається можливістю подальшого механічного травмування.

Білет №7

  1. З якою метою проводиться капітальний ремонт обладнання ?

Капітальний ремонт обладнання здійснюється з метою відновлення його робочого стану і забезпечення надійної і економічної роботи в міжремонтний період.

При капітальному ремонті обладнання проводиться його розбірка, необхідний огляд, перевірка, вимірювання, випробовування і регулювання, а також усунення виявлених дефектів і заміна зношених вузлів і деталей, включаючи відновлення.

  1. Нагляд під час виконання робіт за нарядом .

З моменту допуску бригади до робіт нагляд за нею, з метою запобігання порушенням вимог цих Правил, покладається на керівника робіт або наглядача. Керівник робіт і наглядач повинні весь час перебувати на місці робіт, в міру можливості – на тій дільниці, де виконується найвідповідальніша і найбільш травмонебезпечна робота.

Наглядачеві забороняється поєднувати нагляд з виконанням будь-якої роботи.

З дозволу керівника робіт можливе тимчасове залишення робочого місця одним або декількома членами бригади.

Члени бригади з групою ІІІ можуть виходити чи повертатися на робоче місце самостійно. Члени бригади з групою І і ІІ – тільки у супроводі члена бригади з групою ІІІ або особи, яка має право одноособового огляду електроустановок. Кількість членів бригади, що залишаються на робочому місці , має бути не менше двох, включно з керівником робіт. Члени бригади, які повернулися, можуть стати до роботи тільки з дозволу керівника робіт.

В разі вимушеної заміни чи тимчасової відсутності керівника робіт (наглядача) наряд передається працівнику, який його замінив.

Працівник, який видав наряд, і оперативні працівники повинні періодично перевіряти дотримання членами бригади правил безпеки. В разі виявлення порушень правил безпеки або виявленні інших обставин, що загрожують безпеці працівників, у керівника робіт вилучається наряд і бригада виводиться з місця роботи, наряд закривається.

Після усунення виявлених порушень і неполадок бригада знову може бути в загальному порядку допущена до роботи з оформленням допуску у наряді.

Якщо порушення правил безпеки було допущене одним із членів бригади, то він повинен бути відсторонений від роботи.

3. Від чого залежить величина опору тіла людини ?

Величина опору тіла людини залежить від стану рогового шару шкіри, наявності на її поверхні вологи і забруднення, а також від місця прикладання електродів, частоти струму і тривалості протікання струму.

Пошкодження рогового шару (порізи, подряпини та інші мікротравми),а також зволоження, потовиділення і забруднення шкіри понижують опір тіла людини, що збільшує небезпечність його ураження електричним струмом .

Забруднення шкіри різними речовинами, які добре проводять електричний струм(металічна чи вугільна пилюка , тощо) понижують її опір.Різні ділянки тіла мають різну товщину рогового шару шкіри і нерівномірне розподіл потових залоз, тому володіють неоднаковим опором.

Білет №8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]