Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tehnika bespeky2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать

2.Перевірка відсутності напруги при проведенні робіт за нарядом ?

Перевіряти відсутність напруги необхідно покажчиком напруги, справність якого перед застосуванням слід перевірити або за допомогою призначених для цієї мети спеціальних приладів, або наближенням до струмопровідних частин, розташованих поблизу, які явно перебувають під напругою. Придатність покажчиків із самоконтролем перевіряється наявністю звукового чи світлового сигналу.

В електричних мережах понад 1000 В слід користуватися покажчиком напруги, застосовуючи діелектричні рукавиці.

На одноколових ПЛ 330кВ і вище ознакою відсутності напруги є відсутність коронування.

В електричних мережах понад 1 кВ перевіряти відсутність напруги дозволяється одному працівнику зі складу оперативних працівників з групою 3 - 4 .

На повітряних лініях перевірку відсутності напруги повинні проводити 2 працівники: на повітряних лініях понад 1000 В - з 3-4-ю групою ; на повітряних лініях до 1000 В – з 3-ю групою.

В електричних мережах до 1000 В із заземленою нейтраллю у разі застосування 2-хполюсного покажчика необхідно перевіряти відсутність напруги як між усіма фазами , так і між кожною фазою та заземленим корпусом обладнання або заземлювальним провідником. Допускається застосовувати попередньо перевірений вольтметр.

Забороняється користуватись ампервольтметром, що не має внутрішнього захисного вимикання.

Забороняється використовувати ”контрольні” лампи.

Пристрої, що сигналізують про вимкнене положення апарата, блокувальні пристрої, постійно ввімкнені вольтметри є тільки допоміжними засобами, які підтверджують відсутність напруги, і на підставі їх показів не можна робити висновок про відсутність напруги.

3.Як впливає оточуюче середовище на небезпеку ураження електричним струмом?

Стан навколишнього середовища часто буває визначальним при ураженні електричним струмом. Тяжкість електротравм залежить від температури, вологості і тиску повітря. У вологих приміщеннях з високою температурою умови для забезпечення електробезпеки несприятливі, тому що при цьому терморегуляція організму людини здійснюється, в основному, за допомогою потовиділення, а це приводить до зменшення опору тіла людини. Також через негативну екологічну ситуацію чистих опадів немає, а існують кислотні дощі, лужні дощі, які потрапляючи на людське тіло діють як електроліти, зменшуючи захисні властивості шкіри.

Чим вища температура, тим більше ураження тіла людини струмом, бо починається потовиділення і шкіра покривається своєрідним електролітом.

Чим тиск більший, тим легше людина переносить ураження струмом.

Білет №15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]