Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tehnika bespeky2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать

3. Стандартна шкала номінальних напруг трифазного струму ?

Шкала номінальних напруг трифазного струму :

12В 24В 36В 42В 127В 220В 380В 660В 1000 В 3кВ 6кВ 10кВ 20кВ 35кВ 110кВ 150кВ

220кВ 330кВ 500кВ 750кВ

Білет № 26

1.Яким чином здійснюється передача електроенергії на відстань і чому перевага віддається “високій” напрузі ?

Як правило, в електромережах енергія передається напругою 6-10 кВ. Споживачі, як правило, бувають 110, 220В змінного і постійного струму, а промислові споживачі — 6-10 кВ.

Дальня передача електричної енергії напругою 6-10 кВ неефективна, так як відстань від ЕС до споживачів досягає десятки, сотні кілометрів, а це пов’язано з великими втратами енергії і потребує дуже великого перерізу проводів. Тому для зменшення втрат енергії і матеріалу проводів біля кожної ЕС розміщують підстанцію з підвищувальним трансформатором (ТР). Вона дає змогу отримати напругу 35, 110, 220, 330, 400, 500, 750, 1150 кВ. Відповідно до вторинної напруги ТР будується і спосіб передачі цієї напруги. Як правило, на напругу 35 кВ і вище передача здійснюється за допомогою повітряною ЛЕП. Дуже рідко напругою 35-110 кВ передача здійснюється кабельною ЛЕП.

Передача електроенергії на відстань від місця її отримання здійснюється на змінному та постійному струмі. Для передачі електроенергії на постійному струмі на підстанціях встановлюють випрямлячі струму на напругу 110, 220, 400, 800 кВ. На місці отримання електроенергії повинні встановлюватися інвертори, які перетворюють постійний струм у змінний.

Передача енергії на відстань постійним струмом відрізняється від передачі змінним струмом тим, що втрати менші і пропускна здатність при постійному струмі при однаковому перерізі проводів вища ніж на змінному. Передача на постійному струмі набагато дорожча, оскільки потребує додаткових коштів на перетворення струму і обслуговування перетворювальних станцій. Якщо враховувати, що серійне обладнання промислових підприємств розраховане на змінний струм, то передача на змінному струмі є більш доцільною. Але для технологічних процесів, що потребують глибокого і плавного регулювання параметрів, доцільне встановлення локальних перетворювачів.

  1. Індивідуальні захисні засоби.

Захисні засоби (ЗЗ) працюючих поділяються на колективні і індивідуальні.

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) призначені для захисту тіла, органів дихання, зору, слуху, голови, обличчя і рук від травм і дії несприятливих виробничих факторів.

До ЗІЗ відносяться спецодяг, спецвзуття, рукавиці, каски, респіратори, протигази, які використовуються. в умовах підвищеного пило- і газовиділення; окуляри, маски і щитки – від дії твердих частинок чи шкідливого випромінювання; заглушки і антифони, навушники в умовах підвищеного шуму; пасти і мазі для профілактики професійних захворювань шкіри; запобіжні пояси; діелектричні килими.

Електрозахисні засоби (ЕЗЗ) призначені для захисту людей від ураження струмом, дії електричної дуги і електромагнітного поля.

ЕЗЗ діляться на основні і допоміжні . Ізоляція основних ЕЗЗ витримує робочу напругу протягом тривалого часу , тому з їх допомогою можна працювати під напругою, на яку вони розраховані (вказується в штампі на ЕЗЗ). Допоміжні засоби є додатковими до основних. Самі по собі вони не забезпечують захисту від ураження струмом.

До основних ЕЗЗ для роботи в електроустановках напругою вище 1 кВ відносяться: ізолюючі штанги, ізолюючі і електровимірювальні кліщі; вказівники напруги, втому числі і для її фазування, ізолюючі пристрої і засоби для робіт на ПЕЛ з безпосереднім дотиком електромонтера до струмоведучих частин.

До допоміжних ЕЗЗ відносяться: діелектричні рукавиці ; ізолюючі підставки і накладки; переносні заземлення; огороджувальні пристрої; плакати і знаки безпеки.

ЕЗЗ зберігаються в спеціально відведеному місці, ведуться спеціальні журнали по обліку їх і для відмітки результатів періодичної перевірки. ЕЗЗ періодично випробовуються підвищеною напругою і на них наноситься штамп, який вказує термін його придатності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]