Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
494.08 Кб
Скачать

1. Іформація, властивості інформації. Інформаційні процеси. Інформаційні технології. Носії інформації. Кодування інформації. Загальні відомості про системи числення.

Інформація – це відомості про об’єкти навколишнього світу, що сприймається людиною і спеціальними пристроями та зберігається у певній системі.

Властивості інформації: *Корисність; *Повнота; *Доступність; *Актуальність; *Достовірність.

Інформаційний процес – це пошук, збереження, передача, отримання, обробка, використання і захист інформації.

Інформаційна технологія – це сукупність засобів і методів збору, обробки, збереження, передавання, захисту і використання даних.

Вся інформація зберігається на носіях. Розрізняють різні носії: диски, дискети, флешки.

Інформація від джерела до одержувача передається за допомогою каналу передачі з певним шифруванням та дешифруванням.

Джерело кодуючий пристрій канал передачі декодуючий пристрій приймач

Кодування-це перетворення інформації без зміни її змісту,за допомогою певного коду.

Інформація, що передається комп’ютером закодована двійковим кодом за допомогою нуля і одиниці.

1 біт – це найменша одиниця об’єму інформації(нуль або один).

Для кодування інформації використовується восьмизначний код (28=256 різних комбінацій)

1 байт – це послідовність з восьми бітів. Байт є одиницею вимірювання інформації.

1кб=1024б

1Мб=1024кб

1Гб=1024Мб

1Тб=1024Гб

2.Система. Інформаційна система. Комп’ютер як інформаційна система. Сфери використання комп’ютерів. Перспективи розвитку пк.

Інформаційна система –це взаємозв’язана сукупність інформаційних,технічних,програмних і організаційних засобів,необхідних для автоматизованої обробки інформації.

У роботі інформаційної системи виділяють етапи:

  1. Зародження даних;

  2. Накопичення і систематизація даних;

  3. Обробка даних;

  4. Відображення даних(вихідна інф)

Компютер – це інформаційна система,що виконує операції введення,збереження,обробки(за певною програмою),виведення результатів в придатній для сприйняття формі.

Класифікація компютерів:

  • Великі ЕОМ (електронні обчислювальні машини)

  • Міні ЕОМ

  • Мікро ЕОМ

  • Персональний комп’ютер

Сфери використання:(професійні та побутові)

3.Визначити призначення і основні характеристики пристроїв ПК: материнська плата,чіп-сет,системна шина,постійний запам’ятовуючий пристрій,монітор,клавіатура,плата розширення,процесор,оперативно-запамятовуючий пристрій,накопичувачі на магнітних дисках.

Компютер – це електронний пристрій,який працює з інформацією,за допомогою спеціальних блоків:пристроїв введення та виведення інформації,запам’ятовуючого пристрою,центрального процесора.

Характеристика пристроїв ПК:

*материнська плата – найголовніший компонент ПК,до якого підключені внутрішні пристрої:процесор,оперативна пам'ять,відео-,звукова-,мережева карти,вінчестер,дисковід,внутрішній модем; також можна під’єднати зовнішні пристрої через порти,які знаходяться на задній стінці системного блоку.

*системна шина – поєднує мікропроцесор,внутрішню пам'ять,пристрої вводу та виводу інформації. Вона поділяється на адресну шину(забезпечує зв'язок мікропроцесора з пам’яттю),шина даних(для зв’язку з пристроями вводу та виводу), командна шина(по цій шині з оперативної памяті поступають команди у вигляді байтів і виконуються процесором).

*монітор-електронний пристрій для відображення інформації. Властивості: 1)розмір екрану(15,17,19,21,24 дюйми…1 дюйм=2,54 см) 2)роздільність дисплею(кількість пік селів по горизонталі,вертикалі) 3)частота оновлення зображення(скільки разів за 1с поновлюється зображення на моніторі) 4)максимальний кут огляду(макс кут,під яким не виникає значного погіршення якості зображення)

*клавіатура - пристрій введення інформації в комп’ютер та команд керування. Має 101-104 кнопки і поділена на поля:буквенно-числове,функціональне(F1-F12),управління курсором,додаткова цифрова,NumLock(при ввімкненні),службові.

*плати розширення – підвищують продуктивність і розширюють можливості ПК.

Відеокарта – керує роботою монітора і разом з ним утворює відео підсистему комп’ютера.

Звукова карта – забезпечує перетворення звукових сигналів у цифрові і навпаки,дозволяє підключити мікрофон,навушники,колонки.

Мережева карта – забезпечує зв'язок ПК з іншими комп’ютерами для обміну інформацією.

*процесор – головна мікросхема комп’ютера,яка виконує всі основні операції над даними та керує роботою всіх пристроїв комп’ютера.

Основні характеристики процесора:а)тип(модель)-фірма-виробник процесора(Інтел,АМД) б)тактова частота-кількість операцій,що виконує процесор за 1 секунду,вимірюється в МГц в)кеш-пам'ять-забезпечує обмін даними в середині процесора г)розрядність-показує скільки біт інформації може прийняти і обробити процесор за 1 операцію.

*чіпсет – набір мікросхем,які відповідають за логічні операції,які відбуваються в процесі роботи ПК.

*постійний запам’ятовуючий пристрій(вінчестер) – служить основним засобом збереження інформації на ПК.

*оперативний запам’ятовуючий пристрій(оперативна пам'ять) – забезпечує швидкий оперативний обмін даними між процесором,зовнішньою пам’яттю та периферійними пристроями. Дані в ній зберігаються тимчасово,доки ПК включено,після вимкнення ПК пам'ять очищується.

*накопичувачі на магнітних дисках – застосовують для зберігання програм і даних. Основна властивість-збереження та відтворення інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]