Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
494.08 Кб
Скачать

31. Пояснити правила створення таблиць та роботу з ними в текстовому документі. Форматування таблиць.

Щоб вставити таблицю, треба виконати такі дії:

1.     Встановити курсор клавіатури на те місце, де повинна бути таблиця.

2.     Виконати команду "Таблица" => "Добавить таблицу" або натис­нути кнопку "Добавить таблицу" на панелі інструментів.

3.     У діалоговому вікні "Вставка таблицы, що з'явиться, встановити потрібну кількість стовпчиків і рядків.

4.     Натиснути кнопку "ОК" на екрані з'явиться таблиця із вказаною кількістю стовпчиків і рядків, кожні свого однакового розміру.

Зміна розмірів стовпчиків (рядків)Не виділяючи комірок таблиці, перевести курсор миші на внутріш­ню вертикальну границю стовпчика (на горизонтальну границю рядка) — з'явиться двонаправлена стрілка. Натиснувши і не відпускаючи ліву кнопку миші, перетягти стрілку для збільшення або зменшення ширини стовпчика (рядка). При перетягуванні границі з'являється штрихова лінія, яка показує, де буде проходити нова границя Якщо перетягування границі виконувати при виділеній одній або кількох комірках, то нова границя встановиться тільки для них із зсувом інших комірок.

За допомогою контекстного меню можна редагувати таблицю, в тому чиислі колонки і рядки:

Створивши таблицю, натиснувши на будь-яку комірку і натискуємо ПКМ, і бираємо те за допомгою чого редагуємо, наприклад контекстне меню може мітити: вставку-(змінити рядок(стовпець) справа, зліва); ячейку, разбить ячейки, границы и заливка, направление текста, выравнивание ячеек.

Обчислення суми вмісту комірок

Якщо таблиця має числові дані у комірках і над ними треба вико-ати певні обчислення, слід виконати такі дії:

−         Виділити комірку, де повинен бути результат обчислення.

−        Виконати команду "Таблица" → "Формула", відкриється діалогове вікно, в якому можна вибрати формулу.

−        "З мовчазної згоди" пропонується формула SUM(ABOVE), за якою обчислюється сума чисел всіх комірок вище від вибраної. Щоб під­ рахувати суму чисел комірок зліва, вибрати формулу SUM(LEFT).

Сортування рядків

Сортування рядків полягає у перестановці рядків відповідно до них у вибраному стовпчику. Сортування можна проводити за зростанням (за алфавітом) або за зменшенням (проти алфавіту). Щоб провести сортування, треба виконати такі дії:

−   Виділити  комірки ОДНОГО стовпчика, згідно даних   якого буде проводитися сортування.

−   Виконати команду "Таблица" → "Сортировка", відкриється діалогове вікно "Сортировка текста".

−   Вибрати "по возростанию", якщо сортування проводиться за зроостанням (за алфавітом) або "по убыванию", якщо сортування проводиться за зменшенням (проти алфавіту). Натиснути кнопку "ОК".

32. Пояснити правила пошуку і заміни тексту, введення і редагування тексту, створення колонтитулів в текстовому документі.

Форматування здійснюється командою Формат/Шрифт. При цьому на екрані з’явиться діалогове вікно Шрифт, в якому можна встановити наступні параметри:

-         шрифт (вибирається із списка шрифтів);

-         стиль (звичайний стиль, курсив, напівжирний, напівжирний курсив);

-         розмір шрифту;

-         підкреслення (вибір різних варіантів підкреслювання);

-         колір символів;

-         ефекти (верхній і нижній індекс, перечеркнутий).

У полі Образец відображується зовнішній вигляд тексту при видраних параметрах.

Ряд цих параметрів можна встановити з допомогою панелі Форматирование.

При форматуванні абзаців  можна: вирівняти абзаци, встановити відступу абзаців, встановити відстані між рядками і абзацами.

Для форматування абзацу використовують команду Формат/Абзац, яка відкриває діалогове вікно Абзац.

За допомогою опції Выравнивание можна встановити вирівнювання ліворуч, праворуч, центрування або по ширині (полівому та правому краю).

Опція Отступ дозволяє встановити  відступи зліва і справа рядків виділеного абзаца та окремо лівий відступ першого рядка абзацу. Для встановлення відступів можна використовувати маркери горизонтальної лінійки.

Відстань між рядками встановлює опція Межстрочный у вікні діалогу Абзац, а між абзацами - опція Интервал.

При встановленні параметрів форматування абзацу зовнішній вигляд цього абзацу зображується в полі Образец вікна діалогу Абзац.

У Word можна знаходити слова і фрагменти тексту за заданими умовами із їх заміною або збереженням. Цю процедуру виконують за допомогою послуги основное - редактирование - найти, яка активізує вікно поиск і замена із вкладками найти, заменить, перейти (Рис. 2.9).

Під час пошуку із заміною у відповідні поля вкладки Замінити вводяться початкові слова і слова, якими їх варто замінити. Після натискання лівої кнопки миші, курсор якої наведено на кнопку заменить система знаходить у тексті найближче початкове слово, виділяє його і замінює новим. Щоб замінити початкове слово у всьому документі, досить скористатися послугою заменить все. Для вилучення слова з тексту слід поле заменить на залишити пустим.

Вкладку заменить можна використовувати також для пошуку слів без їх заміни. Для цього достатньо натиснути кнопку миші на кнопці Знайти далі. Втім, відшукують слова і фрагменти тексту зазвичай за допомогою вкладки Найти.

Для заміни фрагментів тексту можна скористатися також послугою Основное - редактировать - Заменить. За її допомогою активізується вікно Поиск і замінювання із вкладкою Заменить.

Верхній або нижній колонтитул — це текст вгорі (верхній колонтитул) або внизу (нижній колонтитул) кожної сторінки документа. У верхніх і нижніх колонтитулах можуть бути записані номери сторінок, назва глави, ім'я автора і т.п.

Щоб вставити верхній або нижній колонтитул в документ або відредагувати вже існуючий, виконайте наступне.

1. Встановіть курсор в будь-якому місці розділу, в який ви хочете помістити колонтитул.

2 Виберіть команду Вид -> Колонтитули. Word перемкнеться в режим розмітки сторінки і покаже колонтитул поточної сторінки, показаний в недруковану пунктирну рамку. Звичний текст документа стає тьмяним, і з'являється панель інструментів Колонтитули. На цій панелі клацніть на кнопці Верхній/нижній колонтитул для перемикання між різними колонтитулами поточної сторінки. 3. Введіть текст верхнього або нижнього колонтитулу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]