Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по Лотівка-Еліт.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Проведення маркетингових досліджень підприємством стов «лотівка-еліт»

Маркетингові дослідження — систематичне збирання, опрацьовування й аналіз інформації та можливостей, розроблення рекомендацій на підставі цих даних.

Як правило, вони передбачають аналіз продажу та маркетингових можливостей, прогнозування продажу, ринкових кривих пропозиції та попиту. Результати маркетингових досліджень фірми використовують при плануванні та контролі діяльності. Такі дослідження часто супроводжуються збиранням і пошуком первинних даних. А потреба в цьому постає або на завершальному етапі дослідження, або за недостатньої кількості вторинних даних для прийняття адекватного рішення.

Мета маркетингових досліджень - виявити можливості фірми посісти конкурентні позиції на конкретному ринку, знизити міру невизначеності і ризику, збільшити ймовірність успіху маркетингової діяльності.

Для того, щоб розвивати діяльність підприємства, потрібне проведення маркетингових досліджень в аграрному секторі економіки, що в свою чергу вимагає великої кількості інформації.

Маркетингові дослідження СТОВ «Лотівка-Еліт» проводяться з позиції системного аналізу, що розглядає явища в їх взаємозв’язку, взаємозалежності і постійному русі. Маркетингові дослідження на підприємстві здійснюються з урахуванням взаємозв’язку рівня виробництва продукції і природно-кліматичних умов, диверсифікації виробництва в умовах ризикового землеробства, технологічної залежності споріднених виробництв, дій підприємств-монополістів з переробки сільськогосподарської продукції, географічної віддаленості виробництва від ринків збуту.

Для того, щоб приймати важливі рішення, пов’язані з виробництвом, у розпорядженні маркетолога має бути достовірна інформація. Для її збору та нагромадження існує багато методів. Серед них:

  • кабінетні - використовують офіційні друковані джерела інформації, методи економічного аналізу в поєднанні з елементами економетрики і математичної статистики. Вони дають загальне уявлення про стан економічної кон'юнктури, тенденції розвитку ринків, їхній стан, місткість та ін. Ці методи є відносно дешевими),

  • польві (використовують особисті контакти, первинну інформацію, методи економічного аналізу, вони є найскладнішими і найдорожчими),

  • пілотні (використовують за недостатньої інформації щодо ринкової ситуації. Вони дають змогу здійснити апробацію нової продукції, методів продажу, зібрати маркетингову інформацію та ін. Ці методи не позбавлені ризику зазнати значних збитків),

  • ділові контакти з представниками інших фірм та покупцями,

  • панельні дослідження.

Слід пам’ятати, що жоден висококваліфікований маркетолог не прийме рішення, якщо інформація в нього недостатня, сумнівна чи неадекватна відповідно до фактів.

Маркетингові дослідження «Лотівки-Еліт» проводяться постійно та виконуються підприємством самостійно, без участі спеціалізованих дослідницьких організацій. Дослідження полягають у зборі вторинної інформації. Для цього застосовуються кабінетні дослідження, зокрема моніторинг (постійне відстеження чіткого кола вторинної інформації та їх систематизація) статистичних даних, пов’язаних з тим, який був попит на певний вид продукції та пропозиція на нього, яка ціна задовольняє споживачів, якої якості продукт користується найбільшою популярністю. Також маркетинговим відділом досліджується ситуація, яка складається на аналогічних підприємствах зрівнюються їхні ціни та якість продукції для того, щоб мати можливість бути конкурентоспроможним на ринку.

До того ж існує багато переваг таких досліджень, адже вторинна інформація є набагато дешевшою, вона збирається і аналізується досить швидко (джерелами одержання є дані, які розміщення на сайті Державного комітету статистики України, статистичні щорічники, різноманітні сільськогосподарські журнали та газети, наприклад, «Пропозиція», «Агропромисловий комплекс України», «Агросфера» та інші; та різноманітні web-ресурси, серед яких сайти ДержЗовнішІнформ (http://www.ukrdzi.com.ua), АгроПерспектива (http://www.agroperspectiva.com), Аналітична Агенція Agriculture (http://www.agriagency.com.ua) і т.д.). Крім того, інформація, узята з незалежних джерел, як правило, достовірна. Завдяки вторинній інформації можна отримати різнобічне уявлення про досліджувані проблеми.

Стає зрозумілим, що фірма користується лише зовнішніми джерелами – урядовими та неурядовими. Єдине, на що слід звернути особливу увагу в даному випадку, це те, наскільки «свіжими» є наведені дані, адже досить часто матеріали публікують із запізненням.

Я вважаю, що такі дослідження є найбільш правильними на даний момент, так як вони дозволяють значно скоротити витрати підприємства. Тим більше в період кризи, яка на даний момент панує у всьому світі, проблеми зі збуту продукції немає ніякої, тому зараз навіть не варто вкладати значних коштів в маркетинг, щоб реалізувати продукцію, яка виробляється на підприємстві.