Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по курсовому проекту.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
360.45 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

КАФЕДРА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРОЕКТУВАННЯ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ТЕХНОЛГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Курсова робота

З дисципліни «Організація баз даних знань»

На тему: «Проектування бази даних розкладу рейсів залізничного вокзалу»

Виконав студент

гр БІТ-1-08

Максим Дяченко

2011 Київ

Зміст

  1. Опис бази даних………………………………………………….3

  2. Концептуальне проектування…………………………………...4

  3. Логічне проектування……………………………………………6

  4. Проектування запитів……………………………………………8

  5. Проектування форм……………………………………………..10

  6. Проектування звітів……………………………………………..12

1. Опис бази даних.

База даних повинна містити конкретну інформацію про продаж білетів та дані про рейси, клієнтів. Це повинні бути статистичні дані про кожний рейс залізничного вокзалу та механізми для отримання узагальненої звітності.

Відповідно до завдання – «Проектування бази даних рейсів залізничного вокзалу (маршрути, наявність поїздів, вартість квитків відповідно до зони )” . В цьому випадку у рейсі повинно бути вказано час і дата відправлення та прибуття. Виконання кожного рейса повинно бути контрольованим. Система повинна містити інформацію про водіїв та типи поїєдів.

Інформаційна система повинна виконувати наступні функції:

1. Ввід та редагування усіх необхідних даних з одночасним контролем правил логічної цілісності.

2. Відповідно до завдання (операції з клієнтами, операції з реквізитами) база даних повинна містити засоби для отримання інформації у необхідних розрізах та вигляді:

- інформацію про всі маршрути з неохідними додатковими даними (номер автобуса, дата та час відправлення/прибуття, ціна);

- інформацію про тип, клас автобуса та ім’я водія на кожному маршруту;

2. Концептуальне проектування бази розкладу рейсів автостанції.

БД відображає модель частини реальності. На етапі побудови моделі елементи (об'єкти реальності) відображаються в елементи бази даних. Моделювання здійснюється у декілька етапів, на яких використовують різні рівні абстрагування. Етапи розрізняються ступенем конкретизації елементів моделі, тому їх іноді називають рівнями моделювання.

Частіше всього виділяють такі рівні моделювання.

  1. Рівень методології проектування.

На цьому рівні ухвалюється рішення про тип логічної організації даних проектованої системи (вид моделі) і формулюється модель даних не пов'язана з конкретною реалізацією.

  1. Рівень конкретної реалізації (або рівень логічного моделювання).

На цьому рівні формується опис структури інформаційної моделі в термінах конкретного програмного середовища для розробки інформаційних систем. Часто говорять, що результатом проектування на цьому рівні є схема бази даних.

  1. Рівень опису варіанту стану реального миру - запис або набір записів(цех №1, верстат моделі 1к-1720).

Відповідно до трьохрівневої архітектури ANSI – SPARC, що є стратегією розподілу функцій між програмними компонентами системи, і яка, відповідно до сучасних уявлень, забезпечує отримання зручних в експлуатації застосувань, які неважко розробляти та супроводжувати процес проектування, базується на поступовому (трьохрівневому) уточненні уявлень про інформаційну модель системи.

Зовнішній – декілька різних представлень, що відповідають різним документам або різним користувачам системи.

Концептуальний - узагальнююче представлення даних для представлення на внутрішньому рівні. Концептуальна схема. На цьому етапі відбувається злиття представлень різних користувачів. На етапі концептуального моделювання встановлюють відповідність між об'єктними множинами лексичними (кожний елемент такої множини можна повністю описати заданим кінцевим набором символів) і абстрактними (об'єкти реального миру).

Внутрішній чи просто схема.

Поза класифікацією фізичний рівень – контролюється операційною системою.

Більш зручною для практичних застосувань та такою, що відповідає пунктам завдання є наступна класифікація етапів проектування.

1. Концептуальне проектування — створення концептуального представлення бази даних, що включае визначення типів найважливіших сутностей і існуючих між ними зв'язків і атрибутів.

2.Логічне проектування — перетворення концептуального уявлення

в логічну структуру бази даних, включаючи проектування відносин.

3. Фізичне проектування — ухвалення рішення про те, як логічна

модель буде фізично реалізована (за допомогою таблиць) в базі даних

створюваної з використанням вибраної СУБД.

В будь-якому випадку прийнято вважати, що на першому рівні розробляється концептуальна модель даних. З концептуальних моделей починають проектування. Ці моделі частіше за все класифікують як об'єктні (більш сучасний підхід – легше відобразити і представити) і семантичні (відображають реальні категорії і відносини ). Коннолі вважає, що для економічних задач є цілком достатньою технологія побудови ER моделей. Для графічного відображення цих моделей звично використовують наступні узгодження:

- сутності відображають прямокутниками:

- атрибути сутностей відображають овалами;

- Зв'язки між сутностями відображають ромбами.

Зв'язки між об'єктами інформаційної моделі встановлюються за допомогою відносин. Три типи бінарних відносин і один тип n- арных (складовою об'єктною множиною) виділяють особливо - конкретизація (є підмножиною) і узагальнення - є надмножиною або інакше містить в собі іншу множину. Виділяють також рекурсивні відносини (тип устаткування передуючий в технологічному ланцюжку - наприклад). Наприклад, множина токарних верстатів є конкретизацією множини всіх одиниць устаткування і, навпаки, вся множина устаткування є узагальненням множини токарних верстатів. Конкретний верстат є конкретизацією об'єкту (запису) тип обладнання. Необхідність спеціальних термінів в порівнянні з теорією множин пояснюється тим, що термін конкретизація підкреслює необхідність додаткової інформації для більш детального опису частини елементів множини. Токарні верстати, наприклад, можуть мати додаткові описувачі – діаметр шпінделя і тому подібне. Такі параметри для всього устаткування необхідності вводити немає.

В нашому випадку терміни множини конкретизації і узагальнення не є конструктивними. Більш конструктивним є розподіл сутностей на засадах їх типів. Будемо виділяти сутності сильного (сутності, що існують незалежно від інших і у зв‘язках приймають участь лише на боці одиниці ) або слабкого типу (не можуть існувати незалежно від інших).

Концептуальну модель будують використовуючи механізми злиття локальних уявлень різних фізичних учасників процесу. Цей етап найскладніше формалізувати. Відповідно до мого уявлення ЕR модель має наступний вигляд.