Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з НТП. Word.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
510.98 Кб
Скачать

Зміст

  1. Коротка характеристика ДП „Маневицьке лісове господарство”……………………………………………………….3

    1. . Найменування, підпорядкованість і структура підприємства…………………………………………………….3

    2. . Природні і кліматичні умови ведення лісового господарства……………………………………………………..4

    3. . Характеристика лісового фонду………………………………7

1.4. Річні об’єми робіт по лісогосподарській і промисловій діяльності та обсяги випуску основних видів продукції………..11

1.5. Бугалтерський звіт підприємства…………………………….13

2. Лісогосподарська і промислова діяльність ДП Маневицьке лісове господарство і в тому числі Маневицького лісництва……………..14

2.1. Лісогосподарські роботи……………………………………...14

2.2. Лісокультурні роботи…………………………………………22

2.3. Промислова діяльність………………………………………..26

3. Матеріали для написання бакалаврської роботи на тему: „Досвід створення лісових культур в ДП „Маневицьке лісове господарство”……………………………………….………………...29

Додатоки 1-34…………………………………………………………………37

1. Коротка характеристика дп „Маневицьке лісове господарство”.

1.1. Найменування, підпорядкованість і структура підприємства.

ДП „Маневицьке лісове господарство” організоване в 1939 році на базі Троянівського та Чорторийського надлісництв колишніх державних лісів Польщі. Початкова площа лісів, які ввійшли до складу підприємства склала 33 тис. га.

ДП „Маневицьке ЛГ” Волинського обласного Управління лісового і мисливського господарства розміщене в північно-східній частині Волинської області на території Маневицького, Любешівського та Камінь-Каширського адміністративних районів.

Контора підприємства знаходиться в с.м.т. Маневичі. Почтова адреса: індекс 44600, Волинська область, с.м.т. Маневичі, вул. К.Маркса, 31.

Загальна площа лісів сучасного ДП „Маневицьке ЛГ” становить 55375 га. Адміністративно-господарська структура і загальна площа лісів підприємства наведена в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Адміністративно-організаційна структура і загальна площа лісів

ДП „Маневицьке ЛГ”.

№ п/п

Назва лісництв

Адміністративний район

Загальна площа, га

1.

Новочервищанське

Любешівський

5945

Камінь-Каширський

1539

2.

Карасинське

Маневицький

7172

3.

Галузійське

Маневицький

5284

4.

Черевашське

Маневицький

5220

5.

Маневицьке

Маневицький

5753

6.

Вовчецьке

Маневицький

7700

7.

Соф’янівське

Маневицький

5934

8.

Оконське

Маневицький

5399

9.

Чорторийське

Маневицький

5429

Разом

55375

Маневицьке лісництво знаходиться в центральній частині території ДП „Маневицьке ЛГ”. Контора лісництва знаходиться в смт. Маневичі на відстані 3 км від контори підприємства.

Площа Маневицького лісництва займає 5-те місце в ДП „Маневицьке ЛГ” і становить 5753 га. Територія лісництва поділена на 8 майстерських обходів.

1.2. Природні і кліматичні умови ведення лісового господарства.

Лісорослинна зона і клімат

За лісорослинним районуванням територія ДП „Маневицьке ЛГ” відноситься до району Українського Полісся. На протязі року тут переважають атлантичні повітряні маси, хоча район переносить вплив повітряних мас інших напрямків.

Клімат району розміщення ДП помірно-континентальний, характеризується помірно-вологим теплим літом, м’якою хмарною зимою з частими відлигами, значними опадами. Коротка характеристика кліматичних умов району, які мають значення для ведення лісового господарства наведена в таблиці 1.2.

Таблиця 1.2

Основні кліматичні показники

№ п/п

Назва показника

Одиниця виміру

Значення показника

Дата

1

2

3

4

5

1.

Температура повітря:

середньорічна

градус С0

+7

-

абсолютно максимальна

градус С0

+39

-

абсолютно мінімальна

градус С0

-37

-

2.

Кількість опадів

мм

604

-

3.

Протяжність вегетаційного періоду

днів

206

з 6.04 по 29.10

4.

Останні весняні заморозки

-

-

2 травня

5.

Перші осінні заморозки

-

-

5 жовтня

6.

Середня дата замерзання рік

-

-

20-22 березня

7.

Середня дата початку поводка

-

-

-

8.

Сніговий покрив:

-

-

-

потужність в полі

см

16

-

потужність в лісі

см

28

-

час появи

-

-

18 грудня

час сходження в лісі

-

-

16 березня

9.

Глибина промерзання грунту

см

24

Продовження таблиці 1.2

1

2

3

4

5

10.

Напрям переважаючих вітрів по сезонах:

-

зима

румб

Пд; ПдЗх

-

весна

румб

Пд; Сх

-

літо

румб

Зх;ПдЗх

-

осінь

румб

Пд;ПдЗх

-

11.

Середня швидкість переважаючих вітрів по сезонах:

-

зима

м/с

4,4

-

весна

м/с

5,5

-

літо

м/с

6,0

-

осінь

м/с

4,9

-

12.

Відносна вологість повітря

%

78

-

До кліматичних факторів, які негативно впливають на ріст і розвиток деревних порід можна віднести: пізні весняні і ранні осінні заморозки; сильні вітри (більше 15 м/с).

У цілому клімат вищевказаного лісорослинного району сприятливий для успішного зростання основних лісотвірних порід, а саме: cосни звичайної – Pinus sylvestris (L), ялини європейської - Picea abies (L), дуба звичайного - Qvercus robur (L), берези повислої - Betula pendula (Roth), вільхи чорної - Alnus glutinosa (L), крушини ламкої - Frangula alnus (Mill), горобини звичайної - Sorbus aucuparia (L) та інших.

Геологія, рельєф, грунти

Згідно схеми геоморфологічного районування України територія ДП відноситься до геоморфологічної області Волинської акумулятивної рівнини, яка поділяється в свою чергу на два геоморфологічні райони: Поворсько-Маневицький район і Колківський давньодолинний район. Рельєф в зоні розміщення підприємства рівнинний. Абсолютна висота 150 – 200 м над рівнем моря. Глибина місцевих базисів ерозії - 5-25 м. Розчленованість території 0,3 -–0,7 км/км2.

У Поворсько-Маневицькому геоморфологічному районі є кастрові і денудаційні форми рельєфу, але більш поширені зандрові рівнини, переважно заболочені і заліснені. На фоні цих заболочених рівнин кінцево-морені горби окреслюються досить виразно і чітко.

Характерними рисами рельєфу Колківського давньодолинного району є глибокий розмив крейдової поверхні і поширення акумулятивних алювіальних і флювіогляціальних відкладів, які заповнюють цю прадолину. Серед алювіальної заболоченої рівнини тут трапляються порівняно малі масиви пісків з давніми і сучасними еоловими формами рельєфу. Четвертинні (антропогенні) відклади на обох геоморфологічних районах повсюди підстилаються вапняком.

Грунтотвірними породами на території ДП „Маневицьке ЛГ” є четвертинні відклади: еолові, водно-льодовикові, древньоалювіальні і озерні відклади близько і середньо підстилаючі мореною і прісноводними суглинками, прісноводні суглинки, древньоалювіальні мергелізовані суглинисті відклади.

Згідно грунтово-лісопатологічного обстеження, проведеного комплексною експедицією в 1986 – 87 роках підзолисті грунти на території ДП є домінуючими, а дерново-підзолисті грунти є найбільш поширеною групою підзолистих грунтів.

Характерною особливістю дерново-підзолистих грунтів є те, що навіть при тривалому розвитку трав’яної рослинності під наметом лісу у підзолистому грунті не збирається велика кількість гумусу та поживних речовин.

За даними польових описів грунтових розрізів грунтовий профіль найбільш розповсюджених дерново-слабопідзолистих піщаних грунтових різновидів розділяють на наступні генетичні горизонти:

  • гумусовий – потужність не перевищує 15 см, вміст гумусу від 0,41 до 0,61%. Вміст фосфорних і калійних сполук незначний;

  • елювіальний – потужність від 15 до 25 см, вміст гумусу складає долі процента, в середньому 0,15%, механічний склад гумусу – глинистий пісок;

  • ілювіальний – знаходиться, як правило, на глибині 30 см і більше. Ущільнення грунту в цьому горизонті перешкоджає швидкій фільтрації води і може обумовлювати перезволоження і заболочення площі;

  • материнська порода являє собою водно-льодовикові відклади.

Можна відмітити, що грунти ДП характеризуються легким механічним складом, низькою насиченістю основами, дефіцитом кальцію, фосфору, калію, відсутністю чітко вираженої структури, високою кислотністю. Ерозійні процеси на території ДП практично не розвиваються.

Гідрологія і гідрологічні умови

В гідрологічному відношенні територія ДП „Маневицьке ЛГ” розміщена в басейні річки Прип’ять.

Основними водними артеріями, які протікають в зоні діяльності підприємства є річки Стир, Стохід, Череваха, Оконка. В підприємстві є 10 га штучних ставків для розведення риби і 27 га (Вовчецьке, Соф’янівське, Карасинське лісництва) озер.

Ступінь дренованості району гідрологічною сіткою в цілому слід вважати задовільною. Рівень грунтових вод коливається в межах 0,2 – 4,0 м. За вологістю більша частина грунтів відноситься до свіжих. На долю грунтів надлишкового зволоження припадає 21,1% площі. Спостерігаються процеси заболочення. Гідролісомеліоративні роботи на території підприємства почали проводитись з 1960 року.