Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з НТП. Word.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
510.98 Кб
Скачать

1.5. Бухгалтерський звіт підприємства.

Бухгалтерський звіт лісництва складається з багатьох документів:

- звіт про працю та заробітну плату;

- звіт про рух матеріальних цінностей;

- звіт про рух лісопродукції;

- касовий звіт.

Звіт з праці та заробітної плати містить інформацію за звітний місяць і з початку року (додаток 2). Даний звіт містить інформацію про кількість робітників, фонд оплати праці, а також інформацію про заборгованість заробітної плати перед працівниками.

Наприклад, в липні 2011 року середня кількість усіх працівників підприємства в еквіваленті повної зайнятості становила 165 осіб. Фонд оплати праці усіх працівників становив 504,8 тис. грн. Заборгованості по заробітній платі не було.

Звіт про рух товарно-матеріальних цінностей (додаток 3) містить інформацію про оборот матеріальних цінностей (лопати, відра, калькулятори, мірні вилки, мірні стрічки тощо). В даному звіті є інформація про залишок матеріальних цінностей на початку звітного місяця, про їх прихід і розхід у даному місяці, а також залишок матеріальних цінностей на кінець місяця.

Касовий звіт містить інформацію про оборот коштів в звітному місяці. В звіт вносяться дані про наявність в касі коштів на початку місяця, про їх прихід і розхід (додаток 4). Наприклад, в липні 2011 року каса Маневицького лісництва отримала від лісгоспу на зарплату 36928,47 грн і на чорнобильські виплати 1211,35 грн. В цьому ж місяці отримані кошти 38139,82 грн були потрачені за цільовим призначенням повністю.

2. Лісогосподарська і промислова діяльність дп „Маневицьке лісове господарство”, в тому числі Маневицького лісництва.

2.1. Лісогосподарські роботи.

До лісогосподарських робіт, які проводяться в ДП „Маневицьке лісове господарство” відносяться – рубки формування та оздоровлення лісів, а саме всі види рубок догляду, вибіркові і суцільні санітарні рубки, інші заходи пов’язані і непов’язані з веденням лісового господарства, також заходи захисту лісу від шкідників і хвороб, охорона лісу від пожеж тощо.

Рубки формування і оздоровлення лісів.

Запроектовані рубки догляду, санітарні рубки, інші заходи пов’язані з веденням лісового господарства та їхні обсяги на 2011 рік (додаток 5) подано в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1.

План рубок формування і оздоровлення лісів та інші заходи пов’зані з веденням лісового господарства по ДП „Маневицьке ЛГ” на 2011 рік.

№, п п

Найменування заходів

Площа, га

Обсяг, куб. м

Загальна маса

Ліквід

Ділова

Дрова

1

Рубки догляду

495

6454

5534

2413

3121

- освітлення

85

260

- прочищення

117

890

350

350

- проріджування

121

1690

1570

321

1249

- прохідні рубки

172

3614

3614

2092

1522

2

Санітарні рубки

739

18846

18846

11865

6981

- вибіркові санітарні рубки

708

13902

13902

8112

5790

- суцільні санітарні рубки

31

4944

4944

3753

1191

3

Інші заходи пов’язані з веденням лісового господарства

4

624

624

156

468

Всього

1238

25924

25004

14434

10570

Відвід ділянок під вищезгадані заходи здійснюється безпосередньо в лісництвах. Ділянки відводять під рубки догляди спираючись на плани, які необхідно виконати в тому чи іншому році. Для виконання планів, з Книги безперервного лісовпорядкування, в якій виділені рекомендовані для рубки в необхідному році ділянки, вибирають насадження для відводу під рубку догляду. Відвід насадження здійснюється згідно з затвердженими Державним комітетом лісового господарства методичними вказівками (додаток 6). Відведення лісосіки рубки догляду проводиться в рік, що передує року рубки. Після виділення насадження під рубку догляду подальші роботи проводяться безпосередньо на ділянці.

Спочатку проводиться відмежування лісосіки. Даний обсяг робіт включає:

  • Огляд ділянки на предмет доцільності проведення запланованого заходу.

  • Прорубування візирів, за винятком тих сторін, що мають чітко відмежовані межі (дороги, великі стежки). Візири прокладають шляхом вирубування чагарнику, обрубуванню гілок дерев, а на лісосіках які відводяться під суцільні рубки валять і дерева товщиною до 16 см, товщі обходять. Ширина візиру повинна бути не менше 0,5 м.

  • В куті лісосіки від якого іде прив’язка встановлюється лісогосподарський знак (стовп). На інших кутах повороту встановлюються пікетні кілки, виняток кути повороту лісосіки суцільного зрубу, там також встановлюються стовпи.

  • Далі іде зйомка меж лісосіки. Промірюються її сторони за допомогою мірної стрічки, а також визначаються румби ліній за допомогою бусолі. Прив’язка іде, як правило, до квартального стовпчика.

Після відмежування лісосіки іде облік деревини. При різних видах рубок догляду він здійснюється по різному. При освітленні і прочищенні облік здійснюється за кількістю заготовленої деревини. Для цього на ділянці закладають пробну площу, величина якої 3% в чистих деревостанах і 5% в мішаних. На площі до 3 га закладають одну пробу, а на площі більше 3 га – 2 проби. На пробі вирубують небажані дерева, розділяють їх від можливості на хворост менше 2 м, 2-4 м, 4-6 м. Визначають їхній складений об’єм. На дану лісосіку складається планчик. Далі складається акт відведення лісосіки, де вказується площа лісосік, площа проби, запас в куб. м на пробі, га і на всій площі. Планчик і акт відведення лісосіки під освітлення в розробці яких я брав участь наведено в додатку 7.

При проріджуванні і прохідній рубці облік деревини ведеться за кожним деревом, що відбирається в рубку (додаток 8). При обліку дерев необхідно здійснювати ряд робіт. Вибране дерево обмірюється мірною вилкою на висоті грудей за 4-ох сантиметровими ступенями товщини, якщо середній діаметр деревостану більше 16 см і 2-х, якщо менше 16 см. Далі це дерево точкується в перелікову відомість навпроти відповідного ступеня товщини і певної категорії технічної придатності (ділове, напівділове, дров’яне). На дереві робиться помітка категорії технічної придатності – 1 риска – ділове, 2 – напівділове, 3 – дров’яне. На окоренковій частині дерева робиться затеска кори і за допомогою спеціального штампа і молотка на дерево ставиться клеймо.

Для визначення розряду висот визначаються модельні дерева. Вони вибираються по площі рівномірно. Для головної породи береться по три дерева із 3-ох центральних ступенів товщини. Для другорядних порід, які становлять 3 і більше одиниці у складі деревостану міряють висоти 3-ох модельних дерев із центральних ступенів товщини. На висоті 1,5 м на модельних деревах роблять щоки, де вказують порядковий номер модельного дерева, діаметр на висоті 1,3 м і висоту з точністю до 0,5 м.

Після закінчення робіт в лісі робиться план-схема ділянки та матеріально-грошова оцінка лісосіки. За модельними деревами встановлюється середній розряд висот. Далі за сортиментними таблицями визначається запас деревини у кожному ступені товщини. Запас в кожному ступені розподіляється на запаси ділової деревини (грубої, середньої, дрібної), дров’яної, обчислюється ліквід з крони, всього ліквідної деревини і запас сучків. Далі проводиться грошова оцінка лісосіки. Результатом цієї оцінки є сума яку необхідно заплатити державі за заготівлю деревини на даній лісосіці. Грошова оцінка здійснюється враховуючи в якому лісотаксаційному поясі і розряді знаходиться лісосіка. Далі складається відомість чергової лісосіки.

На лісосіку складається Карта технологічного процесу розробки лісосіки. У ній вказується назва рубки, характеристика лісосіки, запас, який вирубується, чим вестиметься заготівля деревини, склад бригади і розподіл їх по професіям, техніка, засоби захисту працюючих, технологічна схема розробки лісосіки, послідовність виконання операцій, опис безпечних способів праці, проведення підготовчих робіт.

Далі на лісосіку виписується лісорубний квиток.

Після безпосереднього виконання робіт по рубках догляду робиться відповідний запис в Книзі рубок догляду за лісом (додаток 8А). Там вказується номер кварталу, виділу, площа на якій проведено захід. Склад насаджень і повнота вказується до і після рубки. Тут також вказується запас, який на даній ділянці було вирубано. Після виконання будь яких заходів пов’язаних з рубками у Таксаційному описі робиться відповідна помітка. Після опису кожного кварталу є спеціальна відомість для таких поміток. Там вказується назва заходу, рік проведення, номер виділу на якому захід проведено.

Санітарна рубка буває двох видів: вибіркова і суцільна. Санітарна рубка призначається на ділянках, які постраждали від певних негативних явищ: вітровалів, буреломів, також, якщо дерева на ділянці хворіють або пошкоджуються шкідниками. Суцільна санітарна рубка призначається у тих випадках коли вирубування пошкоджених дерев призведе до зменшення повноти настільки, що нормальний ріст деревостану стає неможливим.

Відведення і оформлення ділянки на якій планується провести санітарну рубку практично не відрізняється від відведення ділянки під рубку догляду. Тільки в даному випадку вибираються не гірші дерева, а пошкоджені шкідниками, уражені збудниками хвороб, пошкоджені іншими факторами тощо. У польовій переліковій відомості дерева не просто точкуються за ступенями товщини, а кожне дерево записується у відомість під певним номером. У відомості під кожним номером записується порода, діаметр на 1,3 м даного дерева, категорія технічної придатності, а також причина відбору дерева в рубку. Я брав участь в відведенні лісосіки під вибірково-санітарна. Матеріали переліку дерев і по модельних деревах наведено в додатку 9.

Безпосереднє виконання рубок включає в себе такі організаційні і технічні заходи та види робіт:

  • форма організації робіт та розподіл по професіях членів бригад. Бригада яка виконує рубку може складатися з 4-6 чоловік. Розподіл їх по професіям може бути наприклад такий: бригада з 5 чоловік - вальщик, помічник вальщика, тракторист-машиніст, чокерувальник, допоміжний працівник

  • ознайомлення з технологічною картою. Бригада перед тим як почати розробляти лісосіку повинна ознайомитися з технологічною картою, оскільки в ній вказані основні моменти заготівлі деревини, а саме схема розробки лісосіки (розміщення пасік, трелювальних волоків, верхнього складу, напрям валки дерев, напрям трелювання тощо), чим вестиметься заготівля – хистами чи сортиментами, послідовність виконання операцій, опис безпечних способів праці на операціях технологічного процесу тощо

  • знаряддя праці, засоби механізації та їх технічні характеристики. На лісосіках в залежності від рубки використовують для валки дерев - бензокущоріз „Штіль”, бензопилку „Штіль”, гілки обрубують сокирами, трелюють дерева трактором МТЗ-82, вивозять деревину машинами зіл 131, уралом 4320 тощо

  • держстандарти і технічні умови на основі яких заготовляють деревні сортименти (додаток 10). Заготовлені на лісосіці хлисти або на місті, або на нижньому складі розділяють на сортименти. При поділі на сортименти враховується потреба в тому чи іншому сортименті. Кожен заготовлений сортимент повинен відповідати держстандартам. На лісосіках можуть бути заготовлені наступні сортименти – фансировини дубова і рядова, пиловник хвойний і листяний, баланси, сировина на стояки шахти, дрова технологічні тощо. Технічні вимоги до сортиментів описують мінімальну товщину, довжину того чи іншого сортименту. Вимоги до якості лісоматеріалів описують допустимі вади деревини для віднесення її до 1, 2 чи 3 сортів. Враховуються такі вади деревини: сучки, гнилі, синява, кольорові заболонні плями, кривизна. Є також окремі вимоги на технологічну сировину і дрова паливні

  • норми виробітку і розцінки на заготівлю лісопродукції. На даний час ДП „Маневицьке ЛГ” не робить розрахунків по виробітку і по витратам необхідним на розробку лісосіки, оскільки штатних спеціалістів по розробці лісосіки в ДП немає. Лісосіки розробляються приватними підприємцями.

  • Робота лісорубом. Лісоруби є шести розрядів. Чим вищий розряд тим більш небезпечнішу роботу може виконувати лісоруб. Лісоруб шостого розряду. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ’ЯЗКИ. Звалює дерева, в тому числі сухостійні та інші небезпечні дерева, бензино- і електромоторними пилками відповідно до встановлених правил. Спилює дерева і пеньки урівень із землею під час виконання підготовчих робіт на прокладанні трелювальних волоків, лісовозних вусів до лісосік, улаштуванні лісонавантажувальних пунктів і верхніх лісопромислових складів. Виконує за допомогою бензиномоторних пилок комплекс лісосічних робіт: одиночне звалювання дерев, обрізування гілля, розмічування, розкряжування хлистів та складання сортиментів у штабелі. Утримує пилку, ланцюги пилки, звалювальний гідравлічний клин та інший допоміжний інструмент у технічно справному стані. Виконує поточний ремонт і техобслуговування пилки та звалювального гідроклина, замінює ланцюги пилки, очищує, змащує і заправляє пилку. Готує робоче місце біля дерева, що спилюється, у разі одиночного звалювання. ПОВИНЕН ЗНАТИ: конструкцію, правила експлуатації моторної пилки, двигуна і звалювального гідравлічного клина; схеми організації механізованої розробки лісосік; правила розробки лісосік; раціональні прийоми під час виконання комплексу робіт на звалюванні дерев, обрізуванні гілля, розмічуванні й розкряжуванні хлистів, складанні в купи сортиментів; стандарти і технічні умови на лісоматеріали; правила заточування ланцюгів пилки. КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією лісоруба 5 розряду не менше 1 року.

  • Сладання нарядів-актів на виконання роботи (додаток 11). Наряд-акт виписується в лісництві. Він є підставою для безпосереднього виконання робіт. В даному документі вказується захід, наприклад заготівля деревини, і обсяг, який необхідно виконати.

  • Щоденник прийомки лісопродукції (додаток 12). Після заготівлі лісопродукції робляться відповідні записи в Щоденнику приймання робіт по заготівлі (вивезенню) лісопродукції. В щоденнику вказується вході якої рубки, в якому кварталі, виділі була заготовлена лісопродукція, сортименти які були заготовлені, об’єми заготовленої деревини. На виконані лісогосподарські роботи складається Журнал виконаних лісогосподарських робіт (додаток 13).

  • Складання актів освідчення місць рубок. Після завершення лісозаготівельних робіт складається акт освідчення мість заготівлі деревини. Перевіряється правильність і якість розробки лісосіки, заготовлений запас тощо. Якщо знайдені порушення лісового законодавства складається протокол про адміністративне правопорушення.

Боротьба зі шкідниками і хворобами лісу.

За 2010 рік ДП „Маневицьке ЛГ” провило лісопатологічне обстеження на 6500 га лісових масивів. Провило винищувальні роботи в осередках шкідників і хвороб наземними методами на площі 3300 га.

В ДП „Маневицьке ЛГ” найбільш відчутної шкоди завдає зараження лісових насаджень кореневою губкою – Fomitopsis annosa (Fr.) Karst.

Так за минулий рік загальна площа осередків заражень кореневою губкою стпановила 588 га, із них по лісництвах:

  1. Вовчецьке – 10 га; 2) Галузійське – 237 га;

  1. Соф’янівське – 64 га; 4) Чорторийське – 180 га;

  1. Череваське – 33 га.

Боротьба з зараженням кореневою губкою проводиться лісогосподарськими заходами. В основному це суцільна санітарна рубка, і посадка на зрубі берези.

Авіаційно-хімічні, авіаційно-біологічні методи боротьби у підприємстві не проводились. Проводиться лише рекогносцирувальний нагляд за звичайним сосновим пильщиком - Diprion pini (L.), сосновим п’ядуном – Bupalus piniarius (L.), сосновою совкою – Panolis flammea (Schiff.), шовкопрядом монашкою – Ocneria monacha (L.). За даними рекогносцирувального нагляду у 2010 році масового розмноження хвоє- та листогризучих шкідників по ДП не передбачається.

В підприємстві проводяться наземні біологічні методи боротьби з шкідниками. За 2010 рік виготовлено 2600 шпаківень, огороджено 300 мурашників, посаджено дерев і чагарників у вікнах кореневої губки на площі 582 га.

Охорона лісу від пожеж.

В 2010 році на охорону лісу від пожеж в ДП пішло 385,4 тис. грн. Влаштовано мінералізованих смуг загальною довжиною 300 км, проведено догляд за мінералізованими смугами та протипожежними розривами загальною довжиною 590 км. Забезпечено благоустрій рекреаційних ділянок на площі 8,2 га. На організацію, утримання лісових пожежних станцій і зв’язку витрачено 182,9 тис. грн, на утримання тимчасових пожежних наглядачів витрачено 142,0 тис. грн..