Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з НТП. Word.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
510.98 Кб
Скачать

2.3. Промислова діяльність.

До промислової діяльності підприємства відноситься заготівля деревини на рубках головного користування та її переробка в цехах.

Розрахункова лісосіка для ДП „Маневицьке ЛГ” (додаток 25) становить в цілому 54,2 тис. м. куб., із них по хвойному господарстві 32,3 тис. м. куб., по твердолистяному – 0,3 тис. м. куб., по м’яколистяному 21,6 тис. м. куб.

В ДП „Маневицьке ЛГ” вирисовуються такі системи рубок головного користування: суцільна, вибіркова, комбінована.

Основним документом яким керується бригада при розробці лісосіки – це технологічна карта на розробку лісосіки (додаток 26). В ній є дані про кількість бригад, їх склад, характеристику лісосіки, засоби індивідуального захисту, схема розробки лісосіки, послідовність виконання операцій, опис безпечних способів праці тощо.

Послідовність виконання технологічних операцій на лісосіці може бути така: валка дерев, очищення їх від гілля, трелювання деревини до пункту навантаження, розкряжування деревини, навантаження деревини, вивезення деревини, очищення лісосіки.

Знаряддя і засоби механізації, які використовують на лісозаготівлях. Дерева валять бензопилкою „Штіль”, гілки обрубують сокирами, трелюють дерева трактором МТЗ-82, вивозять деревину машинами зіл 131, уралом 4320 тощо.

На лісосіках рубок головного користування можуть бути заготовлені такі сортименти: фансировини дубова і рядова, пиловник хвойний і листяний, баланси, сировина на стояки шахти, дрова технологічні тощо.

Вході практики я брав участь у відводі під РГК на 2013 рік, а саме під суцільну рубку. Бригада в складі якої я був відвела ділянку площею 2,9 га в кв. 56, вид. 25. Загальний запас ліквідної деревини 828 м. куб. Податок за розробку лісосіки становить 40838,68 грн. Всі матеріали по даній лісосіці знаходяться в додатку 27. Грошова оцінка зроблена з урахуванням витягу з податкового кодексу про збір за спеціальне використання лісових ресурсів (додаток 28).

Після будь якої рубки і вивезення з діляннки деревини складається Акт огляду містя заготівлі деревини (додаток 29).

Значна частина заготовленої деревини надходить до цеху по переробці деревини. Розглянемо об’єми переробки деревини цехами за 2010 рік. Всього було перероблено 19256 м. куб (додаток 30). лісопродукції. З неї пиловника хвойного 16538 м. куб., вільхового – 387 м. куб., а також техсировини 2331 м. куб.

У складі підприємства працює 2 цехи які виробляють євро заготовки, обрізні та не обрізні пиломатеріали. Послідовність технологічних операцій та технічне устаткування по виробництву євро заготовок подано в додатку 31. Послідовність технологічних операцій та технічне устаткування по виробництву пиломатеріалів обрізних подано в додатку 32.

Більша частина переробленої в цехах підприємства деревини іде на експорт. Так за 2010 рік найрізноманітнішим закордонним фірмам було доставлено пиломатеріалів обрізних 834 м. куб., пиломатеріалів не обрізних – 26 м. куб., палетів – 3670 м. куб (додаток 33). Вартість всієї експортованої за 2010 рік продукції становить 496604,89 дол. США.

В ДП «Маневицьке ЛГ» вперше з поміж всіх ЛГ підприємств Волинської області введено сертифікацію продукції (додаток 34).