Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по Лотівка-Еліт.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Оргaнізaційнa структурa тa зaстосувaння основних функцій менеджменту нa стов «лотівкa-еліт»

Якщо говорити про внутрішню структурну організацію будь-якого підприємства, то слід відмітити, що воно складається з підрозділів (цехів, відділень, бригад, бюро, лабораторій тощо), які більшою чи меншою мірою відособлені всередині даного підприємства, проте в загальній сукупності утворюють організаційну єдність підприємства як цілісного суб’єкта господарювання, очолюваного єдиним органом управління.

Організаційна структура підприємства визначається насамперед цілями і задачами діяльності, його виробничи;ми функціями і залежить від багатьох умов: типу виробництва, характеру продукції, що випускається, або робіт, які виконуються, масштабу підприємства, організації виробничих процесів, їх особливостей тощо.

Структура виробничих підрозділів підприємства залежить головним чином від характеру кінцевої продукції і виробничої технології. Виробничий підрозділ виконує свій визначений закінчений виробничий цикл або його частину. Від цього, у свою чергу, залежить, які підрозділи мають бути в ньому утворені. На структуру цеху впливає також наявність або відсутність у ньому допоміжних служб (ремонтних, транспортних та ін.), а також складність його виробничих і управлінських функцій.

Апарат управління підприємством формується за функціональним принципом, тобто створюються ланки, які здійснюють окремі спеціалізовані функції, що забезпечують виробництво: конструювання виробів, розробка технології виробництва, фінансова діяльність, бухгалтерський облік, маркетинг.

Структурні підрозділи підприємства одержують такий внутрішньогосподарський статус, згідно з яким їх функції, права й обов'язки визначаються локальними нормативно-правовими актами підприємства - положеннями про них, що затверджуються органами управління самого підприємства в порядку, передбаченому установчими документами, статутом. Застосування цих положень покликано сприяти зміцненню виробничої, господарської і фінансової дисципліни, підвищенню відповідальності за доручену ділянку роботи, ліквідації паралелізму і дублювання в роботі.

СТОВ «Лотівка-Еліт», як уже зазначалося, являється частиною величезної аграрної корпорації, тобто його можна розглядати, як підрозділ «Сварог Вест Груп». Внутрішня структура самого підприємства є не дуже різноманітною, так як воно відповідає лише за закупки необхідних матеріалів, оренду машино-тракторного парку, одержання продукції рослинництва. Подальші дії з одержаними результатами праці на підприємстві здійснюються вже

безпосередньо в головному відділі всієї корпорації, яка налічує безліч підрозділів, що займаються подальшою поставкою продукції на ринок з усіх 21 підприємств.

На мою думку, організаційна структура є не досить досконалою, тому що на працюючих на деяких посадах, зокрема керівники масивів, обліковці та керівник сектору, лежить занадто велике навантаження. Наприклад, немає на підприємстві логіста, менеджерів, які б відповідали за постачання необхідних матеріалів, немає окремих відділів продажу, обліку зовнішньоекономічної діяльності, маркетингу та управління персоналу, які б займалися діяльністю в межах одного підприємства. У зв'язку з відсутністю відділу зовнішньоекономічної діяльності на підприємстві відповідно не виконуються такі важливі завдання, як аналіз маркетингових досліджень іноземного ринку, зустрічі з іноземними партнерами, переклад на іноземні мови і т.д.

Всі функції менеджменту на підприємстві виконують керівники масиву на своїй конкретній території та керівник сектору (директор СТОВ «Лотівка-Еліт») загалом по підприємству.

Розпочинається все з функції планування. Як відомо існують такі види плану як стратегічний, тактичний та оперативний. Оперативний план робиться на термін до 1 року. Такі плани на СТОВ «Лотівка-Еліт» безпоседньо розробляються керівниками масивів. Для цього вони використовують наступний метод планування – метод робочого календаря. Тактичне планування здійснюється на рівні керівника сектору, у нашому випадку, директора «Лотівка-Еліт» Кляпа Івана Івановича. Тактичний план створюється на 1-3 роки. Приблизна модель процесу оперативного планування на моєму підприємстві виглядає так, як зображено на рис.2

До цього процесу на підприємстві також залучені обліковці, що допомагають у формуванні бюджету. У нашому випадку центри відповідальності для здійснення бюджетних процедур не виділяються, тобто відповідальність з питань вартості, видатків, обороту, прибутку та інвестицій повністю лежить на плечах обліковця і керівника відповідного масиву

Стратегічне планування здійснюється на рівні керівництва всієї корпорації «Сварог Вест Груп». Стратегічне планування передбачає формулювання місії; визначення цілей організації; оцінку стратегічних альтернатив (можливостей) і вибір стратегії діяльності. Отож про стратегічне планування можу сказати наступне:

  1. місія - осягаючи новітнє, застосовуючи найкраще, позитивно впливаючи на якість життя – до лідерських позицій на аграрному ринку України.

  2. керівництво бачить корпорацію як:

    1. відкриту системау, яка знаходиться у постійному пошуку та розвитку, система, яка здатна створювати унікальне

    2. єдина сфера корпоративних бізнесів, які, взаємодоповнюючи та посилюючи один одного, знаходяться у гармонійному розвитку

    3. організація, яка прагне до постійного самовдосконалення співробітників, як єдиної команди однодумців.

  3. стратегія підприємства:

    1. стратегія якісного розвитку: прагнуть постачати на ринок тільки якісні, корисні та екологічно-чисті продукти;

    2. вертикальна інтеграція виробничого процесу на базі внутрішньогалузевого бізнесу корпорації, які знаходяться у гармонійному розвитку, та посилюють один одного: розглядають напрямки діяльності як рівноцінні, та прагнемо їх розвитку як самостійного бізнесу, орієнтованих на кінцевого споживача;

    3. диверсифікація: якісний розвиток традиційного бізнесу за рахунок використання екологічно безпечних, інноваційних та ресурсозберігаючих технологій.

Зараз основними цілями підприємства є прибутковість, рентабельність, продуктивність, інновації та соціальна відповідальність.

Як організована діяльність на підприємстві було описано вище, варто лише додати, що організаційна структура «Лотівка-Еліт» є ієрархічною.

Якщо говорити про мотивацію, то вона є одночасно функцією потреб, очікувань і сприйняття працівниками справедливої винагороди. Мотивуючи своїх працівників керівництво керується наступними фактами: рівень зусиль, що витрачаються залежить від цінності винагороди і від впевненості в наявності зв'язку між витратами зусиль і винагородою; на результати, досягнуті працівником, впливають три фактори: витрачені зусилля, здібності і характерні особливості людини, а також від усвідомлення нею своєї ролі в процесі праці; досягнення необхідного рівня результативності може призвести до внутрішньої винагороди, тобто відчуття задоволеності роботою, компетентності, самоповаги, і зовнішньої винагороди – похвала керівника, премія, просування по службі. Отже, для працівників створюються умови, в яких йому легко буде виконувати свої завдання, за добре виконання цих завдань також досить часто нараховуються різноманітні премії, або ж надаються оздоровчі путівки. Також важливим показником є те, що рівень заробітної плати працівників вищих прожиткового мінімуму, тобто робітники одержують достатню винагороду за вкладену працю.

Функція контролю проводиться за допомогою попереднього, поточного і заключного видів. Попередній відбувається до фактичного початку робіт у процесі їх планування, поточний – під час проведення робіт і заключний – після проведених робіт, тобто в процесі діяльності виробляються стандартів та критеріїв, після чого результати співставляються зі стандартами і якщо є певні відхилення проводиться корегування дій.