Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт Севрук.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
148.25 Кб
Скачать

Національний аграрний університет Навчально-науковий інститут тваринництва та водних біоресурсів

Рибогосподарський

(факультет)

Аквакультура

(кафедра)

Звіт

про _____________________________________________________практику

(навчальну, виробничу тощо)

в _______________________________________________________________

(назва бази чи господарства практики)

(адреса господарства чи бази практики)

Викона(в) (ла)

Студен(т) (ка) ______ курсу________ групи

(прізвище та ініціали)

Керівник практики від університету

(звання, прізвище та ініціали, підпис)

Київ – 2014

З м і с т

(звіту бакалаврів, 3 курс )

  1. Завдання на виробничу практику………..

  1. Направлення на виробничу практику….

  1. Результати проходження виробничої практики…..

3.1. Характеристика господарства виробничої практики…....

3.2. Видовий склад та біологічні особливості гідробіонтів (риб)..

3.3. Розведення гідробіонтів (риб)...…………………………….....

3.4. Селекція гідробіонтів (риб)...……………………………….....

3.5. Годівля гідробіонтів (риб))..…………………………………....

3.6. Боротьба із хворобами гідробіонтів (риб).......................

3.7. Експлуатація гідротехнічних споруд.........................................

Висновки …………………………………………………………………...

Список використаної літератури………………………………………..

Додатки……………………………………………………………………...

3.1. Характеристика господарства виробничої практики

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО

ДОСЛІДНЕ ГОСПОДАРСТВО "НИВКА"

ІНСТИТУТУ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНСЬКОЇ

АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК

Це повносистемне господарство , було засновано 1955 року в зоні Київського Полісся у заплаві річки «Нивка» (звідси його назва). Продуктивність його водного дзеркала тоді становила п’ять центнерів з гектара.

У дослідному господарстві «Нивка» під керівництвом видатного рибовода-селекціонера Кузьоми О.І. проводилися роботи зі створення українського лускатого нивківського коропа. Цей внутрішньопорідний тип одержаний методом ввідного схрещування на базі українських лускатих і ропшинських коропів. 

Загальна площа ставів господарства «Нивка» складає 173,0 га, нагульні стави займають 70%, а вирощувальні – 9% від загального ставового фонду.

На території господарства знаходяться : стави

( нагульні,виростні ,зимувальні , нерестові ,маточні), інкубаційний цех , дирекція ,територія охорони .

Інкубаційний цех оснащений всім необхідним для проведення інкубації а саме : апарати Вейса ,апарати Амур , 6 лотків з фільтрами , балони з киснем,лабораторне приладдя (електронний мікроскоп, пробірки , піпетки ,чашки петрі та ін.) Зовні біля інкубаційного цеху знаходяться садки ,в яких утримують плідників після ін’єкцій гіпофізом . Також в цеху є приміщення ,де знаходяться басейни для утримання форелі .

Основним об’єктом розведення є Нивківська луската і рамчаста порода коропа .

За рибоводно-біологічними ознаками нивківський лускатий внутріпородний тип коропа істотно відрізняється від вихідних форм. Він має вищу продуктивність на першому та другому році життя, більшу плодючість, раннішу статеву зрілість, підвищені холодо- та зимостійкість.  Так, статева зрілість плідників настає на один рік раніше порівняно з материнською формою, робоча плодючість самок коливається в межах 671 — 1350 тис. ікринок; вихід триденних личинок від одного гнізда плідників становить 230— 419 тис. і більше. За діагностичними ознаками нивківський лускатий короп здебільшого істотно не відрізняється від коропів української лускатої породи. Достовірні відмінності фіксуються в кількості м'яких променів у спинному плавці, індексу товстоспинності, кількості тичинок на першій зябровій дузі та відносній довжині кишечника, остання менша в нивківського лускатого коропа. Стосовно природного імунітету, визначеного за показником бактерицидної активності сироватки крові, нивківські лускаті коропи мають вищі показники на 55,9% порівняно з рамчастими формами. 

Останнім часом господарство “Нивка “ дуже успішно займається розведенням рослиноїдних риб а саме: Білий Товстолоб ,Білий Амур . Також у ставках господарства можна побачити такі види риб : Сом, Карась ,короп Коі ,Веслоніс ,стерлядь .

Основними напрямами діяльності господарства є активне сприяння Інституту рибного господарства, а також іншим науковим установам в роботі з проведення наукових дослідів, виробничої перевірки і впровадження науково-технічних розробок; сприяння на взаємовигідній основі науковим установам в їх діяльності щодо поширення серед державних підприємств та організацій, а також інших господарюючих суб’єктів наукових досягнень науки, техніки і передового досвіду у виробництво.

Дослідне господарство «Нивка» є однією з найкращих баз для проходження практики студентів ВНЗ, технікумів та учнів рибогосподарського напряму.  

Це господарство досягло значних успіхів у вирощуванні товарної продукції і може служити прикладом раціонального ведення рибного господарства.