Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
41.16 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП

1.ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ЗАВДАННЯ ОРГАНІВ ЮСТИЦІЇ

2.ЗАВДАННЯ ТА ФУНКЦІЇ ВІДДІЛУ РЕЄСТРАЦІЇ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ

3.ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЛОВОДСТВА В СИСТЕМІ ОРГАНІВ РАГСУ

ВИСНОВОК

ВСТУП

В період з 04 травня 2015 року по 13 червня 2015 року я проходила практику у відділі державної реєстрації актів цивільного стану стану Гайсинського районного управління юстиції.

Основним завданням, яке було поставлено переді мною, було закріплення на практиці досягнутих під час навчання знань з правових дисциплін, які вивчалися на протязі навчального року, засвоїти навики у веденні діловодства відділу, набратися достатнього досвіду роботи, яка пов’язана з функціонуванням відділу реєстрації актів громадянського стану, підсумувати досягнуті знання та проаналізувати можливість застосування цих знань саме на практиці.

Всі вищезазначені цілі досягалися згідно з планом проходження практики, ввесь хід проходження фіксувався в щоденнику з можливістю фіксування зауважень стосовно проходження.

Перші дні практики були спрямовані на ознайомлення з керівництвом відділу, його посадовим складом, робочими приміщеннями, напрямками діяльності та обсягом роботи відділу та проведенні інструктажу.

В подальшому була надана можливість безпосереднього, детального ознайомлення з повноваженнями відділу а саме: реєстрацією народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, зміни імені, прізвища, по-батькові, приймання і розгляду заяв громадян про внесення змін, доповнень, поновлення, а також анулювання записів актів цивільного стану та в установленому порядку зберігання книг реєстрації актів цивільного стану.

За час проходження практики була ознайомлена з великою кількістю документів, які стосуються діяльності відділу.

Також безпосередньо сама приймала участь у діловодстві відділу.

По закінченні практики отримала характеристику для пред’явлення на місце навчання.

Детально про діяльність відділу державної реєстрації актів цивільного стану розповідається у наступних розділах звіту.

1.Організація та завдання органів юстиції

Оскільки відділ державної реєстрації актів цивільного стану діє в системі органів юстиції, слід в першу чергу ознайомитися із структурою органів юстиції.

Система органів юстиції за час свого існування змінювалася залежно від завдань, які на неї покладали. Історія становлення та розвитку органів юстиції в Україні налічує понад 85 років - від створення Міністерства судових справ і Народного секретарства юстиції до сучасного центрального органу виконавчої влади - Міністерства юстиції з його складною розвинутою структурою підрозділів, державних служб, інститутів та підприємств.

У сучасному стані система органів юстиції включає: Міністерство юстиції України; Головне управління юстиції Міністерства юстиції в Автономній Республіці Крим; обласні, Київське та Севастопольське міські управління юстиції; районні, районні у містах управління юстиції; міські (міст обласного значення) управління юстиції.

Законодавчу основу організації діяльності органів юстиції складають Конституція, закони України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України, накази Міністерства юстиції України, згідно з якими органи юстиції здійснюють захист основ конституційного ладу, прав і свобод людини та громадянина.

Зокрема, органи юстиції виконують такі державні завдання:

- здійснюють правотворчу діяльність; підготовку пропозицій щодо проведення в Україні правової реформи;

- організують роботу з адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу та забезпечення дотримання принципів і норм міжнародного права в процесі нормотворчої діяльності;

- проводять державну реєстрацію нормативно-правових актів, що стосуються прав, свобод й законних інтересів громадян або мають міжвідомчий характер органів виконавчої влади;

- впроваджують систематизацію та кодифікацію законодавства України;

- координують правову роботу й правову освіту громадян; сприяють розвитку правової науки, формуванню у громадян правового світогляду;

- забезпечують інформатизацію з правових питань життя держави та суспільства;

- здійснюють примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб);

- організують судові та інші експертизи;

- крім того, органи юстиції представляють інтереси України як держави, Президента України й Кабінету Міністрів України в судах України та іноземних державах, міжнародних судових органах і установах;

- організують роботу нотаріату;

- забезпечують роботу органів державної реєстрації актів цивільного стану громадян України.

Керівництво органами юстиції здійснює Міністерство юстиції України, що є центральним органом держави, діяльність якого спрямовано на реалізацію державної правової політики, утвердження демократичних засад розвитку суспільства, верховенства права, принципів справедливості та гуманізму, захисту прав і свобод людини, становлення громадянського суспільства.

До складу Міністерства юстиції України входять обласні, районні та міські управління юстиції; районні та міські відділи державної виконавчої служби, районні та міські відділи реєстрації актів цивільного стану (назву яких змінено в зв"язку з прийняттям і вступом у дію з 1 січня 2004 року Сімейного кодексу України); районні та міські державні нотаріальні контори; обласні нотаріальні архіви та інші.

Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласні, Київське та Севастопольське міські, районні, районні у містах, міські (міст обласного значення) управління юстиції (далі - територіальні органи Міністертства юстиції України) утворює Кабінет Міністрів України, й підпорядковуються вони Міністерству юстиції України.

Територіальні органи Міністерства юстиції України виконують на місцевому рівні покладені на Міністерство юстиції України завдання й функції та діють на підставі положень, затверджених наказами Міністерства юстиції України.

Структурними підрозділами управлінь юстиції є відділи державної виконавчої служби та відділи реєстрації актів цивільного стану. Керівники зазначених відділів є заступниками начальників управлінь юстиції. Керівників управлінь юстиції на місцях призначає на посаду Міністр юстиції за погодженням з головами відповідних місцевих державних адміністрацій.

У свою чергу, органи державної виконавчої служби забезпечують відновлення порушених прав людини й громадянина, юридичних осіб, інтересів держави шляхом своєчасного, повного й неупередженого примусового виконання рішень судів та інших органів і посадових осіб, статус яких визначено Законом України "Про державну виконавчу службу".

До структури органів юстиції належать також органи нотаріату. Повноваження цих органів визначено в Законі України "Про нотаріат". Основними завданнями діяльності цього підприємства є забезпечення належного зберігання вилученого державними виконавцями майна, організація й проведення аукціонів з його продажу, реалізація цього майна на комісійних та інших договірних засадах. Міністерство юстиції України, урядові органи та його територіальні органи є юридичними особами, що мають самостійні баланси, рахунки в установах Державного казначейства України, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, інші печатки й штампи, відповідні бланки документування. Отже, система органів юстиції склалася відповідно до державних завдань, які покладені на українську юстицію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]