Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
30.34 Кб
Скачать

ЗВІТ

Андрусенко Ольги Миколаївни по суб`єктам господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування та реалізації продукції тваринного походження, на базі яких проводиться стажування офіційних лікарів

ПЛАН – ЗАВДАННЯ

Організація ветеринарно-санітарного контролю та нагляду ( вхідний контроль продукції тваринного походження, дотримання ветеринарно-санітарних вимог при переробці, зберіганні, транспортуванні та реалізації продукції тваринного походження, температурних режимів, термінів реалізації, видача ветеринарних документів та ін. ) в супермаркеті «Материк».

Організація ветеринарно-санітарного контролю та нагляду дотримання технічних режимів та ветеринарно-санітарних вимог при забої тварин, при переробці м`яса, риби, молока та допоміжних матеріалів.

Організація ветеринарно-санітарного контролю та нагляду при проведенні протиепізоотичних заходів ( дезінфекції, дезінсекції, дератизації ) в супермаркеті, на переробних підприємствах. Інструктаж спеціалістів ветеринарно-санітарного загону.

Організація ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на базах, складах, холодокомбінатах.

Ознайомлення з структурою служби державної ветеринарної медицини м. Києва, нормативною документацією, ветеринарною звітністю, правилами видачі ветеринарних документів на вантажі звітністю, правилами видачі ветеринарних документів на вантажі підконтрольні службі ветеринарної медицини в відділі протиепізоотичної роботи та організації ветеринарної справи.

Правила відбору зразків продукції тваринного походження для проведення лабораторних досліджень, взяття бак змивів з обладнання та інвентарю. Ознайомлення з проведення лабораторних досліджень: органолептичних, бактеріоскопічних, радіометричних.

Тц « Материк»

На цьому об'єкті офіційний лікар ветеринарної медицини – Мороз Наталія Олександрівна ознайомила мене з специфікою роботи, правами та обов'язками офіційного лікаря ветеринарної медицини.

В супермаркеті є окремі камери для зберігання ковбасних виробів, для рибної продукції, молоних продуктів, м`ясної сировини. Сировина тваринного походження зберігається в холодильний камері, окремо від готової продукції. У холодильні камери з рампи сировину перевозять на підвісах з роликами. В цеху обвалки є окремі столи для обробки по видам. Після переробки і упаковки продукція викладається на вітрини, залежно від виду сировини.

Офіційний лікар детально ознайомила мене з ветеринарно-санітарним контролем за надходженням продукції тваринного походження, включаючи перевірку правильності оформлення і відповідності ветеринарних документів, дотримання правил транспортування; контролем за дотриманням термінів зберігання, правил пакування, маркування продукції, яка надходить до супермаркету; .контролем за ветеринарно-санітарним станом виробничих, складських приміщень, холодильних камер, санітарно - технічним станом обладнання, інвентарю; проведенням обліку вхідної сировини, ведення журналів реєстрації установленого зразку.

На забійному пункті TOB «Амбар» яке знаходиться в с. Рибне, я ознайомилася з правилами передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарною експертизою м'яса та м'ясних продуктів; контролем за санітарним станом виробничих приміщень забійного цеху, холодильників; контролем за своєчасною утилізацією знезараженням м'ясних відходів.

Хотілось би зупинитися на деяких особливостях роботи забійного пункту TOB «Амбар».

Забійний пункт заснований в 1957 році. Товариство Амбар працює на забійному пункті з 2002 року. Територія забійного пункту загорожена бетонними плитами, при в'їзді на територію знаходиться дезбар'єр, який функціонує. Свині завозяться пристосованим автотранспортом для тварин.

Перед завезенням на територію тварин, офіційний лікар ветеринарної медицини проводить огляд супровідних документів - Форму 1, вет. товаро-транспортну накладну. Після перевірки документів лікар направляє машину з тваринами на розгрузку до платформи, де проводить клінічний огляд свиней.

Забій тварин відбувається за такою схемою: спочатку свиней заганяють в приміщення під душ на 20-30 хвилин, після цього боєць свиней зацеплює свиню за задню кінцівку і клинком в межі серця обезкровлює, кров стікає в жолоб і в ємкість. Такий метод обезкровлення, на мою думку, є дуже ефективним - якість м'яса набагато краща, ніж при інших методах забою.

В забійному цеху є 5 точок вет. сан. експертизи. Всі точки функціонують, за допомогою відомчих двох лікарів вет. медицини, які безпосередньо проводять трихінелоскопію свинячих туш. Цей процес контролює офіційний лікар. Після вет. сан. експертизи на фінальній точці проводиться клеймування напівтуш свиней і після цього свинина надходить в остивочну камеру, де температура від +0 до +4.

М'ясо та субпродукти направляються на реалізацію в торгові точки м. Києва та по Україні.

Підприємство постійно розвивається. В даний час підприємство реалізує м'ясо в напівтушах, м'ясо обвалене, м'ясо в вакуумній упаковці та субпродукти. Найближчим часом планується запуск цеху напівфабрикатів та ковбасних виробів. Керівництво підприємства прикладає максимум зусиль для покращення умов роботи, ведеться постійний контроль за дотриманням вимог законодавчих документів, що діють в м'ясній промисловості.

«Філія Холодокомбінат №4 ПП «Рось» знаходиться за адресою: м. Київ вул. Ак. Білецького, 34. Стажування проходила під контролем офіційного лікаря ветеринарної медицини Герасименко Оксани Анатоліївни. Загалом на холодокомбінаті працює 5 офіційних лікарів ветеринарної медицини.

Філія Холодокомбінат№4 ПП «Рось» займає площу 6,5 га. Холодильник обслуговує 28 суб`єктів господарювання.

На холодокомбінаті обладнанні під'їздні автомобільні і залізничні путі. Добре організована безперебійна робота ліфтів і грузопідйомних механізмів. Має складські приміщення для промислових товарів. Завантаження та розвантаження виконують працівники холодокомбінату

Філія Холодокомбінат №4 ПП «Рось» приймає на зберігання усі види продуктів, що потребують температури: від -18°С до -30°С, а також від 0°С до +10°С;

Є 24 морозильних та 10 холодильних камер. Продукція зберігається в камерах, відповідно до дотримання товарного сусідства або правил п. 168.

Вхідний контроль продукції здійснюється офіційними лікарями ветеринарної медицини, що перевіряють супровідні документи на вантаж та наявність санітарного паспорту на транспортний засіб, що перевозить продукцію тваринного походження. Офіційний лікар контролює наявність та відповідність вимогам чинного законодавства ветеринарних документів на продукцію та маркування.

При відвантаженні продукції з холодокомбінату до споживача чи переробника офіційний лікар ветеринарної медицини виписує ветеринарне свідоцтво( по всій Україні ) або ветеринарну довідку 9 яка діє на території міста або району ) на основі ветеринарного свідоцтва або довідки,якісного посвідчення ( або експортного висновку ) товарно-транспортної накладної, за якими надійшла партія відвантажуваної продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]