Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
102.88 Кб
Скачать

59

ВСТУП

Виробнича практика є продовженням навчального процесу з підготовки спеціалістів бухгалтерського обліку. Проходження виробничої практики є невід'ємною складовою якісної підготовки спеціалістів у вищих навчальних закладах.

Метою виробничої практики є закріплення студентами одержаних теоретичних знань та придбання навиків практичної роботи щодо ведення бухгалтерського обліку.

Для досягнення поставленої мети потрібно виконувати такі завдання:

  1. Вивчити стан організації бухгалтерського обліку на підприємстві.

  2. Брати участь у складанні первинних документів та проведенні записів у бухгалтерські регістри по кожній ділянці облікової роботи.

  3. Оволодіти технікою оперативного контролю та перевірки правильності записів у документах та регістрах.

  4. Набути практичні навики щодо ведення бухгалтерського обліку і складання звітності.

Базою виробничої практики є сільськогосподарське підприємство Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро».

Задачі і принципи організації бухгалтерського обліку

Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» має інтенсивне сільськогосподарське виробництво. Спеціалізується підприємство на вирощуванні продукції рослинництва, а зокрема, на зернових культурах.

Облік в Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» комп’ютеризований, що значно полегшує роботу бухгалтерів. У господарстві використовується програма 1С: «Підприємство 7.7».

На підприємстві сформована бухгалтерія, в якій передбачений наступний штат працівників:

  • Головний бухгалтер;

  • Заступник головного бухгалтера;

  • Бухгалтер матеріального відділу;

  • Бухгалтер по оплаті праці;

  • Бухгалтер розрахункового відділу;

  • Бухгалтер авто гаража;

  • Касир.

У Філії ТОВ «ЮнігрейнАгро» є графік документообігу (Додаток 1). По закінченню звітного періоду всі документи підшиваються і здаються в архів. Облік ведуть відповідно до Наказу про облікову політику (Додаток 2).

Завданнями бухгалтерського обліку Філії ТОВ «ЮнігрейнАгро» є:

  1. Забезпечення необхідною інформацією внутрішніх і зовнішніх користувачів для контролю за дотриманням законодавства при здійсненні господарських операцій і за їх доцільністю.

  2. Забезпечення контролю наявності та руху майна, виконання обов’язків, використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів відповідно до затверджених норм, нормативів та кошторисів.

  3. Попередження отримання негативних результатів господарської діяльності підприємства та пошук внутрішньогосподарських резервів забезпечення фінансової стійкості.

Облік у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ґрунтується на принципах бухгалтерського обліку – обачності, повного висвітлення, автономності, послідовності,безперервності, нарахування та відповідності доходів та витрат, превалювання сутності над формою, історичної (фактичної) собівартості, єдиного грошового вимірника, періодичності.

Облік грошових коштів і фінансових інвестицій

Грошові кошти є найбільш ліквідними активами. Вони присутні на початковому та кінцевих етапах облікового процесу, який включає в себе придбання товарів, виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг, а також їх продаж та отримання виручки.

Основним нормативними документами, які регулюють порядок обліку касових операцій є Положення про ведення касових операцій та П(С)БО №4 «Звіт про рух грошових коштів».

Згідно П(С)БО №4 під грошовими коштами розуміють готівку, кошти на рахунках в банку та депозити до запитання. Під готівкою розуміють валюти України та іноземну валюту.

Для здійснення готівкових розрахунків Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» має касу.

Каса – це приміщення або місце, призначене для приймання, видачі та тимчасового зберігання готівки. Під касою також розуміють всю сукупність готівки та грошових документів, які знаходяться на підприємстві.

Посадова матеріально-відповідальна особа, яка завідує касою, видачею та прийманням грошей і цінних паперів на підприємстві, називається касиром. На цю посаду працівник призначається наказом керівника господарства, який зобов’язаний під розписку ознайомити новопризначеного касира з Положенням про ведення касових операцій і укласти з ним договір про повну матеріальну відповідальність за збереженість всіх прийнятих ним цінностей.

У касі може зберігатися готівка лише в межах ліміту залишку готівки.

Ліміт залишку готівки – це гранична сума, яка може знаходитися в касі підприємства.

Сума готівкового розрахунку між Філією ТОВ «Юнігрейн-Агро» та іншими підприємствами через їх каси не має перевищувати 10000 гривень протягом 1 дня за одним або декількома документами. Платежі понад встановлену граничну суму проводяться виключно в безготівковому порядку.

Надходження грошей до каси оформлюється прибутковим касовим ордером (Додаток 3), підписаного головним бухгалтером або особою, яка на це уповноважена. Особі, яка здала гроші до каси в, видається квитанція. В прибутковому касовому ордері зазначають від кого прийняті гроші, підстава, сума цифрами і прописом, підписи.

Видача коштів з каси проводиться на основі видаткового касового ордеру (Додаток 4), в якому зазначають кому видані гроші. Підставу, суму цифрами і прописом, підписи керівника, головного бухгалтера,касира. Особа, яка отримала гроші з каси , записує суму прописом, дату і підпис про те, що гроші отримала.

Прибуткові та видаткові касові ордери до передавання в касу реєструються бухгалтерією в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

Всі факти надходження та вибуття готівки у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» відображаються в Касовій книзі (Додаток 5).

Касова книга – це обліковий реєстр, призначений для обліку касових операцій касиром підприємства.

Записи здійснюються в 2-х примірниках. Перший примірник залишається в Касовій книзі, другий є відривним і називається Звітом касира. Записи до Касової книги касир проводить за кожним прибутковим та видатковим касовим ордером окремо. В кінці дня касир підсумовує операції за день та визначає залишок на кінець дня. Прикладає прибуткові і видаткові касові ордери до звіту касира і передає до бухгалтерії під розпис у Касовій книзі.

Інвентаризація грошових коштів у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» проводиться один раз в квартал. А у разі зміни матеріально-відповідальних особ або виявлення факту крадіжки – на момент зміни або виявлення крадіжки. Інвентаризаційна комісія перевіряє наявність коштів шляхом повного перерахунку всіх готівкових коштів, наявних у касі, цінних паперів тощо. Під час проведення інвентаризації залишок готівки в касі звіряється з даними обліку за Касовою книгою. Готівка, що зберігається в касі, але не підтверджена прибутковим касовим ордером, вважається лишком готівки в касі.

Облік готівкових коштів у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть на рахунку 30 «Каса». Відносно балансу рахунок активний. По дебету відображається надходження коштів, а по кредиту – їх вибуття.

Господарські операції з обліку грошових коштів:

  1. Отримано кошти в касу - Д-т 301 К-т 311.

  2. Надійшли кошти від покупців - Д-т 301 К-т 361.

  3. Надійшли внески від засновників на поповнення статутного капіталу - Д-т 301 К-т 46.

  4. Виявлено лишки в касі - Д-т 301 К-т 719.

  5. Здано кошти до банку - Д-т 311 К-т 301.

  6. Видано кошти постачальникам - Д-т 63 К-т 301.

  7. Виявлена нестача - Д-т 947 К-т 301.

Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» зберігає свої грошові кошти на поточному рахунку в ПАТ «Укрсоцбанк» на договірних засадах. Для відкриття поточного рахунку підприємство подавало до установи банку такі документи:

  • Заяву встановленого зразка на відкриття рахунку, підписану керівником та головним бухгалтером;

  • Копію документа на створення підприємства, засвідчену нотаріально;

  • Копію свідоцтва про державну реєстрацію в органах державної влади, засвідчену нотаріально;

  • Копію статуту, завірену нотаріально;

  • Копію документа про взяття підприємства на податковий облік;

  • Картку із зразками підписів осіб, яким надано право розпоряджатися рахунком, а також відбиток печатки підприємства;

  • Довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду.

Основний нормативний документ – Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті.

Поточний рахунок – це рахунок, відкритий в уповноваженій установі банку для зберігання грошових коштів та проведення операцій по розрахунках з підприємствами.

Безготівкові розрахунки – це перерахування грошових коштів з рахунку підприємства-платника на рахунок підприємства-одержувача.

Банк реєструє всі факти надходження та списання коштів на поточеному рахунку у випискі банку (Додаток 6).

Виписка банку – це документ, виданий підприємству банком і який відображає рух грошових коштів на поточному рахунку.

У випискі банку зазначають дату проведення операції, дату попередньої виписки, суму залишку на початок і кінець дня, номер розрахункового рахунку та номера кореспондуючих рахунків, номера первинних документів. На підставі яких суми зараховуються або списуються з поточного рахунку.

При готівкових розрахунках банківськими документами є заява на внесення готівки та грошовий чек. При безготівкових – платіжне доручення.

Платіжне доручення – це документ, який є письмово оформлений дорученням клієнта банку, що його обслуговує, на перерахування визначеної суми грошей з його поточеного рахунку. Платіжне доручення приймається до виконання протягом 10 календарних днів, день заповнення не враховується.

Готівка з поточного рахунку до каси видається на підставі грошового чеку. Він являє собою розпорядження підприємства банку видати вказану в ньому суму готівки з поточного рахунку. Чекові книжки Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» отримує в установі банку. В грошовому чеку зазначають суму цифрою і прописом, дату, назву одержувача, підписи осіб, яким надано право першого і другого підпису, підпис особи, яка отримує ці кошти, печатка. Одночасно із заповненням чека його дані переносяться до корінця, який зберігається у Чековій книзі.

Кошти з каси до банку здаються на підставі заяви на внесення готівки, в якій обов’язково вказується джерело утворення готівки. На прийнятті суми банк видає квитанцію, яка служить підставою для списання коштів з каси.

Для обліку операцій на поточному рахунку у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначено рахунок 31 «Рахунки в банках». Відносно балансу рахунок активний. По дебету відображається наявність та надходження коштів, а по кредиту – їх вибуття.

Господарські операції з обліку рахунків в банках:

  1. Надійшли кошти на поточний рахунок з каси - Д-т 311 К-т 301.

  2. Надійшли кошти від покупців - Д-т 311 К-т 36.

  3. Надійшло цільове фінансування - Д-т 311 К-т 48.

  4. Повернуто кошти з бюджету - Д-т 311 К-т 64.

  5. Перераховано кошти постачальникам - Д-т 63 К-т 311.

  6. Перераховано кошти до бюджету - Д-т 64 К-т 311.

  7. Перераховано кошти на особисті рахунки працівників для виплати зарплати - Д-т 66 К-т 311.

  8. Сплачено з поточного рахунку за розрахунково-касове обслуговування -

  9. Д-т 92 К-т 311.

На 313 рахунку облічується акредитив.

Акредитив – це форма розрахунків, за які банк за дорученням свого клієнта зобов’язаний виплатити кошти третій особі.

Господарські операції з обліку акредитиву:

  1. Виставлено акредитив з поточного рахунку - Д-т 313 К-т 311.

  2. Розрахувалися з постачальником за рахунок акредитиву - Д-т 63 К-т 313.

  3. Повернуто не використані суми акредитиву на поточний рахунок - Д-т 311 К-т 313.

Надходження і видача грошових документів у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» оформлюється прибутковими та видатковими касовими ордерами або накладними, які їх замінюють. У встановлені терміни касир складає і передає до бухгалтерії звіт про рух грошових документів.

Підставою для відображення в бухгалтерському обліку сум грошових коштів у дорозі є при здачі виручки інкасатору – супровідна відомість. відділенню зв’язку – квитанція про приймання грошової суми, у касу банку - квитанція до прибуткового касового ордеру банку, за сумами, переказаними вищим організаціям, - отримані від них повідомлення із зазначеною датою, номером платіжного доручення, суми та назви установи банку або поштового відділення, яке прийняло перерахування.

Для обліку операцій із грошовими документами та грошовими коштами в дорозі призначений рахунок 33 «Інші кошти». Підставою для списання сум, що обліковуються на рахунку 33, є виписки банку, які підтверджують зарахування грошових коштів.

Господарські операції з обліку інших коштів:

  1. Придбано за готівку путівку до санаторію - Д-т 331 К-т 301.

  2. Продана путівка працівнику за готівку - Д-т 301 К-т 331.

  3. Зарахована виручка від реалізації продукції за готівку через підзвітну особу, яка здала кошти до каси поштового відділення - Д-т 333 К-т 372.

Вексель – це цінний папір, який забезпечує безумовне грошове зобов’язання векселедавця (боржника) сплатити після настання строку платежу певну суму коштів власнику векселя – векселеотримувачу.

Використовують вексель, коли потрібно провести відстрочення платежу або оперативно провести фінансову операцію. Векселі бувають прості і переказні. Простий вексель виписує і підписує боржник, а переказний кредитор. Вексель є наказом боржникові оплатити певну суму коштів третій особі.

Облік короткострокових векселів одержаних у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть на рахунку 34 «Короткострокові векселі одержані». Рахунок активний. По дебету відображається отримання векселя за продукцію, роботи , послуги, а по кредиту – отримання коштів в рахунок погашення векселя.

Господарські операції з обліку короткострокових векселів одержаних:

  1. Одержано вексель від покупця - Д-т 34 К-т 361.

  2. Надійшли кошти на поточний рахунок в рахунок погашення векселя - Д-т 311 К-т 34.

  3. Погашена заборгованість перед постачальником векселем одержаним - Д-т 63 К-т 34.

  4. Погашена заборгованість перед бюджетом векселем одержаним - Д-т 64 К-т 34.

  5. Погашена заборгованість органам соціального страхування векселем - Д-т 65 К-т 34.

  6. Списано векселі, за якими минули строки - Д-т 943 К-т 34.

Згідно П(С)БО №2 «Баланс» фінансова інвестиція – це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку, зростання вартості капіталу або інших вигод для підприємства. Фінансові інвестиції відображаються в балансі Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро», якщо їх вартість може бути достовірно визначена та існує ймовірність отримання в майбутньому економічних вигод, пов’язаних з їх використанням.

Поточні фінансові інвестиції – це інвестиції, які можуть бути реалізовані в будь-який момент та утримуються підприємством протягом терміну, що не перевищує 12 місяців з моменту придбання.

У момент придбання фінансовим інвестиціям у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» проводять фінансову оцінку, яка залежить від способу їх придбання. Фінансові інвестиції, придбані за грошові кошти , оцінюються і відображаються в обліку за собівартістю, яка складається з ціни придбання, комісійних винагород, мита , податків, зборів та обов’язкових платежів, а також інших витрат,безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансових інвестицій. У разі придбання фінансових інвестицій в обмін на цінні папери власної емісії, собівартість визначається за справедливою вартістю переданих цінних паперів. Придбані шляхом обміну на інші активи, оцінюють за справедливою вартістю активів, які обмінюються на інвестиції.

Облік наявності та руху поточних фінансових інвестицій ведуть на рахунку 35 «Поточні фінансові інвестиції». Рахунок активний. По дебету відображається придбання поточних фінансових інвестицій. А по кредиту - зменшення їх вартості або вибуття.

Господарські операції з обліку поточних фінансових інвестицій:

  1. Придбано за готівку високоліквідні цінні папери - Д-т 35 К-т 301.

  2. Надійшли цінні папери від інших операцій - Д-т 35 К-т 685.

  3. Переведено короткострокові інвестиції у довгострокові - Д-т 14 К-т 35.

  4. Списана собівартість реалізованих фінансових інвестицій - Д-т 971К-т 35.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]