Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
102.88 Кб
Скачать

Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань

Власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишилась після вирахування зобов’язань. Нормативним документом по обліку власного капіталу є П(С)БО №5 «Звіт про власний капітал». Джерелами утворення є внески засновників підприємства у вигляді коштів або інших активів, накопичення сум нерозподіленого прибутку, дооцінка необоротних активів, одержання активів у формі дарчого капіталу. Складовими власного капіталу є пайовий капітал, статутний, резервний, додатковий, нерозподілені прибутки (непокриті збитки). Також власний капітал представлений такими статтями – неоплачений та вилучений капітал.

Статутний капітал Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» згідно Статуту підприємства (Додаток 21) може формуватися за рахунок вкладів учасників у вигляді грошових коштів, майна, майнових прав, в тому числі прав на інтелектуальну власність. Розмір статного капіталу складає 96000 гривень. Облік статутного капіталу ведуть на рахунку 40 Рахунок пасивний. По кредиту – збільшення капіталу, а по дебету – зменшення.

Господарські операції з обліку статутного капіталу:

  1. Внесено активи засновниками на поповнення статутного капіталу – Д-т 10 К-т 46.

  2. Сформовано статутний капітал, який зареєстрований в статуті – Д-т 46 К-т 40.

Пайовий капітал – це сума пайових внесків членів спілок, кооперативів та інших підприємств. Члени кооперативу не відповідають своїм майном за справи колективу. Розмір пайового капіталу визначається загальними зборами пайовиків. При вибутті членам кооперативу обов’язково повертаються пайові внески. Облік пайового капіталу ведуть на рахунку 41.

Господарські операції з обліку пайового капіталу:

  1. Сформовано пайовий капітал за рахунок майнових паїв – Д-т 20 К-т 41.

  2. Покрито збитки минулих років за рахунок пайового капіталу – Д-т 41 К-т 442.

Облік додаткового капіталу ведуть на рахунку 42. По кредиту - формування капіталу, а по дебету – зменшення чи використання.

На субрахунку 421 відображається емісійний дохід – різниця між продажною і номінальною вартістю акцій, оголошених до продажу, 422 – вкладений капітал засновників, що перевищує статутний капітал без внесення змін до державного реєстру, 423 – суми дооцінки або уцінки необоротних активів, 424 – вартість необоротних активів, які надходять від інших юридичних чи фізичних осіб.

Резервний капітал полягає у створені певного фінансового резерву для погашення в майбутньому отриманих збитків або покриття непередбачених витрат. Облік резервного капіталу ведуть на рахунку 43. Розмір резервного капіталу встановлюється зборами учасників, але не менше 25% статутного капіталу. Сума щорічних відрахувань у резервний капітал також встановлюється зборами учасників, але не менше 5% щорічного прибутку Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро». Резервний капітал може використовуватись у 2-х випадках – на поповнення статутного капіталу, на покриття збитків.

Нерозподілений прибуток – сума прибутку, яка реінвестована у підприємство. Облік нерозподілених прибутків (непокритих збитків) ведуть на рахунку 44. Рахунок активно-пасивний. По кредиту облічуються прибутки, а по дебету – збитки та використання прибутку протягом року.

Господарські операції з обліку нерозподілених прибутків (непокритих збитків):

  1. Одержано прибуток в звітному періоді – Д-т 79 К-т 441.

  2. Збільшено статутний капітал за рахунок прибутку – Д-т 441 К-т 40.

  3. Нараховано дивіденди за рахунок прибутку – Д-т 441 К-т 672.

  4. Покрито збитки за рахунок резервного капіталу – Д-т 43 К-т 442.

Облік вилученого капіталу ведуть на рахунку 45, який є регулюючим до 40 рахунку. По дебету записується сума вилученого капіталу, а по кредиту – запис, коли акції анулюються або перепродуються іншим підприємствам. Аналітичні рахунки відкривають на кожний випадок окремо.

Неоплаченим капіталом вважається сума не сплачена власниками по внесках до статутного капіталу. Облік неоплаченого капіталу ведуть на рахунку 46. По дебету – відображається сума, яка повинна бути внесена учасниками, а по кредиту – робиться запис, коли учасники роблять внески до статутного капіталу підприємства.

Забезпечення майбутніх витрат і платежів створюється у звітному періоді, а використовується в майбутніх періодах. Облік забезпечення майбутніх витрат і платежів ведуть на рахунку 47. На субрахунку 471 облічують резерви, спрямовані на забезпечення майбутніх виплат працівникам у зв’язку з надання їм чергової відпустки. Сума резерву визначається щомісячно, як добуток фактично нарахованої зарплати працівникам і відсотка, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці. На субрахунку 472 облічують додаткове пенсійне забезпечення . Резерв створюється за рахунок коштів персоналу та доходів Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро».

Облік цільового фінансування і цільового надходження ведуть на рахунку 48. Так як цільове фінансування надається Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» безкоштовно за умови, що воно буде використане на визначені цілі, або надається як компенсація за вже проведені витрати, то ці кошти вважаються доходом Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро». Кошти цільового фінансування повинні використовуватись за призначенням. Нецільове використання коштів підлягає поверненню тим, хто їх вносив.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]