Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
102.88 Кб
Скачать

Облік витрат, доходів, і фінансових результатів діяльності підприємства

Основними нормативними документами з обліку доходів є П(С)БО №15 «Доходи» та П(С)БО №3 «Звіт про фінансові результати».

Дохід – це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, що призводить до зростання власного капіталу.

Доходи класифікуються відповідно до класифікації діяльності. Діяльність поділяється на звичайну і надзвичайну. Звичайна діяльність поділяється на фінансову, інвестиційну та операційну. Операційна, в свою чергу, поділяється на основну та іншу діяльність, що не є інвестиційною та фінансовою.

Для обліку доходів, які одержані в звітному періоді, але стосуються майбутніх періодів, у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначено рахунок 69 «Доходи майбутніх періодів». Рахунок пасивний. По кредиту відображаються суми одержаних доходів, по дебету – їх списання на відповідні рахунки доходів та включення до складу доходів звітного періоду.

Господарські операції з обліку доходів майбутніх періодів:

  1. Одержано на поточний рахунок орендну плату авансом – Д-т 311 К-т 69.

  2. Відображено суму доходу звітного періоду – Д-т 69 К-т 71.

  3. Відображено суму ПДВ – Д-т 71 К-т 643.

Реалізація продукції, товарів, робіт, послуг відноситься до операцій основної діяльності Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро».

При реалізації зерна хлібоприймальним пунктам оформлюється товарно-транспортна накладна (форма 1 с/г – зерно), яка складається в 4-х примірниках, якщо продаж здійснюється власним автотранспортом, і в 5-ти – якщо сторонньою організацією. В ній зазначають назву підприємства, номер машини, назву вантажоодержувача, назву культури, сорт, клас, масу (брутто і нетто). Якщо реалізується сортове зерно, то крім накладної виписують сортове свідоцтво. Хлібоприймальні пункти на кожну культуру, прийняту від Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро». Складають реєстр товарно-транспортних накладних. На підставі реєстру виписують приймальну квитанцію, в якій зазначають фізичну та залікову масу та суму до видачі.

Продаж цукрових буряків оформлюється товарно-транспортною накладною (форма 2 – м/св.).Цукрові заводи виписують приймальну квитанцію.

При реалізації картоплі, овочів, баштанних культур та іншої продукції рослинництва виписують товарно-транспортну накладну (форма 1 с/г – овочі).

При реалізації продукції рослинництва на ринку та по інших каналах реалізації оформлюють накладну, якщо виїзна торгівля, то товарно-транспортну накладну і подорожній лист вантажного автомобіля.

Для обліку доходів від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг призначено рахунок 70 «Доходи від реалізації». Рахунок пасивний. По кредиту - збільшення доходу, а по дебету – належна сума непрямих податків та суми в порядку закриття рахунків.

Господарські операції з обліку доходів від реалізації:

  1. Продана продукція покупцям з одночасним визнанням доходу – Д-т 36 К-т 70.

  2. Відображено податкове зобов’язання з ПДВ – Д-т 70 К-т 64.

  3. Реалізовано товари в рахунок оплати праці – Д-т 66 К-т 702.

  4. Списано доходи від реалізації на фінансовий результат – Д-т 70 К-т 79.

Субрахунок 704 використовується для коригування доходу, що облічується на субрахунках 701-703 субрахунках.

До доходів іншої операційної діяльності Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» відносять доходи від реалізації іноземної валюти, виробничих запасів, від операційної оренди, від операційної курсової різниці, суми одержаних штрафів, пені, неустойки, доходи від списання кредиторської заборгованості, відшкодування раніше списаних активів, суми одержаних субсидій.

Доходи від іншої операційної діяльності облічується на рахунку 71.

На субрахунку 710 «Дохід від первісного визнання і зміни вартості активів, які облічуються за справедливою вартістю» узагальнюється інформація про дохід від первісного визнання продукції та біологічних активів. На субрахунку 711 облічуються доходи від реалізації іноземної валюти. На субрахунку 712 облічують доходи від реалізації виробничих запасів. На субрахунку 713 – доходи від операційної оренди. На субрахунку 714 відображаються доходи від операційної курсової різниці. 715 субрахунок призначений для обліку одержаних штрафів, пені, неустойок за порушення умов договору та відшкодування завданих збитків. 716 субрахунок призначений для відшкодування раніше списаних активів. 717 субрахунок призначений для обліку доходів від списання кредиторської заборгованості, по якій минув строк позивної давності. На 718 субрахунку облічують отриманні асигнування. Субсидії від юридичних і фізичних осіб. 719 субрахунок призначений для обліку інших доходів від іншої операційної діяльності.

Господарські операції з обліку інших операційних доходів:

  1. Визнано дохід від первісного визнання продукції рослинництва – Д-т 231 К-т 710.

  2. Реалізовано іноземну валюту – Д-т 311 К-т 711.

  3. Реалізовано виробничі запаси покупцям – Д-т 36 К-т 712.

  4. Отримано дохід від операційної оренди – Д-т 377 К-т 713.

  5. Одержано на поточний рахунок штраф – Д-т 311 К-т 715.

  6. Списано кредиторську заборгованість по якій минув строк позивної давності – Д-т 631 К-т 717.

  7. Списано інші операційні доходи на фінансові результати – Д-т 71 К-т 79.

Рахунок 72 у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначений для обліку доходів від інвестицій, які здійснені в асоційовані, спільні і дочірні підприємства. Облік на цьому рахунку ведеться за методом участі в капіталі, який передбачає, що балансова вартість інвестицій збільшується або зменшується на суму збільшення чи зменшення частки інвестора в об’єкті інвестування.

Господарські операції з обліку доходів від участі в капіталі:

  1. Отримано дохід від участі в капіталі асоційованого підприємства – Д-т 14 К-т 721.

  2. Отримано дохід від спільної діяльності – Д-т 141 К-т 722.

73 рахунок призначений для обліку доходів, які виникають в ході фінансової діяльності Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро». Дивіденди чи проценти Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» отримує на вкладений капітал в інші підприємства, які не є дочірніми, спільними чи асоційованими. Дивіденди отримують на акції. А проценти – на облігації. Які придбані в інших підприємств.

Господарські операції з обліку інших фінансових доходів:

  1. Отримано дивіденди на вкладений капітал – Д-т 311 К-т 731.

  2. Нараховано відсотки по фінансовій оренді – Д-т 373 К-т 732.

  3. Списано фінансові доходи на фінансові результати – Д-т 73 К-т 79.

Для обліку доходів, які виникли в процесі звичайної діяльності,але не пов’язані з фінансовою та операційною, призначений рахунок 74 «Інші доходи».

Для відображення доходів, які виникли в наслідок надзвичайних подій, у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначений рахунок 75 «Надзвичайні доходи». Відносно балансу рахунок пасивний. По кредиту відображається сума відшкодування, зокрема від страхових організацій, а по кредиту – суми в порядку закриття рахунку на фінансові результати.

Господарські операції з обліку надзвичайних доходів:

  1. Одержано на поточний рахунок кошти, які надійшли по відшкодуванню збитків від надзвичайних подій – Д-т 311 К-т 75.

  2. Списано надзвичайні доходи на фінансовий результат – Д-т 75 К-т 79.

Фінансовий результат – це прибутки або збитки від підприємницької діяльності, отримані Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» за звітний період. Облік та узагальнення інформації про фінансовий результат від звичайної діяльності та надзвичайних подій ведуть на рахунку 79. Відносно балансу рахунок активно-пасивний. По кредиту відображаються суми в порядку закриття обліку доходів. А по дебету – суми в порядку закриття рахунків обліку витрат. Сальдо по рахунку 79 при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Господарські операції з обліку фінансових результатів:

  1. Списано доходи від реалізації на фінансові результати – Д-т 70 К-т 791.

  2. Списано доходи від участі в капіталі – Д-т 72 К-т 792.

  3. Списано інші доходи – Д-т 74 К-т 793.

  4. Списано доходи від надзвичайних подій – Д-т 75 К-т 794.

  5. Списано собівартість реалізованої продукції – Д-т 791 К-т 90.

  6. Списано фінансові витрати – Д-т 792 К-т 95.

  7. Списано інші витрати – Д-т 793 К-т 97.

  8. Списано на фінансовий результат податок на прибуток – Д-т 79 К-т 98.

  9. Списано надзвичайні витрати – Д-т 794 К-т 99.

  10. Отримано прибуток від діяльності підприємства – д-т 79 К-т 441.

  11. Отримано збиток – Д-т 442 К-т 79.

Під час реалізації продукції, робіт, послуг їх собівартість списується з балансу Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро». Для цього призначено рахунок 90 «Собівартість реалізації». Відносно балансу рахунок активний. По дебету відображається виробнича собівартість реалізованої продукції, робіт, послуг та фактична вартість товарів, а по кредиту – списання сум в порядку закриття рахунку. В кінці звітного періоду рахунок закривається шляхом списання сум на фінансові результати.

Господарські операції з обліку собівартості реалізації продукції, робіт , послуг:

  1. Списана собівартість реалізованої готової продукції – Д-т 901 К-т 27.

  2. Списана собівартість реалізованих товарів – Д-т 902 К-т 28.

  3. Списана собівартість реалізованих робіт і послуг - Д-т 903 К-т 234.

  4. Списано собівартість реалізації на фінансові результати – Д-т 79 К-т 90.

Витрати, пов’язані з організацією виробництва та управління, поділяються на загальновиробничі та адміністративні витрати.

Загальновиробничі витрати – це витрати, пов’язані з організацією і управлінням окремих підрозділів Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро». Ці витрати включаються до собівартості продукції лише після розподілу в кінці звітного періоду. Загальновиробничі витрати рослинництва розподіляють прямо пропорційно до загальної суми витрат по рослинництву за мінусом посадкового матеріалу, а витрати промислових виробництв – прямо пропорційно до загальної суми витрат за мінусом матеріалів і напівфабрикатів. Облік загальновиробничих витрат у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть за статтями витрат – заробітна плата з відрахуваннями, матеріальні витрати, амортизація, інші витрати. В кінці звітного періоду рахунок закривається шляхом списання сум на фінансові результати.

Господарські операції з обліку загальновиробничих витрат:

  1. Списано паливо на роботу автомобіля – Д-т 91 К-т 203.

  2. Списано витрати на відрядження працівників загальновиробничого призначення – Д-т 91 К-т 372.

  3. Списано загальновиробничі витрати після розподілу у рослинництві – Д-т 231 К-т 911.

  4. Списано загальновиробничі витрати на фінансовий результат – Д-т 79 К-т 91.

Адміністративні витрати – це витрати, пов’язані з управлінням і обслуговуванням Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» в цілому. Ці витрати не включаються до собівартості. Облік адмінвитрат ведуть на 92 за такими статтями – зарплата з відрахуваннями, витрати на відрядження, інші адмінвитрати.

До витрат на збут відносять оплату праці продавців, тару і пакувальні матеріали, витрати по доставці продукції, рекламні витрати, комісійні винагороди, сплачені посередницьким організаціям. Облік витрат на збут ведуть на рахунку 93. В кінці звітного періоду рахунок закривається шляхом списання сум на фінансові результати.

На рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності» ведуть облік витрат операційної діяльності Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро», крім витрат, які відображені на рахунках 90,91,92,93. На субрахунку 941 облічують витрати на дослідження та розробку нових нематеріальних активів згідно П(С)БО № 8 «Нематеріальні активи», на 942 рахунку – собівартість реалізованої іноземної валюти, на 943 – собівартість реалізованих виробничих запасів, на 944 відображаються суми списаної дебіторської заборгованості та відрахування в резерв сумнівних боргів, на 945 – облічують витрати від зміни курсу валют за всіма операціями. Які здійснювалися в іноземній валюті і пов’язані з операційною діяльністю, на 946 – облічується сума витрат від знецінення запасів відповідно до П(С)БО №9 «Запаси», на 947 – нестачі. Виявлені під час інвентаризації, якщо не встановлено винної особи, на 948 – сума визнаних штрафів, пені, неустойок, на 949 - витрати на підготовку і перепідготовку кадрів, на утримання установ здоров’я, витрати їдалень, 940 – витрати від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю.

До фінансових витрат відносять витрати за користування банківськими кредитами, облігаціями, за фінансовою орендою та іншими витратами, пов’язаними із залученням позикового капіталу. Облік витрат фінансової діяльності Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть на рахунку 95 «Фінансові витрати». Рахунок активний. По дебету відображається сума визнаних витрат, а по кредиту – списання витрат на 79 рахунок. На субрахунку 951 «Відсотки за кредит» ведуть облік витрат, пов’язаних з нарахуванням та сплатою відсотків за користування банківськими кредитами, а на 952 «Інші фінансові витрати» - витрати, пов’язані із залученням позичкового капіталу, зокрема, витрати, пов’язані з випуском, утриманням та обігом власних цінних паперів.

Рахунок 96 «Втрати від участі в капіталі» призначений для обліку витрат від зменшення вартості інвестицій Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро», облік яких ведеться за методом участі в капіталі.

Облік витрат, які виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з виробництвом або реалізацією основної продукції, ведуть на рахунку 97 «Інші витрати». До інших витрат відносять собівартість реалізованих фінансових інвестицій, втрати від зменшення корисності активів, собівартість реалізованих майнових комплексів, втрати від не операційних курсових різниць, уцінку необоротних активів і фінансових інвестицій, списання необоротних активів.

Облік податку на прибуток ведуть на рахунку 98. У разі, якщо податок, розрахований за даними бухгалтерському обліку, більший ніж у податковому обліку, то різниця відноситься в К-т 54. Якщо податок на прибуток розрахований за даними податкового обліку більший ніж за бухгалтерським обліком, то різниця списується в Д-т 17.

Під надзвичайними витратами розуміють невідшкодовані збитки від надзвичайних подій. Облік таких витрат ведуть на рахунку 99.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]