Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
102.88 Кб
Скачать

Облік виробничих запасів, готової продукції і товарів

Виробничі запаси – це активи, які використовує підприємство для подальшого продажу, споживання, під час виробництва продукції, реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг, а також при управлінні підприємством. Основним нормативним документом, який регулює порядок обліку виробничих запасів є П(С)БО №9 «Запаси». Запаси Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» визначаються активом, якщо існує ймовірність, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов’язані з їх використанням та їх вартість може бути достовірно визначена. Отримані або виготовлені запаси зараховуються на баланс Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» за первісною вартістю, яка складається із суми фактичних витрат на їх придбання чи виготовлення. При вибутті запасів використовують метод FIFO, тобто запаси списуються в тій послідовності, в які надходили на підприємство.

Порядок надходження зернових, зернобобових, соняшнику оформлюється реєстром відправки зерна з поля. При використанні реєстрів комбайнер підписує реєстр водія, а водій підписує реєстр комбайнера. На основі реєстрів завскладом здійснює записи у відомість руху зерна, яку складає окремо на кожну культуру і сорт. До неї записує залишок на початок дня, надходження, вибуття, залишок на кінець дня. В кінці робочого дня відомість разом із первинними документами передається до бухгалтерії.

Результати сушіння і сортування зерна оформлюють актом на сушіння та сортування продукції рослинництва (Додаток 14).

Оприбуткування врожаю картоплі, овочів, баштанних культур, цукрового буряка здійснюється на підставі щоденника надходження с/г продукції.

Використання продукції оформлюється накладними або товарно-транспо- ртними накладними.

Одержану від переробки продукцію рослинництва оприбутковують на підставі звіту про переробку продукції.

Відправлення готової продукції на склад оформлюється накладними внутрішньогосподарського призначення, а на сторону – накладними або товарно-транспортними накладними.

Матеріальні цінності, які надійшли у Філію ТОВ «Юнігрейн-Агро» від постачальника, оприбутковують на підставі накладної або товарно-транспортної накладної (Додаток 15). Переміщення із одного складу на інший матеріальних цінностей оформлюється накладною внутрішньогосподарського призначення (Додаток 16). Відпуск матеріалів на потреби Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» оформлюють видатковою накладною (Додаток 17) або лімітно-забірною карткою (Додаток 18). Насіння та мінеральні добрива зі складу відпускають на підставі лімітно-забірної картки, а після виконання відповідних робіт складають акт на списання насіння та посадкового матеріалу та акт на списання органічних та мінеральних добрив.

Для зберігання матеріальних цінностей у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» організоване складське господарство. Відповідальність за організацію роботи на складі та обладнання несе керівник підприємства. Відповідальність за роботу складу несе завскладом як матеріально-відповідальна особа. При передачі складу від однієї МВО до іншої обов’язково проводять інвентаризацію і оформлюють відповідний акт. Завскладом приймає та видає матеріальні цінності тільки при наявності відповідних первинних документів. Облік матеріалів на складах завскладом веде у Книгах складського обліку (Додаток 19) тільки у кількісному виразі. В кінці місяця після визначення залишку на кінець, завскладом складає Звіт про рух матеріальних цінностей (Додаток 20) у 2-ох примірниках тільки в кількісному виразі. До Звіту записує залишок на початок місяця, надходження, вибуття, залишок на кінець місяця. Звіт разом із первинними документами передається до бухгалтерії, де перевіряється . Один примірник повертається на склад, а інший залишається в бухгалтерії.

Для обліку наявності та руху виробничих запасів призначено рахунок 20 «Виробничі запаси». Рахунок активний. По дебету відображається надходження та наявність запасів, а по кредиту – їх вибуття. Облік на цьому рахунку ведуть у розрізі субрахунків.

Господарські операції з обліку виробничих запасів:

  1. Оприбутковано сировину від постачальника – Д-т 201 К-т 631.

  2. Надійшло паливо від підзвітних осіб – Д-т 203 К-т 372.

  3. Виявлено лишки будматеріалів під час інвентаризації – Д-т 205 К-т 719.

  4. Оприбутковано запасні частини як внесок до статутного капіталу – Д-т 207 К-т 46.

  5. Списано паливо на роботи в рослинництві – Д-т 231 К-т 203.

  6. Списано будматеріали на будівництво адміністрації – Д-т 92 К-т 205.

  7. Виявлено нестачу запчастин під час інвентаризації – Д-т 947 К-т 207.

  8. Списана собівартість реалізованого палива – Д-т 943 К-т 203.

Відповідно до П(С)БО №9 також до виробничих запасів відносять малоцінні та швидкозношувані предмети. У Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» МШП вважають матеріальні активи зі строком корисного використання менше 1 року незалежно від їх вартості. До МШП відносять спецодяг, спецвзуття, канцтовари, інструменти тощо.

Облік МШП ведуть на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». ПО дебету відображається наявність та надходження МШП, а по кредиту – їх списання при передачі в експлуатацію. Особливістю обліку МШП є те, що при передачі їх в експлуатацію їх вартість повністю списується на витрати виробництва, а для збереження контролю за їх використанням ведуть облік у кількісному виразі за місцями їх збереження протягом терміну використання. При списанні МШП складається документ акт на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Господарські операції з обліку МШП:

  1. Виготовлено МШП на власному виробництві – Д-т 22 К-т 23.

  2. Оприбутковано МШП від постачальника – Д-т 22 К-т 631.

  3. Списано МШП на адмінвитрати – Д-т 92 К-т 22.

Готовою вважається продукція повністю закінчена обробкою, укомплектована, яка пройшла необхідні перевірки, відповідає діючим стандартам або затвердженим технічним умовам, прийняття відділом технічного контролю підприємства та здана на склад або ж прийнята замовником відповідно до затвердженого порядку її приймання. Облік готової продукції ведуть на рахунку 26 «Готова продукція». Рахунок активний. ПО дебету відображається наявність та надходження продукції , а по кредиту – її списання.

Облік продукції с/г виробництва ведуть на рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва». Протягом року готова продукція Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» облічується за справедливою вартістю, а в кінці року визначається фактична собівартість. На різницю між сумою, що визначена справедливою вартістю та витратами на виробництво, які пов’язані з отриманням продукції вразі перевищення витрат на виробництво над справедливою вартістю – Д-т 940 К-т 23; вразі якщо справедлива вартість більша ніж витрати виробництва – Д-т 23 К-т 710.

Господарські операції з обліку продукції с/г виробництва:

  1. Оприбутковано продукцію від виробництва – Д-т 27 К-т 23.

  2. Передано готову продукцію з одного складу на інший – Д-т 27 К-т 27.

  3. Переведено готову продукцію в насіння – Д-т 208 К-т 27.

  4. Списано собівартість реалізованої продукції – Д-т 90 К-т 27.

На рахунку 28 «Товари» у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть облік руху ТМЦ, які надійшли на підприємство з метою продажу. Цей рахунок застосовується для обліку будь-яких виробів, які спеціально придбані для продажу або тоді, коли вартість матеріальних цінностей, які придбані для комплектування на промислових виробництвах, не включається до собівартості готової продукції, яка виготовилась на підприємстві, а підлягає відшкодуванню покупцем окремо.

Господарські операції з обліку товарів:

  1. Придбано товари у постачальника – Д-т 28 К-т 631.

  2. Встановлена торгова націнка – Д-т 282 К-т 285.

  3. Списано товари на виробництво – Д-т 23 К-т 28.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]