Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
102.88 Кб
Скачать

Облік основних засобів та інших необоротних активів

Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою їх використання у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних та соціально-культурних функцій, строк використання яких становить більше 1 року. Основним нормативним документом, що регулює порядок обліку основних засобів, є П(С)БО №7 «Основні засоби».

Основним первинним документом при надходженні основних засобів у Філію ТОВ «Юнігрейн-Агро» є акт приймання-передачі основних засобів (Додаток 13). Цей акт складає комісія, призначена керівником на кожний об’єкт основних засобів. В ньому зазначають назву об’єкта, балансову вартість, коротку технічну характеристику. Акт підписується всіма члена комісії і затверджується керівником. Затверджений акт разом із технічною документацією здається до бухгалтерії для відображення на рахунках бухгалтерського обліку.

Основні засоби, які знаходяться в ремонті, на реконструкції чи модернізації, оприбутковують на підставі акту приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих, модернізованих об’єктів.

Основні засоби списуються з балансу Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» у разі їх вибуття по причинні продажу, безоплатної передачі,ліквідації. Визначенням непридатності основних засобів займається спеціальна комісія, яка оглядає об’єкт, встановлює причини вибуття та визначає корисність окремих вузлів та деталей, які можуть використовуватись в майбутньому. Після огляду комісія складає акт на списання основних засобів, в якому зазначають первісну вартість об’єкта, суму нарахованого зносу, причини вибуття, вартість одержаних ТМЦ.

Кожному об’єкту основних засобів у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» присвоюється інвентарний номер за порядково-серійною системою. На кожну групу відводять певну кількість номерів 4 і 5-ти значних, які обов’язково наводяться в первинних документах. Інвентарний номер зберігається за основним засобом протягом всього періоду його використання. При зарахуванні об’єктів до складу основних засобів, оформлюють інвентарну картку обліку основного засобу на кожний об’єкт окремо. Дані цих карток реєструються в інвентаризаційних описах. Інвентарні картки зберігаються в картотеці.

Основні засоби оцінюються по первісній, ліквідаційній, відновлювальній і залишковій вартості. На баланс Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» основні засоби зараховуються за первісною вартістю.

Для обліку наявності та руху основних засобів у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначено рахунок 10 «Основні засоби». Відносно балансу рахунок активний. По дебету відображається наявність та надходження основних засобів, а також збільшення їх вартості в результаті дооцінки, а по кредиту – їх вибуття. При надходженні від постачальника або виготовлення всі витрати, які формують первісну вартість, відображаються як капітальні інвестиції.

Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» може переоцінювати об’єкт основних засобів, якщо його залишкова вартість істотно відрізняється від справедливої на дату балансу. Переоцінена первісна вартість і сума зносу об’єкта основних засобів визначається множенням відповідної первинної вартості і суми зносу на індекс переоцінки. Індекс переоцінки визначається діленням справедливої вартості не залишкову. Якщо залишкова вартість об’єкта дорівнює нулю, то переоцінена вартість визначається додаванням справедливої вартості до його первісної без зміни зносу. Порядок відображення переоцінки на рахунках Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» залежить від результатів попередньої переоцінки. Суми первинної дооцінки включаються до складу додаткового капіталу, а суми первинної уцінки – до складу витрат звітного періоду.

При продажу основних засобів у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» визначають фінансовий результат від реалізації основних засобів. Дохід, отриманий від продажу основних засобів, відображається на рахунку 742 «Дохід від відновлення корисності активів». Залишкова вартість та всі витрати, пов’язані з реалізацією основних засобів, відображаються на рахунку 972 «Втрати від зменшення корисності активів».

При ліквідації виникають витрати, пов’язанні з нарахуванням заробітної плати працівникам, які зайняті ліквідацією, а також послуги власних допоміжних виробництв та сторонніх організацій. Всі ці витрати відображаються по Д-т 976 «Списання необоротних активів». В результаті ліквідації об’єктів можуть отримуватись будівельні матеріали, запасні частини, паливо, які відображаються по К-т 746 «Інші доходи від звичайної діяльності». В кінці місяця по ліквідованих об’єктах визначають фінансовий результат.

Витрати на ремонт умовно поділяються на 2 групи:

  1. Витрати, які поліпшують об’єкти основних засобів і призводять до зростання майбутніх економічних вигод. Витрати на проведення цих заходів збільшують первісну вартість об’єкта і відображається як капітальні інвестиції з наступним їх віднесенням в Д-т 10.

  2. Витрати, які підтримують об’єкт в початковому робочому стані. Ці витрати відносять на витрати звітного періоду.

Господарські операції з обліку основних засобів:

  1. Придбано основний засіб у постачальника – Д-т 152 К-т 631.

  2. Відображено витрати по доставці власним транспортом – Д-т 152 К-т 234.

  3. Зараховано придбаний об’єкт до складу основних засобів – Д-т 10К-т 152.

  4. Надійшли основні засоби як внесок до статутного капіталу – Д-т 10К-т46.

  5. Відображено дооцінку вартості основних засобів – Д-т 10 К-т 423.

  6. Відображено дооцінку зносу основних засобів – Д-т 423 К-т 13.

  7. Продано основний засіб покупцю з одночасним визнанням доходу –

Д-т 361 К-т 742.

  1. Списано залишкову вартість реалізованого засобу – Д-т 972 К-т 10.

  2. Списано суму зносу – Д-т 13 К-т 10.

  3. Списано залишкову вартість ліквідованого об’єкта – Д-т 976 К-т 10.

  4. Оприбутковано запчастини від ліквідації трактора – Д-т 207 К-т 746.

Під іншими необоротними матеріальними активами розуміють матеріальні активи, призначені для використання протягом періоду більше 1 року і які не входять до складу основних засобів. Інші необоротні матеріальні активи відображаються у балансі Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» за первісною вартістю. На них нараховується амортизація в першому місяці їх використання в розмірі 50%, а інші 50% при вибутті інших необоротних матеріальних активів.

Облік інших необоротних матеріальних активів у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть на рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи». Рахунок активний. По дебету надходження активів, а по кредиту їх вибуття.

Господарські операції з обліку інших необоротних матеріальних активів:

  1. Придбано ІНМА у постачальника – Д-т 153 К-т 631.

  2. Введено в експлуатацію ІНМА – Д-т 11 К-т 153.

  3. Оприбутковано ІНМА, які надійшли безоплатно – Д-т 11 К-т 424.

Облік нематеріальних активів регламентується П(С)БО №8 «Нематеріальні активи».

Нематеріальні активи – це активи, які не мають матеріальної форми і придбанні підприємством з метою їх використання і отримання в майбутньому економічних вигод. Не матеріальні активи відображаються в балансі Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро», коли їх вартість може бути достовірно визначена та існує ймовірність отримання в майбутньому економічних вигод.

Облік нематеріальних активів у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть на рахунку 12 «Нематеріальні активи». Рахунок активний. ПО дебету відображається надходження активу, а по кредиту вибуття.

Господарські операції з обліку нематеріальних активів:

  1. Придбано нематеріальний актив у постачальника – Д-т 154 К-т 631.

  2. Введено в експлуатацію нематеріальний актив – Д-т 12 К-т 154.

Амортизація – це систематичний розподіл вартості необоротних активів протягом строку їх корисного використання. Об’єктом амортизації є первісна вартість, крім вартості землі, зменшена на їх ліквідаційну вартість. Амортизація нараховується протягом строку корисного використання, який встановлюється підприємством самостійно і залежить від виробничих потужностей, фізичного і морального зносу. Нарахування амортизації проводиться щомісячно. Нарахування амортизації здійснюється відповідно до вимог П(С)БО № 7 «Основні засоби». Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» застосовує прямолінійним метод нарахування амортизації. Його суть полягає в тому, що річну суму амортизації визначають діленням первісної вартості за мінусом ліквідаційної на строк корисного використання.

Облік амортизації ведуть на рахунку 13 «Знос (амортизація) необоротних активів». Відносно балансу рахунок пасивний. ПО кредиту – нарахування амортизації, а по дебету – її списання, зменшення суми зносу.

Господарські операції з обліку зносу:

  1. Нарахована амортизація на основні засоби виробництва – Д-т 23 К-т 13.

  2. Нарахована амортизація на основні засоби адміністративного призначення – Д-т 92 К-т 13.

  3. Нараховано амортизацію на основні засоби загальновиробничого призначення – Д-т 91 К-т 13.

  4. Списано суму зносу – Д-т 13 К-т 10.

Інформація про фінансові інвестиції та розкриття їх у фінансовій звітності визначає П(С)БО №12 «Фінансові інвестиції. Фінансові інвестиції відображаються в балансі Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро», якщо їх вартість може бути достовірно визначена та існує ймовірність отримання в майбутньому економічних вигод, пов’язаних з їх використанням.

Довгострокові фінансові інвестиції – це інвестиції, які будуть погашені протягом терміну, що перевищує 12 місяців з моменту придбання, а також які не можуть бути реалізовані в будь-який момент.

Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» може купувати довгострокові фінансові інвестиції, одержувати їх як внесок до статутного капіталу, а також в оплату заборгованості. Для обліку довгострокових фінансових інвестицій у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» використовують договора купівлі-продажу цінних паперів, виписки банку, реєстр цінних паперів, книга обліку цінних паперів, довідки та розрахунки бухгалтерії.

Облік довгострокових фінансових інвестицій ведуть на рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції». Рахунок активний.

Господарські операції з обліку довгострокових фінансових інвестицій:

  1. Сформовано статутний капітал на вартість випущених акцій –Д-т46К-т40.

  2. Відображено одержання фінансових інвестицій – Д-т 14 К-т 46.

Довгострокові біологічні активи – це всі біологічні активи, які здатні давати с/г продукцію та/або додаткові біологічні активи чи приносити в інший спосіб економічні вигоди протягом періоду, що перевищує 12 місяців. До довгострокових біологічних активів Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» відносять багаторічні насадження. Їх облік ведуть на рахунку 16 «Довгострокові біологічні активи». Амортизація нараховується на довгострокові біологічні активи, які оцінені за первісною вартістю. Амортизація нараховується протягом строку корисного використання, який встановлюється Філією ТОВ «Юнігрейн-Агро» при зарахуванні на баланс такого біологічного активу. Якщо виникає можливість визначення справедливої вартості довгострокових біологічних активів, то вони переводяться в групу довгострокових біологічних активів, оцінених за справедливою вартістю. При цьому нарахування амортизації по ньому зупиняється. Сума накопиченого зносу відображається на рахунку 134 «Накопичена амортизація довгострокових біологічних активів». Нараховано амортизацію на довгостроковий біологічний актив, що облічується за первісною вартістю – Д-т 23 К-т 134. Списано суму нарахованого зносу – Д-т 134 К-т 162.

Відстрочені податкові активи – це сума податку на прибуток, яка належить до відшкодування в наступних періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою і податковою базами оцінки. Податкова база статті звітності представляє собою суму, яка відноситься на дану статтю для податкових цілей податковими органами. Тимчасові різниці представляють собою різниці між податковими базами статей і їх балансовою вартістю, і можуть бути оподаткованими тимчасовими різницями, що впливають на суми, належні до оподаткування в майбутніх періодах; тимчасовими різницями, які вираховуються, що впливають на суми, які необхідно вирахувати з податку на прибуток до сплати в майбутніх періодах. Для обліку відстрочених податкових активів призначений рахунок 17 «Відстрочені податкові активи». Рахунок активний. ПО дебету відображається сума перевищення податку на прибуток, що підлягає сплаті в поточному звітньому періоді, над витратами, пов’язаними з нарахуванням податку на прибуток у поточному звітному періоді, а по кредиту – зменшення відстрочених податкових активів за рахунок витрат, пов’язаних з нарахуванням податків на прибуток у поточному звітному періоді.

Довгострокова дебіторська заборгованість – це сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після 12 місяців з дати балансу. ДО довгострокової дебіторської заборгованості у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» відносять заборгованість орендаря за фінансовою орендою, яка відображається в балансі орендодавця; надання позик іншим підприємствам; надання позик фізичним особам; заборгованість, що виникає при надзвичайних подіях. Для обліку довгострокової дебіторської заборгованості призначено рахунок 18 «Довгострокова дебіторська заборгованість та інші необоротні активи».

При обліку операцій, пов’язаних з гудвілом або негативним гудвілом, застосовують П(С)БО №19 «Об’єднання підприємств». Різниця між вартістю придбання та часткою покупця у справедливій вартості ідентифікованих активів і зобов’язань підприємства, що придбається, виступає гудвілом. Якщо ж вартість частки покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів і зобов’язань перевищує вартість придбання, то має місце негативний гудвіл. Гудвіл – це актив, а негативний гудвіл – це контрактив, що відображається на рахунку 19 «Гудвіл». Гудвіл стає об’єктом бухгалтерського обліку й об’єктом відображення у звітному балансі Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» лише після проведення операції купівлі підприємства. В бухгалтерському обліку придбана позитивна або негативна різниця відображається на основі бухгалтерського розрахунку, який складається на підставі передавального акту і договору купівлі-продажу.

Капітальні інвестиції – це господарські операції, які передбачають придбання основних засобів, нематеріальних активів та інших активів, які підлягають амортизації.

Для обліку капітальних інвестицій у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначено рахунок 15 «Капітальні інвестиції». Рахунок активний. По дебету відображаються витрати по будівництву і придбанню, які включаються до первісної вартості об’єктів, а по кредиту – сформована первісна вартість об’єктів, прийнятих в експлуатацію та списання в дебет відповідного рахунку. Сальдо по 15 рахунку відображає величину вкладень в незавершене будівництво або незавершені операції з придбання основних засобів.

При будівництві підрядним способом всі роботи виконує інша організація. При цьому заклечається договір підряду між Філією ТОВ «Юнігрейн-Агро» та будівельною організацією на весь час робіт. При такому способі будівництва всі витрати здійсню підрядна організація, а Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» лише облічує загальну суму будівництва на підставі акту приймання будівельно-вантажних робіт та рахунку-фактури.

При господарському способі будівництва всі витрати по будівництву здійснює Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро». Облік витрат по будівництву здійснюється в розрізі таких статей – матеріали, оплата праці з відрахуванням, інші прямі витрати, витрати на утримання будівельних машин і механізмів, загальновиробничі витрати. По закінченню будівництва збудований об’єкт приймається в експлуатацію спеціальною комісією і складається акт приймання-передачі основних засобів.

152 субрахунок призначений для обліку витрат з придбання земельних ділянок, транспорту, будинків, обладнання, інструментів, комп’ютерної техніки та інших засобів. Також на цей субрахунок у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» відносять вартість машин і обладнання, яке не потребує монтажу.

При придбанні (вирощуванні) довгострокових біологічних активів об’єктами обліку у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» є такі види насаджень – сади плодові і ягідні, полезахисні смуги. Облік ведуть за такими статями витрат – оплата праці з відрахуваннями, матеріальні витрати, амортизація, інші прямі витрати, загальновиробничі витрати. Облік цих витрат ведуть на субрахунку 155 «Придбання (вирощування) довгострокових біологічних активів». ПО закінченню робіт, пов’язаних із закладанням і вирощуванням багаторічних насаджень відповідно до П(С)БО № 30 багаторічні насадження вважаються незрілими довгостроковими біологічними активами і до досягнення плодоносного віку оцінюються за сумою витрат, понесених на їх закладання та вирощування.

Господарські операції з обліку капітальних інвестицій:

  1. Відображено витрати по будівництву підрядною організацією – Д-т 151 К-т 631.

  2. Зараховано збудовану будівлю до складу основних засобів –Д-т 10К-т151.

  3. Витрачено будівельні матеріали на будівництво – Д-т 151 К-т 20.

  4. Нарахована зарплата будівельникам – Д-т 151 К-т 661.

  5. Проведено відрахування на соціальні заходи – Д-т 151 К-т 65.

  6. Списано послуги власних допоміжних виробництв на будівництво – Д-т 151 К-т 234.

  7. Придбано основний засіб у постачальника – Д-т 152 К-т 631.

  8. Придбано садженці у постачальника – Д-т 208 К-т 631.

  9. Використано садженці при закладанні саду – Д-т 155 К-т 208.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]