Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт_Можар.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

39

Зміст

ВСТУП 3

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА СТОВ «ПЛЕМЗАВОД КОРОСТИШІВСЬКИЙ» 5

ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА І УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ОСНОВНИХ ФУНКЦІЙ МЕНЕДЖМЕНТУ НА СТОВ «ПЛЕМЗАВОД КОРОСТИШІВСЬКИЙ» 10

ОРГАНІЗАЦІЯ МАРКЕТИНГУ НА ПІДПРИЄМСТВІ СТОВ «ПЛЕМЗАВОД КОРОСТИШІВСЬКИЙ» 17

ПРОВЕДЕННЯ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ПІДПРИЄМСТВОМ СТОВ «ПЛЕМЗАВОД КОРОСТИШІВСЬКИЙ» 18

МАРКЕТИНГОВЕ ПЛАНУВАННЯ В УМОВАХ РИНКОВИХ ВІДНОСИН 21

Сильні сторони: 22

Слабкі сторони: 22

Можливості: 23

Загрози: 23

СИСТЕМА МАРКЕТИНГОВИХ СТРАТЕГІЙ ПІДПРИЄМСТВА 25

ФОРМУВАННЯ ТОВАРНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА НА ЗОВНІШНЬОМУ ТИНКУ 26

ФОРМУВАННЯ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА, ЯК ЗАСОБУ ПРОСУВАННЯ НА ІНОЗЕМНІ РИНКИ 27

МОДЕЛЮВАННЯ КАНАЛІВ ПРОСУВАННЯ ПРОДУКЦІЇ 28

СИСТЕМА КОМУНІКАЦІЙНИХ ЗАСОБІВ ПІДПРИЄМСТВА 30

КОНТРОЛЬ ТА АНАЛІЗ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА 31

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ 32

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 34

ВСТУП

Проходження практики для кожного студента є невід'ємною частиною навчального процесу. Практика в свою чергу буває різного спрямування і виду, а саме, це виявляється в тому, де саме (в якій організації, установі тощо) проходить практику студент.

При проходженні мною виробничої практики на підприємстві СТОВ «Племзавод Коростишівський», яке знаходиться у м. Коростишеві, я перш за все ставила перед собою мету ознайомитись з основними принципами та формами діяльності цього підприємства, крім цього докладно вивчити чинну правову базу, правила та процедуру створення підприємства, організації його міжнародної економічної діяльності в реальних ринкових і виробничих умовах; проаналізувати організаційну структуру даного підприємства як основну одиницю його діяльності та її реалізацію і дію „зверху донизу". Також важливо було оволодіти методами та формами виробничої, підприємницької і особливо зовнішньоекономічної діяльності даного підприємства та на базі теоретичних знань, певного обсягу практичних умінь і навичок з економіки і менеджменту, вміло проаналізувати та описати проблеми з якими стикається підприємство в даний час. Вагомою частиною практики було ознайомлення з основними організаційними та розпорядчими документами СТОВ «Племзавод Коростишівський» і на основі теоретичних знань проаналізувати та систематизувати їх відповідно до сфер і форм застосування у реальній конкретній практичній діяльності. В кінцевому результаті потрібно було узагальнити зібрані матеріали для застосування їх в „Звіті про практику".

Під час проходження практики в будь-якій установі кожному студенту призначається керівник, який би міг ознайомити студента з діяльністю установи в якій студент проходить практику. Відповідно при проходженні

мною практики на СТОВ «Племзавод Коростишівський» мені був призначений керівник практики від цього підприємства - керівник підприємства СТОВ «Племзавод Коростишівський» Дітківський Адольф Іванович та головний бухгалтер цього підприємства Вовкотруб Людмила Леонідівна. При ознайомленні мною зі всіма щаблями управління на даному підприємстві, основна частина практики проходила саме у відділі обліку та звітності, який займається зовнішньоекономічною діяльністю. Для збору повного обсягу необхідної інформації також потрібно було ознайомитися з роботою інших підрозділів, таких як відділ економічного аналізу та соціального захисту та бюджетного відділу.

Отже, виконання цих завдань були поставлені мною як мета для досягнення якої необхідно було докладно ознайомитись з діяльністю СТОВ «Племзавод Коростишівський» та систематизовано викласти цю інформацію в „Звіті про практику".

Загальна характеристика підприємства стов «племзавод коростишівський»

Звіт є результатом практики на базі СТОВ «Племзавод Коростишівський». В роботі використано знання, отримані в процесі вивчення ряду економічних дисциплін. Ціль практики - закріплення раніше отриманих знань на практиці.

Племзавод "Коростишівський", Сільськогосподарське ТОВ Адреса: Житомирська обл., Коростишівский р-н, м. Коростишів, вул. 50-річчя ВЛКСМ, 17. Телефон: (04130) 54049, Факс: (04130) 54048

СТОВ «Племзавод Коростишівський» - підприємство по виробництву сільськогосподарської продукції Житомирщини. Його було засновано 28 вересня 1996 року на приватній власності його власника з правом найму працівників.

Метою діяльності підприємства є ведення виробничо-господарської та іншої діяльності, спрямованої на створення нових робочих місць, на отримання прибутку на вкладений капітал; а також на задоволення на її основі соціально-економічних інтересів власника та членів трудового колективу підприємства, участь в благодійницькій діяльності, виконання, у випадках передбачених законодавством, державних програм і замовлень, здійснення посередницької діяльності.

Предметом діяльності підприємства є:

- виробництво сільськогосподарської продукції та її реалізація;

- закупівля, купівля, та реалізація сільськогосподарської продукції, у тому числі продуктів народного споживання, рослинництва і тваринництва;

- оптова торгівля у т. ч.: продуктами харчування, добавками до продуктів харчування;

- роздрібна торгівля у т. ч.: продуктами харчування, добавками до продуктів харчування,

Продукція: Зерно, Зернобобові, Пшениця, Силос, Сіно, ВРХ , Свині, Молоко.

Підптиємство безпосередньо виробляє:

Яловичина свіжа, 

 Суміші для годівлі тварин, 

 Суміші для годівлі інших тварин.

Види економічної діяльності:

Сiльське господарство, мисливство, лiсове господарство, сiльське господарство, мисливство та пов'язанi з ними послуги, тваринництво, розведення великої рогатої худоби, операцiї з нерухомим майном, оренда, iнжинiринг та надання послуг пiдприємцям, операцiї з нерухомим майном,

Трудовий колектив підприємства складається з 19 осіб: 5 – в рослинництві, 14 – в тватинництві, які зайняті в діяльності на основі трудового договору. Динаміку використання трудових ресурсів наведено у таблиці 1.

Таблиця 1.1 трудові ресурси господарства СТОВ «Племзавод Коростишівський» та їх використання

показник

2008

2009

2010

2010 у % до 2008

середньорічна чисельність працівників, осіб

35

25

19

54,29

у тому числі рослинництва

10

17

5

50

тваринництва

25

8

14

56

Проаналізувавши дані таблиці, можна зробити наступні висновки, середньооблікова чисельність працівників, зайнятих у сільськогосподарському виробництві щорічно зменшується, так у 2010 цей показник зменшився на 45,71%, у рослинництві – на 50%, у тваринництві – на 44%.

Також, використовуючи звітність підприємства, можемо проаналізувати, як на СТОВ «Племзавод Коростишівський» використовують земельні ресурси.

З даних таблиці 1.2 видно, що площа сільськогосподарських угідь на досліджуваному підприємстві також зменшується. У 2010 в оренду було взято лише 599 га, що на 229,4 га (27,69%) менше ніж у 2008 році.

Таблиця 1.2 Динаміка використання сільськогосподарських угідь

Показник

Рік

2008

2009

2010

2010 до 2008 %

Площа с/г угідь, га

828,4

803

599

72,31


Чистий прибуток підприємства у 2010 склав 912 тис. грн. Прибуток на 1 га с-г угідь, грн. – 198,66, виручка від реалізації на 1 га с-г угідь – 1522,54грн. Рівень рентабельність продукції – 15,01%.

Підприємство володіє значним інтелектуальним потенціалом, має дружні, тісні стосунки з партнерами, оснащене сучасними інформаційними засобами діяльності і управління, облік і управління діяльністю здійснюються при допомозі комп'ютерної мережі.

Основною проблемою підприємства у відносинах з контрагентами є криза неплатежів та зниження обсягів виробництва в різних галузях господарства. Але, незважаючи на всілякі негаразди, підприємство користується високим авторитетом у партнерів, оскільки за 15 років існування довело, що здатне ефективно працювати, бути надійним партнером по бізнесу.

Негативно впливає на комерційну діяльність жорстка податкова політика держави, що позбавляє підприємство, необхідних йому, оборотних коштів та примушує шукати шляхи обходу податкового законодавства.

Зовнішньо-економічну діяльність підприємство здійснює досить активно, але не давно.

При здійсненні СТОВ «Племзавод Коростишівський» зовнішньоекономічної діяльності, це повинно регламентуватися і контролюватися певними законодавчими актами, а також Положенням самого підприємства, в якому сказано, що „підприємство самостійно здійснює зовнішньоекономічну діяльність згідно діючого законодавства України. Для досягнення поставлених цілей в галузі зовнішньоекономічної діяльності Підприємство може налагоджувати ділові контакти з зарубіжними партнерами і укладати угоди."

Отже, одним з основних законів який регулює здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємства є Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність". Відповідно до ст.З суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності в Україні є „...юридичні особи, зареєстровані як такі в Україні, які мають постійне місцезнаходження на території України (підприємства, організації та об'єднання всіх видів)..." В даному Законі перелічується багато видів зовнішньоекономічної діяльності, які здійснюють в Україні суб'єкти цієї діяльності, але основними видами цієї діяльності є „експорт та імпорт товарів, капіталів та робочої сили". Дане управління проводить аналіз економічного і фінансового стану підприємств, установ і організацій, розташованих у регіоні, враховуючи при цьому зовнішньоекономічну діяльністю, яку здійснюють ці організації. Готуючи пропозиції щодо визначення додаткових джерел фінансових ресурсів, управління розглядає можливі іноземні інвестиції. Згідно ст.1 цього Закону „експорт (товарів) - продаж товарів українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб'єктам господарської діяльності (у тому числі з оплатою в не грошовій формі) з вивезенням цих товарів через митний кордон України. Імпорт (товарів) - купівля ( у тому числі з оплатою в не грошовій формі) українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності в іноземних суб'єктів господарської діяльності товарів з ввезенням або без ввезення цих товарів на територію України, включаючи купівлю товарів, призначених для власного споживання установами та організаціями України, розташованими за її межами". Згідно ст.5 „всі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають рівне право здійснювати будь-які її види, прямо не заборонені законами України, незалежно від форм власності та інших ознак". Так як Підприємство виконує державні замовлення, то відповідно до ст.21 „державні органи управління України та місцеві Ради народних депутатів України мають право розміщувати, як правило, на конкурсній основі державні замовлення на виробництво, експорт і імпорт товарів серед суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності приймають державні замовлення виключно на добровільних засадах на умовах і в обсязі, які визначаються цивільно-правовими договорами (контрактами), що укладаються між цими суб'єктами та державним замовником".

Відповідно до Положення СТОВ «Племзавод Коростишівський» при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, для досягнення поставлених цілей має право укладати угоди з зарубіжними партнерами. Отже, згідно ст.6 даного Закону: „Суб'єкти, які є сторонами зовнішньоекономічного договору (контракту), мають бути здатними до укладання договору (контракту). Зовнішньоекономічний договір (контракт) складається відповідно до цього та інших законів України з урахуванням міжнародних договорів України.

Здійснення зовнішньоекономічної діяльності для підприємств у більшості випадків є завжди стимулом з багатьох причин, основними з яких є розширення сфери своєї діяльності при виході на міжнародні ринки та можливості отримання більших прибутків.

Зовнішньоекономічну діяльність супроводжує велика кількість документів, які необхідні при підготовці, оформленні та проведенні зовнішньоторгової угоди купівлі-продажу. СТОВ «Племзавод Коростишівський» здійснює аналіз зовнішньоекономічної діяльності регіону на основі відповідних зовнішньоекономічних угод та бізнес-планів під інвестиційні проекти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]