Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
102.88 Кб
Скачать

Облік виробництва

Об’єктами обліку витрат в рослинництві Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» є окремі культури або групи культур, а також виконанні роботи в незавершеному виробництві. Облік витрат і виходу продукції рослинництва у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть на субрахунку 231 «Виробництво продукції рослинництва». Рахунок активний. По дебету відображаються витрати на виробництво продукції рослинництва згідно номенклатури статей витрат, а по кредиту - оприбуткування продукції від урожаю. Протягом року продукція оцінюється за справедливою вартістю, а в кінці року визначається фактична собівартість після повного оприбуткування врожаю і розподілу загальновиробничих витрат. Облік ведуть за такими статтями:

  • Заробітна плата – відображається основна і додаткова зарплата працівників безпосередньо зайнятих у процесі виробництва, також сюди відносяться витрати на заохочення за якість виконаних робіт, за своєчасне і якісне збирання врожаю;

  • Відрахування на соціальні заходи;

  • Насіння і садильний матеріал – відображається вартість насіння і посадкового матеріалу власного виробництва і придбаного. Витрати на підготовку насіння до посіву, навантаження, транспортування до цієї статті не включаються, а відносяться на виробництво певної культури за відповідними статтями витрат;

  • Паливо і мастильні матеріали;

  • Добрива;

  • Засоби захисту рослин – відносять вартість пестицидів, гербіцидів, засобів протруєння та інших речовин, які використовуються для боротьби з шкідниками, бур’янами і хворобами культур;

  • Роботи і послуги – відображається вартість послуг власних допоміжних виробництв, яка включається до собівартості продукції рослинництва за фактичною собівартістю та вартість робіт, виконаних сторонніми організаціями, яка включається до собівартості за сумою, яка вказана в рахунку-фактурі без вартості ПДВ;

  • Амортизація – відображається сума зносу основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріальних активів, які використовуються у рослинництві;

  • Інші витрати;

  • Витрати на організацію виробництва і управління.

Промисловим виробництвом у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» є переробка сировини. Облік промислового виробництва ведуть на субрахунку 233 «Промислове виробництво». По дебету відображаються витрати по промисловому виробництві, а по кредиту – оприбуткування готової продукції. Облік витрат промислового виробництва ведуть за такими статтями:

  • Зарплата з відрахуваннями;

  • Сировина і матеріали – облічують витрати на сировину і матеріали, які є основою виготовлення продукції або необхідним її компонентом;

  • Роботи і послуги;

  • Витрати на утримання основних засобів;

  • Інші витрати;

  • Витрати на організацію виробництва і управління.

На млинах приймання зерна оформлюється помольною квитанцією. Дані первинних документів про витрати промислового виробництва згруповані в Журналі обліку робіт і затрат. Переробку овочів, ягід оформлюють Звітом про переробку продукції.

Допоміжні виробництва Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» виконують роботи і надають послуги рослинництву, промисловому виробництву, на будівництві, окремим особам. До допоміжних виробництв Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» належать ремонтано-механічна майстерня і автотранспорт. Облік допоміжних виробництв ведуть на субрахунку 234 «Допоміжні виробництва». ПО дебету відображаються витрати по виконанню робіт і наданню послуг, а по кредиту - вартість виконаних робіт і наданих послуг. Аналітичні рахунки відкривають на кожний вид допоміжного виробництва а витрати реєструють згідно номенклатури.

На субрахунку 2341 облічують витрати рем майстерні по ремонту машин, тракторів, комбайнів, виготовлення запчастин, інструментів. Основним первинним документом на ремонт є відомість дефектів на ремонт машин, яка складається в 2-х примірниках. Перший залишається в рем майстерні і служить кошторисом для проведення ремонту, а другий – передається в склад запчастин. В кінці ремонту об’єкту прямі витрати облічують в Журналі обліку витрат у реммайстерні, де облік ведуть за такими статтями: оплата праці з відрахуваннями; паливо; запасні частини; МШП; роботи і послуги. Поряд із прямими витратами в рем майстерні є витрати, які не можна безпосередньо віднести на об’єкт. Ці витрати називають цеховими і облічуються на окремому аналітичному рахунку 2341 «Цехові витрати». Облік цехових витрат ведуть за такими статтями - матеріальні витрати. Витрати на оплату праці з відрахуванням, амортизація, інші витрати. В кінці місяця цехові витрати відносяться на об’єкти ремонту пропорційно до нарахованої зарплати. Також в кінці місяця по закінченню ремонту фактичну вартість ремонтних робіт відносять на ті рахунки, де облічувалися витрати об’єктів.

На субрахунку 2342 облічуються витрати на утримання і експлуатацію вантажного автотранспорту. Який знаходиться на балансі Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро». Основним первинним документом роботи вантажного автотранспорту є подорожній лист вантажного автомобіля. Дані подорожніх листів по кожному водію та марці автомобіля групуються в накопичувальній відомості обліку роботи вантажного автотранспорту. Облік ведуть за такими статтями – заробітна плата з відрахуванням, паливо, МШП, амортизація, інші витрати. Протягом звітного періоду послуги автотранспорту списують на споживачів на підставі накопичувальної відомості обліку роботи вантажного автотранспорту. Щомісячно визначається фактична собівартість 1 т/км або 1 машинно-дня діленням всіх витрат за мінусом витрат, що припадають на машинно-дні на вартість т/км.

Господарські операції з обліку виробництва:

  1. Списано витрати по зарплаті працівників, зайнятих на виробництві продукції рослинництва – Д-т 231 К-т 661.

  2. Проведено відрахування на соціальні заходи – Д-т 231 К-т 65.

  3. Списано придбане насіння на посів – Д-т 231 К-т 208.

  4. Списано паливо на роботи в рослинництві – Д-т 231 К-т 203.

  5. Списано вартість добрив, які використано в рослинництві –Д-т231К-т208.

  6. Оприбутковано готову продукцію від урожаю – Д-т 27 К-т 231.

  7. Списано вартість зерна на використання у промисловому виробництві – Д-т 233 К-т 27.

  8. Оприбуткована готова продукція від промислового виробництва для реалізації – Д-т 26 К-т 233.

  9. Списано матеріали на послуги рем майстерні – Д-т 2341ц.в. К-т 20.

  10. Нараховано зарплату працівникам рем майстерні і проведено утримання з неї – Д-т 2341ц.в. К-т 66,65.

  11. Нараховано знос на рем майстерню – Д-т 2341ц.в. К-т 13.

  12. Списано цехові витрати на ремонт об’єктів – Д-т 2341 К-т 2341ц.в..

  13. Списано вартість ремонту трактору, зайнятого на роботах в рослинництві – Д-т 231 К-т 2341.

Машинно-тракторний парк є окремим структурним підрозділом Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро», який об’єднує потужну техніку – трактори, комбайни, с/г техніка. Складовими МТП також є машинні двори, гаражі, навіси. Облік витрат МТП ведуть на рахунку 235, який має 2 субрахунки: 2351 – утримання і експлуатація МТП; 2352 – утримання і експлуатація комбайнів та інших самохідних машин. Основним первинним документом обліку МТП є обліковий лист тракториста-машиніста. В ньому зазначають вид робіт, фактично виконаний обсяг робіт, норму виробітку, розцінку за норму виробітку, нараховану зарплату, витрати пального. Дані облікових листів групуються в накопичувальній відомості обліку використання МТП та в книзі обліку робіт і затрат. На субрахунку 2351 облічують витрати на утримання с/г машин, знарядь, які використовуються для обробітку грунту, сівби, збирання врожаю, а також витрати на утримання гаражів, машин, дворів. Облік ведуть за такими статтями:

  1. Паливо – облічують вартість палива, яке використане тільки на транспортних роботах тракторів.

  2. Зарплата з відрахуваннями – нараховується трактористам тільки на транспортних роботах тракторів.

  3. Запчастини – вартість запчастин. Використаних на ремонт поза межами майстерні.

  4. Буд.матеріали – вартість буд.матеріалів, витрачених на ремонт гаражів.

  5. МШП.

  6. Роботи і послуги.

  7. Амортизація.

Протягом року по кредиту 2351 відображають тільки планову собівартість транспортних робіт, яку відносять на споживачів послуг пропорційно до обсягу виконаних робіт в т/км або умовно-еталоних гектарів.

На 2352 субрахунку протягом року облічують витрати на утримання і експлуатацію зерно-буряко-збиральних комбайнів, гаражів, навісів. Аналітичні рахунки відкривають по кожній машині. Витрати облічують за такими статтями – матеріальні витрати, амортизація, інші витрати. Протягом року по кредиту 2352 не роблять ніяких записів. В кінці року після закінчення збирання врожаю ці витрати списують на відповідні культури пропорційно до зібраних площ.

Згідно методичних рекомендацій фактична собівартість продукції, робіт і послуг, допоміжних робіт визначається щомісячно, крім транспортних робіт тракторів. Тому аналітичні рахунки допоміжних виробництв Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» закриваються щомісячно в такій послідовності – реммайстерня, вантажний автотранспорт, транспортні роботи тракторів, які калькулюють 1 раз в кінці року. Об’єктами обчислення собівартості у вантажному автотранспорту є собівартість 1 т/км вантажоперевезень та 1 машинно-дня роботи спеціальних автомобілів і автомобілів на перевезення людей.

Обчислення собівартості продукції є заключним етапом бухгалтерського обліку процесу виробництва. При обчисленні собівартості обліковці Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» керуються Методичними рекомендаціями з планування обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) с/г підприємств. Об’єктами калькулювання є основна і суміжна продукція. Протягом року на аналітичних рахунках з обліку витрат на вирощування с/г культур відображається тільки основна частина їх витрат. Інша ж частина обчислюється окремо як самостійні об’єкти обліку. Через це в кінці року при розрахунку собівартості продукції виконують роботи у такій послідовності:

  1. Розподіляють між окремими об’єктами обліку витрати на утримання основних засобів.

  2. Визначають собівартість робіт та послуг допоміжних виробництв та списують калькуляційні різниці між фактичною та плановою собівартістю.

  3. Розподіляють загальні витрати на зрошення та осушення земель.

  4. Списують з витрат основного виробництва суми надзвичайних витрат.

  5. Розподіляють бригадні, цехові та загальновиробничі витрати.

  6. Визначають загальну суму виробничих витрат за об’єктами обліку.

  7. Визначають собівартість продукції рослинництва.

Картоплю оприбутковують з розподілом на стандартну і не стандартну. Не стандартну оцінюють за собівартістю кормових буряків з урахуванням їх поживності. Для розрахунку собівартості 1ц стандартної картоплі від загальної суми витрат на її вирощування і збирання віднімають вартість оприбуткованих стебел та не стандартної картоплі і ділять на кількість повноцінної картоплі.

Для цукрових буряків об’єктом розрахунку собівартості єє основна продукція – коренеплоди. Собівартість 1ц визначається діленням витрат без вартості гички, оціненої за розрахунково-нормативними витратами на кількість одержаної продукції.

Загальну суму витрат за вирахуванням вартості соломи розподіляють на зерно і зерновідходи пропорційно до питомої ваги повноцінного зерна, що міститься в зерновідходах. Собівартість 1ц зерна і зерновідходів визначають діленням витрат на фізичну масу зерна і зерновідходів після очищення і сущіння.

Собівартість 1ц насіння соняшнику визначають діленням загальної суми витрат без вартості побічної продукції на фізичну масу насіння після його доробки.

Собівартість 1ц продукції овочівництва відкритого грунту визначають діленням витрат без вартості побічної продукції на фізичну масу основної продукції.

Побічна продукція не калькулюється. Собівартість соломи, гички, стебел кукурудзи, корзинок соняшника та іншої побічної продукції рослинництва визначається виходячи з розрахунково-нормативних витрат на збирання, транспортування та інші роботи.

Для визначення собівартості продукції садівництва та ягідництва із загальної суми витрат поточного року виключається вартість садженців, паростків, оцінених за реалізаційними цінами та вартість пади лиці, оціненої за цінами можливої реалізації і ділять на кількість одержаної продукції.

Для визначення собівартості продукції окремої культури витрати на групу культур розподіляються між окремими видами продукції пропорційно її вартості за цінами реалізації.

Браком у виробництві вважають вироби, напівфабрикати, деталі, а також роботи, що не відповідають за своєю якістю встановленим стандартам або технічним умовам і не можуть бути використані за своїм прямим призначенням або можуть використовуватись тільки після проведення додаткових робіт з їх виправлення. Брак, який виникає у виробництві, відноситься до виробничих втрат і обчислюється в натуральному та грошовому виражені.

Виникнення браку у виробництві Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» оформлюють актом про брак. В ньому зазначають дані про забраковану продукцію – її вид, сорт, одиниці виміру, кількість, причини виникнення браку, винних осіб, вид браку. Акт підписується комісією в складі керівника або заступника керівника підприємства, головного бухгалтера, керівників відділів підприємства. Аналітичний облік за рахунком 24 «Брак у виробництві» у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть за видами виробництва продукції, за якою виник брак, а також у розрізі статей калькуляції. У кінці кожного місяця рахунок 24 закривається. Втрати від браку можуть бути відшкодовані винними особами.

Господарські операції з обліку браку у виробництві:

  1. Відпущено запчастини для виправлення браку – Д-т 24 К-т 20.

  2. Списано втрати від браку, виявленого в основному виробництві – Д-т 24 К-т 23.

  3. Відображено собівартість продукції, відправленої покупцю для заміни забракованої – Д-т 24 К-т 27.

  4. Оплачено готівкою витрати, пов’язані з виправленням браку – Д-т 24 К-т 30.

  5. Списано на витрати вартість втрат від браку у випадку, коли винних осіб не встановлено – Д-т 94 К-т 24.

Під напівфабрикатом власного виробництва розуміють продукт окремих технологічних фаз, який повинен пройти одну або декілька технологічних фаз обробки, перш ніж стати готовою продукцією. Проте для даної стадії він є закінченим продуктом.

Для контролю за напівфабрикатами керівники підрозділів Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» складають звіти руху напівфабрикатів, в яких зазначаються найменування і коди напівфабрикатів, надходження за джерелами постачання, витрати за напрямом, залишки на початок і кінець місяця. Періодично проводиться інвентаризація напівфабрикатів, за результатами якої облікові дані про залишки напівфабрикатів зіставляються з їх фактичною наявністю, виявляються розбіжності, визначаються їх наслідки та винні особи, вживаються заходи з виправлення недоліків у використанні та збереженні напівфабрикатів.

Аналітичний кількісно-сортовий облік напівфабрикатів у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть за місцями їх збереження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]