Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
102.88 Кб
Скачать

Облік розрахункових операцій

У процесі фінансово-господарської діяльності у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» постійно виникає потреба в проведенні розрахунків із своїми контрагентами. В результаті таких розрахунків виникає дебіторська і кредиторська заборгованості. Порядок обліку дебіторської заборгованості регламентується П(С)БО №10 «Дебіторська заборгованість».

Дебіторська заборгованість за роботи, товари, послуги відображається на рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками». Відносно балансу рахунок активний. По дебету відображається продажна вартість реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг, а по кредиту – сума платежу, яка надійшла в касу чи поточний рахунок від покупців. Аналітичний облік у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть за кожним покупцем окремо. Підставою для записів на 36 рахунок є первинні документи – накладна, товарно-транспортна накладна, податкова накладна (Додаток 7).

Господарські операції з обліку розрахунків з покупцями та замовниками:

  1. Реалізовано продукцію покупцю з одночасним визнанням доходу від реалізації - Д-т 361 К-т 70.

  2. Відображено податкове зобов’язання з ПДВ - Д-т 70 К-т 641.

  3. Надійшли кошти від покупців в касу - Д-т 301 К-т 361.

  4. Надійшли кошти на поточний рахунок від покупців - Д-т 311 К-т 361.

  5. Списано безнадійну дебіторську заборгованість покупців - Д-т 38 К-т 36.

  6. Погашено довгострокову позику банку коштами покупців - Д-т 50 К-т361.

У ряді випадків Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» під поставку ТМЦ або під виконання робіт, а також при оплаті продукції і робіт, прийнятих від замовників за частковою готовністю, може видавати аванси. Авансові платежі постачальникам та іншим підприємствам оформлюють платіжними дорученнями, в яких міститься посилання на укладений договір. Підтвердженням проведених платежів є виписка банку. Зарахування оформлюється довідкою бухгалтерії.

Облік розрахунків за виданими авансами ведуть на субрахунку 371 «Розрахунки за виданими авансами». Відносно балансу рахунок активний. По дебету відображається перераховані кошти у вигляді авансів , а по кредиту - надходження товарів або зарахування авансу, раніше виданого постачальнику.

Господарські операції з обліку виданих авансів:

  1. Перераховано аванс постачальнику з поточного рахунку - Д-т 371 К-т311.

  2. Відображено податковий кредит з ПДВ - Д-т 641 К-т 644.

  3. Оприбутковано товари, за які раніше був перерахований аванс - Д-т 28 К-т 371.

  4. Зараховано аванс, раніше виданий постачальнику - Д-т 631 К-т 371.

Облік розрахунків з підзвітними особами у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть на субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами». Відносно балансу рахунок активний. По дебету відображається видача коштів підзвітній особі для майбутніх витрат. По кредиту – їх списання.

Направлення працівника у відрядження оформлюється наказом керівника, а також виписується посвідчення про відрядження. Фактичний час перебування у відряджені визначається за відмітками і посвідчені про відрядження. Підзвітній особі, яка їде у відрядження, відшкодовується вартість проїзду до місця призначення і назад при наявності проїзного квитка, вартість проживання при наявності квитанції готелю, добові витрати, які виплачуються за кожен день перебування у відряджені, включаючи не робочі і святкові дні і час перебування у дорозі. Після повернення з відрядження підзвітна особа повинна на протязі 3-х днів відзвітуватися про використанні кошти і скласти звіт про використання коштів (Додаток 8), до якого прикладаються всі первинні документи.

Господарські операції з обліку розрахунків з підзвітними особами:

  1. Видано кошти з каси підзвітній особі - Д-т 372 К-т 301.

  2. Підзвітна особа придбала МШП - Д-т 22 К-т 372.

  3. Відображено податковий кредит з ПДВ - Д-т 641 К-т 372.

  4. Списано витрати на відрядження головного бухгалтера - Д-т 92 К-т 372.

  5. Внесено в касу невикористанні підзвітні кошти - Д-т 301 К-т 372.

Для обліку розрахунків за нарахованими доходами призначено субрахунок 373 «Розрахунки за нарахованими доходами». Відносно балансу рахунок активний. По дебету відображаються суми нарахованих дивідендів, процентів, а по кредиту – отримання цих доходів. Субрахунок 373 призначений для нарахування дивідендів, процентів, роялті від спільної діяльності підприємств, від участі в асоційованих, дочірніх підприємствах. Документами, якими оформлюються операції з розрахунків за нарахованими доходами, є довідки та розрахунки бухгалтерії, договори.

Господарські операції з обліку розрахунків за нарахованими доходами:

  1. Нараховано дивіденди по інвестиціях в спільне підприємство - Д-т 373 К-т 14.

  2. Нараховано відсотки по фінансовій оренді - Д-т 373 К-т 73.

  3. Отримано дивіденди, проценти, роялті на поточний рахунок - Д-т 311 К-т 373.

Субрахунок 374 «Розрахунки за претензіями» служить для контролю за договірною дисципліною та відшкодуванням витрат при доставці вантажів і порушення умов договорів поставки. Всі претензії пред’являються в письмовій формі і повинна бути підписана керівником.

Облік розрахунків за претензіями ведуть на 374 субрахунку. Відносно балансу рахунок активний. По дебету відображається сума пред’явленої претензії, по кредиту – задоволення претензії. Підставою для записів на 374 рахунок є акти приймання вантажів, рішення органів суду, письмова згода постачальника на задоволення претензії.

Господарські операції з обліку розрахунків за претензіями:

  1. Пред’явлено постачальнику претензію за нестачу матеріальних цінностей - Д-т 374 К-т 63.

  2. Надійшли виробничі запаси від постачальника в рахунок задоволення претензії - Д-т 20 К-т 374.

Матеріальний збиток може бути завданий підприємству як навмисно, так і в наслідок недбалого ставлення МВО. Розмір збитку визначається шляхом проведення інвентаризації майна. Розмір збитку визначають відповідно до Порядку визначення розміру збитку від розкрадання, нестачі і псування матеріальних цінностей, затвердженого Кабінетом Міністрів України. При виявлені нестач їх відносять на МВО. Якщо МВО відсутня, то суму нестач списують на 947 рахунок «Нестачі і втрати від псування цінностей».

Для обліку розрахунків з працівниками по виявлених нестачах у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» передбачено рахунок 375 «Розрахунки за відшкодування завданих збитків». Відносно балансу рахунок активний. По дебету відображається сума, яку повинна відшкодувати МВО, по кредиту – одержання коштів чи інших активів в рахунок відшкодування.

Господарські операції з обліку розрахунків за відшкодування завданих збитків:

  1. Відображено суму, що підлягає відшкодуванню винною особою - Д-т 375 К-т 316.

  2. Отримано в касу відшкодування - Д-т 301 К-т 375.

  3. Одержано виробничі запаси від МВО в рахунок відшкодування завданого збитку - Д-т 20 К-т 375.

Облік розрахунків з іншими дебіторами у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть на субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами». На цьому рахунку облічуються операції не товарного характеру: розрахунки з працівниками підприємства за товари, продані в кредит, за надані позики.

Господарські операції з обліку розрахунків з іншими кредиторами:

  1. Утримано із зарплати аліменти - Д-т 661 К-т 377.

  2. Видано позику на індивідуальне житлове будівництво з каси - Д-т 377 К-т 301.

  3. Відображено дохід від здачі майна в оренду - Д-т 377 К-т 713.

При здійснені виробничої діяльності не всі борги повертаються підприємству. Частина дебіторської заборгованості залишається неповерненою і тому у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» завжди є сумнів у повному погашенні наявної дебіторської заборгованості. П(С)БО №10 передбачає створення резерву сумнівних боргів. Облік резерву сумнівних боргів ведуть на рахунку 38. Відносно балансу рахунок контрактивний. Є регулюючим рахунком до рахунку 36. По дебету – створення резерву, а по кредиту – його списання чи використання. Величина резерву сумнівних боргів визначається як добуток суми дебіторської заборгованості на коефіцієнт сумнівності. У Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» щоквартально на дату складання балансу проводиться нарахування резерву сумнівних боргів. Первинним документом для нарахування резерву є розрахунок бухгалтерії.

Створено резерв сумнівних боргів – Д-т 944 К-т 38. Якщо борг підприємства-дебітора вважається безнадійним, то він списується за рахунок резерву сумнівних боргів – Д-т 38 К-т 36. Якщо суми резерву не вистачає для покриття боргу, то створюється дебетове сальдо по рахунку 38 або безнадійна заборгованість відноситься на інші витрати операційної діяльності – Д-т 94 К-т 36.

Довгостроковим вважається вексель, час обороту якого перевищує 12 місяців з дати балансу. Облік довгострокових векселів виданих у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть на рахунку 51 «Довгострокові векселі видані». Рахунок пасивний. По кредиту відображається видача векселя в забезпечення за одержані ТМЦ, виконані роботи, надані послуги, а по дебету – погашення заборгованості по виданому векселю.

Господарські операції з обліку довгострокових векселів виданих:

  1. Видано довгостроковий вексель в рахунок погашення заборгованості перед постачальником – Д-т 631 К-т 511.

  2. Погашено довгостроковий вексель в безготівковій формі – Д-т 51 К-т 311.

Облігація – це цінний папір, що засвідчує внесення його власником грошових коштів і підтверджує зобов’язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу у передбачений в ньому термін з виплатою фіксованого відсотка. Крім самих облігацій, документам з обліку довгострокових зобов’язань за облігаціями можуть виступати виписки банку, довідки та розрахунки бухгалтерії. Для обліку розрахунків за випущеними та сплаченими власними облігаціями, строком погашення більше 12 місяців з дати балансу, у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначено рахунок 52 « Довгострокові зобов’язання за облігаціями. Рахунок пасивний. По кредиту ведуть облік боргових зобов’язань за номінальною вартістю облігацій, а по дебету – погашення заборгованості за розрахунками з власниками облігацій.

Господарські операції з обліку облігацій:

  1. Продані облігації за готівку – Д-т 301 К-т 521.

  2. Викуплено або погашено облігації – Д-т 521 К-т 301.

Згідно П(С)БО №14 «Оренда» при передаванні майна у фінансову оренду, його вартість та зобов’язання, пов’язанні з орендою, відображаються в балансі орендаря. Первинними документами з обліку довгострокових зобов’язань з оренди є розрахунки та довідки бухгалтерії, платіжні доручення , виписки банку, акт приймання-передачі основних засобів, видаткові касові ордери. Облік довгострокових зобов’язань з оренди у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» ведуть на рахунку 53 «Довгострокові зобов’язання з оренди». По кредиту нараховується заборгованість перед орендодавцем за отриманні об’єкти довгострокової оренди, а по дебету – погашення заборгованості. Рахунок пасивний.

Господарські операції з обліку оренди:

  1. Отримано устаткування у фінансову оренду – Д-т 109 К-т 53.

  2. Нараховано проценти за оренду – Д-т 952 К-т 684.

  3. Нарахована орендна плата – Д-т 53 К-т 611.

  4. Сплачено орендну плату – Д-т 61 К-т 311.

  5. Сплачено відсотки за орендну плату – Д-т 6847 К-т 311.

Відстрочені податкові зобов’язання – це тимчасова різниця у сумі податку на прибуток, яка виникає внаслідок невідповідності суми прибутку за даними бухгалтерського обліку і прибутку, що підлягає оподаткуванню. Нараховано податок на прибуток, розрахованого за податковою декларацією: Д-т 98 К-т 64 – на суму податку, розрахованого за даними бухгалтерського обліку; Д-т 17 К-т 64 – на різницю між сумою податку в податковому обліку та сумою цього ж податку в бухгалтерському обліку. Якщо сума податку на прибуток, обчисленого за даними бухгалтерського обліку, більша ніж сума цього ж податку, обчисленого за даними податкового обліку, то виникають відстрочені податкові зобов’язання, як відображаються по К-т 54 рахунку. Нараховано податок на прибуток за даними податкового обліку – Д-т 98 К-т 64,54.

Для узагальнення інформації про розрахунки з іншими кредиторами та за іншими операціями, заборгованість за якими не є поточним зобов’язанням та облік яких не відображається на вищезгаданих рахунках, призначено рахунок 55 «Інші довгострокові зобов’язання». Первинними документами з обліку інших довгострокових зобов’язань можуть бути прибуткові касові ордери, виписки банку, платіжні доручення, довідки та розрахунки бухгалтерії.

Господарські операції з обліку інших довгострокових зобов’язань:

  1. Отримано зворотну фінансову допомогу в касу – Д-т 301 К-т 55.

  2. Погашено заборгованість по довгострокових зобов’язаннях за рахунок грошових коштів – Д-т 55 К-т 301.

Для узагальнення інформації про стан розрахунків за поточними зобов’язаннями, переведеними зі складу довгострокових, при настанні строку погашення протягом 12 місяців з дати балансу, призначено рахунок 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями». Підставою для цього є довідки бухгалтерії, складені на основі договорів, актів приймання-передачі векселів та інших документів, в яких зазначено погашення довгострокової кредиторської заборгованості.

Короткостроковий вексель виданий – це вексель, який забезпечує заборгованість перед постачальниками, підрядниками й іншими кредиторами терміном менше 12 місяців. Для обліку розрахунків по короткострокових векселях виданих у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначено рахунок 62 «Короткострокові векселі видані». Рахунок пасивний. ПО кредиту відображається видача векселя, по дебету – погашення заборгованості за виданим векселем.

Господарські операції з обліку короткострокових векселів виданих:

  1. Погашено заборгованість перед постачальником векселем виданим – Д-т 631 К-т 621.

  2. Погашено заборгованість перед бюджетом – Д-т 64 К-т 621.

  3. Погашено виданий вексель готівкою – Д-т 621 К-т 301.

По відношенню до постачальників Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» виступає покупцем їхніх ТМЦ, різних послуг, включаючи газо-, водо-, електропостачання, послуги зв’язку, послуги по переробці продукції. Взаємовідносини між постачальником і покупцем оформлюються договором купівлі-продажу (Додаток 9). Для отримання матеріальних цінностей від постачальника, постачальник виписує рахунок фактуру, а підприємство –замовник на підставі рахунку-фактури складає платіжне доручення. Для отримання ТМЦ представник підприємства-замовника повинен пред’явити довіреність. Постачальник, відвантажуючи ТМЦ, виписує накладну і податкову накладну. Накладна служить підставою для оприбуткування ТМЦ. А податкова накладна – для відображення податкового кредиту. ТМЦ, які надійшли від постачальника, оприбутковуються за купівельною вартість, за мінусом ПДВ.

При виконанні робіт підрядною організацією оформлюється акт виконаних робіт та податкова накладна.

Облік розрахунків з постачальниками та підрядчиками ведуть на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та відрядниками». Відносно балансу рахунок пасивний. По кредиту відображається заборгованість перед постачальниками за отриманні ТМЦ та послуги, а по дебету – погашення цієї заборгованості або її списання.

Господарські операції з обліку розрахунків з постачальниками та підрядчиками:

  1. Оприбутковано виробничі запаси, які надійшли від постачальника -

      1. Д-т 20 К-т 631.

  2. Відображено податковий кредит з ПДВ - Д-т 641 К-т 631.

  3. Розрахувалися з постачальником готівкою - Д-т 631 К-т 301.

  4. Розрахувалися з постачальником за рахунок підзвітних сум - Д-т 631

      1. К-т 372.

  5. Пред’явлено претензію постачальнику - Д-т 374 К-т 631.

Згідно чинного законодавства підприємства та організації сплачують податки та платежі до бюджету. Філія ТОВ «Юнігрейн-Агро» є платником фіксованого сільськогосподарського податку та знаходиться на спеціальному режимі оподаткування. Облік розрахунків за податками і платежами ведуть на рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами». Рахунок пасивний. По кредиту відображається нарахування податків, а по дебету – їх сплата.

Господарські операції з обліку розрахунків за податками і платежами:

  1. Відображено податкове зобов’язання з ПДВ – Д-т 70 К-т 64.

  2. Відображено податковий кредит з ПДВ – Д-т 64 К-т 63.

  3. Нараховано ФСП – Д-т 91 К-т 64.

  4. Нараховано податок з власників транспортних засобів – Д-т 92 К-т 64.

  5. Нараховано податок на прибуток – Д-т 98 К-т 64.

Облік розрахунків за страхуванням ведеться за зборами на обов’язкове державне пенсійне страхування, на обов’язкове соціальне страхування, на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття, за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, страхуванням майна та за іншими розрахункам зі страхування. Порядок нарахування таких зборів регулюється чинним законодавством. Для обліку розрахунків за всіма видами страхування у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначений рахунок 65 « Розрахунки за страхування».

Господарські операції з обліку розрахунків за страхування:

  1. Проведено відрахування від заробітної плати робітників основного виробництва за всіма видами страхування – Д-т 23 К-т 65.

  2. Проведено утримання із зарплати: до Пенсійного фонду – Д-т 661 К-т 651; до Фонду соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності – Д-т 661 К-т 652; до Фонду соціального страхування на випадок безробіття – Д-т 661 К-т 653.

  3. Погашено з поточного рахунку заборгованість перед: Пенсійним фондом – Д-т 651 К-т 311; Фондом соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності – Д-т 652 К-т 311; Фондом соціального страхування на випадок безробіття – Д-т 653 К-т 311; Фондом соціального страхування від нещасних випадків – Д-т 656 К-т 311.

Рахунок 67 «Розрахунки з учасниками» у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначений для обліку з засновниками та учасниками підприємства, пов’язаних з розподілом прибутку (дивідендів). Відносно балансу рахунок пасивний. По кредиту відображається заборгованість підприємства перед учасниками, а по дебету – погашення цієї заборгованості. На субрахунку 671 облічують дивіденди, нараховані власникам простих та привілейованих акцій за рахунок прибутку. На субрахунку 672 облічують інші виплати, нараховані засновникам за користування майном а також проводять розрахунки з учасниками підприємства при їх вибутті. Нарахування дивідендів ведеться у відомості обліку дивідендів. Виплата дивідендів здійснюється готівкою, чеком, платіжним дорученням.

Господарські операції з обліку розрахунків з учасниками:

  1. Нараховано дивіденди за рахунок прибутку – Д-т 44 К-т 671.

  2. Виплачено дивіденди готівкою – Д-т 671 К-т 301.

  3. Спрямовано дивіденди на збільшення статутного капіталу – Д-т 67К-т 40.

  4. Зменшено статутний капітал при вибутті засновника – Д-т 40 К-т 672.

  5. Повернуто частку засновнику готівкою – Д-т 672 К-т 301.

Для обліку розрахунків за іншими операціями у Філії ТОВ «Юнігрейн-Агро» призначено рахунок 68 «Розрахунки за іншими операціями». Рахунок пасивний. На субрахунку 681 відображають суми попередньої оплати, отриманої від покупців. На субрахунку 684 облічують нараховані відсотки за використання коштів або товарів, отриманих у кредит. На субрахунку 685 облічують розрахунки за операціями не комерційного характеру.

Господарські операції з обліку розрахунків за іншими операціями:

  1. Отримано аванс від покупців на поточний рахунок – Д-т 311 К-т 681.

  2. Нараховано відсотки за користування кредитом – Д-т 951 К-т 684.

  3. Сплачено відсотки з поточного рахунку – Д-т 684 К-т 311.

  4. Відображено витрати на аудиторські послуги – Д-т 92 К-т 685.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]