Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_gotovi_bileti (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

2.Фактори, що протидіють картельним угодам

В економіці існує багато факторів, що протидіють укладанню нових картельних угод та руйнують старі. До них, зо­крема, належать:

  • відмінності у витратах та обсягах продаж фірм-олігополістів. За таких умов не збігатимуться ціни, що максимізують економіч­ний прибуток кожної фірми;

  • при "м'якій" олігополії кількість фірм у галузі надто велика для досягнення погоджених дій;

  • економічні коливання, насамперед спади ділової активності, підштовхують фірми до порушення угод та спроби самостійно дола­ти труднощі;

  • економічний прибуток у галузі може приваблювати нових виробників, які не є учасниками угоди;

  • серед учасників угоди може бути шахрайство, тобто таємне зниження цін для отримання додаткових замовлень;

  • державне регулювання економіки через обмеження цін, при­тягнення до адміністративної, матеріальної та кримінальної відпові­дальності учасників цінового зговору.

3. тест відкритого типу:

3.1. Обсяг пропозиції – це кількість товару, яку продавці можуть запропонувати для продажу на даному ринку в даний час

3.2. Монополістична конкуренція – це структура ринку, де присутня досить велика кількість виробників, кожний з яких володіє незначною часткою ринку, однак має обмежений вплив на рівень ціни

5.Визначте за даними таблиці 3 – з наймом якого працівника граничний продукт почне скорочуватися та чому дорівнює граничний продукт 6-го робітника

L, чол.

0

1

2

3

4

5

6

Q, шт.

0

40

90

126

150

165

180

Розв’язок: знайдемо граничний продукт за формулою МР= Q/ L; MP1=40; MP2=50; MP3=36; MP4=24; MP5=15; MP6=(180-165)/(6-5)=15. Відповідь: отже, MPL почне скорочуватись з наймом 3-го робітника, MPL 6-го працівника становить 15.

Білет 16

1.Еластичність попиту за доходами, перехресна еластичність.

Еластичність попиту за доходами ( )- співвідношення між відносною зміною кількості попиту і відносною зміною доходу споживача.

Якщо >0- для нормальних товарів: збільшується дохід, збільшується попит;

>1- для предметів розкоші;

<0- для неякісних товарів;

=0- це означає, що споживання даного товару взагалі не залежить від рівня доходу споживача (сіль).

Перехресна еластичність. Коефіцієнт перехресної еластичності показує відсоткову зміну в кількості придбаних товарів Х у відповідь на одновідсоткову зміну ціни будь-якого товару Y.

Якщо >0, то зі зростанням ціни на товар Y підвищується попит на товар Х. Характерний для товарів субститутів. Чим кращий субститут, здатний замінити певний товар, тим тісніший буде зв'язок між цінами та попитом, а отже більша еластичність.

<0, для комплементарних благ. Чим більшою мірою наявність одного блага визначає сенс придбання іншого, тим більшим за модулем буде значення еластичності.

=0, для товарів, які взагалі не пов’язані між собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]