Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_gotovi_bileti (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

2.Економічна рента

Рента - це ціна, що сплачується за використання землі та ін­ших природних ресурсів, кількість яких жорстко обмежена. Оскіль­ки пропозиція землі абсолютно нееластична, то єдиним дійовим фактором визначення ренти є попит на землю. Він залежить від ці­ни продукції, що вирощується на землі, продуктивності землі та ціп на ресурси, що використовуються разом із землею (добрива). Від­повідно крива попиту переміщується вправо і вліво.

Оскільки земля має різну природну родючість, то власник ро­дючішої землі отримуватиме додатковий економічний прибуток. Він називається диференційною рентою. Власники кращих земель можуть отримувати диференційну ренту навіть у довготривалому періоді, тому що кількість землі обмежена і хтось вже користується родючою землею, а диференційна рента не може бути ліквідована за рахунок перетікання капіталу.

Однак родючість землі може змінюватися внаслідок економі­чної діяльності людини. Економічна родючість землі може також приносити диференційну ренту. Але відмінності економічної ро­дючості менш стабільні і можуть бути ліквідовані, якщо конкурен­ти перейдуть до аналогічного використання землі.

З величиною ренти пов'язана ціна землі:

P = R/r,

де Р - ціна землі, R - рента, г - банківський відсоток.

На графіку показано, як визначається ціна (рента) за використання землі. Криві попиту і пропозиції перетинаються у рівноважній точці е. Саме цій точці відповідає рівень ренти за землю. Якби рента встановилася на рівні, вищому за рівноважну ціну, то величина попиту на землю з боку всіх фірм була б меншою від наявної кількості землі, що пропонується. За цієї умови окремі земельні власники не змогли б здати в оренду (тимчасове користування) свої земельні ділянки. Тому вони пропонували б їхню землю дешевше і, отже, одержали б менший розмір ренти. Так само рента не могла б довго залишатися і нижчою від рівноважного рівня.

R-рента

L-кількість попиту- пропозиції землі

R1-рівноважна ціна землі

Q-кількість землі

e- точка рівноваги

Обсяг землі, що пропонуєть­ся на ринку, обмежений і не змі­нюється із зміною її ціни, тому пропозиція землі є зовсім нееластичною. Так само буду­ється крива пропозиції інших обмежених природних ресурсів (ро­довища корисних копалин, при­вабливі для туризму території, природні водойми, ріки тощо).

Кількість землі

Механізм форму­вання ренти

3. Тест відкритого типу:

3.1. Середній продукт (АТР) – це обсяг сукупного продукту в розрахунку на одиницю певного фактора виробництва

3.2. Крива байдужості – це крива, що демонструє можливі комбінації двох благ, які дають споживачу рівний обсяг задоволення потреби (чи корисності) і відповідає певній величині загальної корисності.

5.Визначте прибуток, який отримає фірма на досконало конкурентному ринку, якщо фірма виробляє 20 тис. телефонів на рік за середніх змінних витратах 17,5 грн. та середніх витратах – 21,5 грн., ринкова ціна телефону – 25 грн.

Розвязок: виручка від реалізації телефонів становить:TR=P*Q=25*20000=500тис. грн.; в-ти становлять ТС=АС*Q=21,5*20000=430 тис.грн. Р= TR – ТС=500-430=70 тис.грн. В-дь: прибуток фірми становить 70 тис.грн

Білет 23

1.Зміна та ефект масштабу виробництва

При зміні масштабу виробництва віддача від ресурсу може бути:

  • Зростаюча

  • Динамічна (нейтральна)

  • Спадна

Зростаюча віддача від масштабу відбувається тоді, коли обсяг виробництва продукції зростає відчутніше, ніж обсяги використання ресурсів.

Причини зростаючого ефекту:

  • Поділ праці

  • Поліпшення менеджменту (управління)

  • Збільшення масштабів виробництва не вимагає пропорційного збільшення всіх ресурсів

Нейтральна реакція: незалежно від збільшення чи зменшення залучення ресурсів, середня продуктивність праці залишається незмінною.

Спадна віддача від масштабу виробництва відбувається тоді, коли випуск продукції зростає менш відчутніше, ніж зростають обсяги використаних факторів виробництва.

Причини:

  • При збільшенні кількості управлінського персоналу, зменшується оперативність (ефективність) управління.

  • Зростання трансакційних витрат (змін права власників).

  • Опортуністична поведінка (ухилення від умов контракту, крадіжка, брехня).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]