Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_testovi_pitannya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
358.4 Кб
Скачать

«Невидима рука» А. Сміта. Суть «невидимої руки» полягала у пропаганді таких суспільних прав і умов, за яких завдяки вільній конкуренції підприємців і через їх власні інтереси ринкова економіка буде якнайкраще вирішувати суспільні завдання і приведе до гармонії власну і колективну волю з максимально можливою користю для всіх і кожного. Принцип природної свободи- дія «невидимої руки».

«треті особи» у процесі відтворення за Мальтусом. До них відносить споживачів, котрі не беруть участь у в-ві товарів, але отримують доходи, напр, землевласники, що мають ренту.

Виберіть представників неоліберального напряму: В. Репке, А. Рюстов, В. Ойкен, Ф. Бьом, А. Мюллером-Армаком, Л. Ерхардом.

Визначте осн положення клас політ економії. Виникла з розвитком капі­талізму, її засновники У. Петті, А. Сміт, Д. Рікардо. Класична політекономія – це напрямок економічної думки(кін 18-19 ст) представники якої розвінчали ідеї меркантилізму, заклали наукову базу методологічних і теоретичних досліджень ринкової економіки.

Головна особливість – пропаганда ідеї „чистої” економічної теорії і доцільність політики свободи торгівлі або економічного лібералізму.На відміну від меркантилістів класики політичної еко­номії предметом дослідження обрали сферу виробництва.

Поява середньовічних міст була зумовлена: Зменшенням зовнішньої загрози, розвитку ремесла, торгівлі, загальним економічним піднесенням, успіхами в сільськогосподарському виробництві та вивільненні частини населення для занять ремеслом, зростаючі потреби людей у промислових виробах; розвиток торгівлі, обміну, товарно-грошових відносин. Середземноморські міста - центри левантійської торгівлі.

Технократичний інституціоналізм Т.Веблена характеризувавсяОснову розвитку суспільства й економіки як його частини було покладено психологічні чинники — звички, поведінку, традиції, уявлення, прагнення. Предмет політекономії Т. Веблен визначив як поведінку людини стосовно матеріальних засобів існування, що свідчить про гіпертрофію психологічних чинників. Учення Т. Веблена відрізнялось особливим критицизмом — засуджувались і критикувалися не тільки ортодоксальні погляди, а й сам капіталістичний спосіб виробництва. Різко негативним було ставлення Т. Веблена до процесів монополізації, зростання розмірів і сили корпорацій, ліквідації вільної конкуренції. Історичний розвиток він трактував як виникнення, зростання суперечностей між інституційним і зовнішнім середовищами та поступове їх вирішення, а рушійною силою історичної еволюції вважав переважно технічний і технологічний прогрес засобів виробництва.

Для П. Буальгібера були притаманні такі ідеї: Буагільбер виступає за реформування податкової системи, проти державного регулювання цін на зерно. Буагільбер розуміє об'єктивну суть економічних законів, які ді­ють як закони природи. Природу він ототожнює з Провидінням, тобто з Богом. Він виступає проти втручання держави в економічне життя. Буагільбер доводить, що справжнє багатство нації — це різні корисні речі, а передовсім продукти землеробства. Джерелом багатства є праця. Він оголошує себе “адвокатом сільського господарства. Він вбачав ціну головним чинником у збуті продукції. Метою товарного виробництва Буагільбер вважає споживання, золото і срібло можна замінити паперовими грішми.

Застосування нових фільварків в Україні означало: Маючи в своєму розпорядженні величезні наділи, феодали почали поступово перетворювати свої володіння на комерційно зорієнтовані господарства, що отримали назву фільварків. Посилилось кріпосне право.

"Економічний лібералізм" це…напрям, який заперечує необхідність суттєвого державного втручання в економічні процеси. При цьому вважається, що конкурентний ринковий механізм сам здатен матеріально і об’єктивно регулювати економіку.

Laissez-faire— «принцип невтручання» — економічна доктрина, згідно якої державне втручання в економіку повинне бути мінімальним, зосереджене на захисті людей та їх власності, національній безпеці, та надання обмеженої кількості суспільних благ, таких як дороги

"Економічний лібералізм" це екнономічна політика в якій…Кейнсіанська революція поклала край досі неподільному пану­ванню доктрини «laisser faire, laisser passer» («дайте змогу робити, дайте змогу іти») — цього полум'яного заклику економістів XVIII ст., звернутого до держави. Це була справжня революція в економічному мисленні: відбулася раптова й дивовижно швидка трансформація усієї теоретичної сфери, включаючи метафізичне «бачення» економічного процесу, з якого починалися всі попередні теорії. Кейнс збудив віру в те, що уряди можуть ліквідувати депре­сію та безробіття, регулюючи державні витрати та податки.

Залізний закон заробітної плати Т.Р. Мальтуса. «Залізний закон заробітної плати» Мальтуса випливає з його теорії народонаселення і відповідно до якого зарплата в суспільстві нібито не може зростати, незмінно залишаючись на низькому рівні. Мальтус вважав, що процес зростання кількості населення призведе економіку до такого стану, за якого робітники одержуватимуть лише мінімум засобів існування. Він зробив висновок, що коли зарплата перевищує мінімум засобів споживання, то чисельність населення зростає, а коли вона нижча від мінімуму – зменшується. Лише при зарплаті, що забезпечує фізично необхідний мінімум матиме місце стабільна рівновага населення.

«Новим курс” Рузвельта – це заходи із запровадження централізованого планування і стимулювання економіки США яка провадилась адміністрацією президента США Франкліна Делано Рузвельта задля подолання Великої депресії в період між 1933 і 1940 рр. «Новий курс» являв собою, по суті, комплекс окремих, не завжди пов'язаних між собою заходів і ідей які пропонувались мало не щодня.

«Свобода торгівлі» - вільним обміном товарів між країнами. фрітредерство (від "фрі тред" — вільна тор­гівля). Його суть полягала в повному звільненні від мита майже всіх товарів АБО ЕКОНОМІЧНИМ ЛІБЕРАЛІЗМОМ.

Вульгарна політекономія пояснює відхід від трудової теорії вартості і приховування експлуататорської суті відносин між найманими робітниками і капіталістами.

«Революція цін»(викликана напливом золота та срібла з нового світу). революція, яка привела до значного підвищення цін в XVI ст. в Західній Європі, де до того ціни на промислові й сільськогосподарські товари були майже стабільними.

«Холодна війна» - гонка озброєнь та наукових досягнень між США і СРСР у 50-х 80-х рр.

А. Сміт дав визначення вартосі таким чином. Стверджував про два різні значення терміна "вартість": як корисність будь-якого предмета (споживча вартість) і як володіння певним товаром (мінова вартість). Однак не розкрив сутності товару як діалектичної єдності, щопередбачало взаємозумовленість, взаємо перехід, суперечливість та ін.) споживчої і мінової вартостей, відповідних видів праці, що були підґрунтям кожної з них (як глибшої сутності – сутності другого порядку).

Алод –це приватна сімейна власність(феодальне землеволодіння), яка вільно відчужувалася — продавалася, обмінювалася, заповідалася і дарувалася без дозволу громади (мар­ки), притаманна для Англії.

Американський інституціоналізм, його загальна хар-ка. Інституціоналізм — своєрідний напрям в економічній науці. Йо­го своєрідність полягає насамперед у тім, що прихильники інститу­ціоналізму в основу аналізу беруть не тільки економічні проблеми, а зв'язують їх з проблемами соціальними, політичними, етичними, правовими тощо.

Батьківщина сучасної бухгалтерії є: Італія (Венеція).

В “Економічній таблиці” Кене розглядає 3 класи: клас виробників:капіталіст.фермер,наймані виробники; клас власників: землевласники; некорисний клас: промисловці,торговці;

В економічному житті стародавньої Індії вирішальна роль належала: С/Г, землеробству.

В кінці першої світової війни провідною країною світу стала: США

В концепції Д. Рікардо «Про ренту» говориться, як про «частку продукту землі, яка виплачується землевласнику за користування першопочатковими і такими, що не руйнуються силами грунту». Плата за ренту вища на ділянках з родючим грунтом, враховується також віддаленість від міста. Рента не суперечить закону вартості. Вивів теорію про убуваючу родючість грунту.

В розробку яких економічних теорій значний внесок вніс М.Туган-Барановський: ,теорії ринку, закон інвестиційної теорії циклів

В середині 1929 р. Японія опинилася в епіцентрі світової економічної кризи, в результаті якої найтяжчого удору зазнала галузь: суднобудування, торгівля.

В Українській козацькій державі фінанси підпорядковувались: головній пйдскарбній АБО ГЕТЬМАНУ.

В чому осн.фактор виключного рантьєрства у Фр? У с/г

В чому полягає головна перевага електроенергії. Транспортабельність та простота в добуванні та використанні.

Великі географ. відкритя тісно повязані з «револ цін» тому, що золото та срібло почало з нецінюватися. Великі географічні відкриття мали важливе зна­чення для господарства Західної Європи. Виникли економічні зв'язки між найвіддаленішими землями і народами різної матеріальної культури. Торгові шляхи перемістилися з Середземномор'я на океан. Зовнішня торгівля у XVI — XVIII ст. стала світо­вою. З американського континенту в Європу були завезені кукурудза, картопля, тютюн, какао, ваніль, індики. Європа віддячилася Новому Світові збіжжям, овочами і фруктами, різного роду тваринами. Поча­лося формування світового ринку.

Небачений приплив до Європи благородних металів зумовив так звану революцію цін. Вона почалася насамперед в Іспанії, яка отримувала значну частку колоніального золота і срібла. Зросли ціни на това­ри в Іспанії, Португалії, Франції , Англії. Одночасно почалося здешевлення дорогоцінних ме­талів. Внаслідок революції цін найбільше збагати­лися купці, що займалися посередницькою торгів­лею, збільшилися прибутки промисловців. Приско­рився перехід до мануфактурного виробництва.

Виберіть представників неоліберального напряму:

Неолібералізм репрезентований багатьма школами, що з них відомішими є лондонська(Ф. Хайєк), чиказька(М. Фрідмен), фрейбурзька(В. Ойкен та Л.Ерхард), паризька(М. Алле).

Вивіз капіталу за кордон в другій половині XIX ст. мав для Англії такі наслідки… вклад грошей, новітні технології, мала собівартість, дешева робоча сила, колонії, застаріле обладнання. Англійські підприємці та банкіри віддавали перевагу експорту капіталу за кордон, в колонії та залежні країни, в яких наявність дешевої робочої сили забезпечувала їм високі прибутки. Вивіз капіталу був бажаним також з огляду на зростаючі потреби в колоніальній сировині — нафті, руді, кольорових металах, каучуку та ін.

Визначальну роль в економічному житті Західної України в 20-30-ті роки XX ст. відігравала: Селянська кооперація, виробнича кооперація.

Визначить основну концепцію монетаризму:

Концепція монетаризму базується на протилежних позиціях. Згідно з її положеннями високий ступінь макроекономічної стабільності найкращим чином забезпечує система вільного ринку, що діє на основі конкуренції за умови мінімізації втручання держави у функціонування економіки. Визнається, що коливання сукупних витрат впливають саме на ціни продукції та ресурсів, а не на рівні виробництва і зайнятості.

Визначте історичні передумови формування критичного напряму в політичній економії: початок XIX ст. ознаменувався бурхливим розвитком капіталізму, що був прискорений промисловим переворотом. Розвиток капіталістичних відносин супроводжувався занепадом і розкладом дрібного виробництва, майновим розшаруванням і зубожіння значної чатини населення (особливо найманих виробників). Капіталістичну економіку починають розхитувати економічні кризи.

Визначте основне положення німецької школи неолібералізму: Неолібералізм, як напрям економічної теорії базується на неокласичній методології і захищає принципи економічної свободи, саморегульованої економічної системи та вільної конкуренції. Ринок трактується як ефективна система, яка сприяє економічному зростанню і забезпечує пріоритетні права суб'єктів економічної діяльності на засадах конкурентного економічного устрою.

Визначте основні закони ринку, сформульовані Ж.Б.Сеєм.

Визначте основні закони ринку,сформульовані Сеєм: а)чим більше виробників і екстенсивніший ринок-тим більше споживачів і тим прибуткові ший він для виробників; б)кожен виробник зацікавлений в успішній діяльності інших; г)імпорт позитивно впливає на розвиток обміну.

Визначте основні ідеї концепції “справедливого” сусп-ва Т.Мора: а)відсутн.приват.власності; б)загальнооб.праця; д) зрівняльний розподіл.

Визначте основні напрямки розвитку економічної теорії у XX столітті

Всю сукупність течій, шкіл, що репрезентують економічну теорію в XX столітті, умовно можна згрупувати за такими трьома основними напрямами:— неокласичний(виник у кінці XIX століття, є суб'єктивною школою в політекономії.);— кейнсіанський (склався Наприкінці XIX — на початку XX століття, прихильники якого вирішальну роль у суспільному розвитку надавали позаекономічним факторам — соціальним інститутам.);— інституціональний(30-ті рр. XX століття, обґрунтування концепції державного регулювання економіки і розробка її конкретної форми.).

Класична політична економія. це напрямок економічної думки(кін 18-19 ст) представники якої розвінчали ідеї меркантилізму, заклали наукову базу методологічних і теоретичних досліджень ринкової економіки.

47. Визначте основні теоретичні засади неолібералізму. Неолібералізму характерно: відносно пасивне державне регулювання. Неоліберальна концепція ґрунтується на ідеї пріоритету умов для необмеженої вільної конкуренції завдяки визначеному втручанню держави в економічні процеси. Неоліберали виступають за лібералізацію економіки, використання принципів вільного ціноутворення, за провідну роль в економіці приватної власності і недержавних господарських структур.

Проблеми що знаходились в центрі ек.досліджень Д.Рікардо :

Д. Рікардо звернув увагу на двоїстий характер праці, нерівність між заробітною платою робітника і продуктом його праці (що є передумовою з’ясування сутності експлуатації за капіталізму). Рікардо вперше виділив економічні закони, але обмежив їх сферою розподілу. Та головним у методі дос-ня Кейнса було те, що аналізуючи сукупні народногосп вел-ни, він прагнув встановити причинно-нас-кові зв’язки, зал-ті та пропорції між ними.

Визначте, що є предметом ІЕВ є: вивчення виникнення і розвитку економічних ідей, течій і шкіл, формування і розвиток економічної науки як особливої системи знань.

Відбуова господарства в Україні після другої світової війни продовжувалася до: кінця 50-х років.

Відмінності раннього і пізнього меркантилізму: Ранній меркантилізм ґрунтувався на політиці грошового балан­су, тобто прагненні залишити в країні більше грошей, аніж вивезти за її кордони. Для цього рекомендувалося всіляко перешкоджати відтокові з країни золота і срібла, зобов'язувати імпортерів трати­ти зароблені гроші в даній країні, а експортерів — повертати назад у країну значну частину виторгу. Пізній меркантилізм ґрунтувався на ідеї активного торговель­ного балансу, тобто на прагненні залучити в країну більше грошей за рахунок перевищення товарного експорту над імпортом. Вирішення проблеми вбачалося в розвитку експортного вироб­ництва, покровительстві вітчизняним торговцям шляхом надання їм пільг і преференцій, а також у створенні митних бар'єрів на шля­ху іноземних товарів.

Вкажіть відмінності предмету історії економічних учень від предмету політичної економії

предметом політичної економії є економічні відносини людей в їх єдності і взаємодії з продуктивними силами та політичними, ідеологічними, соціальними інститутами суспільства.

предметом ІЕВ є вивчення виникнення і розвитку економічних ідей, течій і шкіл, формування і розвиток економічної науки як особливої системи знань.

Вкажіть історичні передумови появи кейсіанства:

Кейнсіанство як напрямок економічної думки відіграло важливу роль у розвитку західної економічної теорії. Воно зробило спробу відповісти на ряд важливих питань, що виникли у зв'язку з кризою в 30-х pp. Кейнс указав на ряд слабких сторін буржуазної економічної науки свого часу, звернувши увагу на такі сторони капіталістичної дійсності, які раніше ігнорувалися економістами; зробив спробу внести нові елементи в аналіз капіталістичної економіки, наблизив економічну науку до потреб господарського розвитку; помітив нові тенденції у розвитку капіталізму та обґрунтував необхідність участі держави в економічному житті.

Концепція Кейнса справила значний вплив на дальший розви­ток економічної теорії та економічної політики. Ідеї Кейнса взяли на озброєння керівні органи капіталістичних країн. Особливо це стосується теорії національного доходу, теорії циклу, теорії зрос­тання та інших аспектів макроекономіки. Саме теорія Кейнса по­клала початок широкому втіленню в життя державного регулю­вання економіки, опрацюванню конкретних методів і способів такого регулювання.

Вкажіть основні теоретичні засади «теорії реалізації» Ж,Б. Сея.

2.пропозиція породжує попит; 3.обмін відбувається за допомогою грошей; 5.кризи надвиробництва неможливі.

Вкажіть причини написання Дж. Кейнсом «Заг теорії зайн»..

Потребування рівності заощаджень та інвестицій як умови макроекономічної рівноваги.

Вкажіть,кому із нижченазваних мислителів належить афоризм Праця-батько…його мати”: Петті

Втрата Англією світової економічної першості наприкінці 20ст. обумовлювалась такими причинами В Ангії почали знижувватись темпи промислового розвитку. Англійська промисловість почала втрачати іноземні ринки збуту. Технічна модернізація англійської промисловості булва вкрай необхідною, але надзвичайно дорогою і складною, вона вимагала додаткових капіталовкладень. Тим не менше високими темпами розвивається галузі важкої рпомисловості.

Головна відмінність економіки феодальної Англії: с/г.

Головна галузь феодалізму: с/г чи панщина ?????

Головна енергетична база Франції на початку XX ст.? парові машини

Головна особливість економіки феодальної Англії: с/г

Гол. причина кризи античної економіки: Рим та Греція ослабли у звязку з великою к-стю боргових рабів та великою територією. Загострення суперечностей рабовласницького суспільства.

Головна статя німецького експорту: хімічна та електротехнічна галузь

Головний фактор різних шляхів розвитку економіки в Північній та Південній Америці: природні, менталітет

Головні положення селянської реформи і скасування кріпосного права в Рос. Імперії були викладені в маніфесті: 17 берерзня 1961.

Головну роль у великих географічних відкриттях відіграли:

Розвиток техніки, компас, галери, галони, каравели, відкривати далекі невідомі народи і навертати їх на християнську віру, матеріальні причини, торгівля.

Господарство феодала було багатогалузевим з таких причин:

Господарство феодала носило багатогалузевий характер, що пояснюється необхідністю в умовах панування натуральних відносин забезпечувати всі потреби феодала. Орні землі феодального маєтку ділились на дві частини: панські (домен) та селянські.

Гранична корисність це...– додаткова корисність, або задоволення, одержуване людиною від споживання ще однієї одиниці конкретного блага.

Грошова реформа в незалежній україні проведена : 1996

Гуральні, рудні, поташні буди, селітроварні в Україні ершої половини ХУ11ст. Були: феодальні

Де головним чином перероблялась до ХУІ ст англійська шерсь: в Іспанії

Дж. М. Кейнс вбачав «ефективний попит» у…

Відповідно до концепції Кейнса «ефективний попит» є тотожним національному доходу, який витрачається на споживання й нагро­мадження, тобто складається з особистого та виробничого попиту. Перший — це витрати суспільства на споживчі блага, другий — на інвестиції (капітальні блага).

Дж. Мілль розглядав такі положення:

Виводить спрощену характеристику багатства, яке, на його думку, визначається сумом благ, які купуються і продаються на ринку. Прортиставляє закони виробництва і закони розподілу. Перші він вважає незмінні і задані технічними умовами. А другі наперед визначають на персональному рівні розподіл власності за допомогою розподілу доходів між трьома основними класами суспільства.

Джерела первісного нагромадження капіталу Англії:

використання державних боргів та високих відсотків від них, здійснення політики протекціонізму (покровительства), що давало можливість державі встановлювати високі митні тарифи, які захищали від конкуренції власного виробника. Шерстяна промисловість, виготовлення сукна, грабіж, работоргівля, піратство, примусове обезземелення селян.

Для Козелецького і Сковороди характерні такі екон-ні і соц.-но-політ-ні погляди: проблема людини та її щастя, шукання шляхів, що ведуть до цього.

Для античного рабства було характерно: велика к-сть рабів, раби – головна робоча сила.

85. Для децентралізованої мануфактури було характерно…

Розсіяна мануфактура, що розвивалася в основному в XVI — першій половині XVII ст., грунтувалася на сільських промислах і дрібному ремеслі.

Для економіки усіх гірських цивілізацій характерно:мала к-сть землі, при збільшенні населення виникає міграція , військовий вихід, скотарство.

Для економічних поглядів в епоху раннього і пізнього канонізму було характерно

в період раннього: в період зародження середньовіччя засуджувався торговельний прибуток і лихварський процент, які розглядалися, як гріх.

В період пізнього: товарно-грошові відносини набули для суспільства і держави доленосного значення, пізні кантоністи ніби розширили коло аргументів, які пояснювали екон-ні проб-ми і причини соц-ї нерівності.

Для ек-го розвитку Японії в 2-ії пол.19ст., було хар-рно: швидкий ек-ний р-ток. Торговельна експансія Японії; повернення від мілітаризму до лібералізації господарської системи та запуску механізму вільної конкуренції; структурна перебудова економіки; створюється багатогалузевий комплекс сучасних переробних галузей, які б враховували забезпечення експорту та заміщення імпорту.

89. Для економ політики б. Хмельницького було хар-но:

Вона базувалась на застосуванні принципу активного втручання державної влади в господарське життя, заохочення вивезення товарів і обмеження вивезення кош­товностей, установлення захисного мита, пільг місцевим підпри­ємцям і купцям. Велике значення мали економічні зв'язки з інши­ми країнами, довгострокові торговельні угоди. Така політика об'єктивно сприяла пожвавленню економічного життя країни, роз­витку товарно-грошових відносин, процесу первісного нагрома­дження капіталу.

90. Для Ібн-Хальдуна – представника середньовікової економічної думки на Сході було характерно висловлювати такі думки та міркування, що набагато випереджали свій час.

91. Для Київської Русі "шлях із варягів у греки" мав таке значення…для розвитку і внутрішньої торгівлі, сприяв налагодженню різноманітних зв'язків окремих східнослов'янських племен та прискоренню їх державного об'єднання навколо Києва.

92. Для меркантилізму характерно, було характерно…

Меркантилізм – ек-не вчення, метою якого було теоретичне обгрунтування меркантелістської ек-ної політики.

Основою основ всієї сис-ми їхніх поглядів було уявлення, що єдиним справжнім багатством країни є гроші. Всі меркантелісти виступають на захист максимального нагромадження грошей. Основна відмінність полягала у різних поглядах на суть активного балансу.

93. Для неолібералізму характерно: відносно пасивне державне регулювання. Неоліберальна концепція ґрунтується на ідеї пріоритету умов для необмеженої вільної конкуренції завдяки визначеному втручанню держави в економічні процеси. Неоліберали виступають за лібералізацію економіки, використання принципів вільного ціноутворення, за провідну роль в економіці приватної власності і недержавних господарських структур.

94. Для п. Буальгібера були притаманні такі ідеї:

Буагільбер виступає за реформування податкової системи, проти державного регулювання цін на зерно.

Буагільбер розуміє об'єктивну суть економічних законів, які ді­ють як закони природи. Природу він ототожнює з Провидінням, тобто з Богом. Він виступає проти втручання держави в економічне життя. Буагільбер доводить, що справжнє багатство нації — це різні корисні речі, а передовсім продукти землеробства. Джерелом багатства є праця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]