Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_testovi_pitannya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
358.4 Кб
Скачать

154 Метою Плана Дауеса було..

В серпні 1924р. на Лондонській конференції країн-переможниць була прийнята програма послаблення умов сплати репарацій, розроблена міжнародним комітетом експертів на чолі з чиказьким банкіром Ч. Дауесом. Саме ця програма отримала назву репараційного плану Дауеса. Згідно з планом, який набрав чинності 1 вересня 1924р., репараційні платежі встановлювалися у розмірі від 1 до 1,75 млрд зол. марок на рік протягом перших п'яти років дії плану, та по 2,5 млрд зол. марок на рік у наступні роки. Джерелом виплат повинен був стати спеціальний репараційний фонд, який мав формуватися за рахунок митних зборів (50%), збільшення непрямих податків та спеціального репараційного податку, що встановлювався на прибутки промисловості, торгівлі та транспорту (6%).

155. Міжвоєнний розвиток Франції характеризувався… Водночас певні умови Версальської угоди надзвичайно сприятливо вплинули на економіку Франції, на посилення її економічного потенціалу, сировинної бази та матеріального потенціалу важкої індустрії, що дало їй змогу першій серед країн, що воювали, подолати наслідки війни та вийти на довоєнний рівень (1925 р.). Значні територіальні втрати, у тому числі й залізорудних басейнів Ельзасу та Лотарингії, зменшення можливостей щодо використання Саарського вугільного басейну, який був на 15 років переданий у користування Франції, різко звузили сировинну базу важкої індустрії країни.

Мультиплікатор Дж.Кейнса це... Мультиплікатор, витрат визначається як відношення відхилень від рівноважного доходу до початкової зміни у витратах (на інвес­тиції), що спричинили цю зміну:

«За даних обставин, — стверджує Кейнс, — може бути встанов­лене певне співвідношення між доходом та інвестиціями, яке слід назвати мультиплікатором». Виходячи з цієї формальної алгебраїч­ної залежності, Кейнс стверджує, що зростання інвестицій автома­тично веде до зростання зайнятості та до пропорційного зростання національного доходу, а коефіцієнтом пропорційності є величина мультиплікатора.

157. На мою думку швидкий розвиток залізниць у пореформений період свідчив про…

Здійснюючи програму залізничного будівництва в Україні, царський уряд виходив з своїх великодержавних інтересів. Залізниці мали насамперед з'єднати російські промислові центри з чорноморськими портами. Спрямовані на захід колії були підпорядковані не стільки господарським, скільки стратегічним цілям, які не збігалися з господарськими інтересами України. Митними й провізними залізничними тарифами, оподаткуванням російський уряд ставив економіку України у дедалі важче становище.

158. на Павобережжі в кінці ХУ111ст панівною була рента: грошова

160. Назвіть позиції,на яких стояв Мальтус: В інтересах захисту панівних класів, і, насамперед феодалів, Мальтус намагався пояснити економічну нерівність, убогість і бідність робітників при капіталізмі «природними», «вічними» законами природи. Він затверджував, що населення через кожні 25 років нібито збільшується в 2 рази, тобто росте в геометричній прогресії, а засобу існування в кращому випадку – в арифметичній прогресії.при цьому ріст населення він ілюстрував на прикладі США, зовсім ігноруючи імміграцію, а зростання виробництва засобів існування – на прикладі відсталих колоніальних країн. Звідси Мальтус робив висновок про те, що убогість і важке положення робітників є наслідком абсолютного перенаселення, тобто що люди розмножуються швидше, ніж збільшується кількість засобів існування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]