Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_testovi_pitannya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
358.4 Кб
Скачать

207. Особливості промислового перевороту в Англії.

Батьківщиною першого промислового перевороту була Англія — в останній третині XVIII — середині XIX ст. Важливим фактором промислового перевороту був вихід на якісно новий технічний рівень англійської бавовняної промисловості, що забезпечувався посту­повим впровадженням у текстильне виробництво нових машин і механізмів.

Застосування машин прискорило розвиток мета­лургії, вугільної промисловості. Виникло машино­будування, основу якого складали винахід і широке застосування токарного верстата та свердлильної машини. Зростання промислового виробництва зу­мовило появу нових досконаліших та швидкісніших транспортних засобів. Наявність парової машини зробила можливим її застосування на залізничному і морському транспорті.

Промисловий переворот змінив економічну геогра­фію Англії. Виникли нові промислові райони, які спеціалізувалися на виробництві окремих видів то­варів і продуктів. Значно зросли обсяги промисло­вого виробництва.

Промислово-торговій гегемонії Англії сприяла еко­номічна політика держави. До 40-х років XIX ст., коли індустріалізація ще не була завершена, в Англії панували високі митні збори на іноземні товари.

208. Панівна форма власності у річкових цивілізаціях землі належали храмам і державі

209. Первісне нагромадж капіталу...Процес так званого "первісного нагромадження капіталу" найбільш яск­раво проявився в Англії. Його основними шляхами були: аграрний переворот та Реформація; система державного боргу, в результаті якої надзвичайно збагатилися ті лихварі, купці і підприємці, котрі пози­чали державі гроші під великі проценти; протекціо­ністська політика уряду щодо національної буржу­азії; колоніальна система, піратство тощо.

210. Перевагою мануфартур над цехом можна вважати: Саме сільські та міські промисли, де не було цехових обмежень, виявилися найпридатнішими для технічних нововведень, нових форм організації виробництва і праці. Технічною передумовою для створення мануфактур було широке використання водяного колеса, що забезпечувало перехід від дрібного ручного виробництва до великого механізованого. Водяні млини механізували виробничі процеси не лише у борошномельній галузі промисловості, а й використовувались у текстильній, деревообробній, металообробній та інших галузях. Найкраще розвивалися борошномельні мануфактури, яким служили не лише водяні, а й вітряні млини. Розвивалося металургійне виробництво, найпоширенішою формою якого була рудня. Рудні складалися з млина, димарні, де з руди плавилося залізо, і кузні. У кінці XVIII ст. з'явилися перші доменні мануфактури, на яких спочатку виплавляли чавун, а потім сталь. У першій половині XVI ст. в Україні почали виробляти папір.

212. Передумовою трансформації класичної політекономії на межі XVIII - XIX ст. стало .. Класична школа політичної економії, започаткована Адамом Смітом і Давидом Рікардо, справила великий вплив на дальший роз­виток економічної науки та формування економічної політики. Адже теорія Сміта і Рікардо — це теорія ринкової економіки і якісної характеристики її основ: вар­тості, ціни, доходів та їхніх джерел, це доведення визначальної ролі матеріальної сфери виробництва, об'єктивної суті економічних за­конів, необхідності свободи підприємництва, вільної конкуренції.

Проте економісти нової хвилі принесли й нові ідеї в класичну теорію. Ці ідеї, поєднані єдиною методологією, стали основою більш ґрунтовного й різнобічного аналізу капіталістичного вироб­ництва. Завдяки їм класична політекономія перестає бути однорід­ною, перестає однозначно трактувати проблеми розвитку.

Саме новій хвилі в класичній теорії належить першість у загост­ренні уваги до проблем обміну й розподілу, до їхньої ролі у збага­ченні суспільства. Представники цієї хвилі визнають, що виробниц­тво визначає рівень доходів і їх розподіл, але наголошують, що розвиток виробництва, у свою чергу, залежить від доходів (плато­спроможності) споживача, тому раціональний розподіл вартості є важливою умовою розвитку.

213. Перша в світі циклічна криза вибухнула в: 1857 році.

214. Перша економічна криза в Англії була: в сер. Х1Х ст

215. Перше місце в структурі української промисловості 80-х років Х1Хст займало: аграрний сектор.

216. Перший автоматичний механізм: годинник.

217. Перший етап маржинальної революції. Маржинальна революція — перехід від концепції кла­сичної економічної школи до неокласичної теорії.

Перший етап маржиналізму пов’язаний з іменами Уїльяма Стенлі Джевонса— фундатора математичної школи, Карла Менгера— фундатора австрійської школи, Леона Вальраса— фундатора лозаннської школи. Цей етап отримав назву "суб'єктивного напряму" в політичній економії внаслідок застосування теорії граничної корисності товару як умови визначення цінності товару. Останнє трактувалося з позиції конкретного споживача на психологічному рівні. До недоліків цього етапу відносять такі:• категорія корисності товару розглядалась як незалеж­на від кількості інших товарів;• оптимальний розподіл ресурсів зводився до максимізації сукупності корисності для суспільства в кількісному вираженні.

218. Перші капіталістичні мануфактури в Японії зявилися: в кін. ХУ111-поч. Х1Хст

219. Першу макроекономічна модель відтворення створив Ф.Кене

220. Підсумком економічного розвитку найсильніших країн світу 70-80-х років ХХст. Стало виділення трьох панівних центрів: США, Японія, Зх.Європи. За основними економічними показниками становище лідерів займали: США

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]